lördag 3 december 2016

PLATT- BRÖD 6 KAKOR.



   HEJSAN !

SPRÖDA  BRÖDKAKOR ,med  kraftig  RÅGSMAK.
Degen  är  lättast  att  arbeta  ihop  i  maskin
med  degkrok  eller  spade  för  pajdegar.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4  dl  extra  grovt  rågmjöl,
4  dl  rågsikt ,
1  tsk  salt ,
1  tsk  kummin ,
2  dl  kall  mjölk ,
100  g  kallt  smör .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BEREDNING :
Blanda  mjöl -sorterna,  salt  och  kummin .
BLANDA  ner  mjölken  och  hacka  sist
i  smöret .
Dela  degen  i  6  delar .
Kavla  med  KRUSKAVEL  ut  till  tunna  rundlar.

GRÄDDA  brödkakorna  på  plåt  med  bakplåtspapper
i  200  grader  10 - 12  minuter .

mmm... vad de  är  goda !

LYCKA  TILL !
och
GOD - JUL !


fredag 2 december 2016

FARMOR ANNAS ADVENTSKRANS .




   HEJSAN !

ADVENT  är  väntans  tid,  och  medan  vi  väntar   på  att  julen
ska  börja  på  riktigt  bakar  vi  och  njuter  av  den  här  goda
ADVENTS-KRANSEN  till  eftermiddagskaffet .
Baka  den  med  eller  utan  saffran .

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
25 g jäst,
100 g smör/margarin,
2 1/2 dl mjölk,
1 ägg ,
1 dl strösocker ,
1 krm salt,
1/2 g finstött saffran (kan uteslutas) - ta istället 1/2 - 1 msk kardemumma,
eller  både  och.
7 - 8 dl vetemjöl ,

FYLLNING :
200  g  mandelmassa,
50 g smör/margarin,

PENSLING :
uppvispat  ägg.

UGN :  200  GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT fettet, häll på  mjölken  och  värm  till  37  grader.
Häll  degspadet  över  den  smulade  jästen.  RÖR OM.
TILLSÄTT  socker, salt, saffran,  ägg  och  mjöl  till  en
lättarbetad  deg, som  får  jäsa  i  bunken  ca  30  minuter.
TA  upp  degen  på  bakbordet,  knåda   den  väl  och
kavla  ut  den  till  en  kaka  ca  30 x 50  cm .
BRED  på  mandelmassan  blandad  med  smör/margarin.
Rulla  ihop  från  långsidan  och  forma  rullen  till  en
krans  på  en  smord  plåt.
Klipp täta  små  jack  i  kransen  och  låt  den sedan jäsa
ytterligare  ca  40  minuter.
PENSLA  kransen  med ägg eller mjölk  och  GRÄDDA
den  i  nedre  delen  av  ugnen  i  200 GRADER ca 20 min.
Låt  den kallna  på  galler  under  bakduk .
Sikta  gärna  över  lite  florsocker när  den  ska  ätas.

TIPS !
           i  hålet som blir i mitten , kan Du ställa ett tjockt ljus ,
           att tända före servering !

GOD - JUL   och   LYCKA  TILL !

finstött

MORMOR ELIN - MARIAS APELSINKAKA .




    HEJSAN  !

DETTA  är  en  lätt  och  mjuk  kaka, som  blir  allra godast
med  hemsyltade  apelsinskal

UGN :175 GRADER.   TID :40 - 45 MINUTER.

HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör,
2 ägg ,
2 dl socker,
rivet  skal  av  1 citron ,
1/2 dl  outspädd  apelsinjuice,
1 msk  finhackade syltade apelsinskal,
2 1/2 dl vetemjöl,
1 tsk bakpulver,

TILL  GARNERING :
skalade  sötmandlar  och syltat apelsinskal
(det går lika bra med färdigköpt syltat apelsinskal).

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT  smöret  och  ställ  det  att  svalna.
VISPA  ägg  och  socker  pösigt.
BLANDA  i  rivet  citronskal, apelsinjuice,  apelsinskal
och  smöret .
BLANDA  mjölet  med  bakpulvret.
Tillsätt  detta  och  rör  om.
SMÖRA  och  bröa  en  form.
Häll  i  smeten.  GRÄDDA.
SKÅLLA  och  skala  mandeln  till  garnering.
UNGEFÄR  10 - 15  minuter  innan  kakan  är
färdiggräddad,  öppnar  Du  ugnsluckan,  drar 
mycket  försiktigt  fram  kakan  och  dekorerar
den  snabbt .
TA  den  inte  för  tidigt,  då  kan  den  sjunka !
GRÄDDA  vidare  till  full  tid.

DU kan tro att den är jättegod,  mm... .

 GOD - JUL   och    LYCKA  TILL !

GAMMAL ENGELSK FRUKTKAKA .




      HEJSAN !

FRUKTKAKA   PÅ  JULEN ,
är  ett  måste, har  jag  inte  gjort  den,
så  blir  jag  inte  glad .

Detta  är  julkakan framför  alla  andra .
Tung,  mäktig  och  påkostad.
Den  kan  frysas,  men  håller  sig  också
bra  i  folie   eller  plastpåse i  kyl.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  dl  torkade  aprikoser,  finhackade
1  dl  hasselnötskärnor,  grovhackade
3/4  dl  korinter,
3/4  dl  russin,
1/2 dl  konjak,  rom  eller  punsch,
1  dl  röda  och  gröna  cocktailbär,
(eller  suckat )  hackade
rivet  skal  av  1  citron,
7 dl  vetemjöl ,
3 tsk  bakpulver,
225  g  smör,  eller  margarin
smält  och  avsvalnat,
3  dl  strösocker,
1/2 tsk  salt,
3  ägg,
2  dl  kaffegrädde.
UGN :175 GRADER.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  aprikoser,  nötter.  korinter,  och  russin  i  en  skål
och  slå  på  spriten .
Låt  det  dra  under  lock  ca  1  timma.
VÄND  ner  de  avrunna  cocktailbären eller  suckaten
samt  citronskalet .
Blanda  mjöl  och  bakpulver, vänd  ner  det  i  frukten
och  blanda  väl.
SÄTT  ugnen  på  175  grader  och  smöra en  2  liters
bakform  väl  och  bröa  den.
VISPA  smör ,  socker  och  salt  pösigt.
Tillsätt  äggen  ett  i  sänder  och  rör  väl  mellan  varje.
RÖR  ner  mjöl-  blandningen  varvat  med  grädden
och  slå  smeten  i  formen .
GRÄDDA  kakan  på  nedersta  falsen  ca  1  timma eller
tills den  känns  klar  när  man  prövar  med  en  sticka.
LÅT  kakan  svalna  i  formen  innan  den  vänds  upp.

(OBS!  om  Du  inte  vill  ha  sprit  i  kakan,  kan  Du  ta
            1 stort  äpple  med  skalen  på  och  hacka  i  bitar
            +  1- 1 1/2  tsk  kanel . )
När  barnen var små,  gjorde vi den här med  äpple + kanel.
mm... den är lika god, prova Du också !

LYCKA  TILL !
        OCH 
GOD - JUL !





torsdag 1 december 2016

KUVERTBRÖD MED SPELT, eller fullkorn. 25- 30 ST .




    HEJSAN !

Visste  Du  att  SPELTVETE  har  ett  högre  innehåll  av
vitaminer, mineraler,  fettsyror, och  protein.
SPELTVETEMJÖL,  kan  Du  använda  i  allt  som  Du brukar  ha
vetemjöl  i .

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
25  g  jäst,
5  dl  vatten,
1  dl  mjölk,
1  msk  salt,
1  msk  honung,
ca  3  dl  vetemjöl,
10 - 12  dl SPELTVETEMJÖL, siktat
eller  fullkorn.

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :

RÖR  ner  jästen  i  det  ljumma  vattnet och  mjölken.
Tillsätt  salt  och  honung .
Blanda  i  mjölet  lite  i  taget .
Degen ska vara något fastare än gröt , men  lösare än bull-deg.
BEARBETA  degen  i  en  assistent  i ca  5  min  eller  för  hand  i 10 min.
Låt  degen  jäsa  under  bakduk  i  rumstemperatur i  minst  1 1/2 timme.
HÄLL  ut  den  lösa  degen på  ett  rikligt  mjölat  bakbord.
SÄTT  UGNEN  PÅ  250  GRADER.
PLATTA  försiktigt  ut degen  med  mjölad  hand  till  ca  2  cm  i  höjd.
Var  försiktig  så  att  inte  jäs- bubblorna  försvinner .
SKÄR  ut  25 - 30 bröd  och  lyft  försiktigt över  dem  till  två  plåtar.
med  bakplåtspapper  .
Bröden  ska  gräddas  direkt  mitt  i  ugnen .
Den  första  plåten  i  ca  15  min( beroende på  brödstorlek)
DEN  andra  plåten  något  kortare  tid  .
Låt  bröden  svalna  på  galler  UTAN  bakduk.

mmm...jättegoda !

LYCKA  TILL !

RÖKT LAXRULLE MED VÄSTERBOTTENOST OCH DILL 15- 20 BITAR.



  

    HEJSAN !

Kanske till Lördagsgodis ?

500 g skivad  kallrökt  lax,
150 g riven västerbottenost,
2 dl CREME Fraiche,
1 dl hackad dill,
0, 5 tsk svartpeppar,
1 dl färska örter, t ex dill eller bladpersilja

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG ut  en  stor  bit  plastfolie.
Lägg laxskivorna  omlott till en rektangel  på  plasten.
Blanda  västerbottenost, CREME Fraiche, dill  och 
peppar  till  en  jämn  smet.
Bred ut blandningen i ett jämt  lager på  laxskivorna.
RULLA ihop  laxen  från  långsidan  så  tajt  det  går
med  hjälp  av  plastfolien.
Lägg  den  i  frysen  ca  30  minuter.

TA  av  plastfolien  och  rulla  den  i  hackade  örter.
Skär  2  cm  tjocka  skivor  med  en  vass  kniv.

TREVLIG   KVÄLL !

LYCKA  TILL !

ISTÄLLET FÖR LUTFISK...4- 5 PORT.




   HEJSAN !

KUMMELFILE'  MED  BACON, RIS  OCH  KALL  SÅS !

Ni  ångrar  Er  inte !

HÄR ÄR RECEPTET :

500 g  KUMMELFILE'
1 paket  Mozzarella,
1/2  msk  oregano,
1  paket  bacon,
1 msk olivolja,

UGN:   175 GRADER.
LÄGG fisken i en ugnsfast form.
Salta  fisken  rejält .
Strö  över svartpeppar  och  oregano.
Skiva  Mozzarellan ,  lägg  den  över  fisken .

GRATINERA  i  10  minuter

KNAPERSTEKT  BACON  har Du  som  garnering.

RIS:
1 finhackad  gul  lök + 1 tsk gurkmeja ,
fräses  ihop  och  blandas  med  riset.

KALL SÅS :
1  dl  gräddfil ,
1  dl  majonnäs,
1  finhackat  äpple,
1  dl  hackad  ättiksgurka,
1/2  knippe  finhackad  dill .

LYCKA  TILL !
GOD - JUL !