fredag 1 juli 2016
WIENERNOUGAT- KAKA CA 40 , BITAR.
HEJSAN !
Små lyxiga, supergoda chokladbitar .
mmm...måste smakas !
HÄR ÄR RECEPTET:
250 g smör ,
5 dl strösocker ,
2 dl kakao ,
2 tsk vaniljsocker ,
4 ägg ,
1/2 dl starkt kallt kaffe ,
4 dl vetemjöl ,
FYLLNING :
250 g Nougat ,
150 g mörk choklad ,
2 msk smör ,
30 g mandelspån .
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Smält smöret , vispa i socker, kakao och vaniljsocker .
Vispa i äggen ett i taget, kaffe och vetemjöl .
Häll smeten i långpanna med bakplåtspapper ca 27x29 cm,
och grädda mitt i ugnen 20 minut .
Ta ut och låt svalna .
HACKA nougat och choklad grovt .
Smält tillsammans med smöret på låg effekt i mikron eller
över vattenbad .
Bred ut över bottnen .
Strö på mandel och låt nougaten stelna .
Skär kakan i bitar .
Förvara i lufttäta plastlådor i kylen och lägg bakplåtspapper
mellan lagren .
mmm...så himla goda !
LYCKA TILL !
FAVORIT- BRYTBULLAR 24 BITAR .
HEJSAN !
Det här är ett gott bröd till BUFFE'BORDET
eller att serveras till en mustig soppa .
HÄR ÄR RECEPTET :
5dl vatten 37 grader ,
50 g jäst ,
1 1/2 tsk salt ,
1/2 dl rapsolja ,
2 msk strösocker , eller sirap,
2 dl grahamsmjöl ,
1 liter vetemjöl ,
GARNERING :
1 ägg till pensling,
sesamfrön ,
solrosfrön ,
SÅ HÄR GÖR DU :
Smula jästen i en bunke och lös i lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet och övriga ingredienser .
Spara lite vetemjöl till utbakningen .
Arbeta degen blank och smidig .
Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter .
Ta upp degen på mjölat bakbord .
Knåda den smidig och dela i två lika stora bitar .
Rulla till längder och dela varje i 12 bitar .
Rulla till bullar och lägg intill varandra med ett
par mm mellanrum på plåt eller i långpanna med
bakplåtspapper .
Du kan lägga 6 bullar på kort-sidan av plåten ,
SÅ ATT DET TOTALT BLIR 24 BULLAR.
Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter .
Pensla med uppvispat ägg och strö sesamfrön
över hälften och solrosfrön över hälften .
Sätt ugnen på 200 grader .
Sätt in plåten mitt i ugnen och sänk värmen
till 175 grader .
Grädda ca 30 min, tills brödet fått fin färg .
Låt svalna på galler under bakduk .
TIPS !
Gör ett "jäs-skåp" .
Ställ in plåten + en långpanna med kokande vatten
i kall ugn . Stäng luckan ./
LYCKA TILL !
torsdag 30 juni 2016
POLKAGRISGLASS / 6 ST .
HEJSAN !
Flirta med små och stora barn !
Smaksätt glassen med krossade polkagrisar
eller annat godis .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 1/2 dl KELDA Vaniljsås ,
1 dl krossade polkagrisar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA vaniljsåsen hårt .
Krossa polkagrisarna grovt, rör ner i såsen .
Häll i glassformar eller portionsformar .
Frys glassen i minst 4 timmar .
Spola formarna snabbt i kallt vatten så att de släpper.
TIPS !
Istället för polkagrisar kan DU ta 100 g hackad
mjölkchoklad eller mörk choklad .
LYCKA TILL !
LJUMMEN ANANASSALSA / 4 PORT .
HEJSAN !
Den här är het, den är söt , den är frisk ...mmm.
1 liten burk krossad ananas ca 225 g,
1/2 röd spansk peppar eller
1 tsk SAMBAL OELEK ,
2 salladslökar ,
eller 1/2 purjolök ,
2 vitlöksklyftor ,
2 msk smör ,
1 msk färsk riven ingefära ,
1 /2 tsk salt ,
SÅ HÄR GÖR DU :
DELA , kärna ur och finhacka pepparn .
Skiva salladslöken .
Skala och finhacka vitlöken .
Fräs allt i smör .
Rör ner ananasen med sitt spad , ingefära
och salt .
Låt koka någon minut .
SERVERA salsan ljummen till grillat kött,
kyckling eller fisk .
LYCKA TILL !
GRILLAD POTATISSALLAD / 4 PORT.
HEJSAN !
Visst är det väl grillsäsong nu, men ...
Det här var jättegott , smaka Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
3/4 kg små färskpotatisar ,
1 färsk lök ,
4 tomater ,
1 burk DESIRE'E FETA med
OLIVER, CA 300 g ,
2 msk smält smör ,
1 tsk salt ,
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA potatisen knappt mjuk .
Skala och skiva löken .
Skär tomaterna i bitar .
Häll Fetaost och Oliver med sin olja
i en skål .
Rör i lök och tomater .
Låt potatisen ånga av och blanda den
med smör och salt .
GRILLA potatisen tills den får färg .
Vänd ner potatisen i salladen .
NJUUT !
SMAKLIG MÅLTID ! och LYCKA TILL !
onsdag 29 juni 2016
WIENERBULLAR MED HALLON , 32 ST .
HEJSAN !
Nu har jag kommit in i bull-baket , smaka på dessa !
HÄR ÄR RECEPTET :
8 dl mjöl + lite extra till utbakningen ,
100 g smör + 100 g smör att kavla in i degen ,
(margarin i samma mängd) ,
1 paket jäst , (50 g)
2 dl grädde ,
3/4 dl socker ,
FYLLNING :
2 dl god hallonsylt ,
1 dl mandelspån ,
PENSLING :
1 ägg ,
GLASYR :
2 dl florsocker+ ca 1 1/2 msk vatten eller punsch.
SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA ihop mjölet med 100 g av smöret .
Lös upp jästen i den KALLA grädden och blanda i
tillsammans med sockret .
Arbeta till en blank deg och BAKA UT den GENAST
utan föregående jäsning .
KAVLA ut till en stor kaka, hyvla över de sista 100 g
smör, vik och kavla igen - tag gärna smöret i flera om-
gångar och i många vikningar så blir degen extra fin
och bladig.
KAVLA sist ut till en kaka ca 30 x drygt 50 cm och skär
eller sporra den i 32 rutor, vardera ca 7 x 7 cm .
Lägg en klick sylt mitt på varje ruta och strö på lite
mandelspån .
VIK upp hörnen och nyp ihop .
Lägg Wiener-bullarna i pappers-formar och låt dem
jäsa i ca 2 timmar .
Pensla med ägg .
GRÄDDA dem 5 - 6 minuter i 250 grader .
RINGLA glasyr av florsocker och vatten blandat med
punsch över bullarna när de kallnat .
TREVLIG SOMMAR och LYCKA TILL !
CHOKLADSNURROR CA 40 ST.
HEJSAN !
Ser ut som gamla hederliga kanelbullar- men smakar choklad .
De är fyllda med smäktande läcker NUTELLA chokladkräm .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
100 g smör/margarin ,
3 dl ljummen mjölk 37 grader ,
1 ägg ,
1 dl socker ,
11 - 13 dl vetemjöl (fullkornsvetemjöl, använder jag )
FYLLNING :
Ca 1 dl NUTELLA chokladkräm ,
1/2 dl hackad mandel ,
PENSLING :
1 ägg ,
ca 1/2 dl hackad mandel
SÅ HÄR GÖR DU :
LÖS UPP jästen i smöret som smälts tillsammans med
mjölken och värms till 37 grader .
Tag i ägg, socker och till en början ca 11 dl mjöl .
Blanda till en slät och blank deg, tag i så lite mjöl
som möjligt.
Låt degen jäsa väl övertäckt på dragfri plats ca 30 min.
TAG upp degen och baka ut den med så lite extra mjöl
som möjligt .
Kavla ut den till en stor tunn platta, något större än en
normal ugnsplåt .
Bred på rumsvarm chokladkräm och strö över hackad
mandel .
RULLA ihop som en rulltårta och skär i ca 40 skivor .
Lägg varje bit i en pappersform .
Dela upp formarna på två plåtar och lägg bakduk över dem .
Jäs igen ytterligare ca 30 minuter .
Pensla med ägg, strö på mandel .
GRÄDDA 5- 6 minuter i 225 grader till fin färg .
När Ni är lediga från skola och arbete , varför inte göra dessa
jättegoda bullar, barnen älskar dem -ja vi vuxna med !
TREVLIG SOMMAR och LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)