fredag 16 december 2022

MIN , SAFFRANSDOFTANDE GRÖNSAKSRISOTTO , 4 PORT . (lunch / lunchlåda ) .

 


                                 HEJSAN !

När grytan kommer på bordet är det både färger

och dofter som lockar till att ta för sig  !

mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :
1 lök

1 vitlöksklyfta

1 tsk olja

1/2 g saffran

3 dl råris

3 dl vatten

1 röd paprika

1/2 purjolök

200 g gröna bönor

1 tsk salt

2 kryddmått peppar

1 tsk rosmarin

SERVERING 

tomater .


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SKALA och hacka lök och vitlök.

Värm oljan i  en stekpanna och mjuk-stek

lök, vitlök och saffran .

Tillsätt ris och vatten.

Låt det sjuda på svag värme under lock ca 20 min.

Späd med mer vatten om det behövs .

2)  ANSA och hacka paprikan .

Skölj och strimla purjolöken.

Tillsätt paprika , purjolök, kikärter, gröna bönor

salt, peppar och rosmarin.

Låt sjuda några minuter så att allt blir varmt .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

GRILLAD LAX & HET SAFFRANSSÅS , 2 PORT , (middag) .

 


                           HEJSAN  !


SAFFRAN och LAX  är en ljuvlig kombination 

Här hettar jag upp det med en gnutta tabasco.

mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

250 g  laxfile'

1 tsk olivolja

1 dl mini fraiche ,  5 %

1/2 kuvert saffran

2 tsk tomatpure

1 färsk  timjan -kvist eller 

2 kryddmått torkad

2 droppar tabasco 

1/2 tsk salt

SERVERA MED :

pressad potatis

gröna bönor 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  BLANDA mini-fraiche, saffran , tomatpure,

timjan och tabasco i en kastrull .

Hetta  upp såsen på medelvärme

under omrörning .

Smaka  av med lite salt  och  eventuellt mer tabasco .

2)  PENSLA  laxbitarna med olja och grilla eller stek

dem i het stekpanna  på  medelstark  värme 

ca 4 minuter  per sida .  Salta .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !






torsdag 15 december 2022

MIN GODA FISK MED MANDELTÄCKE , 4 PORT , (lunch/middag) .

 


                               HEJSAN  !


FINA FISKEN ,

Serverar jag gärna  under ett gyllene 

bröd - och  mandeltäcke.

Det blir både gott  och vackert .


HÄR ÄR RECEPTET :

400 g djupfryst sejfile' eller

annan vit fisk .

salt , peppar

2 skivor vitt formbröd

50 g riven ost 10 %

2 äggulor

25 g flagad mandel 

SERVERING :

potatismos 

gröna ärter 

UGN : 225 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  HALV-TINA fiskblocket och skär 

det i 2 cm tjocka skivor .

Lägg skivorna tätt intill varandra på ett

smort ugnssäkert fat .  Salta och peppra .

2)  KANTSKÄR  brödet och smula det .

Rör i ost och äggulor med en gaffel.

Fördela massan över fisken .

Strö över mandel .

Stek mitt i ugnen tills fiskköttet är vitt

och fast , ca 20 minuter .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


onsdag 14 december 2022

MIN SAFFRANSKYCKLING MED SVAL SÅS , 4 port .( lunch /lunchlåda / middag)

 


                    HEJSAN !

LITE  inspiration  och se vardagskycklingen 

blir så här fin !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g kycklingfile

1 påse tandoori kryddmix 

spice mix

2 dl naturell lättyoghurt

3 dl basmatiris

0, 25 g saffran (1/2 påse)

SÅS :

10 cm riven grön gurka

1 dl lättyoghurt

salt ,  peppar

SERVERING :

Salladsblad , skivade tomater ,  (kokt vaxböna , från fryspåse)


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SKÄR kycklingfileerna  i  2  cm tjocka bitar .

Blanda kryddmix och yoghurt .

Lägg i kycklingköttet och marinera i 30 minuter.

2)   LÄGG kycklingbitarna i en ugnsfast form .

Stek dem i  ugnen i  25 minuter ,

Kontrollera att kycklingen är genomstekt .

3)  KOKA  under tiden riset enligt anvisning , tillsätt 

dessutom saffran i vattnet .

Rör om och lägg på locket .

4)  RIV gurkan grovt  och låt rivet rinna av i ett durkslag

eller krama försiktigt .

Blanda gurka och yoghurt.

Smaka av med salt och pepparmix .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


MINA SNABBA MORGONLIMPOR , 2 ST . TILL JULSKINKAN .

 


                            HEJSAN  !


DETTA BRÖD  har vi  oftast till Julskinkan 

Förutom detta bröd har vi en favorit till .

Men vi börjar med detta 

Så enkelt att göra ,  det ska ställas in i KALL UGN !!

Ljuvligt mjuka och saftiga limpor som går lätt 

att skära upp i tunna skivor .

HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

6 dl ljummet vatten

 1 dl mörk sirap

3 msk rapsolja

2 tsk salt

8 dl Special vetemjöl

8 dl rågsikt


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA  jästen i en bunke och

lös upp den i det fingervarma vattnet .

2)  RÖR ner sirap,olja och salt .

3)  BLANDA  ner mjölen  och knåda

till en smidig deg .

4)  DELA  degen i två bitar och forma 

dem till limpor .

Lägg dem bredvid varandra på en plåt

med bakplåtspapper .

Lägg även en bit bakplåtspapper mellan 

limporna .

5)  SÄTT IN BRÖDEN I EN KALL UGN .

 i mitten av ugnen och sätt temperaturen på 200 grader.

Bröden jäser under tiden ugnsvärmen ökar.

6)  LÅT bröden stå i ugnen i ca 50 minuter .


Riktigt Goda med julskinka och senap !

GOD JUL och LYCKA TILL !



tisdag 13 december 2022

3) MIN ENKLA FRUKTKAKA ,

 

                                             HEJSAN  !

Kakan har vi gjort i många år , tänker 

nu ska jag göra en annan fruktkaka men 

återkommer ideligen till denna mjuka kaka .

Den här kakan är enkel att göra 

och så himla god !


HÄR ÄR RECEPTET :

3 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

200 g smör/margarin

2 1/3 dl strösocker 

3/4 dl sötmandel (= 50 g)

4 ägg 

rivet skal av 1 citron


SMAKTILLSATSER :

65 g suckat

100 g russin

65 g syltade apelsinskal

65 g bigarråer 


SÅ HÄR GÖR DU :

RÖR matfett och socker vitt och poröst .

Tillsätt äggulorna .

Blanda smaktillsatserna ,  mandeln och 

citronskalet med mjölet blandat med bakpulvret

och rör ner detta i äggsmeten .

VISPA vitorna till hårt skum och vänd försiktigt 

ner det .

SLÅ smeten i en smord och bröad form .

GRÄDDA  i 175 grader i ca 1 timme .

Låt kakan ligga kvar i formen en stund innan den stjälps upp.

Kakan håller sig saftig och god i minst 3 veckor .


GOD JUL och LYCKA TILL !





måndag 12 december 2022

JULENS GODA HAVREBRÖD MED DADLAR & HONUNG , 1 LIMPA

 

                       HEJSAN !


Det är enkelt att baka limpor.  Smaksätt dem med dadlar,

russin, choklad och nötter .

Dags att njuta av rejäla och goda mackor .


HÄR ÄR RECEPTET :

25 g jäst

3 dl kallt vatten

2 msk honung

2 msk rapsolja

1 tsk salt

2 1/2 dl fiberhavregryn

1 1/2 dl fint rågmjöl

5 1/2 dl vetemjöl eller special vetemjöl

1 dl dadlar , hackade


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SMULA ner jästen i en bunke .

Häll i lite av vattnet och rör tills jästen lösts upp .

Tillsätt resten av vattnet samt honung, olja och salt .

Rör i havregryn och tillsätt sedan rågmjöl och vete-

mjöl .

Knåda i 4 minuter, tillsätt dadlarna och knåda ytterligare

4 - 6 minuter till en smidig deg .

2) LÄGG degen i en lätt oljad bunke , täck den med 

plastfolie och låt degen jäsa till dubbel storlek  i ca 1 timma.

3)  TA upp degen och knåda den någon minut på lätt mjölat 

bakbord .

Lägg den i en smord och mjölad bakform ca 1 1/2 liter.

Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter .

Sätt ugnen på 225 grader .

4) SNITTA brödet och ställ det i nedre delen av ugnen .

Sänk ugnsvärmen till 200 grader och grädda brödet i 50 min.

Låt det svalna på galler under bakduk för en mjuk och härlig 

skorpa .

Ett riktigt gott Jul-bröd !


GOD JUL och LYCKA TILL !