lördag 29 oktober 2022

MITT GROVA SOLROSBRÖD , 2 Bröd , ( frukost , lunch , kväll )

 


                           HEJSAN !


DETTA är ett grovt  bröd  med vetekli i degen .

mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

5 dl mjölk

2 msk olja

150 g solrosfrön

2 tsk salt

1 1/2 dl  vetekli

400 g  vetemjöl - gärna BERTE QVARN 

350 g rågmjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA ner jästen i en degbunke .

Värm mjölken till 37 grader - fingervarmt ,

häll 1 dl över jästen och rör ut den .

Häll i resten av mjölken .  Tillsätt olja, solrosfrön,

salt, vetekli, vetemjöl och det mesta av rågmjölet .

Knåda degen grundligt .  Låt degen jäsa övertäckt 

till dubbel storlek i rumstemperatur .

2)  ARBETA igenom degen lite lätt och forma den 

till 2 runda bröd .

Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper .

Låt jäsa till nästan dubbel storlek .

3)  PENSLA med kaffe eller vatten, strö över mjöl .

Snitta ett kors i båda bröden . 

GRÄDDA bröden på nedersta falsen i 200 grader 

ca 45 minuter .    LÅT svalna på galler .


Himla gott bröd !

VARSÅGODA !        LYCKA TILL !





TOSCABULLAR , 32 BULLAR , TILL KAFFESTUNDEN . mm...!

 

           HEJSAN  !


 Mumsiga bullar med  toscatopping .


HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

5 dl mjölk

100 g smör/margarin  rumsvarmt 

1 dl strösocker

1 tsk salt

ca 13 dl vetemjöl - gärna BERTE QVARN 

TOSCA :

150 g mandelspån 

100 g smör / margarin

2 dl strösocker

2 msk mjölk

2 msk vetemjöl

FYLLNING :
50 g hasselnötter

50 g valnötter

125 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

1 msk kanel

PENSLING :

ägg 

UGN :225 GRADER .


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SMULA ner jästen i en skål .

Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen .

Rör tills tills den lösts upp .

Tillsätt smöret i bitar, socker, salt  och det mesta 

av mjölet .

2)  ARBETA  degen väl , i en maskin 10 minuter 

eller för hand i 15 minuter .

Jäs övertäckt i 45 minuter .

3)   TOSCA :  GROVHACKA  nötterna till tosca -

smeten .  Värm smör, socker, mjölk, mjöl och nötter

i en kastrull under omrörning tills allt smält samman .

Låt svalna .

4)  FYLLNING :  del till en platta Mal nötterna till fyllningen och 

rör ihop med smör, socker och kanel .

5)  Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 2 bitar .

Kavla ut varje del till en platta ,  50 x 30 cm  och bred på fyllningen .

Rulla ihop och skär varje i 16 bitar .  Lägg eventuellt i bullformar .

Jäs övertäckta i 30 minuter .

6)  PENSLING :  Pensla bullarna med uppvispat ägg 

och klicka på toscasmet .

7)   GRÄDDA  mitt i ugnen i ca 8 minuter .


ALL LYCKA TILL !

Trevlig fikastund !




                     


torsdag 27 oktober 2022

HEMBAKADE MAZARINER , 16 ST , (till fikastunden / te) . mm...!

 


                            HEJSAN  !


Att baka mazariner är inte alls svårt  och man tjänar en bra slant -

 om man hör till de många som gärna köper mazariner i närmsta 

affär - konditori .  Jag gör alltid utan sockerglasyr - då går de fint

att frysa.  Med sockerglasyr blir de kletiga och lätt rinniga när

kakorna väl är tinade .


HÄR ÄR RECEPTET :

3 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

3 msk strösocker

1/2 ägg 

100 g smör / margarin

FYLLNING :

50 g smör

150 g mandelmassa

2 ägg

3 msk vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

(florsocker )


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  GÖR  först mördegen som ska vara i botten på kakorna .

Blanda alla torra ingredienser i en bunke .

Skiva fettet och lägg i mjölhögen .

Tillsätt det halva ägget och arbeta snabbt samman till en deg.

Låt vila ett par timmar i kylskåp för lättare utkavling .

2)  KAVLA ut degen och klä små smorda släta bakelseformar 

med degen .

3)  RIV  mandelmassan till fyllningen, rör ner äggen och mjölet 

med  bakpulvret 

Fyll i de  degklädda formarna och grädda kakorna i 175 -200 graders

ugnsvärme i ca 15 minuter .

Låt kakorna svalna en aning , stjälp sedan ur dem ur formarna .

SIKTA över florsocker .

NU ÄR DET KLART  !


ALL LYCKA TILL !





HAVRETOSCA MED LINGON , 10 bitar , (till kaffestunden / te ) .

 


                        HEJSAN  !


Riktigt saftig och god är  havretoscakakan .

Kanske något gott till helgen !

STRÖ hela lingon på kakan när den är klar .

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin

2 ägg 

1 1/2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1/2 dl mjölk

1 dl lingonsylt 


TOSCA:

75 g smör

1 dl strösocker

1 1/2 dl havregryn 

1/2 dl ljus sirap 

UGN :175 GRADER


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMÄLT  Smöret och låt svalna något .

Vispa ägg och socker pösigt .

Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det 

i smeten .

2)  BLANDA Smält smör och mjölk och 

blanda försiktigt till en slät smet .

3)  HÄLL Smeten i en smord och mjölad form 

med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter .

GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 25 minuter .

4)  TOSCA : Smält smöret tillsammans med socker,

havregryn och ljus sirap i en kastrull .

5)   TA Ut kakan kakan och bred försiktigt på lingonsylt.

Klicka på toscasmeten och grädda klart i 15 minuter .

6)  STRÖ på färska lingon eller frysta , Å så vackert !

ALL LYCKA TILL !


tisdag 25 oktober 2022

MIN MAKARONIPUDDING , 4 Port , ( lunch /middag / lunchlåda) .

 

 

                       HEJSAN !

mm...!

HÄR ÄR RECEPTET :

4 dl makaroner 

200 g färsk korv  t ex  salsiccia  alternativ chorizo 

1 gul lök

1/2 purjolök

1 msk smör / margarin

2 dl riven ost 1 tsk salt 

1 krm peppar

3 ägg

4 dl mjölk


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 225 grader .

Koka makaronerna enligt anvisning på förpackningen .

2)  SNITTA upp korven och tryck ut färsen .

3)  SKALA och hacka löken . 

Skölj och strimla purjolöken .

Bryn lök, purjolök och korvfyllning i smör i en stekpanna .

Häll över i en smord ugnssäker form .

Tillsätt makaroner, ost, salt ock peppar .

4)  VISPA ägg och mjölk ,  häll det i formen .

 5)  GRÄDDA puddingen mitt i ugnen  i 30 minuter .


Den här härliga familjerätten  är också god  med  falukorv .

jag har gärna chorizo ....mm..! så himla gott !

+ broccoli , tomater och gröna blad . + vatten att dricka .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

HÖGREVS - GRYTA MED SMÖRSTEKT MANGOLD , 4 port. (middag /lunchlåda ) .

  


                          HEJSAN !


PERFEKT  rätt att göra i ordning och sätta in 

i  ugnen ett par  timmar .

Timmar  DU kan ägna åt  något annat  i väntan

på en god middag .

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :
600 g högrev 

1 tsk paprikapulver

100 g smör

salt och peppar

300 g mangold

3 msk smör /kokosfett

2 dl majonnäs 

några fefferoni

några knippor färsk persilja


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 150  grader .

2)  SKÄR  köttet i lite halvstora bitar .

Krydda med paprikapulver och lägg i

en ugnsfast gryta som har lock .

Hyvla över smör och strö över salt å peppar.

Låt stå i ugnen i 3 - 4 timmar .

3)  SKÄR  mangolden l lite mindre strimlor

och fräs i smör eller kokosfett .

4)   SERVERA  köttet med den smörstekta

mangolden,  en klick majonnäs,  fefferoni

och lite färs persilja .+ kokt potatis och sås ,

av skyn från köttet  och maizena  att reda med.

SMAKLIG MÅLTID 

och  LYCKA TILL !



MIN GODA KORVSTROGANOFF MED BLOMKÅLS RIS , 4 PORTIONER , ( middag /lunchlåda ) .

 


                           HEJSAN  !


DETTA är en enkel vardagsrätt 

som går snabbt att göra .

Himla gott ...mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

400 g falukorv 

1 liten gul lök

3 msk smör /kokosfett /margarin

3 msk tomat pure'

2 tsk finhackad rosmarin

1 dl kräm fraiche

1 dl vatten

salt och peppar

BLOMKÅLS  RIS 

300 g blomkål

50 g smör

2 - 3 tsk pressad citron

1 dl hackade valnötter

8 rädisor

lite färsk rosmarin


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKÄR korven i bitar och hacka löken .

Fräs i smör eller kokosfett.

Tillsätt tomat pure',  finhackad rosmarin,

kräm fraiche, vatten, salt och peppar .

2)  RIV blomkålen och fräs i smör tills den

blir lite mjuk .  Smaksätt med salt , peppar 

och pressad citron .

Hacka valnötterna och blanda ner dem i 

blomkåls riset .

3)  SERVERA  med rädisor och lite gröna blad .

SMAKLIG MÅLTID 

och  LYCKA TILL !