lördag 21 juni 2008

SKINKA MED GRÖNSAKER O´ OSTSÅS. 4 PERS.

Ibland vet man inte vad
man ska ha till middag !
Då kan det vara bra att ha en
burkskinka hemma.
Kolla här!

300 g burkskinka
1-2 paket frysta grönsaker eller
lättkokta färska ,t ex. morot ,
broccoli, blomkål ,purjolöksbitar.

OSTSÅS.
4 tsk vetemjöl
4 tsk smör
4 dl mjölk
salt o peppar
50 g riven, lagrad ost
persilja

Så här gör Du:
Koka grönsakerna,enl.anvisning
eller skurna i bitar i lättsaltat vatten.
Koka dem knappt mjuka.
Blanda mjöl och smör och vispa
ner i den kokande mjölken.
Sjud på svag värme ,
under vispning några minuter.
Smaksätt med salt o´peppar
och rör ner den rivna osten.
Skiva upp skinkan och
lägg på ett serveringsfat.
Lägg på eller runt om,
de avrunna, varma grönsakerna,
häll ostsåsen över och strö på
lite finhackad persilja.

Det här går snabbt .
jättegott.

RABARBERDESSERT 5 PORT.

3/4 kg rabarber
4 dl vatten
2 msk potatismjöl
1 msk färskpressad citronsaft
1 1/2 -2 dl suketter strö
eller 2 1/2-3 1/2 dl flytande suketter

Så här gör Du:
Skölj rabarberstjälkarna,skala dem,
om de är grova.
Skär stjälkarna i 3 cm långa bitar.
Koka upp vatten i en kastrull,
lägg i rabarbern och sjud den mjuk.
Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten.
Lyft av kastrullen från värmen
och rör ner redningen.
Sätt kastrullen ett ögonblick på plattan
igen , så att krämen får ett hastigt uppkok .
Låt krämen svalna i 10 min.
Rör ner citronsaft och smaksätt med sötnings-
medel
Häll upp krämen i en skål.
Servera med kall mjölk eller gräddmjölk.

mmm, gott!

tisdag 17 juni 2008

GRILLAD LAX 4 PORT.

4 Portionsbitar lax
utan skinn o´ben
olja till pensling
salt o´peppar

Pensla laxbitarna med olja
och grilla dem ca 3 min.
på varje sida.
Salta,peppra och pensla
ev. med mer olja under
grillningen.
Servera med exotisk sås.

EXOTISK SÅS:
2 dl creme fraiche
2 tsk röd currypasta
3 msk mango chutney
salt

Så här gör Du:
Blanda allt i en kastrull.
Sjud upp ingredienserna
under omrörning.
Smaka av och servera såsen
varm till den grillade laxen.

Såå himla gott.

SNABB LAXPAELLA 4 PORT.

300 g färsk benfri lax
olja till stekning
salt o´peppar
1 påse frysta wokgrönsaker
med ris och ägg.
1 tsk gurkmeja
200 g skalade räkor
GARNERING
citronklyftor
bladpersilja

Så här gör Du:
Skär laxen i stora kuber och
stek den i olja i en stekpanna.
Salta och peppra lätt
ta upp laxen och håll den varm.
(sätt ugnen på 80-100 grader och
ställ in laxen där)
Laga till wokgrönsakerna med
gurkmeja enl. anvisningen på
förpackningen.
Lägg tillbaka laxen i pannan
och strö över räkorna.
Garnera med citron och persilja.

ont om tid ! men ändå vill fira .
lite mera matigt , o´jättegott.

LAX MED DILLPOTATIS. 4 PORT.

300 g färskrökt lax i tunna skivor
1 dl finhackad färsk dill
4 port. potatissallad
(hemlagad eller färdigköpt)
salt och sv. peppar.
GARNERING.
dill

Så här gör Du:
Lägg upp laxen på ett
uppläggningsfat.
Blanda ner dillen i potatissalladen.
Smaksätt ev. med salt o´svartpeppar.
Lägg upp potatisen på fatet .
Garnera med dill.

Fort och lätt, o´precis lika gott !

CHOKLADRULLTÅRTA MED JORDGUBBSGRÄDDE.

12 bitar.
3 ägg
2 dl socker
2 msk kakao
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk

FYLLNING
3 dl vispgrädde
2 msk socker
1/2 liter jordgubbar

GARNERING
florsocker

Så här gör Du:
Vispa ägg och socker pösigt
Blanda mjöl,kakao och bakpulver
och sikta ner i smeten.
Tillsätt mjölken.
Bred ut smeten på bakplåtspapper
i en långpanna.
Grädda i 250 grader i 5 min.
Stjälp upp kakan på sockrat papper.
Dra bort bakplåtspappret och
låt kallna under långpannan.
Vispa grädden med sockret .
Hacka jordgubbarna och
blanda neri.
Bred ut fyllningen på kakan.
Rulla ihop och sikta över florsocker.

TIPS
Du kan låta bli att rulla ihop
kakan och istället lägga på
mer hela jordgubbar över hela ytan.
Riv gärna mörk blockchoklad över alltsamman.

åååå,så goott!

APELSINMARINERADE JORDGUBBAR 4 PORT.

5 apelsiner
1/2 liter jordgubbar
1/2 dl socker
1-2 msk apelsinlikör

GARNERING
Strimlat apelsinskal

Så här gör Du:
Skala apelsinerna med kniv
så att den vita hinnan försvinner.
Skiva dem.
Skölj och rensa jordgubbarna.
Mixa dem med socker och
apelsinlikör.
Häll jordgubbssåsen över
apelsinerna.
Garnera med apelsinskal.

mmm.Läskande .