söndag 21 februari 2016

AUBERGINESALLAD 4 PORT.

HEJSAN! Den här receptet på Aubergine, bakas i ugnen och marineras i lite olivolja och vitlökspure . Servera den som förrätt med sallad och en bit bröd. HÄR ÄR RECEPTET : 2 STORA AUBERGINER , 16 VITLÖKSKLYFTOR,* 3/4 DL OLIVOLJA , 1 MSK CITRONSAFT , 1 MSK HACKAD FÄRSK KORIANDER ELLER PERSILJA, 4 TOMATER , SALT å PEPPAR , *(vitlöken blir mild å rund i smaken när du förväller den) SÅ HÄR GÖR DU : PICKA hål i Auberginen med en gaffel. LÄGG dem på en plåt och ugnsbaka dem i 200 grader i 30 min. DE ska skrumpna ihop och mjukna . LÅT dem svalna . DELA Auberginerna och gröp ur innehållet . SKÄR Aubergine- köttet i stora tärningar. SKALA vitlöksklyftorna . LÄGG dem i KOKANDE VATTEN i 2 minuter. PRESSA eller mosa dem med olja, citron och koriander . TÄRNA tomaterna . BLANDA VITLÖKSPUREN med Aubergine och tomater och smaka av med salt å peppar . LÅT salladen stå svalt i 30 minuter. mmm...gott ! LYCKA TILL !

UGNSOMELETT MED RÄKOR 2 PORT.

HEJSAN! Vad ska vi ha till middag idag ? Jag hade ingen lust att laga nått, för det var sen frukost. Så det fick bli ugnsomelett . HÄR ÄR RECEPTET : 1/2 PURJOLÖK , 1 KOKT ÄGG , 1 KOKT SÖTPOTATIS , SKALADE OCH SKIVADE, 1/2 DL HACKAD DILL , 2 ÄGG+ 2,5 DL MATLAGNINGSGRÄDDE+ 1/2 TSK STÄRKELSE, 250 G RÄKOR , CITRONKLYFTOR OCH DILLKVISTAR , UGN :200 GRADER . SÅ HÄR GÖR DU : ANSA och skär purjolöken i slantar . HACKA äggen grovt , skär potatisen i bitar . BLANDA allt i en smord form , ca 24 cm i diameter . VISPA ihop ägg, dill, grädde, majsstärkelse och häll över i formen, salta och peppra . GRÄDDA i 30 MINUTER . FÖRDELA räkorna över omeletten och garnera med citron och dill. Det var jättegott, å vi nöjde oss med det . LYCKA TILL !

BLÅBÄRS PAJ 8 PORT.

HEJSAN! Den här var himla god , smaka Ni också ! HÄR ÄR RECEPTET : 500 G BLÅBÄR , SMÖR TILL FORMEN , 5 DL MANDELMJÖL , 2 MSK FLYTANDE AKACIA HONUNG , 200 G SMÖR , 1 PÅSE FLAGAD MANDEL , 3 DL VISPGRÄDDE , SÅ HÄR GÖR DU : SÄTT ugnen på 200 grader . LÄGG blåbären i en smord form . BLANDA MANDELMJÖL, sötningsmedel och smör , och bred ut över blåbären . STRÖ över mandeln . LÅT stå i ugnen i 20 min. eller tills en gyllene yta . SERVERA MED VISPAD GRÄDDE . mmm... LYCKA TILL !

onsdag 17 februari 2016

TACOFISK 6 PORT .

HEJSAN! Nu är det middagsdags ! Detta brukar barnen gilla... prova ! UGN:225 GRADER, och 25 minuter . HÄR ÄR RECEPTET : 800 G FRYST TORSK ELLER SEJ , 2 MSK PRESSAD CITRONSAFT , 1 TSK SALT , 3 DL GRÄDDE , 1 1/2 DL CREME FRAICHE , 1 PÅSE TACOKRYDDA , 2 DL LAGRAD RIVEN OST , TILL SERVERING NACOCHIPS , SALLAD . SÅ HÄR GÖR DU : LÅT fisken tina något. SKÄR fisken i skivor , ca 2 cm tjocka . LÄGG fisken i en ugnsform . HÄLL över citronsaften och salta . VISPA grädden och blanda med CREME FRAICHE och Tacokrydda . BRED ut såsen över fisken och strö över den rivna osten. STÄLL in i mitten av ugnen ca 20 minuter . SERVERA med NACHOCHIPS och sallad . RECEPTET KOMMER FRÅN YLVAS KÖK . SÅ HIMLA GOTT , TACK ! LYCKA TILL NI OCKSÅ !

KLADDIG MJÖLKCHOKLADKAKA MED NÖTTER . CA 12 BITAR.

HEJSAN ! mmm... smaka på denna ! 250 G MJÖLKCHOKLAD , 200 G SMÖR , 2 DL RÅSTRÖSOCKER , 3 ÄGG , 2 1/2 DL VETEMJÖL , 75 G GROVT HACKADE HASSELNÖTTER , (gärna rostade), GARNERING & SERVERING : CA 100 G CHOKLAD , (mörk och/eller UGN : 200 GRADER . SÅ HÄR GÖR DU : GROVHACKA chokladen. BRYN smöret lätt . TA från värmen . LÄGG i chokladen och låt smälta under omrörning . RÖR i RÅSTRÖSOCKER, ägg, mjöl och nötter . HÄLL smeten i en smord , bröad form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar botten. GRÄDDA mitt i ugnen ca 20 minuter . GARNERING & SERVERING: DEKORERA med ringlad smält choklad . LÅT stelna och bjud med vispad grädde och blåbär. (om du använder chokladkaka med nötter t ex Schweizernöt, behövs inte hasselnötterna i receptet). LYCKA TILL !

måndag 15 februari 2016

GRATINERAD HÖNÖKAKA 2ST .

HEJSAN! DET här var inte dumt!- jättegott, enligt småfolket! HÄR ÄR RECPTET : 2 HÖNÖKAKOR , 1 PAKET BACON , 1 GUL LÖK , 1 RÖD PAPRIKA , 2 DL CREME FRAICHE , 1-2 VITLÖKSKLYFTOR , SALT å PEPPAR , RIVEN OST . UGN:225 GRADER. SÅ HÄR GÖR DU : SKALA och finhacka löken. KÄRNA ur och hacka paprikan . FRÄS lök, paprika och bacon i lite matfett. LÅT det svalna. RÖR ner CREME FRAICHE och tillsätt pressad vitlök. SMAKA av med salt och peppar .BRED krämen över Hönökakorna och strö över lite riven ost . GRATINERA mitt i ugnen ca 10 minuter . SKÄR kakorna i snibbar och bjud dem till lunch med någon grönsak till . LYCKA TILL !

SMÅ SNABBA RÅGBRÖD , UTAN JÄST 4 ST.

HEJSAN! HÄRLIGA, MUMSIGA BRÖD SOM DU BAKAR PÅ "NOLLTID" ! HÄR ÄR RECEPTET : 2 dl grovt RÅGMJÖL , 2 dl VETEMJÖL , 1 msk BAKPULVER , 1/2 tsk SALT , 2 msk FARINSOCKER , 2 msk SOLROSFRÖN , 3 dl GRÄDDFIL , extra mjöl till utbakningen , UGN 200 GRADER . SÅ HÄR GÖR DU : BLANDA samman rågmjöl med vetemjöl, bakpulver, salt, farinsocker, och solrosfrön . TILLSÄTT gräddfilen och arbeta raskt ihop till en deg . LÄGG lite vetemjöl på bakbordet och stjälp upp degen. DELA den i 4 bitar och forma till ovala bullar , -bröd . Rulla dem i mjölet. LÄGG bullarna på bakpappersklädd plåt . GÖR några skåror i varje bulle . GRÄDDA mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills bullarna fått fin färg och känns torra . LÅT bullarna kallna på galler under bakduk . HIMLA GO'A ! LYCKA TILL !