lördag 12 november 2016
GLÖGG I MAT .
HEJSAN !
I dessa tider ska Du veta att glögg inte bara kan drickas
utan också användas som smaksättare .
Skala päron och dela dem i halvor .
Ta bort skaft och kärnhus .
Lägg dem i en kastrull, riv skalet av 1 citron över
och tillsätt lite citronsaft .
Slå över vinglögg och koka tills päronen är mjuka.
Låt dem kallna i glöggspadet .
SERVERA med vispad grädde !
mmm...gott !
LYCKA TILL !
GLÖGG - VINBÄRSGLÖGG ,
HEJSAN !
Det här är ett ALKOHOLFRITT alternativ !
Inte dumt alls !
HÄR ÄR RECEPTET :
svartvinbärssaft ,
vatten ,
4 bitar pomeransskal ,
5 hela kryddnejlikor ,
några kardemummakärnor ,
SERVERING :
Russin ,
skållad mandel ,
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA saft och vatten i en kastrull
till en mycket stark saft .
Tillsätt kryddorna .
HETTA upp allt och kyl därefter glöggen .
Täck över och låt vila över natten .
SILA från kryddorna och värm upp glöggen
på nytt vid serveringen .
SERVERA med russin och skållad mandel .
LYCKA TILL !
fredag 11 november 2016
FARMORS ANSJOVISGÄDDA 6 PORT.
HEJSAN !
SVENSK HUSMANSKOST när den är som bäst .
Sallad, rivna morötter och kokt pressad potatis till
och lite lingonsylt .
HÄR ÄR RECEPTET :
700 - 800 g GÄDDFILE' ,
vetemjöl ,
ströbröd ,
1 stort ägg ,
smör eller margarin till stekning ,
12 små ANSJOVISFILEER ,
3 dl vispgrädde ,
1 knippa dill , finhackad
SÅ HÄR GÖR DU :
PUTSA FILE'ERNA och dela dem i 6 portionsbitar .
Slå upp mjöl och ströbröd på två flata tallrikar ,
vispa upp ägget i en djup tallrik .
Salta ströbrödet .
VÄND FISKBITARNA först i mjölet, därefter i
ägget och sist i ströbrödet .
Låt fisken vila en stund så fäster paneringen bättre.
Bryn fisken någon minut på var sida i en panna med matfett.
LÄGG ÖVER bitarna i en ugnsform .
Lägg ett par ANSJOVISFILE'ER på varje bit och
sätt in formen i 225 grader strax över mitten i ugnen , ca 5 min.
SLÅ PÅ grädden samt 1 msk av ANSJOVISSPADET,
strö dillen över och stek ytterligare ca 5 min. eller tills
fisken känns klar .
SMAKLIG MÅLTID !
LYCKA TILL !
KORNBRÖD , 2 ST BRÖD.
HEJSAN !
Det här är ett mustigt och gott bröd , så gott att Du inte behöver
något pålägg !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
1/2 liter ljummet vatten ,
1 msk socker ,
2 tsk salt ,
1 msk matolja ,
3 dl kornmjöl ,
5 dl rågsikt ,
2- 3 dl vetemjöl ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en degbunke och rör ut den
med lite av det ljumma vattnet .
Häll på resten av vattnet och övriga ingredienser .
Ta inte allt vetemjöl på en gång .
Tillsätt mer mjöl om det behövs .
LÅT JÄSA 30 MIN.
ARBETA degen i bunken och ta upp den på bakbordet.
Forma två limpor och låt dem jäsa ca 30 minuter .
Skåra ett mönster i limporna med en vass kniv .
GRÄDDA i 200 grader ca 35 minuter .
Pensla limporna med vatten när de är gräddade .
Låt dem svalna under bakduk .
Gott på julbordet, som komplement till vörtbröd .
LYCKA TILL !
MISOSOPPA MED NUDLAR 2 PERS.
HEJSAN !
Den här soppan var riktigt, riktigt god ...mmm så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 morötter ,
1 purjolök ,
2 selleristjälkar ,
6 champinjoner ,
5 dl grönsaksbuljong ,
60 g nudlar , 1 dl
5 msk MISO eller bönpasta ,
2 tsk pressad citron ,
SERVERING :
japansk soja ,
2 skivor grovt bröd ,
2 tsk smör ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA moroten ,
Skär morot purjo och selleri i tunna strimlor .
Skiva champinjonerna .
KOKA upp buljongen och lägg i nudlarna .
Låt dem koka nästan färdigt .
Lägg i grönsaker och svamp och koka 1 min.
VISPA ut bönpastan i lite av buljongen och
rör ner den i soppan .
Smaksätt med citron .
Droppa i lite japansk soja .
SERVERA, med bröd och smör .
LYCKA TILL !
MANDELKAKOR 16 ST .
HEJSAN !
Pröva att göra dessa, - enkla och lätta ,
mm...goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g mandelmassa ,
1 äggvita ,
16 hasselnötter ,
SÅ HÄR GÖR DU :
RIV mandelmassan med rivjärn eller i matberedare .
Arbeta in äggvitan i degen .
RULLA degen till köttbulle- stora bollar och lägg
på smord plåt eller bakpappersklädd .
Tryck ner 1 nöt lätt i varje kaka .
GRÄDDA 10- 12 minuter i 200 graders varm ugn .
LYCKA TILL !
måndag 7 november 2016
ÄPPELTÅRTA MED APRIKOS 4-6 PORT.
HEJSAN !
FIN liten höst-tårta som är en variant av den
klassiska FLAN PARISIEN .
Mycket god och ser vacker ut !
HÄR ÄR RECEPTET :
75 g smör/margarin ,
1 1/2 dl vetemjöl ,
1 - 2 msk vatten ,
3- 4 äpplen ,
2 msk smält smör ,
1-2 msk strösocker ,
1 dl aprikosmarmelad ,
1- 2 msk rostade mandelflagor ,
SERVERING :
Vispad grädde
UGN 200 Grader .
SÅ HÄR GÖR DU :
ARBETA snabbt samman smör, mjöl och vatten till en deg.
Svep in degen i plastfolie och låt den vila kallt 30 minuter.
KAVLA ut degen tunt på plåt med bakplåtspapper .
Täck gärna med plastfolie så är det enklare att kavla tunt.
Skär ut en rundel med en mattallrik som mall .
SKALA och skär äpplena i tunna skivor .
Lägg skivorna på degplattan som taktegel .
Pensla med smält smör och sockra .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 35 minuter .
Täck kakans kant med aluminiumfolie och grädda
ytterligare 10 minuter .
PENSLA den heta kakan med aprikosmarmelad och
strö över mandel .
KLIPP av bakplåtspappret runt kakan och lyft över
den på ett tårtfat .
Ni ångrar Er inte !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)