söndag 23 oktober 2016

SENAPSGURKA


HEJSAN !

Är det någon mer än jag , som gillar senapsgurka ?

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg Västeråsgurkor, ca 15 stycken ,
3 msk gula senapsfrön ,
7 dillkronor ,
1 bit pepparrot , ca 25 g ,
LAG :
2 dl ättikssprit,  12 %
3 dl vatten ,
4 1/2 dl strösocker ,
1 dl salt

SÅ HÄR GÖR DU :
TVÄTTA gurkorna väl och skär dem i 1/2 cm tjocka skivor.
Varva gurkskivor, senapsfrö, dillkronor och pepparroten  i
bitar i burkar .
LAG :
BLANDA  ättikssprit, vatten, socker och salt och rör tills
allt sockret lösts upp .
Häll lagen i burkarna .
TÄNK på att lagen måste täcka gurkorna .
Sätt på lock  och förvara svalt .
INLÄGGNINGEN är klar efter 3 veckor .

LYCKA TILL !

fredag 21 oktober 2016

SENAPSGRILJERAD SELLERI MED GRÖNSAKSSÅS 4 PORT.



HEJSAN !

Vad sägs om detta - Veckans gröna middag !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 medelstora sellerirötter  förkokas, skivas och
läggs i en snygg rad efter varandra på en smord plåt.

GRILJERING :
1/2 dl senap ,
2 msk tomatketchup ,
ca 1 dl ströbröd ,
BLANDAS och stryks ovanpå selleriraden.
Låt stå i ugnen tills det fått fin färg .

GRÖNSAKSSÅS :
1 hackad gul lök ,
4 msk smör/margarin ,
1/2 dl strimlad selleri ,
1 /2 dl strimlad palsternacka ,
1/2 dl strimlad morot ,
1/2 dl strimlad purjolök ,
ca 5 dl buljong ,
4 msk mjöl ,
örtsalt  och  PLANTAFORCE.

SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS löken i smöret, blanda i mjölet, tillsätt grönsakerna
och buljongen .
Smaksätt med örtsalt och PLANTAFORCE .

SERVERA  kokt potatis till .

HALLONGLASS :
500 g frysta hallon ,
saften av en 1/2 citron ,
2 1/2 dl vispgrädde ,
2 dl florsocker ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SPAR några bär till garnering, passera resten
genom en sil .
Vispa grädden och blanda i sockret .
Rör ner citronsaften i hallonmoset  och
vänd i grädden .
HÄLL upp glassen i en form och låt den
stå i frysen i 4 timmar .
Lägg upp glassen i cup-glas och garnera med hallon.

Hoppas på SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

500 g

HAVRESNITT SMÅKAKA 60 ST .


HEJSAN !

Gott till kaffet !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin ,
3/4 dl strösocker ,
1 1/2 dl havregryn ,
3 dl vetemjöl .

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ihop fett och socker , tillsätt havregryn och mjöl
och rulla ut till fyra längder .
Lägg dem på bakpappersklädd plåt, tryck till dem med
en gaffel och grädda i mitten av ugnen i 200 grader
ca 10 minuter .
SKÄR  de varma längderna i sneda bitar och låt dem
sedan kallna på galler .

Alltid blir jag sugen på dessa kakor, när det närmar sig JUL.

LYCKA TILL !

torsdag 20 oktober 2016

OST- OCH GRÖNSAKSSOPPA 2 PORT.



HEJSAN !

Å , vad  gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 liten gul lök ,
1 liten morot ,
1/2 purjolök ,
1/2 selleristjälk ,
3 dl vatten ,
1 grönsaksbuljongtärning ,
2 dl mjölk ,
1/2 msk vetemjöl ,
lite svartpeppar ,
1/2 tsk paprikapulver ,
1 dl riven lagrad ost ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och hacka löken .
Skala och skär moroten i små tärningar .
Skölj och skär purjo och selleri i skivor .
KOKA  upp vatten och buljongtärning i
en gryta .
Lägg i gul lök och morotshack och koka
under lock ca 5 minuter .
TILLSÄTT purjo, selleri och 1 1/2 dl av mjölken .
RÖR ut mjölet i resten av mjölken och blanda
ner det i grytan .
Koka upp under omrörning och låt koka på svag
värme under lock ca 5 min.
Smaka av med peppar och paprika .
SKÄR osten i små kuber, lägg dem i soppan och
låt dem smälta .
Servera med bröd .

SMAKLIG MÅLTID !

STUVAD VITKÅL 4 PERS.


HEJSAN !

Detta är godare än potatis,  mm...

"fattigmansklassiker" kallades detta för, som serverades förr .
Gott till köttbullar och korv .

HÄR ÄR RECEPTET :

1/2 vitkålshuvud ,
1 gul lök,
margarin eller olja ,
2 dl grönsaksbuljong ,
1/2 dl vetemjöl ,
2 dl mjölk ,
1 dl grädde ,
lite riven muskotnöt ,
salt och peppar ,
hackad  persilja ,

SÅ HÄR GÖR DU :
HYVLA vitkålshuvudet tunt och skala och hacka löken .
(hacka kålen om det är stora bitar )
Fräs lök och vitkål i olja i en gryta tills kålen  mjuknar
utan att brynas .
HÄLL på buljongen och koka upp under lock ;
sjud 10- 15 minuter tills kålen är helt mjuk .
VISPA ihop vetemjöl och mjölk till en slät klimpfri smet,
häll i grytan och koka upp .
Sjud några minuter tills redningen tjocknar , häll i grädden
och smaksätt med kryddorna .
STRÖ över hackad persilja .

HOPPAS ATT NI GILLAR DET !

LYCKA TILL !

STEKTA MORÖTTER MED VITLÖKSYOGHURT 4 PERS.


HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g morötter ,
olja ,
3- 4 vitlöksklyftor ,
salt och peppar ,

VITLÖKSYOGHURT:
3 dl yoghurt, eventuellt tjock Grekisk yoghurt,
salt och  peppar ,
3 vitlöksklyftor ,

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  yoghurten med kryddor och pressad vitlök.
Ställ i kylen .
SKALA  morötterna, halvera dem och skär igenom dem
en eller två gånger på längden .
Skala och hacka vitlöksklyftorna .
STEK  morotsstavarna med lite hackad vitlök så att de
fortfarande är krispiga .
Lägg upp dem varma på fat och häll över den kalla yoghurten .
SERVERA  som förrätt eller som tillbehör till korv eller köttbullar .

SMAKLIG SPIS !

onsdag 19 oktober 2016

ENKEL SUFFLE' PÅ LAXRESTER 4 PERS.



HEJSAN !
Små- bitar av  lax som blivit över någon annan gång.
Det här gjorde vi häromdagen,  så  himla  gott ,
prova  Ni  också !

HÄR ÄR RECEPTET :
Lite smör ,
ströbröd,
1 1/4 dl  vetemjöl ,
2 dl mjölk ,
1 1/2 dl grönsaksbuljong (eller kokvatten från grönsaker
som Du har i frysen)
3 msk smör ,
4 äggulor ,
4 äggvitor ,
salt och peppar

FYLLNING :
Rester av  kokt lax  eller  annan  fisk,  ca 400 g
eller  istället  för fisk ,  tag  kokta  grönsaker .

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen  på  175 grader .
Smörj en eldfast form väl och bröa med ströbröd .
Blanda mjölk och vetemjöl  i en  liten kastrull
och vispa till en slät smet .
HÄLL i buljong och koka upp under konstant  omrörning.
Blanda i smör och vispa tills det smälter .
Dra kastrullen av plattan och rör i äggulorna , en i taget.
Krydda med salt och peppar .
Blanda i bitar av kokt fisk eller kokta grönsaker .
VISPA äggvitorna till fast skum och vänd ner dem  med
lätt hand med en slickepott i smeten .
Häll smeten i formen och ställ den på ugnens nedersta galler.
GRÄDDA 50- 60 minuter tills SUFFLE´N är genomgräddad .

Smaklig  måltid !

LYCKA TILL !