Hej igen !
Den här pajen gjorde jag , när vi skulle arbeta
helg på sjukhuset .
PAJDEG:
12 msk vetemjöl
8 tsk smör /margarin
4 msk lättfil
FYLLNING:
200 g KRABFISH
100 g skalade räkor
1 purjolök
3 tomater
3 små ägg
2 dl lättmjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
25 g riven ost
finklippt dill
Så här gör DU:
HACKA ingredienserna till pajdegen.
Tryck ihop till en deg och klä en pajform
med degen.
NAGGA botten med en gaffel.
FÖRGRÄDDA pajskalet i 200 grader 10 minuter.
Har Du mixer gör Du naturligtvis pajdegen i den.
VISPA ägg, mjölk, salt och peppar .
Skär tomaterna i klyftor och strimla purjolöken.
Lägg tomater , purjolök, CRABFISH och räkor
i pajskalet och häll äggblandningen över.
TOPPA med riven ost .
GRÄDDA i 200 grader 20 - 25 minuter
tills äggblandningen stelnat och pajen fått fin färg .
STRÖ lite dill över och servera med tomatsallad .
När allt lugnat sig på avd. - satte vi 4 oss ner för att äta
- samtidigt som vi svarade på ringningar.
LYCKA TILL !
onsdag 10 juni 2015
KIWITÅRTA ...
Hej igen !
...En fröjd för både öga och gom är Barbros tårta
med härlig mandelbotten med vispgrädde ,
krönt av kiwi , som sprudlar av vitaminer.
5 ägg vitor
100 g mandel
2 dl socker
FYLLNING:
3 dl vispgrädde
ca 3 stycken kiwifrukter
frysta hallon eller jordgubbar
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 175 grader.
Mal mandeln - men inte i mixer,
då blir smeten för lös .
Vispa äggvitorna hårt .
BLANDA socker och mandel och
rör försiktigt ner det i de styva äggvitorna.
Bred ut i en cirkel , ca 22 - 25 cm i diameter
på bakplåtspapper.
GRÄDDA CA 20 MIN.
Låt tårtbottnen kallna.
Vispa grädden.
Skala och skiva kiwifrukterna.
Bred ut grädden över tårtbottnen och
täck med kiwiskivor .
DEKORERA :
MED TINADE HALLON ELLER JORDGUBBAR .
Tårtbottnen kan göras i förväg , men garneringen
ska göras strax före serveringen.
Nu kan kalaset börja !
LYCKA TILL !
...En fröjd för både öga och gom är Barbros tårta
med härlig mandelbotten med vispgrädde ,
krönt av kiwi , som sprudlar av vitaminer.
5 ägg vitor
100 g mandel
2 dl socker
FYLLNING:
3 dl vispgrädde
ca 3 stycken kiwifrukter
frysta hallon eller jordgubbar
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 175 grader.
Mal mandeln - men inte i mixer,
då blir smeten för lös .
Vispa äggvitorna hårt .
BLANDA socker och mandel och
rör försiktigt ner det i de styva äggvitorna.
Bred ut i en cirkel , ca 22 - 25 cm i diameter
på bakplåtspapper.
GRÄDDA CA 20 MIN.
Låt tårtbottnen kallna.
Vispa grädden.
Skala och skiva kiwifrukterna.
Bred ut grädden över tårtbottnen och
täck med kiwiskivor .
DEKORERA :
MED TINADE HALLON ELLER JORDGUBBAR .
Tårtbottnen kan göras i förväg , men garneringen
ska göras strax före serveringen.
Nu kan kalaset börja !
LYCKA TILL !
tisdag 9 juni 2015
SYSTERKAKA ...ETT SNABBVETEBRÖD !
Hej igen !
Det här bakades när jag var liten tös !
Så receptet har några år på nacken ... .
Det är bakat på bakpulver och det kan
sparas några dagar , tack vare den saftiga
fyllningen.
Så var så goda !
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 msk strösocker
100 g smör /margarin
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
FYLLNING:
3 msk smält smör /margarin
3 msk strösocker
4 msk hackat apelsinskal
TILL PENSLING:
1 ägg
TILL GARNERING:
1 påse mandelspån
Så här gör DU:
BLANDA de torra ingredienserna i en bunke.
SKIVA ner fettet , slå i mjölken och ägget och
arbeta snabbt ihop degen .
TAG upp den på mjölat bakbord och kavla ut
den till en avlång kaka.
BLANDA ihop fyllningen och bred på degen ,
rulla ihop den från LÅNGSIDAN och
skär rullen i 14 bitar.
STÄLL dem i en smord RUND bakform .
PENSLA med uppvispat ägg och strö på
mandelspånen .
GRÄDDA på nedersta falsen i 200 grader
ca 30 minuter.
LÅT bullkakan kallna med formen över sig .
... mmm så gott, med ett glas kall mjölk till ..
eller 1 kopp kaffe !
LYCKA TILL !
Det här bakades när jag var liten tös !
Så receptet har några år på nacken ... .
Det är bakat på bakpulver och det kan
sparas några dagar , tack vare den saftiga
fyllningen.
Så var så goda !
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 msk strösocker
100 g smör /margarin
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
FYLLNING:
3 msk smält smör /margarin
3 msk strösocker
4 msk hackat apelsinskal
TILL PENSLING:
1 ägg
TILL GARNERING:
1 påse mandelspån
Så här gör DU:
BLANDA de torra ingredienserna i en bunke.
SKIVA ner fettet , slå i mjölken och ägget och
arbeta snabbt ihop degen .
TAG upp den på mjölat bakbord och kavla ut
den till en avlång kaka.
BLANDA ihop fyllningen och bred på degen ,
rulla ihop den från LÅNGSIDAN och
skär rullen i 14 bitar.
STÄLL dem i en smord RUND bakform .
PENSLA med uppvispat ägg och strö på
mandelspånen .
GRÄDDA på nedersta falsen i 200 grader
ca 30 minuter.
LÅT bullkakan kallna med formen över sig .
... mmm så gott, med ett glas kall mjölk till ..
eller 1 kopp kaffe !
LYCKA TILL !
NAMNSDAGSHJÄRTA ELLER ... ?
Hej igen!
Ett sätt att fira den man tycker om .
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
150 g smör /margarin
2 ägg
3/4 dl mjölk
3/4 dl kokande vatten
GLASYR:
2 dl florsocker
1 tsk kakao
2 msk vatten
GARNERING:
färgat strössel
Så här gör DU:
BLANDA alla torra ingredienser i en skål.
Smält fettet .
Vispa äggen och blanda med mjölken.
Rör ner äggsmeten i skålen, slå i fettet och
det kokande vattnet .
HÄLL i smeten i en smord och bröad HJÄRT - FORM
ca 1 liter och grädda på nedersta falsen i 175 grader
i 40 minuter ..
Låt kakan kallna på galler med formen över sig.
RÖR ihop glasyren och bred på den kalla kakan .
GARNERA med färgat strössel på ovansidan runt hjärtat .
LYCKA TILL !
Ett sätt att fira den man tycker om .
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
150 g smör /margarin
2 ägg
3/4 dl mjölk
3/4 dl kokande vatten
GLASYR:
2 dl florsocker
1 tsk kakao
2 msk vatten
GARNERING:
färgat strössel
Så här gör DU:
BLANDA alla torra ingredienser i en skål.
Smält fettet .
Vispa äggen och blanda med mjölken.
Rör ner äggsmeten i skålen, slå i fettet och
det kokande vattnet .
HÄLL i smeten i en smord och bröad HJÄRT - FORM
ca 1 liter och grädda på nedersta falsen i 175 grader
i 40 minuter ..
Låt kakan kallna på galler med formen över sig.
RÖR ihop glasyren och bred på den kalla kakan .
GARNERA med färgat strössel på ovansidan runt hjärtat .
LYCKA TILL !
måndag 8 juni 2015
SMÖRDEGSINBAKADE ÄPPLEN MED MANDEL. 4 PORT.
Hej ,hej!
Nu tar vi några efterrätter eller hur?
1 färsk smördegsplatta, 250 g
4 äpplen ca 600 g
FYLLNING:
100 g mandelmassa
1/2 - 1 tsk kanel
PENSLING:
1 ägg
pärlsocker
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 200 grader.
Skala äpplena och ta ut kärnhuset.
Riv mandelmassan och blanda den med kanel
eller kardemumma .
Fyll hålet på äpplena med kanel eller kardemumma.
RULLA ut degen , dela den i 4 lika stora bitar.
STÄLL ett äpple på varje smördegsplatta.
Pensla kanterna på degen med uppvispat ägg.
Vik upp hörnen runt varje äpple och tryck till .
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 20 minuter.
SERVERA ÄPPLENA NÅGOT AVSVALNANDE
MED GLASS ELLER VANILJSÅS .
LYCKA TILL !
Nu tar vi några efterrätter eller hur?
1 färsk smördegsplatta, 250 g
4 äpplen ca 600 g
FYLLNING:
100 g mandelmassa
1/2 - 1 tsk kanel
PENSLING:
1 ägg
pärlsocker
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 200 grader.
Skala äpplena och ta ut kärnhuset.
Riv mandelmassan och blanda den med kanel
eller kardemumma .
Fyll hålet på äpplena med kanel eller kardemumma.
RULLA ut degen , dela den i 4 lika stora bitar.
STÄLL ett äpple på varje smördegsplatta.
Pensla kanterna på degen med uppvispat ägg.
Vik upp hörnen runt varje äpple och tryck till .
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 20 minuter.
SERVERA ÄPPLENA NÅGOT AVSVALNANDE
MED GLASS ELLER VANILJSÅS .
LYCKA TILL !
STEKTA RISNUDLAR MED GRÖNSAKER 4 PORT.
Hej , hej !
Det här är jättegott !
300 g Risnudlar , smala
2 morötter
1/2 kinakål
1 röd lök
1 gul lök
1/2 purjolök
1 ask (ca 150 g) groddar av mungbönor
2 msk matolja
1 tsk vitlökspulver
1/2 tsk svartpeppar
salt
Så här gör DU:
LÄGG nudlarna att svälla i ljummet vatten ca 10 min.
Låt rinna av i en sil .
SKALA och skär morötterna i tunna strimlor,
strimla kinakålen, skala och skär löken i tunna ringar.
Skölj groddarna och låt droppa av i en sil.
HETTA upp oljan i en wok eller stekpanna med hög kant.
Lägg i nudlarna och stek några minuter tills de är mjuka.
Ta upp nudlarna på en tallrik .
STEK morötter, kinakål och lökringar tills de är blanka
och börjar sjunka ihop en aning .
Krydda med vitlökspulver och peppar .
SMAKA av med salt .
SERVERA Genast med sötsur sås till .
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
Det här är jättegott !
300 g Risnudlar , smala
2 morötter
1/2 kinakål
1 röd lök
1 gul lök
1/2 purjolök
1 ask (ca 150 g) groddar av mungbönor
2 msk matolja
1 tsk vitlökspulver
1/2 tsk svartpeppar
salt
Så här gör DU:
LÄGG nudlarna att svälla i ljummet vatten ca 10 min.
Låt rinna av i en sil .
SKALA och skär morötterna i tunna strimlor,
strimla kinakålen, skala och skär löken i tunna ringar.
Skölj groddarna och låt droppa av i en sil.
HETTA upp oljan i en wok eller stekpanna med hög kant.
Lägg i nudlarna och stek några minuter tills de är mjuka.
Ta upp nudlarna på en tallrik .
STEK morötter, kinakål och lökringar tills de är blanka
och börjar sjunka ihop en aning .
Krydda med vitlökspulver och peppar .
SMAKA av med salt .
SERVERA Genast med sötsur sås till .
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
söndag 7 juni 2015
FESTFILE' MED LIME OCH MANGO 4 PORT.
Hej , hej !
Limemarinerad kyckling på spett- fräscht
exotiskt och underbart gott !
Ris med tärnad mango och lite SWEET Chilisås
smakar gott till .
2 lime
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
salt å peppar
4 KYCKLINGFILE'ER
300 g basmatiris
1 mango
1 msk smör /margarin
1 dl SWEET chilisås
UGN :175 GRADER.
Så här gör DU:
TVÄTTA limerna och skär av det yttersta skalet.
Skär det i strimlor och ställ åt sidan.
PRESSA ner limesaften i en skål med pressad
vitlök och olivolja .
Salta och peppra .
Skär varje FILE i tre delar och lägg dem i marinaden .
Låt stå SVALT i 2 TIMMAR.
KOKA riset enligt anvisning på förpackningen .
Skär mangon i tärningar och fräs den i matfettet.
Rör ner mangon och limeskal i riset .
BRYN kycklingen i en stekpanna tills de får
fin färg.
Lägg dem i en ugnsfast form och låt dem steka
klart i ugnen ca 15 minuter.
Trä upp på SPETT och servera med mangoriset
och SWEET chilisås .
SMAKLIG MÅLTID !
Limemarinerad kyckling på spett- fräscht
exotiskt och underbart gott !
Ris med tärnad mango och lite SWEET Chilisås
smakar gott till .
2 lime
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
salt å peppar
4 KYCKLINGFILE'ER
300 g basmatiris
1 mango
1 msk smör /margarin
1 dl SWEET chilisås
UGN :175 GRADER.
Så här gör DU:
TVÄTTA limerna och skär av det yttersta skalet.
Skär det i strimlor och ställ åt sidan.
PRESSA ner limesaften i en skål med pressad
vitlök och olivolja .
Salta och peppra .
Skär varje FILE i tre delar och lägg dem i marinaden .
Låt stå SVALT i 2 TIMMAR.
KOKA riset enligt anvisning på förpackningen .
Skär mangon i tärningar och fräs den i matfettet.
Rör ner mangon och limeskal i riset .
BRYN kycklingen i en stekpanna tills de får
fin färg.
Lägg dem i en ugnsfast form och låt dem steka
klart i ugnen ca 15 minuter.
Trä upp på SPETT och servera med mangoriset
och SWEET chilisås .
SMAKLIG MÅLTID !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)