söndag 21 juni 2015

FRUKOST - SCONES 16 BITAR.

Hej igen !

Nu är det vardag igen !
Semester ?
Då är det väl gott med nybakta scones på morgonen.
om man har tid  förstås !

Jag gjorde dessa på prov , om jag gillade dem ...mmm
så himla goda .

Blanda  3 dl  GLUTENFRI  MJÖLMIX
1 dl POFIBER
2 1/2 tsk BAKPULER
och 1/2 tsk SALT
Smula ner 50 g SMÖR i mjölblandningen.
Arbeta snabbt in 2 1/2 dl GRÄDDFIL i degen.
Klicka ut 4 deg - högar på en plåt med bakpapper.
Forma till runda kakor (använd lite Glutenfritt mjöl på händerna )
skåra bröden med en vass kniv  och nagga dem med en gaffel.
GRÄDDA MITT I UGNEN  225 GRADER CA 15 MINUTER.

Du ångrar dig inte, så himla goda med smör och ost !

LYCKA TILL !

onsdag 17 juni 2015

ENKEL POTATIS - OCH SILL-RÖRA I GLAS . 4 PERSONER:

Hej igen !

Det här måste Ni prova till  MIDSOMMARAFTON
det tar inte lång tid att göra och det ser elegant ut  !
Och jättegott !

500 g färskpotatis
2 kokta ägg
200 g Matjessill
2 dl GRÄDDFIL
2 stjälkar salladslök

Så här gör DU:
SKRUBBA POTATISEN
och koka i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet och låt svalna.
TÄRNA potatis , ägg och Matjessill
och blanda ner Gräddfil och strimlad
salladslök .
Lägg upp i GLAS PÅ FOT och servera .
DEKORERA  med salladslök .
LYCKA TILL !

RÄKPAJ MED PEPPARROTSSTING ...4 PORT.

Hej igen !

Den här pajen kan ätas varm eller kall ,
med sallad och kanske lite nygräddat
bröd och ost .

PAJDEG:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk KALLT vatten
FYLLNING:
500 g oskalade räkor
1 purjolök
2 msk smör
4 ägg
2 dl gräddfil
2 dl vispgrädde
1 1/2 dl lagrad  riven  ost
2 msk finhackad dill
1 dl gröna ärter
80 g röd Stenbitsrom
3 msk färsk riven pepparrot
GARNERING:
räkor
dill
citron
UGN: 225 GRADER.

Så här gör DU:
BLANDA MJÖL och smör ,  gärna i en matberedare .
Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg -  boll.
Låt vila i kylen ca 10 minuter .
TRYCK eller kavla ut degen i en smord pajform ,
ca 24 cm i diameter .
Nagga pajskalet och förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.
FYLLNING :
SKALA RÄKORNA .
Strimla purjolöken , fräs den blank i smör .
VISPA ÄGG , Gräddfil , grädde och riven ost.
Tillsätt dill , ärter och Stenbitsrom.
Salta och peppra .
FÖRDELA  PURJOLÖK , pepparrot och räkor ,
spara något till garnering, i det förgräddade pajskalet.
HÄLL ÄGGSTANNING  över räkorna och löken , peta
med en gaffel  så att det rinner ner .
GRÄDDA PAJEN  mitt i ugnen ca 40 min , tills den är
fast och fint gyllene .
GARNERA med räkor , dill och citron .

LYCKA TILL !

tisdag 16 juni 2015

MATJESTÅTA - MIDSOMMARAFTON.

Hej igen !

Den här får Du inte missa , en riktig höjdare !

BOTTEN:
75 g smör
225 g kavring utan kanter.
FYLLNING:
2 GELANTINBLAD
2 burkar matjessill  200 g /ST.
1 rödlök
3 msk finhackad gräslök
3 msk finhackad dill
3 dl CREME fraiche
150 g krämig färskost
GARNERING:
1 burk ansjovis a' 100 g
1/2 rödlök finhackad
2 msk klippt gräslök
citron

Så här gör DU:
SMÄLT smöret.
Mixa brödet till smulor och häll i smöret.
Spänn fast ett bakpapper över bottnen i en form
med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
Tryck ut brödmassan i formen  .
Låt stå kallt ca 30 minuter.
LÅT GELANTINBLADEN  ligga i rikligt med
vatten  ca 5 - 10 minuter.
Låt sillen rinna av och skär den i små sneda bitar.
Skala och finhacka löken .
Blanda sill och lök  med gräslök och dill .
BLANDA  CREME Fraiche och färskost .
Låt GELANTINET smälta på låg värme tillsammans
med en liten klick av blandningen.
Vänd ner sill - röran i resten av CREME Fraiche - blandningen.
BRED ut fyllningen  på brödbottnen och släta till ytan .
Låt stå KALLT MINST 6 TIMMAR , GÄRNA ÖVER NATTEN.
GARNERA  TÅRTAN  inför serveringen .

TREVLIG MIDSOMMARAFTON !

torsdag 11 juni 2015

GAMMALDAGS JÄRPAR 4 PORTIONER.

Hej igen  !

När jag ändå är igång med "gammaldags" mat
vill jag även bjuda på denna  FESTRÄTT - BJUDRÄTT.

Det här behöver DU:
1 dl havregryn
2 dl mjölk
500 g nötfärs
1 ägg
1 1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar

FYLLNING:
1 äpple
kärnfria plommon

SÅS :
4 dl sky eller buljong
2 msk vetemjöl + 1/2 dl vatten
salt , peppar
1/2 dl grädde

Så här gör DU:
BLANDA havregryn och mjölk .
Låt det stå och svälla ca 10 min.

BLANDA ner färs, ägg, salt och peppar .
Arbeta färsen smidig.

BRED  ut färsen på en vattensköljd skärbräda
och skär färsen i rutor .
Lägg en tunn äppelklyfta och ett katrinplommon
på varje ruta .
Rulla ihop dem till avlånga rulader .

BRYN lite margarin/smör i en stekpanna och
bryn järparna - ruladerna gyllenbruna runtom.
Flytta över järparna i en kastrull och vispa ur
stekpannan med vatten eller buljong.
Häll det över järparna och låt dem  sjuda  på
svag värme  ca 10 minuter.

TA UPP  järparna och blanda vetemjöl och 1/2 dl
vatten och rör ner det i  skyn.
Tillsätt grädde och låt såsen koka på svag värme
ca 5 minuter .
Smaka av med salt å peppar .
KOKT potatis och vitkålslingon smakar gott till .

SMAKLIG MÅLTID!

FRIKADELLER I CITRONSÅS 4 PORT.

Hej igen!

Det här är barndoms mat för mig och min lilla-syster .
Så det vill jag bjuda på !

Det här behöver DU:
1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
500 g fläskfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 krm kryddpeppar
1 liter buljong av tärning

SÅS:
2 msk smör /margarin
3 msk vetemjöl
ca 4 dl buljong
saften av 1/2 - 1 citron
salt å peppar
1 äggula

GARNERING :
Tunna citronskal
krasse

Så här gör DU:
BLANDA samman ströbröd och vatten .
Låt stå och svälla ca 10 minuter.

TILLSÄTT färs, ägg, salt och kryddpeppar.
Arbeta färsen smidig .
Forma den till runda bullar .

KOKA upp buljongen och lägg ner frikadellerna .
Låt dem koka ca 20 minuter .
Ta upp dem och sila buljongen .

SMÄLT margarin/smör i en kastrull utan att det får färg .
Rör ner vetemjölet  - RÖR RUNT.
Späd med buljongen i omgångar och låt såsen koka upp .
Låt såsen koka på svag värme ca 5 minuter .

SMAKA av med salt å peppar och citronsaft.
Ta såsen ifrån värmekällan och rör ner äggulan .

BLANDA ned frikadellerna och låt allt bli genomvarmt
men inte koka .

GARNERA med tunna citronstrimlor och var generös
med krasse över det hela .
KOKT potatis och gröna ärtor smakar bra till .

SMAKLIG MÅLTID !
mmm....jag känner smaken än.. .

onsdag 10 juni 2015

MAUDS CRABFISHPAJ 4 PERSONER.

Hej  igen !

Den här pajen gjorde jag ,  när vi skulle arbeta
helg på sjukhuset  .

PAJDEG:
12 msk vetemjöl
8 tsk smör /margarin
4 msk lättfil

FYLLNING:
200 g  KRABFISH
100 g skalade räkor
1 purjolök
3 tomater
3 små ägg
2 dl lättmjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
25 g riven ost
finklippt dill

Så här gör DU:
HACKA ingredienserna till pajdegen.
Tryck ihop till en deg och klä en pajform
med degen.
NAGGA botten med en gaffel.

FÖRGRÄDDA  pajskalet  i 200 grader  10 minuter.
Har Du mixer gör Du naturligtvis pajdegen i den.

VISPA ägg, mjölk, salt och  peppar .
Skär tomaterna i klyftor och strimla purjolöken.
Lägg tomater , purjolök, CRABFISH  och  räkor
i pajskalet och häll  äggblandningen över.

 TOPPA  med  riven ost .
GRÄDDA  i 200 grader  20 - 25 minuter
tills äggblandningen stelnat  och pajen fått fin färg .
STRÖ  lite dill över och servera med tomatsallad .

När allt lugnat sig på avd. - satte vi 4 oss ner för att äta
- samtidigt som vi svarade på ringningar.

LYCKA TILL !