lördag 2 juli 2016

VALNÖTSRULLE MED BLÅBÄRSFYLLNING 10 BITAR .



 HEJSAN !
Det här är en dröm...

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g valnötter ,
3 ägg ,
2 dl strösocker ,
2 msk vetemjöl ,
1 1/2 tsk bakpulver ,
FYLLNING :
3 dl vispgrädde ,
1 1/2 dl blåbär ,
TOPPING :
2 dl vispgrädde ,
blåbär .

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 250 grader .
Mal valnötterna .
Vispa socker och ägg poröst .
Blanda de malda nötterna med vetemjöl och
bakpulver och vänd försiktigt ner blandningen
i smeten .
Bred ut smeten i en långpanna med bakplåts-
papper , ca 30 x 40 cm .
Grädda mitt i ugnen 4 - 5 minuter .
VÄND upp bottnen på ett sockrat bakplåtspapper.
Dra av gräddningspappret och låt svalna under
fuktad handduk .
Vispa grädden och bred ut den på bottnen ,
strö över bär och rulla samman från långsidan .
Spritsa över grädde  och garnera .

LYCKA  TILL !

CHOKLADKAKOR MED PUMPAFRÖN, 40 RUTOR



HEJSAN !
mmm...så himla goa !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g rumsvarmt smör/margarin ,
3 dl råsocker ,
3 ägg ,
3 dl vetemjöl ,
1 dl kakao ,
1 tsk bakpulver ,
2 tsk vaniljsocker ,
1 tsk malen kanel ,
TOPPING :
Uppvispat ägg  ,
1 1/2 dl pumpakärnor .

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Vispa smör och socker  poröst .
Tillsätt äggen , ett i taget .
Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem .
Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper ,
ca 30 x 45 cm .
PENSLA  smeten lätt med uppvispat ägg .
Strö över pumpakärnorna .
Grädda mitt i ugnen  12 - 14 minuter.
Låt kakan sätta sig ett par minuter innan den skärs
i långsmala rutor .  Låt kallna på plåten .
mmm....väl värt ett bak !

LYCKA  TILL !

fredag 1 juli 2016

WIENERNOUGAT- KAKA CA 40 , BITAR.



 HEJSAN !

Små lyxiga, supergoda chokladbitar .
mmm...måste smakas !

HÄR ÄR RECEPTET:
250 g smör ,
5 dl strösocker ,
2 dl kakao ,
2 tsk vaniljsocker ,
4 ägg ,
1/2 dl  starkt kallt kaffe ,
4 dl vetemjöl ,
FYLLNING :
250 g Nougat ,
150 g mörk choklad ,
2 msk smör ,
30 g mandelspån .

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Smält smöret , vispa i socker, kakao och vaniljsocker .
Vispa i äggen ett i taget, kaffe och vetemjöl .
Häll smeten i långpanna med bakplåtspapper ca 27x29 cm,
och grädda mitt i ugnen 20 minut .
Ta ut och låt svalna .
HACKA nougat och choklad grovt .
Smält tillsammans med smöret på låg effekt i mikron  eller
över vattenbad .
Bred ut över bottnen .
Strö på mandel och låt nougaten stelna .
Skär kakan i bitar .
Förvara i lufttäta plastlådor i kylen och lägg bakplåtspapper
mellan lagren .

mmm...så himla goda !
LYCKA  TILL !

FAVORIT- BRYTBULLAR 24 BITAR .



HEJSAN !

Det här är ett gott bröd till BUFFE'BORDET
eller att serveras till en mustig soppa .

HÄR ÄR RECEPTET :
5dl vatten  37 grader ,
50 g jäst ,
1 1/2 tsk salt ,
1/2 dl rapsolja ,
2 msk strösocker , eller sirap,
2 dl grahamsmjöl ,
1 liter vetemjöl ,
GARNERING :
1 ägg  till pensling,
sesamfrön ,
solrosfrön ,
SÅ HÄR GÖR DU :
Smula jästen i en bunke och lös i lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet och övriga ingredienser .
Spara lite vetemjöl till utbakningen .
Arbeta degen blank och smidig .
Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter .
Ta upp degen på mjölat bakbord .
Knåda den smidig och dela i två lika stora bitar .
Rulla till längder och dela varje i 12 bitar .
Rulla till bullar och lägg intill varandra med ett
par mm mellanrum på plåt eller i långpanna med
bakplåtspapper .
Du kan lägga 6 bullar på kort-sidan av plåten ,
SÅ ATT DET TOTALT BLIR 24 BULLAR.
Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter .
Pensla med uppvispat ägg och strö sesamfrön
över hälften och solrosfrön över hälften .
Sätt ugnen på 200 grader .
Sätt in plåten mitt i ugnen och sänk värmen
till 175 grader .
Grädda ca 30 min, tills brödet fått fin färg .
Låt svalna på galler under bakduk .

TIPS !
Gör ett "jäs-skåp" .
Ställ in plåten  + en långpanna med kokande vatten
i kall ugn .  Stäng luckan ./

LYCKA TILL !

torsdag 30 juni 2016

POLKAGRISGLASS / 6 ST .



HEJSAN  !

Flirta  med  små och stora barn !
Smaksätt glassen  med krossade polkagrisar
eller annat godis .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 1/2  dl KELDA  Vaniljsås ,
1 dl krossade polkagrisar ,

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA vaniljsåsen  hårt .
Krossa  polkagrisarna grovt, rör ner i såsen .
Häll i glassformar eller portionsformar .
Frys glassen i minst 4 timmar .
Spola formarna snabbt i kallt vatten  så att de släpper.

TIPS !
Istället för polkagrisar kan DU ta 100 g hackad
mjölkchoklad eller mörk choklad .

LYCKA TILL !

LJUMMEN ANANASSALSA / 4 PORT .



HEJSAN !

Den här är het, den är söt , den är frisk ...mmm.

1 liten burk krossad ananas ca 225 g,
1/2 röd spansk peppar eller
1 tsk SAMBAL OELEK ,
2 salladslökar ,
eller 1/2 purjolök ,
2 vitlöksklyftor ,
2 msk smör ,
1 msk färsk  riven ingefära ,
1 /2 tsk salt ,

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA , kärna ur och finhacka pepparn .
Skiva salladslöken .
Skala och finhacka vitlöken .
Fräs allt i smör .
Rör ner ananasen med sitt spad , ingefära
och salt .
Låt koka någon minut .
SERVERA salsan ljummen till grillat kött,
kyckling eller fisk .

LYCKA TILL !

GRILLAD POTATISSALLAD / 4 PORT.


HEJSAN !

Visst är det väl grillsäsong nu, men ...

Det här var jättegott , smaka Ni också !

HÄR ÄR RECEPTET :
3/4 kg små färskpotatisar ,
1 färsk lök ,
4 tomater ,
1 burk DESIRE'E FETA  med
OLIVER, CA 300 g ,
2 msk smält smör ,
1 tsk salt ,

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA potatisen knappt mjuk .
Skala och skiva löken .
Skär tomaterna i bitar .
Häll Fetaost och Oliver med sin olja
i en skål .
Rör i lök och tomater .
Låt potatisen ånga av och blanda den
med smör och salt .
GRILLA  potatisen tills den får färg .
Vänd ner potatisen i salladen .

NJUUT !
SMAKLIG MÅLTID  ! och LYCKA TILL !