HEJSAN !
En läcker kaka till kaffet kan du göra utan ugn .
Den behöver inte gräddas - efter att ha stått kallt
några timmar i kylen är vår ischokladkaka färdig
att serveras .
250 g kokosfett
2 ägg
2 1/2 dl florsocker
3 - 4 msk kakaopulver
2 tsk rivet apelsinskal
25 söta kex, helst fyrkantiga (typ , Marie kex)
Så här gör DU :
SMÄLT kokosfettet och låt det svalna.
KLÄ en avlång bakform med smörpapper eller aluminiumfolie .
Vispa ägg och socker pösigt .
Sikta ner kakaon och rör ner det svalnande kokosfettet .
Tillsätt rivna apelsinskalet .
VARVA KEX OCH CHOKLADKRÄM i JÄMNA LAGER
MED KRÄM ÖVERST OCH UNDERST .
Ställ kakan i kylskåpet tills krämen stelnat så att kakan kan
skäras i skivor .
Förvaras kallt .
Så himla god , måste provas !
LYCKA TILL !
måndag 24 augusti 2015
söndag 23 augusti 2015
PLOMMONPAJ 4-6 PERSONER.
HEJSAN !
En klassisk paj , lika god till kaffet som till dessert,
servera den gärna med halvsmält glass till .
PAJDEG :
3 dl vetemjöl
125 g smör /margarin
2 - 3 msk vatten
FYLLNING :
1/2 kg plommon
3 - 4 msk socker
PENSLING:
ÄGG
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA fettet i mjölet till n grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg .
Låt den vila kallt minst en timme .
SÄTT ugnen på 225 grader och kläd en pajform
med löstagbar botten med hälften av degen.
Kärna ur frukten och lägg den i formen .
Strö på socker .
KAVLA ut resten av degen och sporra remsor,
som läggs som ett galler över fyllningen .
PENSLA med ägg och grädda i nedre delen av
ugnen i ca 35 minuter.
Pajen går bra att frysa !
LYCKA TILL
En klassisk paj , lika god till kaffet som till dessert,
servera den gärna med halvsmält glass till .
PAJDEG :
3 dl vetemjöl
125 g smör /margarin
2 - 3 msk vatten
FYLLNING :
1/2 kg plommon
3 - 4 msk socker
PENSLING:
ÄGG
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA fettet i mjölet till n grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg .
Låt den vila kallt minst en timme .
SÄTT ugnen på 225 grader och kläd en pajform
med löstagbar botten med hälften av degen.
Kärna ur frukten och lägg den i formen .
Strö på socker .
KAVLA ut resten av degen och sporra remsor,
som läggs som ett galler över fyllningen .
PENSLA med ägg och grädda i nedre delen av
ugnen i ca 35 minuter.
Pajen går bra att frysa !
LYCKA TILL
TOSCAPÄRON MED CITRON 4 PERSONER.
HEJSAN !
En riktig kalaskaka att bjuda gäster på .
God med vaniljglass och vispad grädde till .
4 stora päron
saft och rivet skal av 1 citron
1 påse mandelspån (50 g )
1/2 dl strösocker
50 g margarin /smör
1 msk kaffegrädde
1 msk vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Skala och kärna ur päronen och dela
dem i halvor .
Lägg ut dem i en smord form , droppa
citronsaften över och strö på det rivna
skalet .
BLANDA de övriga ingredienserna i en
kastrull och rör så att smeten blandas .
Bred den över päronhalvorna och sätt in
formen i ugnen 15- 20 minuter eller tills
päronen är mjuka och glasyren har fin färg .
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
En riktig kalaskaka att bjuda gäster på .
God med vaniljglass och vispad grädde till .
4 stora päron
saft och rivet skal av 1 citron
1 påse mandelspån (50 g )
1/2 dl strösocker
50 g margarin /smör
1 msk kaffegrädde
1 msk vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Skala och kärna ur päronen och dela
dem i halvor .
Lägg ut dem i en smord form , droppa
citronsaften över och strö på det rivna
skalet .
BLANDA de övriga ingredienserna i en
kastrull och rör så att smeten blandas .
Bred den över päronhalvorna och sätt in
formen i ugnen 15- 20 minuter eller tills
päronen är mjuka och glasyren har fin färg .
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
ÄPPL ERIS MED KARAMELLSÅS . 4 PERS.
HEJSAN !
Här kommer en lättlagad efterrätt, som kanske några av oss
minns sen förr .
1 1/2 dl rundkornigt ris
1 liter vatten (EV hälften lättmjölk)
2 msk smör /margarin
3 msk sirap
4 - 5 äpplen
kanel eller ingefära
2 dl vispgrädde
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA riset i vatten eller med hälften mjölk
tills det är mjukt.
SMÄLT smöret i en stekpanna eller kastrull
och ringla ner sirapen.
Rör om med en träsked och låt det hela koka
några minuter .
RÅRIV äpplena och vänd ner dem och karamell-
såsen i riset .
SERVERA äppleriset pudrat med kanel eller
ingefära och med vispgrädde till .
SÅ HIMLA GOTT !
LYCKA TILL !
Här kommer en lättlagad efterrätt, som kanske några av oss
minns sen förr .
1 1/2 dl rundkornigt ris
1 liter vatten (EV hälften lättmjölk)
2 msk smör /margarin
3 msk sirap
4 - 5 äpplen
kanel eller ingefära
2 dl vispgrädde
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA riset i vatten eller med hälften mjölk
tills det är mjukt.
SMÄLT smöret i en stekpanna eller kastrull
och ringla ner sirapen.
Rör om med en träsked och låt det hela koka
några minuter .
RÅRIV äpplena och vänd ner dem och karamell-
såsen i riset .
SERVERA äppleriset pudrat med kanel eller
ingefära och med vispgrädde till .
SÅ HIMLA GOTT !
LYCKA TILL !
FRANSK ÄPPELKAKA MED MANDEL 6-8 PERSONER.
HEJSAN !
Den här äppelkakan är försvinnande god ,
passa på nu när äpplena mognar .
6 fasta syrliga äpplen
5 dl vatten
1 1/2 dl strösocker
100 g smör/margarin
1 1/2 dl strösocker
150 g skållad och grovmald sötmandel
rivet skal och saft av 1 citron
2 ägg
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vatten och socker i en låg, vid kastrull .
Skala och kärna ur äpplena och dela dem i halvor .
Koka dem halvmjuka , ta upp dem med en hålslev
och låt dem rinna av .
Lägg över i en smord ugnsform .
RÖR smör och socker pösigt och tillsätt mandel ,
citron och gulorna en i sänder .
VISPA upp vitorna hårt , vänd ner dem i smeten
och bred över äpplena .
GRÄDDA i 225 GRADER CA 20 MIN.
SERVERA EV LÄTTVISPAD GRÄDDE TILL .
LYCKA TILL !
Den här äppelkakan är försvinnande god ,
passa på nu när äpplena mognar .
6 fasta syrliga äpplen
5 dl vatten
1 1/2 dl strösocker
100 g smör/margarin
1 1/2 dl strösocker
150 g skållad och grovmald sötmandel
rivet skal och saft av 1 citron
2 ägg
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vatten och socker i en låg, vid kastrull .
Skala och kärna ur äpplena och dela dem i halvor .
Koka dem halvmjuka , ta upp dem med en hålslev
och låt dem rinna av .
Lägg över i en smord ugnsform .
RÖR smör och socker pösigt och tillsätt mandel ,
citron och gulorna en i sänder .
VISPA upp vitorna hårt , vänd ner dem i smeten
och bred över äpplena .
GRÄDDA i 225 GRADER CA 20 MIN.
SERVERA EV LÄTTVISPAD GRÄDDE TILL .
LYCKA TILL !
onsdag 19 augusti 2015
RÅDAS OFÖRGLÖMLIGA BULLAR .
HEJSAN !
De här bullarna glömmer jag aldrig,
men jag gör dem alltför sällan , för
det går inte att sluta äta dem när man
väl har börjat .
50 g jäst
2 dl socker
2 ägg
2 hg smör /margarin
2 dl tunn grädde
2 dl vatten
10 - 12 dl vetemjöl
FYLLNING:
50 g mjukt smör
1 hg färdigköpt mandelmassa
PENSLING:
1 uppvispat ägg
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen och rör ut den med sockret och äggen
-allt på en gång.
SMÄLT smöret och häll grädde och vatten i kastrullen.
Låt allt bli ljummet och blanda med socker/ägg.
Tillsätt mjölet efter hand .
Låt jäsa 30 minuter .
KAVLA ut degen till en avlång platta.
Stryk på smöret och grov-riv mandelmassan över.
VIK degen dubbel .
SKÄR ca 2 cm breda remsor och forma till SNURROR.
LÄGG dem på bakplåtspapper eller smord plåt och
låt jäsa 20 - 30 minuter.
PENSLAS med ägg och
GRÄDDAS i 225 - 250 graders varm ugn 8 - 10 minuter.
När bullarna är färdiga , penslas de med lite smör
och vänds i strösocker.
mmm....himla gott !
LYCKA TILL !
De här bullarna glömmer jag aldrig,
men jag gör dem alltför sällan , för
det går inte att sluta äta dem när man
väl har börjat .
50 g jäst
2 dl socker
2 ägg
2 hg smör /margarin
2 dl tunn grädde
2 dl vatten
10 - 12 dl vetemjöl
FYLLNING:
50 g mjukt smör
1 hg färdigköpt mandelmassa
PENSLING:
1 uppvispat ägg
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen och rör ut den med sockret och äggen
-allt på en gång.
SMÄLT smöret och häll grädde och vatten i kastrullen.
Låt allt bli ljummet och blanda med socker/ägg.
Tillsätt mjölet efter hand .
Låt jäsa 30 minuter .
KAVLA ut degen till en avlång platta.
Stryk på smöret och grov-riv mandelmassan över.
VIK degen dubbel .
SKÄR ca 2 cm breda remsor och forma till SNURROR.
LÄGG dem på bakplåtspapper eller smord plåt och
låt jäsa 20 - 30 minuter.
PENSLAS med ägg och
GRÄDDAS i 225 - 250 graders varm ugn 8 - 10 minuter.
När bullarna är färdiga , penslas de med lite smör
och vänds i strösocker.
mmm....himla gott !
LYCKA TILL !
ÄPPLEKAKA MED FIBERHAVREGRYN.
HEJSAN !
Äppelkaka är ju alltid äppelkaka ,
med vaniljsås till (Ekströms)
mmm...så himla gott !
Sätt ugnen på 225 grader .
SKALA och skär äpplena i klyftor
eller bitar och lägg dem i en smord
ugnssäker form.
SÄTT in äpplena i ugnen ca 10 min
tills de har blivit lite mjuka.
SMÄLT fettet i en kastrull och blanda
i socker och havregryn.
RÖR om ordentligt och bred massan
över äpplena .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 20 minuter
tills kakan är vackert guldbrun.
LYCKA TILL !
Äppelkaka är ju alltid äppelkaka ,
med vaniljsås till (Ekströms)
mmm...så himla gott !
Sätt ugnen på 225 grader .
SKALA och skär äpplena i klyftor
eller bitar och lägg dem i en smord
ugnssäker form.
SÄTT in äpplena i ugnen ca 10 min
tills de har blivit lite mjuka.
SMÄLT fettet i en kastrull och blanda
i socker och havregryn.
RÖR om ordentligt och bred massan
över äpplena .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 20 minuter
tills kakan är vackert guldbrun.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)