HEJSAN !
Ett klassigt recept på goda muffins, som går
lätt och snabbt att baka .
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin ,
2 dl socker ,
2 ägg ,
rivet skal av 1/2 citron ,
3 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver ,
1 dl russin eller korinter ,
1/2 dl varmt vatten ,
muffinsformar som smöras
eller PAPPERSFORMAR ,
UGN :225 GRADER .
Så här gör DU:
SMÖRJ formarna eller plocka ut PAPPERSFORMAR
på en plåt .
RÖR fett och socker poröst , tillsätt 1 ägg i taget
under kraftig omrörning .
Smaksätt med citronskal .
BLANDA mjölk, bakpulver och russin , rör ner detta i smeten
tillsammans med vattnet .
FÖRDELA smeten i formarna och GRÄDDA muffinsen
i mitten av ugnen ca 10 min. eller tills en sticka känns torr.
Stjälp upp kakorna och låt dem kallna under bakduk .
MUFFINSEN går bra att frysa .
LYCKA TILL !
onsdag 13 april 2016
TALLMOGÅRDENS REUMATIKERBRÖD . 15 BITAR .
HEJSAN !
En god vän till mej, var på Tallmogården på 80 - talet ,
och åt då detta bröd så gott som varje dag .
Kanske finns det någon som känner igen det .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl Hirs kokas i 4 dl vatten i 30 min.
1 dl Polenta (majsflingor)
kokas i 2 dl vatten i 15 min.
Låt alltsammans svalna.
50 g jäst ,
1/2 l vatten
KRYDDOR :
ca 1 msk kardemumma, anis, fänkål,
koriander eller kummin.
7- 8 dl (ca 500 g ) Bovetemjöl .
Så här gör DU :
LÖS jästen i vattnet och blanda den med bägge grötarna.
Sätt till den krydda som Du tycker bäst om och sätt till Bovetemjölet.
Degen ska ej vara för hård .
KAVLA ut degen på en plåt , gärna klädd med bakplåtspapper .
Skär rutor och GRÄDDA i 200 graders ugnsvärme
ca 20 minuter , tills brödet får lite färg och är genomgräddat .
LYCKA TILL !
En god vän till mej, var på Tallmogården på 80 - talet ,
och åt då detta bröd så gott som varje dag .
Kanske finns det någon som känner igen det .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl Hirs kokas i 4 dl vatten i 30 min.
1 dl Polenta (majsflingor)
kokas i 2 dl vatten i 15 min.
Låt alltsammans svalna.
50 g jäst ,
1/2 l vatten
KRYDDOR :
ca 1 msk kardemumma, anis, fänkål,
koriander eller kummin.
7- 8 dl (ca 500 g ) Bovetemjöl .
Så här gör DU :
LÖS jästen i vattnet och blanda den med bägge grötarna.
Sätt till den krydda som Du tycker bäst om och sätt till Bovetemjölet.
Degen ska ej vara för hård .
KAVLA ut degen på en plåt , gärna klädd med bakplåtspapper .
Skär rutor och GRÄDDA i 200 graders ugnsvärme
ca 20 minuter , tills brödet får lite färg och är genomgräddat .
LYCKA TILL !
SOMMARLIMPA , 1 BRÖD .
HEJSAN !
Idag ska jag baka bröd utan jäst .
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl RÅGFLINGOR ,
7 dl vetemjöl ,
1 1/2 tsk salt ,
1 msk stött Anis och Fänkål , blandat eller Brödkryddor.
1 msk bakpulver ,
5 dl vatten ,
1/2 dl sirap .
Så här gör DU :
BLANDA alla ingredienser i en bunke .
Tillsätt vatten och sirap och arbeta snabbt ihop till en lös deg ,
som hälls i smord avlång form , rymd ca 1 1/2 liter .
GRÄDDA i 175 grader ca 50 minuter.
DET här brödet har jag gjort många gånger, det är populärt .
LYCKA TILL !
tisdag 12 april 2016
GRÖNA GRYTAN MED VITA BÖNOR 4- 6 PERS.
HEJSAN!
En grön dag i veckan, - hur låter det ?
Vi provar !
HÄR ÄR RECEPTET :
6 potatisar ,
2 morötter ,
2 purjolökar ,
2 burkar vita bönor i tomatsås ,
3 tsk timjan ,
10 cm gurka ,
1 klyfta vitkål ,
TILL SERVERING:
2dl Gräddfil ,
1 msk riven pepparrot .
Så här gör DU :
SKALA och strimla potatisar och morötter grovt .
Skär purjon i bitar .
Varva detta med tomat-bönor och kryddor i en gryta .
LÅT grytan sjuda på svag värme under lock ca 15 min.
Skär gurkan i tärningar och vitkålen i strimlor .
Blanda ner detta i grytan och låt koka i ytterligare 5 minuter .
SERVERA grytan med Gräddfilen som smaksätts med pepparroten .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
måndag 11 april 2016
FARMORS SOLROSBRÖD
HEJSAN !
Här ett vackert matbröd som är lätt att lyckas med .
Solrosfrön ger fin smak .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
5 dl ljummet vatten , 37 grader,
1/2 dl olja ,
2 tsk salt ,
2 dl solrosfrön ,
2 dl rågmjöl .
10- 11 dl vetemjöl eller
Bakvetemjöl Special .
Så här gör DU :
SMULA jästen i degbunken .
Häll över det ljumma vattnet och rör ut jästen .
Tillsätt olja, salt, solrosfrön, rågmjöl och största delen vetemjöl.
Arbeta degen kraftigt och låt den jäsa ca 30 min.
ARBETA upp degen och dela den mitt itu .
Forma den ena delen till en rund slät bulle som läggs på smord plåt .
Platta till den något . Den andra delen i 11 bitar och forma små runda
bullar , som läggs runt om den stora bullen .
Låt brödet jäsa övertäckt i 20- 30 min. Grädda 200 grader ca 30 min.
LYCKA TILL !
HÖNÖKAKOR CA 16 ST .
HEJSAN !
Prova på att göra dessa , jättegoda stora runda Hönökakor .
Du ångrar Dig inte . Familjen blir glad !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
125 g smör/margarin ,
5 dl vatten ,
1 tsk salt ,
1/2 dl socker ,
5 dl grahamsmjöl ,
ca 11 dl vetemjöl ,
Så här gör DU :
SMULA jästen i degbunken .
Smält smöret i kastrull , tillsätt vattnet och låt degspadet
bli fingervarmt (37 grader) .
Rör ut jästen i degspadet , tillsätt salt, socker, grahamsmjöl
och ca 9 dl av vetemjölet .
Arbeta degen smidig och låt den jäsa övertäckt 30- 40 minuter.
KNÅDA degen på bakbordet, dela den i åtta delar och
forma till släta bullar .
Kavla bullarna till knappt centimetertjocka stora runda kakor .
Nagga dem på båda sidor och stapla fyra på varandra med
bakduk EMELLAN .
Låt dem jäsa 30- 50 minuter .
LÄGG kakorna på varma plåtar, en på varje .
Nagga igen , GRÄDDA två plåtar åt gången i knappt 275 grader.
Placera den ena plåten på nedersta falsen och den andra på mellersta.
Efter ca 4 minuter skiftar man plåtarna och efter ytterligare 3- 4 minuter
är brödkakorna färdiggräddade .
LÅT bröden svalna på galler mellan bakdukar .
Ca 16 stycken .
DU kan istället baka te - kakor av degen ,det blir dubbelt så många .
Degen kavlas då ut drygt centimetertjock.
Lägg på plåtar med bakplåtspapper, nagga låt brödet jäsa och
Grädda i 250 grader ca 6 minuter.
LYCKA TILL !
BRITTAS CHOKLADKAKOR . CA 40 ST
HEJSAN !
Prova dessa , mycket lättbakade kakor, möra
och prickiga av choklad .
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör /margarin ,
1 dl florsocker ,
50 g hackad mörk Blockchoklad ,
200 g vetemjöl ,
ATT RULLA i :
pärlsocker, hackad mandel
Så här gör DU :
ARBETA ihop alla ingredienser till en smidig deg .
Dela degen i två delar och forma dem till längder, ca 4 cm i diam.
Rulla dem i pärlsocker och mandel och ställ dem kallt .
SKÄR rullarna i 3- 4 mm tjocka skivor som läggs på smord
plåt eller med bakplåtspapper .
GRÄDDA i 175 grader 10-12 minuter .
å så himla goda !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)