fredag 29 april 2016

PINNGLASS SNABBT . 15 ST .


  HEJSAN !

 Det här var längesedan jag gjorde, men så himla käckt !

HÄR ÄR RECEPTET:
5  dl  vaniljvisp ,
15 glasspinnar  eller  plast - skedar.

Så här gör DU :
KLÄ  en  djup  form ca 10 x 20 x 6 cm med plastfilm.
Vispa vaniljvispen styv och häll i den .
Jämna till ytan .  Stick ner  glasspinnarna /plastskedarna   med
jämna  mellanrum .  Ställ in den i frysen  ett par timmar .
Ta ut den och skär  den i bitar  ca  4 x 4 cm  med en glasspinne
i mitten .  Eventuellt kan Du  lyfta upp hela  " glasspaketet "
ur formen , då är det lättare att skära .
Använd en VARM  kniv .

Barnen och maken blir glada !
LYCKA TILL !

Å , förresten  Du kan också  skala  och  dela en banan i 4 cm- bitar och ställa
in i frysen  på en liten bricka , i 20 minuter  ungefär  glöm  inte blompinnen eller
plast- skeden i bananen när Du ställer in dem .

LYCKA TILL !

VALBORGSTÅRTA , 12- 15 BITAR .

 
 HEJSAN !

Den här tårtan består av två kokosbottnar, en  havrebotten , grädde,
ananas, vaniljkräm och choklad . Mums !

Tidigare har jag haft den till  FÖDELSEDAGSTÅRTA, och det var populärt!

HÄR ÄR RECEPTET :
75 g smör/margarin ,
3 ägg ,
1- 1 1/2 dl socker .
4 1/2 dl kokosflingor ,
3 msk vetemjöl ,
1 1/2 tsk bakpulver ,
HAVREGRYNSBOTTEN :
50 g smör/margarin ,
1/2 dl socker ,
3/4 dl havregryn ,
3/4 dl vetemjöl ,
VANILJKRÄM :
1 äggula ,
1/2 msk socker ,
1/2 msk potatismjöl ,
1 1/2 dl grädde och  mjölk ,
1/2 msk vaniljsocker ,
1 dl vispgrädde ,
TILLBEHÖR :
1 burk krossad ananas (500 g )
3 dl vispgrädde ,
50 g blockchoklad ,

Så här gör DU:
SMÄLT fettet och låt det svalna .  Vispa ägg och socker pösigt .
Blanda ner matfettet, kokosflingorna, vetemjölet och bakpulvret.
SMÖRJ och bröa en rund form , ca 22 cm i diameter .
Häll i smeten och grädda kakan i 175 graders ugnsvärme ca 45 minuter .
Låt kakan svalna något, stjälp upp den och låt den kallna under formen.
RÖR smör och socker till havregrynsbotten .
Blanda i havregryn och vetemjöl .
Smörj och bröa en springform  ca 22 cm i diameter och platta ut degen i den .
GRÄDDA botten i 200 graders ugnsvärme ca 15 minuter .
Ta försiktigt ur den från formen och låt den kallna .
BLANDA samman alla ingredienserna utom vaniljsockret  till Vaniljkrämen
i en tjockbottnad kastrull .  Sjud under omrörning . Låt krämen svalna .
Tillsätt vaniljsockret och den uppvispade grädden .
DELA kokoskakan i två delar .
Lägg en av bottnarna på ett tårtfat . Lägg på avrunnen krossad ananas  och
vispad grädde . Lägg på havregrynsbotten . Bred på vaniljkrämen .
TÄCK med den andra delen av kokoskakan  .  Fördela resten av ananasen .
Bred på kvarvarande grädde och raspa rikligt med blockchoklad över .

LYCKA TILL !

FESTPIROG MED SKALDJUR 4 PORT .


 HEJSAN !

Här kan Du imponera på Dina Gäster med en fint fylld,
spröd pirog formad som en fisk .
Passar som lyxig lunch-rätt eller vickning .
Prova ,det är inte svårt , dessutom mm...himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 kylda smördegsplattor  a' 25 x 42 cm.
STUVNING :
2msk smör/margarin ,
4 msk vetemjöl ,
1 1/2 dl spad från skaldjuren eller fiskbuljong ,
2 dl CREME Fraiche eller grädde,
1 msk citronsaft, salt och peppar ,
1/2 dl finklippt dill ,
150 g kräftstjärtar ,
150 g räkor ,(350-400 g med skal )
PENSLING :
1 uppvispat ägg ,
TILLBEHÖR :
sallad, citron, dill .
UGN:200 GRADER.

Så här gör DU :
STUVNING : SMÄLT  matfettet i en kastrull .
Tillsätt mjöl och rör om till en slät massa .
Häll på spad och CREME Fraiche och sjud under omrörning
ca 3 minuter till en slät stuvning .
Smaka av med citronsaft , salt och peppar .
Vänd till sist ner dill och skaldjur .
Låt stuvningen svalna .
LÅT smördegen bli rumsvarm .
Rulla ut en av plattorna på plåt med Bak-papper.
Lägg skaldjursfyllningen i en oval hög på mitten av degplattan .
LÄGG den andra degplattan ovanpå.
Tryck försiktigt till runt stuvningen, forma som en fisk .
Skär bort överflödig smördeg ,- av den kan Du göra en stjärt.
TRYCK till kanterna med gaffel och klipp små snitt  på fiskens ovansida.
GARNERA  eventuellt med kryddpepparkorn så fisken får ögon .
Pensla med uppvispat ägg .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen tills fisken är vackert guldgul, ca 20 minuter .
SERVERA genast med tillbehören .

LYCKA TILL !

torsdag 28 april 2016

FESTLIG RÄK- OCH ROMRÖRA 4 PORT.


  HEJSAN !

GOTT som  FREDAGSÖVERRASKNING  eller till  VALBORG !

Det här behöver DU;
FYLLNING .
500 g oskalade  räkor.
10 cm purjolök ,
1 ask  kesella ,
1/2 dl finhackad dill ,
50 g Röd  rom ,
1 dl grovt riven urvattnad gurka ,
1 tsk salt ,
1 krm svartpeppar .
GARNERING :
Salladsblad, räkor, citronklyfta, riven gurka, och gräslöksstrån.
UGN 225 GRADER .

Så här gör Du :
TVÄTTA potatisarna och pricka dem med en gaffel.
Baka potatisen mitt i ugnen i 50- 60 minuter .
FYLLNING :
SKALA  räkorna  och ta undan några hela till  garnering .
Grovhacka resten .
ANSA  och skiva purjolöken .
Blanda med resterande ingredienser till röran .
Ta ut potatisarna , skär ett kryss och tryck upp lite potatis.
Lägg i några salladsblad  och toppa med RÄK- och ROM-
röra .
GARNERA  med  räkor, citronklyfta, riven gurka och kryddgrönt.

LYCKA TILL !

måndag 25 april 2016

FINA FRASTÅRTAN 8 BITAR.


  HEJSAN !

Den här fina tårtan har en salt fyllning av CREME Fraiche, kaviar och lök.
De frasiga bottnarna kan göras i förväg, men lägg ihop tårtan strax innan
den ska serveras .
DET HÄR BEHÖVER DU :
150 g smör/margarin ,
150 g vetemjöl ,
2 msk grädde ,
FYLLNING :
2 burkar (a' 2 dl )  CREME Fraiche ,
1 burk Slotts kaviar ,
1 msk finhackad purjolök ,
1 msk finhackad dill ,
GARNERING :
Purjoringar , tunna gurkskivor .

Så här gör DU:
HACKA ihop smör och mjöl till en grynig massa .
Tillsätt grädden och arbeta snabbt ihop till en deg
som får vila kallt .
KAVLA  ut degen till två tunna , runda bottnar som
läggs på plåt med bakplåtspapper .
Nagga och pensla med vispat ägg .
Grädda i 200- 225 grader tills de har fin färg, ca 10 minuter .
FYLLNING :
Blanda alla ingredienser och smaka av .
Rör inte mer än nödvändigt och låt gärna stå kallt en stund .
LÄGG ihop bottnarna med fyllning emellan och ovanpå .
GARNERA med purjoringar och gurkskivor .

LYCKA  TILL !

LARS SILLATÅRTA 10 BITAR .


 HEJSAN !

Brödet till smörgåstårtan ska vara mörkt och grovt ,
så kommer den härliga sillen verkligen till sin rätt .
Här är det använt ett stort , runt bröd, ca 22 cm i diameter,
och skurit det i tre ganska tunna bottnar, som en tårtbotten.

VARSÅGODA ;
2 urvattnade SALTSILLFILEER  (finns på burk)
1 hackad rödlök ,
3 hackade hårdkokta ägg ,
1 1/2 dl Gräddfil ,
2- 3 msk vanlig senap ,
svartpeppar ,
1 tsk citronsaft ,
gräslök ,
GARNERING :
hackade hårdkokta ägg ,
rädisor ,
gräslök ,
1 liten burk svart kaviar ,
smör /margarin ,

Så här gör DU :
SPOLA  av sillen väl i kallt vatten och låt den rinna av .
Skär den i små bitar och blanda med övriga ingredienser.
Smaka av .
LÄGG ihop brödskivorna med sill-röran mellan och ovanpå.

GARNERA  med ägg, rädisor  och kaviar ,- så här gjorde jag,
hacka gulan för sig och vitan för sig , lägg rädisor,  svart kaviar,
vitan, gräslök , gulan, rädisor ...i trekanter så spetsen går mot mitten,
och där lägger Du en hel rädisa skuren som en blomma .

RÖR smör/margarin mjukt och pensla kanterna på tårtan  med
en brödpensel .
Tryck  sedan dit rikligt med hackad  gräslök .

Enkel att göra och mm...jättegod !
LYCKA  TILL !

söndag 24 april 2016

SKINK- OCH OSTKANAPE'ER 4 PORT .


  HEJSAN !

 Smaka på det här ! Det är jättegott .

 VARSÅGODA :
200 g rökt eller kokt skinka finhackad,
50 g gul lök, skalad och finhackad ,
2 tsk osötad senap ,
1 droppe tabasco ,
4 skivor vitt bröd a' 30 g ,
100 g riven ost .

Så här gör DU :
SÄTT ugnen på grillvärme .
Blanda skinka och lök .
Smaksätt med senap och tabasco .
Bred blandningen på brödskivorna .
Strö över osten .
GRILLA smörgåsarna tills osten smält och fått fin färg , ca 10 min.
Skär gärna smörgåsarna i trekanter vid servering .

LYCKA TILL !