onsdag 13 april 2016

MORSANS RUSSIN-MUFFINS 20 ST .

HEJSAN !

Ett klassigt recept  på goda muffins,  som går
lätt och snabbt att baka .

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin ,
2 dl socker ,
2 ägg ,
rivet skal av 1/2 citron ,
3 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver ,
1 dl russin eller korinter ,
1/2 dl varmt vatten ,
muffinsformar som smöras
eller  PAPPERSFORMAR ,
UGN :225 GRADER .

Så här gör DU:
SMÖRJ formarna  eller plocka ut  PAPPERSFORMAR
på en plåt .
RÖR  fett  och  socker  poröst , tillsätt 1 ägg i taget
under kraftig  omrörning .
Smaksätt med citronskal .
BLANDA mjölk, bakpulver  och  russin , rör ner detta i smeten
tillsammans med  vattnet .
FÖRDELA smeten i formarna  och GRÄDDA muffinsen
i mitten av ugnen  ca 10 min. eller tills en sticka känns torr.
Stjälp upp  kakorna  och låt dem kallna under bakduk .
MUFFINSEN går bra att frysa .

LYCKA  TILL !

TALLMOGÅRDENS REUMATIKERBRÖD . 15 BITAR .

  HEJSAN !

 En god vän till mej, var på Tallmogården på 80 - talet ,
och åt då detta bröd så gott som varje dag .
Kanske finns det någon som känner igen det .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl Hirs kokas i 4 dl vatten i 30 min.
1 dl Polenta (majsflingor)
kokas i 2 dl vatten i 15 min.
Låt  alltsammans svalna.
50 g jäst ,
1/2 l vatten
KRYDDOR :
ca  1 msk kardemumma, anis, fänkål,
koriander eller kummin.
7- 8 dl (ca 500 g ) Bovetemjöl .

Så här gör DU :
LÖS jästen i vattnet och blanda den med bägge grötarna.
Sätt till den krydda som Du tycker bäst om och sätt till Bovetemjölet.
Degen ska ej vara för hård .
KAVLA ut degen på en plåt , gärna klädd med bakplåtspapper .
Skär  rutor  och GRÄDDA i 200 graders ugnsvärme
ca 20 minuter ,  tills brödet får lite färg  och är genomgräddat .

LYCKA  TILL !



SOMMARLIMPA , 1 BRÖD .

    


  HEJSAN !
Idag  ska jag baka bröd utan jäst .

HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl  RÅGFLINGOR ,
7 dl vetemjöl ,
1 1/2 tsk salt ,
1 msk stött  Anis och Fänkål , blandat eller Brödkryddor.
1 msk bakpulver ,
5 dl vatten ,
1/2 dl sirap .

Så här gör DU :
BLANDA  alla ingredienser i en bunke .
Tillsätt vatten och sirap och arbeta snabbt ihop till  en lös deg ,
som hälls i  smord  avlång  form , rymd  ca 1 1/2 liter .
GRÄDDA   i  175  grader   ca 50 minuter.

DET här brödet har jag gjort många gånger, det är populärt .
LYCKA TILL !

tisdag 12 april 2016

GRÖNA GRYTAN MED VITA BÖNOR 4- 6 PERS.


 HEJSAN!

 En grön dag i veckan, - hur låter det ?
 Vi provar !

HÄR ÄR RECEPTET :
6 potatisar ,
2 morötter ,
2 purjolökar ,
2 burkar vita bönor i tomatsås ,
3 tsk timjan ,
10 cm gurka ,
1 klyfta vitkål ,
TILL SERVERING:
2dl Gräddfil ,
1 msk riven pepparrot .

Så här gör DU :
SKALA och strimla  potatisar och morötter grovt .
 Skär purjon i bitar .
Varva detta med tomat-bönor och kryddor i en gryta .
LÅT grytan sjuda på svag värme under lock ca 15 min.
Skär gurkan i tärningar och vitkålen i strimlor .
Blanda ner detta i grytan och låt koka i ytterligare 5 minuter .
SERVERA grytan med Gräddfilen som smaksätts med pepparroten .

SMAKLIG MÅLTID   och   LYCKA TILL !

måndag 11 april 2016

FARMORS SOLROSBRÖD


  HEJSAN !

Här ett vackert matbröd som är lätt att lyckas med .
Solrosfrön ger fin smak .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
5 dl ljummet vatten , 37 grader,
1/2 dl olja ,
2 tsk salt ,
2 dl solrosfrön ,
2 dl rågmjöl .
10- 11 dl vetemjöl  eller
Bakvetemjöl Special .

Så här gör DU :
SMULA  jästen i degbunken .
Häll över det ljumma vattnet  och rör ut jästen .
Tillsätt olja, salt, solrosfrön, rågmjöl och största delen vetemjöl.
Arbeta degen kraftigt och låt den jäsa ca 30 min.
ARBETA upp degen och dela den mitt itu .
Forma den ena delen till en rund slät bulle som läggs på smord plåt .
Platta till den något .  Den andra delen i 11 bitar  och forma små runda
bullar , som läggs runt om den stora bullen .
Låt brödet jäsa övertäckt i 20- 30 min.  Grädda 200 grader ca 30 min.

LYCKA TILL !

HÖNÖKAKOR CA 16 ST .


  HEJSAN !

Prova på att göra dessa ,  jättegoda stora runda Hönökakor .
Du ångrar Dig inte .  Familjen blir glad !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
125 g smör/margarin ,
5 dl vatten ,
1 tsk salt ,
1/2 dl socker ,
5 dl grahamsmjöl ,
ca 11 dl vetemjöl ,

Så här gör DU :
SMULA  jästen i degbunken .
Smält smöret  i  kastrull , tillsätt vattnet och låt degspadet
bli fingervarmt (37 grader) .
Rör ut jästen i degspadet , tillsätt salt, socker, grahamsmjöl
och ca 9 dl av vetemjölet .
Arbeta degen smidig  och låt den jäsa övertäckt 30- 40 minuter.
KNÅDA degen på bakbordet,  dela den i åtta delar och
forma till släta bullar .
Kavla bullarna till  knappt  centimetertjocka  stora runda kakor .
Nagga dem på båda sidor och stapla fyra på varandra med
bakduk EMELLAN .
Låt dem jäsa  30- 50 minuter .
LÄGG kakorna  på varma plåtar,  en på varje .
Nagga igen , GRÄDDA två plåtar åt gången  i knappt 275 grader.
Placera den ena plåten på nedersta falsen och den andra på mellersta.
Efter ca 4 minuter  skiftar man plåtarna  och efter ytterligare 3- 4 minuter
är brödkakorna färdiggräddade .
LÅT bröden svalna på galler  mellan bakdukar .
Ca 16 stycken .
DU kan istället baka te - kakor av degen ,det blir dubbelt så många .
Degen kavlas då ut drygt centimetertjock.
Lägg på plåtar med bakplåtspapper, nagga  låt brödet jäsa och
Grädda i 250 grader ca 6 minuter.
LYCKA TILL !



BRITTAS CHOKLADKAKOR . CA 40 ST


 HEJSAN !

Prova dessa , mycket lättbakade  kakor,  möra
och prickiga av choklad .

HÄR ÄR RECEPTET :
150  g smör /margarin ,
1 dl florsocker ,
50 g hackad  mörk  Blockchoklad ,
200 g vetemjöl ,
ATT RULLA   i :
pärlsocker, hackad mandel

Så här gör DU :
ARBETA  ihop alla ingredienser till en smidig deg .
Dela degen i två delar och forma dem till längder, ca 4 cm i diam.
Rulla dem i pärlsocker och mandel  och ställ dem kallt .
SKÄR rullarna i 3- 4 mm  tjocka  skivor  som läggs på smord
plåt eller med bakplåtspapper .
GRÄDDA i 175 grader  10-12 minuter .
å så himla goda !

LYCKA TILL !