lördag 23 maj 2020

GRÖNSAKSÖVERBAKAD LAXFILE',....4 PORT.



                      HEJSAN !

...MED BASILIKASÅS.
LAXFILE' med täcke av grönsaker och örter
både smakar och doftar jättegott .

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g skinn och benfri LAXFILE'
salt och peppar
1/2 fänkål, a' 100 g
10 cm purjolök
50 g rökt lax
1/2 dl finhackad persilja
1/2 dl finhackad gräslök
1/2 dl ny-riven parmesanost
BASILIKASÅS :
2 finhackade schalottenlökar
1 finhackad vitlöksklyfta
1 1/2 dl vatten
1 msk fiskfond
2 dl CREME FRAICHE
1/2  dl finhackad basilika
pressad citronsaft
salt, peppar
UGN :  200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA och finhacka fänkål och purjolök .
Tärna den rökta laxen .
Fräs  fänkål, purjolök och lax i lite matfett
utan att det får färg .
TA stekpannan från värmen och rö ner
persilja och gräslök .
Tillsätt parmesanosten och rör om .
Smaka av med salt och peppar .
LÄGG laxen i en smord eldfast form .
Salta och peppra lätt .
Fördela grönsaksfräset över laxen .
STEK mitt i ugnen ca 20 min.
Gör under  tiden såsen .
FRÄS de båda löksorterna i lite matfett
tills löken är mjuk och glansig .
Tillsätt vatten och fiskfond .
Låt det sjuda ca 5 minuter utan lock .
TILLSÄTT  CREME FRAICHE och
basilika .
Låt såsen koka ytterligare några  minuter .
Smaka av med pressad citronsaft, salt och peppar .
HÄLL eventuellt såsen i en mixer eller matberedare
och mixa den .
BJUD  gratinerat  purjomos och varma hela tomater
till .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

Inga kommentarer: