måndag 23 maj 2016

SMÖRDEGSFLARN 8- 10 BITAR .


    HEJSAN !

Om oväntade gäster tittar förbi  är  smördegsflarn  med
grädde och bär  gjord på färdig deg  ett snabbt och gott
alternativ .
LÄCKRASTE  ,
och enklaste sommartårtan  fylld med valfria bär .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 förpackning  kyld smördegsplatta ,
1 ägg ,
2- 3 msk strösocker ,
FYLLNING:
2 dl vispgrädde ,
4 dl vaniljkräm ,  (pulver eller tetrapack)
8 dl valfria bär eller frukter ,
GARNERING :
Kryddgrönt .

Så här gör DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Rulla ut smördegsplattan  med  papperet under
och flytta över till en plåt .
Skär med en vass kniv runt om hela smördegen ,
ca 1/2 cm in på flarnet från kanten .
Skär inte genom bottnen , utan markera endast med kniven .
Pensla flarnet med uppvispat ägg .
Strö över ett tunt lager med strösocker .
Nagga flarnet med en gaffel .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen 15- 20 min.
Flarnet ska ha fått fin färg och se frasigt  och fluffigt ut.
Ta ut och låt svalna .
FYLLNING :
Vispa samman grädden , gör vaniljkrämen enligt förpackningens
anvisningar.   Blanda samman grädde och kräm .
LÄGG flarnet på ett serveringsfat och bred ut vanilj-grädden .
GARNERA  med bär och frukt och servera genast .
                  LYCKA TILL !

lördag 21 maj 2016

PANERAD TORSKRYGG MED TOMATSÅS 4 PERS.


HEJSAN !

Det här är mm...jättegott !

HÄR ÄR RECEPTET  :
4 portionsbitar  Torskrygg  salt å peppar ,
1 dl glutenfritt ströbröd ,
700 g potatis ,  gärna Delikatess ,
SÅS :
2 tomater, tärnade ,
1 rödlök ,
2 msk rapsolja ,
3 msk kapris ,
4 sardeller ,
1 dl hackad persilja ,
salt å peppar.

Så här gör DU :
SÄTT  ugnen på 175 grader .
Lägg torsken i smord ugnsform .
Salta och peppra , strö över det glutenfria ströbrödet .
Ställ in i ugn ca 15 minuter .
KOKA potatisen .
Tärna tomat och rödlök .
Låt allt bli varmt i rapsolja i en kastrull .
Tillsätt kapris, hackade sardeller, persilja och
smaka av med salt och peppar .
Smaklig måltid .               
                   LYCKA  TILL !            

LÄTTSTUVAD SOMMARKÅL 4 PORT.



HEJSAN !

Nu är sommar-vitkålen  här ,  å , så  gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g  färsk  vitkål ,
1 tsk  salt  till  5  dl  vatten .
2 msk   smör/margarin ,
2  msk  vetemjöl ,
3  dl  kokspad ,
1  dl  kaffegrädde ,
1  msk  senap  eller  riven  pepparrot  ,
malen  svartpeppar ,
1  dl  hackad  persilja ,
TILLBEHÖR :
stekt  bacon , fläsk  eller  korv .

Så  här  gör  DU :
SKÄR  kålen  i  tunna  klyftor .
Koka  dem  nätt  och  jämt  mjuka i  lättsaltat  vatten.
Häll  av  kokspadet,  SPARA  det .
SMÄLT  margarin  i  en  kastrull  .
Rör  ner   mjölet  och  späd  med  kokspadet .
Koka  3- 5 min.  Tillsätt  grädde .
Smaka  av  stuvningen  med  senap  eller  riven  pepparrot ,
eventuellt  salt  och  malen  svartpeppar .
LÄGG  upp  vitkålen , häll  stuvningen över .
Strö  på  hackad  persilja  .
SERVERA  med  knaperstekt  bacon , fläsk eller korv .
Så himla gott !

                            LYCKA TILL !

fredag 20 maj 2016

MOROTSKAKA MED LIME 12- 16 BITAR .


  HEJSAN !
 Nu ska vi baka !
 Den här kakan har sitt ursprung i Amerika där glasyren
 oftast görs på färskost , florsocker och citron .
 Här har vi använt Lime istället .

 HÄR ÄR RECEPTET :
75 g smör/margarin ,
2 morötter ca 200 g ,
1 lime ,
2 3/4 dl vetemjöl ,
2 tsk bakpulver ,
2 ägg ,
1 dl brun farin ,
1 dl strösocker ,
1 tsk vaniljsocker ,
1 tsk kanel ,
GLASYR :
1 dl krämig färskost ,
1 liten äggula ,
2 1/2- 3 dl florsocker ,
lite limeskal .
UGN 175 GRADER.

Så här gör DU :
SMÄLT smöret i en kastrull och låt det svalna .
Riv morötterna grovt , det bör bli ca 4 dl .
Lägg limen i varmt vatten .Blanda mjöl och bakpulver.
Spänn fast ett bak-papper på botten om Du använder
form med löstagbar kant (rund form med diameter 22x 24 cm)
(kvadratisk form 23x 23 cm )
Smöra och bröa formen .
VISPA ägg, farin, socker, vanilj och kanel riktigt pösigt .
TORKA limen och riv drygt hälften av skalet ner i smeten .
Dela och pressa ut 1 msk saft som också ska ner i smeten.
Rör ner smöret , morötterna och till sist mjölet .
Häll smeten i formen och jämna till ytan .
GRÄDDA  på nedersta  falsen  i ugnen  38 40 min.
Känn  mitt på att smeten stannat .
Låt  stå en stund innan DU för över kakan på fat .
Låt kakan svalna .
GLASYR :
RÖR  ut  osten  med  en  liten  äggula  och  tillsätt  florsocker
till  en  tjock  glansig  glasyr .
Tillsätt  eventuellt  lite  rivet  limeskal  .
BRED  glasyren  över  kakan  .
Skär  kakan  i  rutor  när  glasyren  stelnat  något .

PIZZA MED MOZZARELLA OCH SKINKA . 4 PORT.


 HEJSAN !

PIZZA, det brukar väl de flesta gilla !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 förpackning PIZZADEGMIX eller FÄRDIG DEG .

PIZZASÅS :
1/2 dl chilisås ,
1/2 dl tomatketchup
1/2 tsk chilipeppar ,
TOPPING :
100 g skinka ,
150 g mozzarellaost ,
100 g champinjoner ,
1 liten squash ,
1 dl riven ost .

Så här gör DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
BLANDA ingredienserna till pizzasåsen.
Strimla skinkan, skiva mozzarellaosten
champinjonerna och squashen .  Riv osten.
TILLAGA pizzadegen enligt beskrivningen
på förpackningen .
Kavla eller platta ut degen till en stor  eller
flera små bottnar .
BRED på pizzasåsen .
Lägg på TOPPINGEN och strö över riven ost .
GRÄDDA i mitten av ugnen 10- 15 minuter.
VARSÅGODA , nu är det klart att äta !

LYCKA  TILL !

ENCHILADAS MED SPENAT, 4 PORT.


 HEJSAN !

 Den här rätten innehåller inte fisk, kött, eller fågel.
 Men det är så himla gott , så det spelar ingen roll !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 tortillas ,
250 g fryst bladspenat ,
1 gul lök ,
1 vitlöksklyfta ,
1 msk matolja ,
1/2 tsk salt ,
1 krm svartpeppar ,
200 g Fetaost i tärningar ,
2 dl ost.

Så här gör DU :
SÄTT ugnen på 250 grader .
Tina spenaten i mikro eller i en kastrull.
SKALA och hacka löken och vitlöken .
Hetta upp oljan i en kastrull och fräs
löken ett par minuter.
Rör i spenaten  och låt den fräsa med tills den är varm.
Salta och peppra .
FÖRDELA spenaten och Fetaosten på tortillabröden .
Rulla ihop .  Skär dem i fyra delar .
Ställ dem på högkant i en ugnssäker form  eller
aluminiumform.
Strö över den rivna osten
GRATINERA  i övre delen av ugnen ca 5 minuter.
SERVERA med sallad .

    LYCKA TILL !

torsdag 19 maj 2016

ORIENTALISK KYCKLINGGRATÄNG , 4 PERS.


 HEJSAN !

Den här rätten går snabbt att göra, köp en färdiggrillad kyckling
och sätt ugnen på 225 grader .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 grillad kyckling ,
2 bananer ,
1 grön paprika ,
1 finhackad gul lök ,
2 msk smör/margarin,
1 msk curry ,
2 tsk riven färsk ingefära ,
2 1/2 dl mellangrädde ,
1 dl CREME Fraiche ,
1 dl kokosflingor ,
salt å peppar ,

Så  här  gör  DU :
SÄTT  ugnen på 225 grader .
TAG bort skinnet på kycklingen och skär av allt
köttet från skrovet och benen .
Skiva bananerna .
Kärna ur paprikan och skär den i tärningar .
Lägg kycklingbitar , banan och paprika i en gratängform .
FRÄS löken  mjuk och genomskinlig i smör/margarin .
Rör curry och ingefära och häll på grädde, CREME Fraiche
och kokos .  KOKA  upp och smaka av med salt å peppar.
HÄLL såsen i gratängformen .
GRATINERA i ugnen i 25 minuter .
SERVERA  MED RIS OCH EN GOD SALLAD .
        LYCKA TILL !