tisdag 30 augusti 2016
BUS-ENKEL ÄPPELKAKA.
HEJSAN !
I dag har jag bakat snabb- äppelkaka, 40 min. i ugnen
Och med fullkornsvetemjöl för det fanns inget annat hemma !
Prova Du också !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg,
2 dl socker knappt,
60 g smör , extra saltat ,( fel från affären)
2 1/2 dl fullkornsvetemjöl,
1 tsk bakpulver ,
1/2 dl mjölk.
2-3 äpplen.
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Tag fram en form med löstagbar kant smöra ,- inte bröa.
Vispa ägg och socker pösigt .
Smält smöret, låt det svalna lite .
Blanda mjöl och bakpulver och häll ner det i äggsmeten.
RÖR ihop , häll i smöret och mjölken , rör samman .
Häll smeten i formen , skala och skiva äpplena och
stick ner dem i smeten .
Strö kanel över .
In i ugnen på mitten-läge , i 40- 45 minuter .
LYCKA TILL !
PALSTERNACKSKSOPPA 4 PERS.
HEJSAN !
Palsternacka ? - det har jag använt mest att ha i ugnsrätter,
men nu gör vi en soppa - jättegod !
HÄR ÄR RECEPTET :
SKALA 500 g Palsternacka , 400 g Potatis , 1 gul Lök,
och 1 Vitlöksklyfta och skär i bitar .
Fräs det i 1 msk Olja ihop med 1 tsk torkad Timjan
i en kastrull stor kastrull i 3- 4 minuter.
HÄLL på 1 1/4 liter Vatten och 1 burk (400g) avsköljda
Kikärter. LÅT småkoka under lock i 15- 20 minuter
eller tills grönsakerna är mjuka .
MIXA soppan slät med en stavmixer .
Häll i 2 dl Mjölk.
Låt soppan koka upp . Smaka av med lite Salt och Svartpeppar.
Ha gärna en ostmacka till !
LYCKA TILL !
KRÄFTLAG 4 PERS.
HEJSAN !
Prova den här lagen till kräftor, - riktigt god!
HÄR ÄR RECEPTET :
Låt 1 KG FRYSTA KRÄFTOR tina .
Häll bort spadet .
Koka upp 2 1/2 LITER VATTEN, 1/2 DL FINT SALT
(utan jod),
10 - 15 DILLKRONOR ,
2 SOCKERBITAR ,
och 2 DL MÖRKT ÖL och låt lagen sjuda i några min.
Låt kallna.
LÄGG i kräftorna och låt dem dra i kylen ett dygn .
mm...LYCKA TILL !
måndag 29 augusti 2016
TUNNBRÖD MED KRÄFTRÖRA 6 PERS.
HEJSAN !
mmm...det här var riktigt, riktigt gott , alla njöt och "m-ade".
Prova DU också !
HÄR ÄR RECEPTET:
3 tunnbröd,
FYLLNING :
1 gul lök ,
2- 3 aprikoser ,
300 g kräftstjärtar , (avrunnen vikt)
1 dl majonnäs ,
2 msk CREME Fraiche ,
ca 1/2tsk curry ,
1/2 dl finhackad dill ,
salt och peppar ,
GARNERING :
Dillkvistar ,
salladsblad,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 150 grader .
DELA tunnbröden på mitten .
Mikra dem i 4- 5 sekunder så att de blir mjuka
och tryck ner dem i sex små ugnsfasta skålar som
rymmer ca 1 1/2 dl .
Forma brödet till en korg .
(Du kan klippa bort överflödigt bröd om Du vill,
men jag lät det vara , det blev lite högre på ena sidan ,
- det var bara bra så inte fyllningen trilla ut !)
BAKA brödet i ugnen i ca 10 min.
Ta ut och låt svalna helt .
FYLLNING :
SKALA och finhacka löken .
Kärna ur och finhacka aprikoserna.
Rör ihop med resten av ingredienserna
till fyllningen . Salta och peppra .
FYLL varje tunnbrödskorg med kräftröran
och garnera med små dillkvistar och ett
salladsblad .
LYCKA TILL !
hoppas att Ni gillar det.
söndag 28 augusti 2016
ENKEL PAJ MED NEKTARINER ...
HEJSAN !
...till många .
HÄR ÄR RECEPTET :
4 Nektariner ,
1 msk potatismjöl.
4 msk socker,
PAJDEG :
150g smör /margarin,(mjölkfritt)
3 dl vetemjöl,
1 dl florsocker,
PENSLING:
1 äggula .
SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA samman pajdegen och låt den vila svalt i 30 min.
KLYFTA nektarinerna och lägg dem i en pajform,
ca 25 cm i diameter.
Strö potatismjöl och socker över.
SÄTT ugnen på 200 grader .
Kavla ut degen till en rund platta och lägg i pajformen,
sporra ut en remsa lika hög som pajformens kant och
tumma ut den mot kanten.
Sporra sedan remsor och lägg dem diagonalt över fyllningen .
PENSLA pajen med uppvispad äggula och grädda mitt i ugnen
ca 25 minuter .
Välj alltid mjuka frukter !
LYCKA TILL !
SENAPSGRAVAD STRÖMMING 6 PERS.
HEJSAN !
Det här är "smaskens" , det gillar jag , få se vad Ni tycker !
HÄR ÄR RECEPTET :
Skinn - och benfria FILE'ER av
1 kg strömming ,
1/2 liter vatten ,
1 dl ättikssprit,
1 msk salt,
SÅS :
1 dl gräddfil,
1 dl majonnäs,
1 tsk salt,
2- 3 msk svensk senap,
12- 15 grovt stötta vitpepparkorn,
1/2 dl hackad lök,
1 dl finskuren dill,
Den gravade strömmingen håller sig ca 1 vecka i kylskåp .
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA vatten, ättikssprit och salt.
Filea strömmingen och skölj.
Dra bort skinnet eller lägg FILE'ERNA i
ättikslagen direkt .
Låt små strömmingar dra i 4 tim.
större strömmingar i 6- 8 tim.
Låt strömmingen rinna av väl och dra bort
eventuellt kvarvarande skinn.
BLANDA alla ingredienserna till såsen .
Blanda och låt stå i kylskåp minst 1 dygn.
och glöm inte den kokta potatisen ,med några kvistar dill.
mmm...så ljuvligt !
LYCKA TILL !
lördag 27 augusti 2016
POTATISPAJ....4 - 5 PORT.
HEJSAN !
Visst låter det väl gott eller hur !
PAJDEG :
1 dl havregryn,
2 dl vetemjöl,
125 g smör.
1 krm salt,
2 msk kallt vatten .
FYLLNING :
6-8 kalla kokta potatis,
1 purjolök,
smör/margarin att steka i,
2 vitlöksklyftor,
3 ägg,
2 1/2 dl matlagningsgrädde,
2 dl lagrad riven ost ,
1 dl färska blandade örter,
2 tsk grönsaksbuljongpulver,
SÅ HÄR GÖR DU :
KÖR havregryn en kort stund i mixer eller matberedare.
Lägg i vetemjölet, margarinet/smöret och saltet.
Arbeta ihop till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta till en slät deg.
Låt vila kallt 30 min .
SÄTT ugnen på 200 grader .
Kavla ut degen och klä en pajform, ca 22 cm i diameter,
med degen.
Förgrädda pajskalet 10 minuter.
SKÄR potatisen, gärna oskalad , i skivor .
Strimla purjolöken och låt den mjukna med lite matfett
i stekpannan .
Rör ner den pressade vitlöken .
BLANDA äggen, grädden, osten, de hackade örtkryddorna
och buljongpulvret .
Varva potatisen, purjolöken och äggstanningen i pajskalet
och grädda på nedersta falsen i 35 - 40 minuter .
SÄNK eventuellt värmen till 175 grader mot slutet .
OBS ! Undvik grön potatis och potatis med groddar
eftersom de kan ha bitter smak och högre halter
av det giftiga ämnet Solanin.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)