torsdag 16 december 2021

JULENS, CHOKLADDOPPADE KOKOSTOPPAR , 15 ST.

 


                                         HEJSAN !

HIMLA GOTT MED CHOKLAD  PÅ 
OCH MYCKET FESTLIGARE .

HÄR ÄR RECEPTET :

50 g smör /margarin

1 dl strösocker

200 g riven kokos

rivet skal av 1/2  apelsin eller citron .

GARNERING 

150 g mörk choklad 


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  ugnen på 175 grader .

SMÄLT  smöret .  Ta  kastrullen från värmen .

Blanda resten av ingredienserna .

Låt stå i 10 minuter .

KLICKA  ut smeten på plåt med bakplåtspapper.

Forma  till  toppar .

GRÄDDA  i  mitten av  ugnen , ca  15  minuter .

Låt svalna .

GARNERING :

SMÄLT  chokladen .  Doppa i kakorna i chokladen ,

lägg dem ner för att chokladen ska stelna .

LYCKA TILL !

GOD -JUL !

JULENS , MJUKA PEPPARKAKA MED NUTELLA - TOPPING , 10 - 12 BITAR.

 


                                          HEJSAN  !

DETTA  ÄR EN NYARE VARIANT AV JULENS  PEPPARKAKA 

SOM KOMMER FRÅN YNGRE  HEMMABAGARE !

!PEPPARKAKAN  är  jättegod  även utan TOPPING . (mm..!)


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g smör/ margarin

2 ägg

2 dl strösocker

1 1/2 dl gräddfil

2 1/2 dl vetemjöl ,  Bert Q.

1 tsk bakpulver

1 1/2 msk pepparkakskryddor 

1 dl valnötter

NUTELLA - KRÄM .

400 g NUTELLA

3 1 /2  dl vispgrädde

VALNÖTS - TOPPING .

ca 1 dl grovhackade  valnötter .


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 175 grader.

Smält matfettet .

VISPA  ägg och socker pösigt .

Rör ner gräddfilen  och  matfettet .

BLANDA  mjöl, bakpulver och pepparkakskryddor

i en  liten bunke .

Blanda varsamt ner i smeten .

GROVHACKA  valnötterna och rör ner dem i smeten .

Häll smeten i en smord och bröad form , ca 1 liter.

GRÄDDA kakan i ca 40 minuter i nedre delen av ugnen.

Låt svalna på galler .

NUTELLA-KRÄM .

RÖR ihop NUTELLA  och 1/2 dl av grädden i en skål .

Vispa resten av grädden hårt , i en separat  skål.

Vänd  ner NUTELLA -smeten , rör varsamt till en jämn ,

fluffig  kräm .

BRE ut krämen på den avsvalnade kakan .

Strö sist över de hackade valnötterna .


LYCKA TILL !

GOD-JUL !




JULENS GODA KORINTKAKOR , 60 ST

 


                                            HEJSAN !

INGEN JUL  utan  korintkakor  på  kaffebordet !


KORINTKAKOR  är verkligen en gammaldags - kaka  

som funnits i alla tider ,  - farmor , mormor , mostrar å fastrar 

och  mammor , -  alla bakade dessa  underverk ,  till kakor !


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g smör / margarin

2 1 /2 dl strösocker

1 hg  korinter ( ser ut som små, små russin)

1 ägg

1 tsk bikarbonat

5 dl vetemjöl ,  gärna BERTE  QVARN .


SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  smör  och  socker  vitt och  pösigt .

TILLSÄTT  ägget  och  rör  om  väl .

TILLSÄTT  mjölet  blandat  med  bikarbonat 

och  korinter .

Arbeta  ihop  degen .  Låt  den  vila  några  

timmar  i  kylskåpet .

FORMA  runda  kulor  och  lägg  dem  på 

bakpappersklädd  plåt .

Gör  ett  tryck  med  tummen  mitt  i  kakan .

GRÄDDA  kakorna  i  ca  10  minuter .


LYCKA TILL !

GOD - JUL !

onsdag 15 december 2021

FARMOR ANNAS MANDELSKORPOR , CA 60 ST:

 


                                             HEJSAN  !

HÄR  är  receptet  på  skorporna  

som  fanns  på  kaffebordet  varje  Jul 

hos  Farmor  och många andra  hemma-bagare ,

det var då - tidens  mode i kakväg !

Så goda så !


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g  rumsvarmt  smör  eller  margarin

2 dl strösocker

2 ägg

75 g hackad  mandel

5 dl vetemjöl

1  tsk bakpulver 

UGN :  200 grader + 100 grader 


SÅ HÄR GÖR DU :

ÄGG  och  socker  röres  vitt   och  poröst .

DET  rumsvarma  smöret  röres  smidigt .

BLANDA  smöret  med  äggsmeten   och  rör  om  väl .

TILLSÄTT  den  hackade  mandeln  och  

mjölet  blandat  med  bakpulvret .

Arbeta  ihop  allt  till  en  deg .

RULLA  ut  degen  till  fyra  längder  och  

lägg  dem  på  bakpappersklädd  plåt  på  längden.

GRÄDDA  kakorna  i  200 graders  varm  ugn 

ca  12 - 15  minuter .

SKÄR  längderna  snett  medan  de  ännu  är  varma .

Om  DU  vill  ha  torrare  skorpor  går  det  bra  att

torka  dem  i  svag  ugnsvärme ,  100 grader, ca 20 min.

KAKORNA  går  bra  att  frysa .  mm... !


LYCKA TILL !

GOD -JUL!



JULENS DOPPE--PLATTOR , 5 STYCKEN .

 


                                      HEJSAN  !

KANSKE  är det så,  att några av oss  gillar " DOPP  i  GRYTAN "

DÅ kokar DU skinkan  och använder  kokspadet, - späder med vatten .

SEN doppar  DU brödkakorna  i spadet  och skinkan därtill !


HÄR ÄR RECEPTET ;  PÅ " dopp - plattor".

40 g jäst 

1 msk smör / margarin

2 1/2 dl vatten

1 tsk salt

1 tsk strösocker

1 1/2  msk stött anis  och  fänkål  blandat 

1 / 2  liter rågsikt 

1 -1 1/2  dl vetemjöl 


SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT  smör tillsätt vatten och värm till fingervarmt 37 grader.

LÖS jästen i en del av degvätskan, tillsätt resten av degvätskan ,

salt,  socker,  kryddor,  rågsikt och knappt 1 dl av vetemjölet .

ARBETA  degen smidig .

LÅT  jäsa övertäckt  till dubbel storlek  ca  40 minuter .

BAKA ut  dem  till  fem  runda  plattor .

LÄGG dem  på bakpappersklädd  plåt ,  nagga  och

GRÄDDA  dem  i  225  grader  ca 15  minuter .

PENSLA  med  ljummet  vatten   och  låt  svalna  under duk .


LYCKA TILL !

GOD - JUL !




JULENS VALNÖTSBRÖD , 2 ST .

 


                                              HEJSAN  !

ETT UNDERBART GOTT BRÖD ! 

Det ingår i Farmors  recept ,

gott med  en skiva skinka på,  eller det räcker 

gott och väl med bara smör / margarin.  (mm.... ! )


HÄR ÄR RECEPTET  :

50 g jäst

50 g smör/margarin

1/2 liter mjölk

1 msk socker

1 msk salt

6 dl  matbrödsmjöl av vete 

7 dl vanligt vetemjöl

200 g  hackade valnötter .

UGN : 200 grader  ca  35  minuter .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  jästen i en bunke .

Smält smör, tillsätt  mjölken och värm fingervarmt 37 grader .

Rör ut jästen i en del av degvätskan, tillsätt resten av degvätskan ,

socker, salt, matbrödsmjölet blandat med valnötterna .

Arbeta  sist i det vanliga vetemjölet .

Låt degen jäsa 40 minuter .

BAKA  ut till två runda limpor och låt dem jäsa ca 30 min .

Skär  med  rakblad  eller  mycket  vass  kniv några  skåror 

rakt in  från  kanten genom hela deg - höjden .

GRÄDDA  i  200 grader ca  35  minuter .

Låt svalna  under  duk .

Jag ska också säga att ; de här bröden är extra 

goda  till  julosten och vinet !

LYCKA TILL !

GOD - JUL !


tisdag 14 december 2021

RÖD JUL-SALLAD , 4 - 6 PORTIONER.

 


                                                   HEJSAN  !


BYT  KÅLSORT  EFTER SÄSONG .

Denna sallad  är  även god  att  göra  andra  tider  på  året .

Finns  det  då  inte  rödkål  går det  bra  att  använda vitkål.

HÄR ÄR RECEPTET PÅ RÖD JUL-SALLAD :

5 - 6 dl finstrimlad  rödkål

1 liten morot 

1 liten rödlök

2 apelsiner

1 dl valnötter (50 g)

DRESSING :

1/2  dl olivolja

1 /2 dl pressad  apelsinsaft

1 msk  honungssenap  på  tub ,   (himla go')

1 /2 tsk salt

1 kryddmått  pepparmix

SÅ HÄR GÖR DU :

STRIMLA  rödkålen riktigt tunt - använd en osthyvel 

så går det lätt, eller  använd  matberedare 

med den tunnaste skär - skivan.

SKALA moroten och riv den på ett rivjärn  .

SKALA  dela och skiva rödlöken mycket tunt .

SKALA  apelsinerna med vass kniv så att den 

vita hinnan försvinner .  SKÄR ut klyftor utan hinnor .

GROVHACKA  valnötterna .

BLANDA  rödkål,  morot,  rödlök, apelsinklyftor och

valnötter  i  en  skål .

VISPA  samman  olivolja , apelsinsaft ,  honungssenap ,

salt  och pepparmix .

HÄLL dressingen  över  salladen  och  blanda   noga .

LÅT salladen  stå  ett par  timmar  före  servering .


HOPPAS DET SMAKAR !  och  GOD JUL !