söndag 13 november 2016

Med JUL i degen . 2 BRÖD .


HEJSAN !

DADEL OCH FIKONBRÖD

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
5 dl mjölk , 37 grader ,
1 /2 dl matolja ,
2 tsk salt ,
13 dl matbrödsmjöl, 4 sädesslag ,
50 g torkade dadlar ,
50 g torkade fikon ,
50 g hasselnötter ,

SÅ HÄR GÖR DU :
BÖRJA  med att hacka frukt och nötter .
Lös upp jästen i den fingervarma mjölken .
Tillsätt olja och salt .
Blanda ner matbrödsmjölet  och  arbeta  degen smidig .
I slutet av knådningen arbetar Du in frukt och nöt - hack
i degen .
Låt därefter den färdigknådade  degen  vila i bunken
under bakduk i ca 45 minuter .
STJÄLP  upp degen på  bakbord och dela den i 2 lika
stora delar .
Forma  dessa  till avlånga släta  bröd och lägg dem i
smorda 1 1/2  - liters bakformar .
Ställ dem att jäsa  i ca 30 minuter .
SNITTA  de  färdigjästa bröden med en ytlig längsgående skåra.
GRÄDDA bröden i 200 grader varm ugn i ca 25 minuter.
Stjälp dem  nygräddade ur formarna  och låt dem svalna
under  bakduk .

Här behövs inget pålägg !

LYCKA TILL !


TANT FRIDAS PEPPARKAKA - TILL FARS DAG !


HEJSAN !

En gammaldags mjuk pepparkaka  med många kryddor
och lite lingonsylt - precis som förr .
Den håller sig saftig och är heller inte så dyr.

HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg ,
2 dl socker ,
1 1/2 dl filmjölk ,
1tsk ingefära,
1 tsk stött kardemumma ,
2 tsk malda nejlikor ,
1 tsk kanel ,
(original receptet är alla dessa kryddor,
men , jag tar 2 1/2 tsk pepparkakskrydda  istället )
+3 dl vetemjöl ,
1 tsk bikarbonat ,
50 g smält smör ,
1/2 - 1 dl lingonsylt ,

SÄTT UGNEN PÅ 175  GRADER .

Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt filen, kryddor
och mjölet blandat med bikarbonaten.
Rör sist ner det smälta smöret och lingonsylten .
Häll smeten i en smord och bröad eller mjölad form ,
ca 1 liter, och GRÄDDA i 175 grader ca 45 minuter
eller tills kakan känns torr .

LYCKA TILL !

så himla god !

lördag 12 november 2016

GLÖGG I MAT .


HEJSAN !

I dessa tider ska Du veta att glögg inte bara kan drickas
utan också användas som smaksättare .
Skala päron och dela dem i halvor .
Ta bort  skaft och kärnhus .
Lägg dem i en kastrull, riv skalet av 1 citron över
och tillsätt lite citronsaft .
Slå över vinglögg och koka tills päronen är mjuka.
Låt dem kallna i glöggspadet .
SERVERA med vispad grädde !

mmm...gott !

LYCKA TILL !

GLÖGG - VINBÄRSGLÖGG ,


HEJSAN !

Det här är ett ALKOHOLFRITT alternativ !
Inte dumt alls !

HÄR ÄR RECEPTET :

svartvinbärssaft ,
vatten ,
4 bitar pomeransskal ,
5 hela kryddnejlikor ,
några kardemummakärnor ,

SERVERING :
Russin ,
skållad mandel ,

SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  saft och vatten i en kastrull
till en mycket stark saft .
Tillsätt  kryddorna .
HETTA upp allt och kyl därefter glöggen .
Täck över och låt vila över natten .
SILA från kryddorna  och värm upp glöggen
på nytt vid serveringen .
SERVERA med russin och skållad mandel .

LYCKA TILL !

fredag 11 november 2016

FARMORS ANSJOVISGÄDDA 6 PORT.


HEJSAN !

SVENSK  HUSMANSKOST  när den är som bäst .
Sallad, rivna morötter och kokt pressad potatis till
och lite lingonsylt .

HÄR ÄR RECEPTET :

700 - 800 g GÄDDFILE' ,
vetemjöl ,
ströbröd ,
1 stort ägg ,
smör eller margarin till stekning ,
12 små  ANSJOVISFILEER ,
3  dl  vispgrädde ,
1 knippa dill , finhackad

SÅ HÄR GÖR DU :

PUTSA  FILE'ERNA  och dela dem i 6 portionsbitar .
Slå upp mjöl och ströbröd på två flata tallrikar ,
vispa upp ägget i en djup tallrik .
Salta ströbrödet .
VÄND  FISKBITARNA  först i mjölet, därefter i
ägget och sist i ströbrödet .
Låt fisken vila en stund så fäster paneringen bättre.
Bryn fisken någon minut på var sida i en panna med matfett.
LÄGG ÖVER bitarna i en ugnsform .
Lägg ett par ANSJOVISFILE'ER  på varje bit och
sätt in formen i 225 grader strax över mitten i ugnen , ca 5 min.
SLÅ PÅ grädden samt 1 msk av ANSJOVISSPADET,
strö dillen över och stek ytterligare ca 5 min. eller tills
fisken känns klar .

SMAKLIG  MÅLTID !

LYCKA TILL !

KORNBRÖD , 2 ST BRÖD.



HEJSAN !

Det här är ett mustigt och gott bröd , så gott att Du inte behöver
något pålägg  !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
1/2 liter ljummet vatten ,
1 msk socker ,
2 tsk salt ,
1 msk matolja ,
3 dl kornmjöl ,
5 dl rågsikt ,
2- 3 dl vetemjöl ,

SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA jästen i en degbunke och rör ut den
med lite av det ljumma vattnet .
Häll på resten av vattnet och övriga ingredienser .
Ta inte allt vetemjöl på en gång .
Tillsätt mer mjöl om det behövs .
LÅT JÄSA 30 MIN.

ARBETA  degen i bunken och ta upp den på bakbordet.
Forma två limpor och låt dem jäsa ca 30 minuter .
Skåra ett mönster i limporna med en vass kniv .
GRÄDDA i 200 grader  ca 35 minuter .
Pensla limporna med vatten när de är gräddade .
Låt dem svalna under bakduk .

Gott på julbordet, som komplement till vörtbröd .

LYCKA TILL !

MISOSOPPA MED NUDLAR 2 PERS.


HEJSAN !

Den här soppan var riktigt, riktigt  god ...mmm så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :

2 morötter ,
1 purjolök ,
2 selleristjälkar ,
6 champinjoner ,
5 dl grönsaksbuljong ,
60 g nudlar , 1 dl
5 msk MISO eller bönpasta ,
2 tsk pressad citron ,

SERVERING :
japansk soja ,
2 skivor grovt bröd ,
2 tsk smör ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA moroten ,
Skär  morot  purjo och selleri i tunna  strimlor .
Skiva champinjonerna .
KOKA  upp  buljongen  och  lägg  i  nudlarna .
Låt  dem  koka  nästan  färdigt .
Lägg  i  grönsaker  och  svamp och  koka  1 min.
VISPA  ut  bönpastan  i  lite  av  buljongen och
rör  ner  den  i  soppan .
Smaksätt  med  citron .
Droppa  i  lite  japansk  soja .

SERVERA, med  bröd  och  smör .

LYCKA  TILL !