fredag 19 oktober 2012

FILMJÖLKSLIMPA MED FRÖ. 2 ST.

Visst är det väl gott med Hembakat bröd,
men ibland har man inte tiden att sätta igång.
Prova denna, snabbt går det och jättegott är det.

1 liter filmjölk
1 1/2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
1 tsk salt
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
2 dl solrosfrön
1 dl linfrö
1 dl russin
1 dl hasselnötter
7 dl vetemjöl

Så här gör DU:
RÖR samman filmjölk,bikarbonat,sirap och salt.
Tillsätt grahamsmjöl,rågmjöl,solrosfrö,linfrö,russin
hasselnötter och vetemjöl.
Rör tills allt är blandat.
SMÖRJ eller klä två brödformar med bakplåtspapper.
Fördela degen i dem.
Ugnsbaka i nedre delen av ugnen i 200 grader 60 min.
Låt limporna svalna av,stjälp upp dem och låt dem
kallna på galler, med en kökshanduk under och
en handuk över.

Om det är så att barna,eller någon annan har svårt för
nötter och frön -mal dem.Det går precis lika bra,
det får jag göra ibland.

Hoppas Ni får en trevlig bak-stund.

KOKT LAMM I DILLSÅS. 4 PORT.

SÖNDAGSGRYTA
med dillsmak.

800g grytbitar av Lammkött
1 grönsaksbuljongtärning
eller
hönsbuljongtärning
1 gul lök
1 morot
1 stor knippa dill,
hackad till såsen
stjälkarna kokas med köttet
8-10 vitpepparkorn
SÅSEN:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
buljong från kokningen
1-2 dl vispgrädde
ca 2 msk ättikssprit,12 %
ca 2 msk socker
salt å peppar
SERVERING:
Nykokt potatis
grönsaker,t ex kokta morötter
och kålrötter i stavar.

Så här gör DU:
KOKA upp köttet i saltat vatten
och därefter skölja av det  under
rinnande vatten.
LÄGG köttet i en kastrull och slå
på buljong så det täcker.
SKÄR lök i klyftor,morot i slantar
och lägg i tillsammans med
dillstjälkar och vitpeppar.
Koka tills köttet känns mört,ca 50 min.
TA upp köttet  och håll det varmt.
SILA av buljongen,plocka bort grönsaker
och pepparkorn.
Koka ihop buljongenså att det blir
ca 5 dl kvar.
FRÄS ihop smör och mjöl i en kastrull,
späd med buljongen och grädden.
Koka såsen i 5 minuter.
Smaksätt med ättikssprit,socker,salt
och eventuellt peppar.
LÄGG ner köttet i såsen och koka upp,
tillsätt rikligt med hackad dill.

ALL LYCKA TILL, å SMAKLIG MÅLTID!

LIMETORSK I FOLIEPAKET. 4 PORT.

Gillar DU fisk?
Den här är lätt att göra.
Prova!

smör
4 torskfileer(600g)
1 tsk salt
peppar(prova triple pepper)
1 1/2 lime
3 tomater
dillkvistar
TILLBEHÖR:
Pressad potatis
broccoli

Så här gör DU:
SMÖRA 4 folieark lätt.
Lägg fileerna på foliearken.
Salta och peppra.
SKÄR  lime och tomat i tunna skivor.
Varva skivorna över fiskfileerna.
Lägg på några dillkvistar.
Vik ihop folien till täta paket.
Lägg dem på ett ugnssäkert fat.
SÄTT in i ugnen och låt stå ca 20 min.
Fiskköttet ska vara vitt när fisken är klar.
SERVERA med tillbehören.

HOPPAS ATT DET SMAKAR!

torsdag 18 oktober 2012

GRÖNSAKSGRYTA MED FISKBULLAR. 4 PORT..

Är det någon mer än jag, som gillar Fiskbullar?
mmmm....sååå goott!
Det är snabb, lättlagad mat som kan få helt olika
karaktär beroende på vilken krydda eller
smaksättning Du väljer.

1 burk Fiskbullar i buljong,375g
3 morötter
3 paprikor, gul,röd å grön
2 msk olja
1 tsk salt
saft och rivet skal av 1/2 citron
1 dl vatten10-12 cocktailtomater

Så här gör DU:
SKALA morötterna och skär dem i slantar.
Ansa och strimla paprikorna.
VÄRM oljan i en gryta och fräs grönsakerna.
Tillsätt salt,citronsaft och -skal samt vatten.
Låt puttra under lock ca 5 min.
HALVERA tomaterna.
Lägg i fiskbullar och tomathalvor och
låt allt bli genomvarmt.

SMAKLIG MÅLTID! ÖNSKAR JAG ER.

RIMMAD FILE¨MED DRUVOR.4 PORT.

Att rimma kyckling är både enkelt och
väldigt gott.

600g kycklingfile
RIMLAG:
1 liter vatten
1 dl salt
1 msk dillfrön
SÅS:
1 dl gräddfil
1 dl majonnäs
75g grönmögelost
SERVERING:
Kokt ris
vindruvor

Så här gör DU:
KOKA upp samtliga ingredienser
till lagen.
Lägg i kycklingfileerna och
koka upp lagen igen.
Ta kastrullen från värmen
och låt stå 20 minuter.
SÅS:
Blanda gräddfil och majonnäs.
Smula i osten och blanda väl.
Låt vila i kylen en stund.

Gör  "skålar"av salladsblad till
riset och dekorera med halverade
vindruvor.
Jag tycker det ser lite festligare ut.

ALL LYCKA TILL!
SMAKLIG MÅLTID.

SNABBASTE LÖVBIFFEN.2 PERSONER.

Ibland är man vrålhungrig när man
kommer hem
då får inte maten ta nå'n tid.
Kanske kan Du prova detta. 10-15 minuter tar det.

200g nudlar
300g lövbiff
1 paket bacon
100g champinjoner
2 färska lökar
olja till stekning
salt o peppar
2 dl kraftig kalvbuljong
Servering. soja
Så här gör DU:

KOKAupp lättsaltat vatten i en kastrull
och koka nudlarna enl.anvisning på  paketet.
STRIMLA lövbiffen och skär baconet i bitar
(eller klipp baconet)
Skiva svampen och skär löken i kvartar.
HETTA upp lite olja i en stekpanna och
fräs lövbiffen tills den får fin färg.
Salta o peppra.
LÄGG i bacon och svamp och lök i pannan
och låt fräsa med några minuter.
HÄLL på buljongen och låt koka upp.
SERVERA med nudlarna och soja.

SMAKLIG MÅLTID!

PÄRONPAJ MED VANILJYOGHURT. 5-6 PORT.

Hej Alla!

Den här är god må Ni tro!
Lagom mogna päron i frasigt
gott pajskal mmmm....

PAJDEG:
100 g smör
1/2 dl strösocker
1/2 dl farinsocker
2 dl vetemjöl
FYLLNING:
5-6 mogna päron
3 ägg
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk strösocker
1 tsk stött kardemumma
1/2 msk färsk riven
ingefära
UGN:200 GRADER.
Så här gör DU:

HACKA samman ingredienserna
till pajdegen för hand eller i
matberedare.
Svep in degen i plastfolie och
låt vila i kylen i 30 min.
TRYCK ut degen i en pajform.
ca 24 cm i diameter.
Sätt fast en remsa av aluminiumfolie
runt degkanten och förgrädda
skalet i 7 minuter.
Ta bort folieremsan.
SKALA ,kärna ur och skiva päronen.
Täck pajskalets botten med skivorna.
Vispa samman resten av ingredienserna
till fyllningen och häll över päronen.
GRÄDDA pajen  25-30 minuter tills
äggstanningen stelnat och päronen
har fått färg.
SERVERA gärna med yoghurt smaksatt
med vaniljsocker.

JÄTTEGOTT.
LYCKA TILL!