måndag 3 maj 2021

TIPS !



                                             HEJSAN !

TIPS FÖR EN LYCKAD MJUK  KAKA  !
ÄGG och socker ska vispas vitt och pösigt , men aldrig  längre än 3-4 min,
med elvisp annars kan den färdiggräddade kakan sjunka.
KAKAN kan också sjunka om den gräddas för kort tid eller i för låg ugnsvärme .
FÖR hög värme kan däremot göra att kakan spricker . 

MJÖL och andra torra ingredienser ska vändas ner försiktigt i äggsmeten  så att
den invispade luften inte försvinner . Kakan kan annars bli kompakt.
GRÄDDA  kakan i en välsmord , bröad  form med de mått som anges i receptet.

KAKAN är färdiggräddad när den släpper formens kant och provstickan är torr
när den stuckits i kakans tjockaste del .

LÅT den nygräddade kakan stå i 5 minuter innan den stjälps upp och låt den sedan 
kallna under formen , då blir den saftig och fin .

TACK !

LYCKA  TILL !

ÄPPELFYLLDA PANNKAKOR, - DAGENS DESSERT , 4 PORT.





                                                HEJSAN  !

NÅGOT GOTT  FÅR  MAN  VÄL UNNA SIG  IBLAND !
JAG  BLIR  ALDRIG  TRÖTT  PÅ  PANNKAKOR .  DE  ÄR  GODA  SOM  DE  ÄR 
MEN KANSKE MED  LITE  SYLT  OCH  VISPAD  GRÄDDE, ÄR  INTE DUMT.
 NU  HAR  JAG  FYLLT  PANNKAKORNA  MED ÄPPLEN  OCH  NÖTTER ,
OCKSÅ HIMLA GOTT !

HÄR ÄR RECEPTET :
PANNKAKOR 
3  ägg
1/2  tsk  salt
1  tsk  strösocker
5 - 6  dl  mjölk
2 1/2  dl  vetemjöl,-  BERTE QVARN 
ca  50  g  smör/margarin

FYLLNING :
4 - 6  äpplen
2  msk  smör
2  msk  strösocker 
3 - 4  msk  mandelspån eller 
hackade  hasselnötter
4  msk  ljus  sirap

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
VISPA ägg  salt  och  socker  i  en  bunke .
TILLSÄTT  2  dl  av  mjölken  och  vispa  till  en  jämn  smet.
BLANDA  i  mjölet .
SPÄD med  resten  av  mjölken lite  i  taget .
SMÄLT smöret  och  rör  ner  det  i  smeten , då behövs det inget 
extra  fett  vid  gräddningen .
GRÄDDA  tunna pannkakor , lägg dem i  en  hög på ett fat .

DELA  klyfta, kärna ur och skiva äpplen .
FRÄS äppleskivorna i smöret ca 5 minuter .
STRÖ över sockret och blanda försiktigt .
LÅT svalna .
SÄTT ugnen på 225 grader .
VIK varje pannkaka dubbelt två gånger, 
fördela fyllningen i dem och lägg pannkakorna
på ett ugnssäkert fat .
STRÖ övermandelspån .  RINGLA över sirapen .

GRATINERA i mitten av ugnen ca 5 minuter .

LYCKA TILL !



FISK - OCH RÄKGRYTA . 4 PORT.





                                     HEJSAN  !

I DENNA  GODA  GRYTA  HAR JAG SPISKUMMIN ,
MEN OM DU INTE GILLAR  SPISKUMMIN  KAN  DU 
TA  SVARTPEPPAR  ELLER  PAPRIKAPULVER .

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
2 gula  lökar
2 paprikor  gärna  röda
2 msk  olivolja
2 hönsbuljongtärningar
2 burkar  krossade  tomater
1 -2 tsk  malen  spiskummin
4 kokta  potatisar
200 g  grytbitar  av  fisk , t  ex  sej , 
HOKI eller lax .
150 g  skalade  räkor 
1/2 kruka  persilja
4  portioner  couscous  eller  ris

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och  hacka  löken .
DELA kärna  ur  och  hacka  paprikan .
FRÄS  det i  ca   3  minuter.
SMULA  ner  buljongtärningarna ,  tillsätt 
tomaterna  och  koka  ca  5  minuter .
SMAKA  av  med  spiskummin .

BLANDA  i  tärnad  potatis  och  fiskbitar 
och  låt  koka  ytterligare  ca  5  minuter .
BLANDA  i  räkorna  och  låt  allt  bli  genomvarmt .
STRÖ  över  strimlad  persilja .

SERVERA  fiskgrytan  med  couscous  eller  ris .

SMAKLIG  MÅLTID !
och
LYCKA  TILL !

söndag 2 maj 2021

MIN, KLASSISKA FRALLA , 1 PERS. TIPS !





                                           HEJSAN !

EN GÅNG I VECKAN ÄTER JAG DENNA  HIMLA GOA MACKA !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 franskbrödsbulle
1 skiva go ost
1 tsk  marmelad 
1 msk mjukost
1 rivet äpple
Kaffe  eller te 
mmm....njuter !

VARSÅGODA !

lördag 1 maj 2021

MIN, MACKA MAKRILLEN , 1 PERSON .TIPS !



TIPS  !
                                      HEJSAN  !

DENNA  macka  är  jättegod    till  frukost   med ett kokt  ägg  till .


HÄR ÄR RECEPTET :
1 fullkornssmörgås 
1  knäckebrödsskiva
1/2 burk  makrill  i  tomatsås
1  kokt  ägg 
1 apelsin
tomatskivor,  alfalfagroddar 
kaffe  eller  te
HOPPAS  ATT  DET  SMAKAR !



MIN GODA LINSCURRY MED AUBERGINE, 4 PORT.





                                          HEJSAN  !

DET HÄR ÄR HIMLA GOTT ,  KAN  NI  TRO !
VARSÅGODA !
Jag har funderat många gånger vad man kan göra 
med en AUBERGINE ,  Efter mycket om och men    
 så  blev det så här  ?!

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl  linser, gula  eller  hela  röda
1 kanelstång

SÅS :
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 aubergine
1 mild spanskpepparfrukt
2 - 3 msk  olivolja
2 - 3 tsk  röd  currypasta  på  burk
1/4  tsk  salt
3  dl  kokosmjölk
1/2  påse  babyspenat , ca 40 g

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ LINSERNA  väl  och  koka  dem  med  kanelstången ,
delad i  2 - 3  bitar , i  lättsaltat  vatten  enligt  anvisning  på
förpackningen .
LÅT  linserna  rinna  av .
SKALA och  hacka  löken .
SKALA och  finhacka  vitlöken .
ANSA ,  dela  och skär auberginen i bitar .
DELA  kärna  ur  och  skär  pepparfrukten  i  bitar .
FRÄS  löken  och  vitlöken  i  oljan  ca  3  minuter.
RÖR ner  currypastan  och  saltet ,  fräs  1 - 2 minuter.
TILLSÄTT  kokosmjölken,  auberginen  och  peppar-
frukten .  KOKA  5  minuter .
TILLSÄTT  de  kokta  linserna  och  koka  ytterligare  
5  minuter .  SMAKA  AV .
TA  GRYTAN  från  värmen  och  blanda  i  spenaten ,
rör  om  tills  spenaten  mjuknar .

SMAKLIG  MÅLTID 
och  
LYCKA  TILL !

torsdag 29 april 2021

MIN JÄTTEGODA LAXLASAGNE MED SPENAT , 4 PORT.




                                             HEJSAN !

VISST är  det  väl  väldigt  gott  med  LASAGNE  ibland .
HÄR  har  jag  fyllt  med  LAX  mellan  plattorna  .
VARSÅGODA ATT SMAKA !

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g  färsk  LAX 
(salt & peppar)
1  purjolök
3  msk  olivolja
2  askar  färsk  spenat
a' 80 g
3 dl  vispgrädde
2 dl vitt  matlagningsvin
4 - 5  färska lasagneplattor,  250 g
3 - 4 dl  gratängost
1 msk  smör/margarin
GARNERING : DILLVIPPOR

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR laxen  i  små  skivor .
Krydda  färsk  lax  med sal & peppar .
ANSA , snitta ,  skölj och  strimla  purjolöken .
Fräs  den i oljan  i en stekpanna  1 - 2  min .
Ta  upp purjon  på  en  tallrik .
Lägg  spenaten  i  pannan  och  fräs den  under
omrörning  ca  1  min.
Ta  upp  spenaten  och  krama  ur  vätskan .
KOKA  ihop  vispgrädde  och  vin  i  en liten
kastrull  i  ca  5  minuter .
SÄTT  UGNEN  PÅ  175  GRADER.
Varva  lasagneplattorna  i  4 - 5 lager med 
purjon,  spenaten , laxen,  gratängosten  och
vinsåsen  på  ett  välsmort  ugnssäkert  fat .
GRATINERA  i  mitten  av  ugnen  ca  20  min .

GARNERA  Lasagnen med dillvippor .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !