torsdag 11 juni 2015

GAMMALDAGS JÄRPAR 4 PORTIONER.

Hej igen  !

När jag ändå är igång med "gammaldags" mat
vill jag även bjuda på denna  FESTRÄTT - BJUDRÄTT.

Det här behöver DU:
1 dl havregryn
2 dl mjölk
500 g nötfärs
1 ägg
1 1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar

FYLLNING:
1 äpple
kärnfria plommon

SÅS :
4 dl sky eller buljong
2 msk vetemjöl + 1/2 dl vatten
salt , peppar
1/2 dl grädde

Så här gör DU:
BLANDA havregryn och mjölk .
Låt det stå och svälla ca 10 min.

BLANDA ner färs, ägg, salt och peppar .
Arbeta färsen smidig.

BRED  ut färsen på en vattensköljd skärbräda
och skär färsen i rutor .
Lägg en tunn äppelklyfta och ett katrinplommon
på varje ruta .
Rulla ihop dem till avlånga rulader .

BRYN lite margarin/smör i en stekpanna och
bryn järparna - ruladerna gyllenbruna runtom.
Flytta över järparna i en kastrull och vispa ur
stekpannan med vatten eller buljong.
Häll det över järparna och låt dem  sjuda  på
svag värme  ca 10 minuter.

TA UPP  järparna och blanda vetemjöl och 1/2 dl
vatten och rör ner det i  skyn.
Tillsätt grädde och låt såsen koka på svag värme
ca 5 minuter .
Smaka av med salt å peppar .
KOKT potatis och vitkålslingon smakar gott till .

SMAKLIG MÅLTID!

Inga kommentarer: