onsdag 15 december 2021

JULENS DOPPE--PLATTOR , 5 STYCKEN .

 


                                      HEJSAN  !

KANSKE  är det så,  att några av oss  gillar " DOPP  i  GRYTAN "

DÅ kokar DU skinkan  och använder  kokspadet, - späder med vatten .

SEN doppar  DU brödkakorna  i spadet  och skinkan därtill !


HÄR ÄR RECEPTET ;  PÅ " dopp - plattor".

40 g jäst 

1 msk smör / margarin

2 1/2 dl vatten

1 tsk salt

1 tsk strösocker

1 1/2  msk stött anis  och  fänkål  blandat 

1 / 2  liter rågsikt 

1 -1 1/2  dl vetemjöl 


SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT  smör tillsätt vatten och värm till fingervarmt 37 grader.

LÖS jästen i en del av degvätskan, tillsätt resten av degvätskan ,

salt,  socker,  kryddor,  rågsikt och knappt 1 dl av vetemjölet .

ARBETA  degen smidig .

LÅT  jäsa övertäckt  till dubbel storlek  ca  40 minuter .

BAKA ut  dem  till  fem  runda  plattor .

LÄGG dem  på bakpappersklädd  plåt ,  nagga  och

GRÄDDA  dem  i  225  grader  ca 15  minuter .

PENSLA  med  ljummet  vatten   och  låt  svalna  under duk .


LYCKA TILL !

GOD - JUL !




Inga kommentarer: