måndag 11 april 2016

HÖNÖKAKOR CA 16 ST .


  HEJSAN !

Prova på att göra dessa ,  jättegoda stora runda Hönökakor .
Du ångrar Dig inte .  Familjen blir glad !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
125 g smör/margarin ,
5 dl vatten ,
1 tsk salt ,
1/2 dl socker ,
5 dl grahamsmjöl ,
ca 11 dl vetemjöl ,

Så här gör DU :
SMULA  jästen i degbunken .
Smält smöret  i  kastrull , tillsätt vattnet och låt degspadet
bli fingervarmt (37 grader) .
Rör ut jästen i degspadet , tillsätt salt, socker, grahamsmjöl
och ca 9 dl av vetemjölet .
Arbeta degen smidig  och låt den jäsa övertäckt 30- 40 minuter.
KNÅDA degen på bakbordet,  dela den i åtta delar och
forma till släta bullar .
Kavla bullarna till  knappt  centimetertjocka  stora runda kakor .
Nagga dem på båda sidor och stapla fyra på varandra med
bakduk EMELLAN .
Låt dem jäsa  30- 50 minuter .
LÄGG kakorna  på varma plåtar,  en på varje .
Nagga igen , GRÄDDA två plåtar åt gången  i knappt 275 grader.
Placera den ena plåten på nedersta falsen och den andra på mellersta.
Efter ca 4 minuter  skiftar man plåtarna  och efter ytterligare 3- 4 minuter
är brödkakorna färdiggräddade .
LÅT bröden svalna på galler  mellan bakdukar .
Ca 16 stycken .
DU kan istället baka te - kakor av degen ,det blir dubbelt så många .
Degen kavlas då ut drygt centimetertjock.
Lägg på plåtar med bakplåtspapper, nagga  låt brödet jäsa och
Grädda i 250 grader ca 6 minuter.
LYCKA TILL !



Inga kommentarer: