HEJSAN !
Den här Chokladkakan gjorde min farmor när jag var liten ,
- jag gillade den mest med lite vispad grädde på.
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g BLOCKCHOKLAD (eller 2 msk kakao )
150 g vetemjöl , (3 dl)
1 tsk bakpulver ,
60 g smör/margarin, (använder Du kakao, då ökas fettmängden till 100 g)
175 g socker , (2 dl )
1 msk vaniljsocker,
2 ägg ,
1 - 1 1/2 dl grädde ,
till formen : smör och vetemjöl.
SÅ HÄR GÖR DU :
TAG fram alla ingredienserna .
Smörj och BRÖDBESTRÖ en rund eller avlång form.
Sikta eller rör mjöl och bakpulver väl samman .
Rör fett , socker och vaniljsocker smidigt .
Sätt till äggulorna och den smälta blockchokladen .
RÖR sedan ner mjöl-blandningen växelvis med grädden .
Vispa vitorna till skum och vänd försiktigt ner dem .
Bred ut smeten i formen och grädda i svag -medelgod
ugnsvärme 175- 225 grader, 45- 50 minuter .
Pröva med en sticka .
LÅT kakan stå kvar i formen en stund innan den stjälps upp.
Pudra gärna över den med lite florsocker.
LYCKA TILL !
måndag 13 juni 2016
DROTTNINGPUDDING 4 PORT. EFTERRÄTT .
HEJSAN !
Den här puddingen såg så pampig ut när den
var klar, tyckte barnen, - så därav namnet.
HÄR ÄR RECEPTET :
4 1/2 dl mjölk ,
50 g smör/margarin ,
225 g strösocker ,
100 g smulat färskt vitt bröd ,
rivet skal av 1/2 citron ,
3 ägg delade i gulor och vitor ,
2 msk jordgubbssylt .
Så här gör DU :
SÄTT ugnen på 180 grader .
Lägg mjölk, matfett och 50 g socker i en liten kastrull
och värm upp under omrörning tills smör/margarin har
smält och sockret lösts upp .
LÄGG brödsmulorna i en skål och häll över mjölk-blandningen.
Tillsätt citronskal och äggulor och rör om med en träsked tills
allt är väl blandat .
HÄLL smeten i en pajform som rymmer 1 liter, täck med folie
och grädda i ugnen i 35 minuter eller tills den stelnat.
TAG ut den ur ugnen och låt den svalna.
Bred över jordgubbssylten .
VISPA äggvitorna till hårt skum .
Vänd ner hälften av det återstående sockret och fortsätt vispa
tills massan är styv . Vänd ner resten av sockret och vispa på
nytt tills massan är mycket styv och blank .
BRED ut marängsmeten över puddingen , så att sylten täcks .
GÖR ETT DEKORATIVT MÖNSTER PÅ YTAN MED EN GAFFEL.
GRÄDDA i ugnen ytterligare 15 minuter eller tills marängen stelnat
och är vackert guldfärgad .
SERVERAS varm, direkt ur formen .
(istället för brödsmulor, kan Du ta Sockerkaks-smulor )
HOPPAS ATT DET SMAKAR ! LYCKA TILL !
Den här puddingen såg så pampig ut när den
var klar, tyckte barnen, - så därav namnet.
HÄR ÄR RECEPTET :
4 1/2 dl mjölk ,
50 g smör/margarin ,
225 g strösocker ,
100 g smulat färskt vitt bröd ,
rivet skal av 1/2 citron ,
3 ägg delade i gulor och vitor ,
2 msk jordgubbssylt .
Så här gör DU :
SÄTT ugnen på 180 grader .
Lägg mjölk, matfett och 50 g socker i en liten kastrull
och värm upp under omrörning tills smör/margarin har
smält och sockret lösts upp .
LÄGG brödsmulorna i en skål och häll över mjölk-blandningen.
Tillsätt citronskal och äggulor och rör om med en träsked tills
allt är väl blandat .
HÄLL smeten i en pajform som rymmer 1 liter, täck med folie
och grädda i ugnen i 35 minuter eller tills den stelnat.
TAG ut den ur ugnen och låt den svalna.
Bred över jordgubbssylten .
VISPA äggvitorna till hårt skum .
Vänd ner hälften av det återstående sockret och fortsätt vispa
tills massan är styv . Vänd ner resten av sockret och vispa på
nytt tills massan är mycket styv och blank .
BRED ut marängsmeten över puddingen , så att sylten täcks .
GÖR ETT DEKORATIVT MÖNSTER PÅ YTAN MED EN GAFFEL.
GRÄDDA i ugnen ytterligare 15 minuter eller tills marängen stelnat
och är vackert guldfärgad .
SERVERAS varm, direkt ur formen .
(istället för brödsmulor, kan Du ta Sockerkaks-smulor )
HOPPAS ATT DET SMAKAR ! LYCKA TILL !
söndag 12 juni 2016
JORDGUBBS- CHEESECAKE 8 BITAR .
HEJSAN !
Denna måste Ni prova att göra, - man misslyckas sällan
och de blir till och med ännu godare om man gör dem
någon dag i förväg .
HÄR ÄR RECEPTET :
BOTTEN :
125 g smör ,
250 g DIGESTIVEKEX
FYLLNING :
1 vaniljstång ,
400 g PHILADELPHIAOST - Färskost ,
1/2 citron , rivet skal ,
2 ägg ,
3 msk strösocker ,
TOPPING :
2 dl CREME Fraiche ,
2 msk florsocker ,
ca 1 liter jordgubbar
1 glas röd VINBÄRSGELE ca 180 g .
2 tsk vatten .
UGN: 175 GRADER .
Så här gör DU:
BOTTEN:
SMÄLT smöret och låt det svalna .
Smula kexen, gärna i matberedaren .
Blanda i smöret .
Tryck ut brödsmulorna i en form med löstagbar kant
24 cm i diameter .
Låt formen stå i kylen i 1 timme .
FYLLNING :
DELA vaniljstången på längden och skrapa ur fröna .
Blanda färskost, citronskal och vaniljfrön .
Vispa ägg och socker pösigt .
Blanda ostsmeten med äggsmeten och häll över bottnen .
GRÄDDA mitt i ugnen, ca 35 minuter. Låt svalna .
TOPPING :
BLANDA CREME Fraiche och florsocker och bred över kakan.
Grädda i 5 minuter. Låt kallna .
Täck kakan med jordgubbar.
Smält gele' och vatten försiktigt på svag värme .
RINGLA geleet över bären .
Låt kakan stå i kylen tills geleet stelnat .
LYCKA TILL !
SMÖRDEGSPAJ MED GRÖN SPARRIS . 8 BITAR .
HEJSAN !
Å, det här heter duga !
Himla gott !
Härligt frasig blir pajen på Smördeg.
HÄR ÄR RECEPTET :
Smör till formen ,
2 plattor smördeg , 8x17 cm ,
500 g färsk grön sparris ,
3 ägg ,
3 dl matlagningsgrädde ,
saften av 1/2 citron ,
en nypa salt ,
150 g riven ost (tex, Västerbottenost eller Parmesan)
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.
SMÖRJ en form , ca 24 cm i diameter, med smör .
KAVLA ut smördegsplattorna och klä formen med dem.
Ställ kallt i ca 30 minuter .
SKÖLJ sparrisen och skär av de hårdare nedre ändarna .
(ställ sparrisen i ett glas med lite KALLT vatten , när Du skurit av stjälken)
då piggnar den till !
Koka den tills den börjat mjukna men har spänst kvar 3-5 min.
Ta upp och spola i kallt vatten .
Skär den i 2 - 3 cm stora bitar .
VISPA ihop ägg, matlagningsgrädde, citronsaft och salt .
FÖRDELA den rivna osten i botten på formen .
Fördela sparrisen i formen och häll på äggsmeten .
GRÄDDA pajen längst ner i ugnen i ca 45 minuter .
Kontrollera pajens färg då och då under gräddningen .
Känn med en sticka så pajsmeten är klar .
LYCKA TILL !
Å, det här heter duga !
Himla gott !
Härligt frasig blir pajen på Smördeg.
HÄR ÄR RECEPTET :
Smör till formen ,
2 plattor smördeg , 8x17 cm ,
500 g färsk grön sparris ,
3 ägg ,
3 dl matlagningsgrädde ,
saften av 1/2 citron ,
en nypa salt ,
150 g riven ost (tex, Västerbottenost eller Parmesan)
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.
SMÖRJ en form , ca 24 cm i diameter, med smör .
KAVLA ut smördegsplattorna och klä formen med dem.
Ställ kallt i ca 30 minuter .
SKÖLJ sparrisen och skär av de hårdare nedre ändarna .
(ställ sparrisen i ett glas med lite KALLT vatten , när Du skurit av stjälken)
då piggnar den till !
Koka den tills den börjat mjukna men har spänst kvar 3-5 min.
Ta upp och spola i kallt vatten .
Skär den i 2 - 3 cm stora bitar .
VISPA ihop ägg, matlagningsgrädde, citronsaft och salt .
FÖRDELA den rivna osten i botten på formen .
Fördela sparrisen i formen och häll på äggsmeten .
GRÄDDA pajen längst ner i ugnen i ca 45 minuter .
Kontrollera pajens färg då och då under gräddningen .
Känn med en sticka så pajsmeten är klar .
LYCKA TILL !
fredag 10 juni 2016
CHOKLDKLADD- TÅRTA MED DAJMGRÄDDE .
HEJSAN !
1 Tårta , ca 10- 12 bitar .
KLADDKAKAN toppar Du med fluffig DAJM - grädde
och solvarma jordgubbar delade på mitten .
Det här behöver DU:
200 g mörk choklad ,
200 g smör/margarin,
3 ägg ,
2 dl socker ,
1 krm salt ,
2 1/2 dl vetemjöl .
DAJM- GRÄDDE :
3 dl vispgrädde ,
50 g mörk choklad ,
2 Dubbel- DAJM ,
1/2 liter färska jordgubbar .
Så här gör DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Smörj och mjöla en rund bakform , ca 24 cm i diameter.
BRYT chokladen i mindre bitar och smält tillsammans
med matfettet i en kastrull på svag värme .
Ta därefter kastrullen från värmen .
RÖR ner äggen och sockret i chokladsåsen och rör om till
en slät konsistens .
Vänd sist ner salt och vetemjöl och rör åter smeten slät .
BRE ut smeten jämt i formen och grädda i nedre delen
av ugnen i ca 20 minuter .
Kakan får gärna vara lite kladdig i mitten då den tas ut .
Låt kallna i formen .
DAJM-GRÄDDE :
KOKA upp 1/2 dl av grädden i en kastrull .
Ta därefter kastrullen från värmen .
Bryt den mörka chokladen i bitar och tillsätt
i den varma grädden .
Rör om till slät konsistens och ställ åt sidan att
kallna till rumstemperatur .
VISPA resterande grädde och vänd ner den svala
chokladkrämen .
GROVHACKA DAIMEN och tillsätt ca 3/4 av hacket
i chokladgrädden .
LOSSA den kalla kakan ur formen och klicka på choklad-
grädden . Strö över de sparade DAIM-bitarna och garnera
med färska jordgubbar .
(tårtbottnen kan göras i god tid och frysförvaras. Ta fram
ett par timmar innan så den hinner tina. Garnera strax före serveringen.)
mm...så himla , go !
LYCKA TILL !
JORDGUBBS- OCH FLÄDERSAFT .
HEJSAN !
Självklart blir det egen jordgubbssaft i år också.
Saften är smaksatt med fläder och citron ,
och ger ca 2 liter.
HÄR ÄR RECEPTET :
2 liter färska jordgubbar ,
15 fläderblom- ställningar ,
skal och saft av 1 citron ,
3 dl vatten ,
5 dl socker per liter avrunnen saft ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ och rensa bären och lägg dem i en kastrull .
Lägg ner fläderblommorna .
Tvätta citronen väl , skala av det yttersta gula skalet
och lägg ner i kastrullen .
TILLSÄTT vattnet och låt blandningen koka i ca 5 min,
under lock eller tills bären avgivit sin saft .
HÄLL upp bärmassan att självrinna i sil- ställning .
MÄT saften och häll tillbaka i den rena kastrullen.
Ge saften ett uppkok .
TILLSÄTT sockret och rör om tills det är upplöst .
Ge saften ytterligare ett rejält uppkok och dra
kastrullen från värmen .
Tillsätt citronsaften .
SKUMMA saften väl .
Häll upp saften på varma , väl rengjorda flaskor
och förslut väl .
Förvara mörkt och kallt .
(konserveringsmedel behövs vid längre tids förvaring)
(Du kan använda ATAMON , läs på flaskan )
LYCKA TILL !
måndag 6 juni 2016
KALKONSALLAD MED MANGO 6 PERSONER.
HEJSAN !
Den här är frisk och jättego' .
Det här behöver DU :
150 g skivat rökt kalkonbröst ,
2 mangor ,
1 chili ,
1 rödlök ,
6- 7 cocktailtomater ,
1 påse salladsmix ,
5 kokta ägg ,
färsk koriander ,
saft från 1 lime ,
1 msk honung ,
Så här gör DU :
SKALA mangon och tärna den i 1 cm stora kuber .
Kärna ur och finhacka chilin samt skiva rödlöken
mycket tunt . Dela tomaterna på hälften .
LÄGG upp salladen på ett fat .
Lägg på kalkonskivorna, mangon, chilin, löken och tomaterna.
SKALA äggen , skär i klyftor och lägg på salladen ihop med
örterna . RINGLA över limesaft och honung och servera .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)