fredag 19 oktober 2012

KOKT LAMM I DILLSÅS. 4 PORT.

SÖNDAGSGRYTA
med dillsmak.

800g grytbitar av Lammkött
1 grönsaksbuljongtärning
eller
hönsbuljongtärning
1 gul lök
1 morot
1 stor knippa dill,
hackad till såsen
stjälkarna kokas med köttet
8-10 vitpepparkorn
SÅSEN:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
buljong från kokningen
1-2 dl vispgrädde
ca 2 msk ättikssprit,12 %
ca 2 msk socker
salt å peppar
SERVERING:
Nykokt potatis
grönsaker,t ex kokta morötter
och kålrötter i stavar.

Så här gör DU:
KOKA upp köttet i saltat vatten
och därefter skölja av det  under
rinnande vatten.
LÄGG köttet i en kastrull och slå
på buljong så det täcker.
SKÄR lök i klyftor,morot i slantar
och lägg i tillsammans med
dillstjälkar och vitpeppar.
Koka tills köttet känns mört,ca 50 min.
TA upp köttet  och håll det varmt.
SILA av buljongen,plocka bort grönsaker
och pepparkorn.
Koka ihop buljongenså att det blir
ca 5 dl kvar.
FRÄS ihop smör och mjöl i en kastrull,
späd med buljongen och grädden.
Koka såsen i 5 minuter.
Smaksätt med ättikssprit,socker,salt
och eventuellt peppar.
LÄGG ner köttet i såsen och koka upp,
tillsätt rikligt med hackad dill.

ALL LYCKA TILL, å SMAKLIG MÅLTID!

Inga kommentarer: