lördag 3 december 2016
PLATT- BRÖD 6 KAKOR.
HEJSAN !
SPRÖDA BRÖDKAKOR ,med kraftig RÅGSMAK.
Degen är lättast att arbeta ihop i maskin
med degkrok eller spade för pajdegar.
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl extra grovt rågmjöl,
4 dl rågsikt ,
1 tsk salt ,
1 tsk kummin ,
2 dl kall mjölk ,
100 g kallt smör .
SÅ HÄR GÖR DU :
BEREDNING :
Blanda mjöl -sorterna, salt och kummin .
BLANDA ner mjölken och hacka sist
i smöret .
Dela degen i 6 delar .
Kavla med KRUSKAVEL ut till tunna rundlar.
GRÄDDA brödkakorna på plåt med bakplåtspapper
i 200 grader 10 - 12 minuter .
mmm... vad de är goda !
LYCKA TILL !
och
GOD - JUL !
fredag 2 december 2016
FARMOR ANNAS ADVENTSKRANS .
HEJSAN !
ADVENT är väntans tid, och medan vi väntar på att julen
ska börja på riktigt bakar vi och njuter av den här goda
ADVENTS-KRANSEN till eftermiddagskaffet .
Baka den med eller utan saffran .
HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst,
100 g smör/margarin,
2 1/2 dl mjölk,
1 ägg ,
1 dl strösocker ,
1 krm salt,
1/2 g finstött saffran (kan uteslutas) - ta istället 1/2 - 1 msk kardemumma,
eller både och.
7 - 8 dl vetemjöl ,
FYLLNING :
200 g mandelmassa,
50 g smör/margarin,
PENSLING :
uppvispat ägg.
UGN : 200 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT fettet, häll på mjölken och värm till 37 grader.
Häll degspadet över den smulade jästen. RÖR OM.
TILLSÄTT socker, salt, saffran, ägg och mjöl till en
lättarbetad deg, som får jäsa i bunken ca 30 minuter.
TA upp degen på bakbordet, knåda den väl och
kavla ut den till en kaka ca 30 x 50 cm .
BRED på mandelmassan blandad med smör/margarin.
Rulla ihop från långsidan och forma rullen till en
krans på en smord plåt.
Klipp täta små jack i kransen och låt den sedan jäsa
ytterligare ca 40 minuter.
PENSLA kransen med ägg eller mjölk och GRÄDDA
den i nedre delen av ugnen i 200 GRADER ca 20 min.
Låt den kallna på galler under bakduk .
Sikta gärna över lite florsocker när den ska ätas.
TIPS !
i hålet som blir i mitten , kan Du ställa ett tjockt ljus ,
att tända före servering !
GOD - JUL och LYCKA TILL !
finstött
MORMOR ELIN - MARIAS APELSINKAKA .
HEJSAN !
DETTA är en lätt och mjuk kaka, som blir allra godast
med hemsyltade apelsinskal
UGN :175 GRADER. TID :40 - 45 MINUTER.
HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör,
2 ägg ,
2 dl socker,
rivet skal av 1 citron ,
1/2 dl outspädd apelsinjuice,
1 msk finhackade syltade apelsinskal,
2 1/2 dl vetemjöl,
1 tsk bakpulver,
TILL GARNERING :
skalade sötmandlar och syltat apelsinskal
(det går lika bra med färdigköpt syltat apelsinskal).
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret och ställ det att svalna.
VISPA ägg och socker pösigt.
BLANDA i rivet citronskal, apelsinjuice, apelsinskal
och smöret .
BLANDA mjölet med bakpulvret.
Tillsätt detta och rör om.
SMÖRA och bröa en form.
Häll i smeten. GRÄDDA.
SKÅLLA och skala mandeln till garnering.
UNGEFÄR 10 - 15 minuter innan kakan är
färdiggräddad, öppnar Du ugnsluckan, drar
mycket försiktigt fram kakan och dekorerar
den snabbt .
TA den inte för tidigt, då kan den sjunka !
GRÄDDA vidare till full tid.
DU kan tro att den är jättegod, mm... .
GOD - JUL och LYCKA TILL !
GAMMAL ENGELSK FRUKTKAKA .
HEJSAN !
FRUKTKAKA PÅ JULEN ,
är ett måste, har jag inte gjort den,
så blir jag inte glad .
Detta är julkakan framför alla andra .
Tung, mäktig och påkostad.
Den kan frysas, men håller sig också
bra i folie eller plastpåse i kyl.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl torkade aprikoser, finhackade
1 dl hasselnötskärnor, grovhackade
3/4 dl korinter,
3/4 dl russin,
1/2 dl konjak, rom eller punsch,
1 dl röda och gröna cocktailbär,
(eller suckat ) hackade
rivet skal av 1 citron,
7 dl vetemjöl ,
3 tsk bakpulver,
225 g smör, eller margarin
smält och avsvalnat,
3 dl strösocker,
1/2 tsk salt,
3 ägg,
2 dl kaffegrädde.
UGN :175 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA aprikoser, nötter. korinter, och russin i en skål
och slå på spriten .
Låt det dra under lock ca 1 timma.
VÄND ner de avrunna cocktailbären eller suckaten
samt citronskalet .
Blanda mjöl och bakpulver, vänd ner det i frukten
och blanda väl.
SÄTT ugnen på 175 grader och smöra en 2 liters
bakform väl och bröa den.
VISPA smör , socker och salt pösigt.
Tillsätt äggen ett i sänder och rör väl mellan varje.
RÖR ner mjöl- blandningen varvat med grädden
och slå smeten i formen .
GRÄDDA kakan på nedersta falsen ca 1 timma eller
tills den känns klar när man prövar med en sticka.
LÅT kakan svalna i formen innan den vänds upp.
(OBS! om Du inte vill ha sprit i kakan, kan Du ta
1 stort äpple med skalen på och hacka i bitar
+ 1- 1 1/2 tsk kanel . )
När barnen var små, gjorde vi den här med äpple + kanel.
mm... den är lika god, prova Du också !
LYCKA TILL !
OCH
GOD - JUL !
torsdag 1 december 2016
KUVERTBRÖD MED SPELT, eller fullkorn. 25- 30 ST .
HEJSAN !
Visste Du att SPELTVETE har ett högre innehåll av
vitaminer, mineraler, fettsyror, och protein.
SPELTVETEMJÖL, kan Du använda i allt som Du brukar ha
vetemjöl i .
HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst,
5 dl vatten,
1 dl mjölk,
1 msk salt,
1 msk honung,
ca 3 dl vetemjöl,
10 - 12 dl SPELTVETEMJÖL, siktat
eller fullkorn.
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ner jästen i det ljumma vattnet och mjölken.
Tillsätt salt och honung .
Blanda i mjölet lite i taget .
Degen ska vara något fastare än gröt , men lösare än bull-deg.
BEARBETA degen i en assistent i ca 5 min eller för hand i 10 min.
Låt degen jäsa under bakduk i rumstemperatur i minst 1 1/2 timme.
HÄLL ut den lösa degen på ett rikligt mjölat bakbord.
SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER.
PLATTA försiktigt ut degen med mjölad hand till ca 2 cm i höjd.
Var försiktig så att inte jäs- bubblorna försvinner .
SKÄR ut 25 - 30 bröd och lyft försiktigt över dem till två plåtar.
med bakplåtspapper .
Bröden ska gräddas direkt mitt i ugnen .
Den första plåten i ca 15 min( beroende på brödstorlek)
DEN andra plåten något kortare tid .
Låt bröden svalna på galler UTAN bakduk.
mmm...jättegoda !
LYCKA TILL !
RÖKT LAXRULLE MED VÄSTERBOTTENOST OCH DILL 15- 20 BITAR.
HEJSAN !
Kanske till Lördagsgodis ?
500 g skivad kallrökt lax,
150 g riven västerbottenost,
2 dl CREME Fraiche,
1 dl hackad dill,
0, 5 tsk svartpeppar,
1 dl färska örter, t ex dill eller bladpersilja
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG ut en stor bit plastfolie.
Lägg laxskivorna omlott till en rektangel på plasten.
Blanda västerbottenost, CREME Fraiche, dill och
peppar till en jämn smet.
Bred ut blandningen i ett jämt lager på laxskivorna.
RULLA ihop laxen från långsidan så tajt det går
med hjälp av plastfolien.
Lägg den i frysen ca 30 minuter.
TA av plastfolien och rulla den i hackade örter.
Skär 2 cm tjocka skivor med en vass kniv.
TREVLIG KVÄLL !
LYCKA TILL !
ISTÄLLET FÖR LUTFISK...4- 5 PORT.
HEJSAN !
KUMMELFILE' MED BACON, RIS OCH KALL SÅS !
Ni ångrar Er inte !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g KUMMELFILE'
1 paket Mozzarella,
1/2 msk oregano,
1 paket bacon,
1 msk olivolja,
UGN: 175 GRADER.
LÄGG fisken i en ugnsfast form.
Salta fisken rejält .
Strö över svartpeppar och oregano.
Skiva Mozzarellan , lägg den över fisken .
GRATINERA i 10 minuter
KNAPERSTEKT BACON har Du som garnering.
RIS:
1 finhackad gul lök + 1 tsk gurkmeja ,
fräses ihop och blandas med riset.
KALL SÅS :
1 dl gräddfil ,
1 dl majonnäs,
1 finhackat äpple,
1 dl hackad ättiksgurka,
1/2 knippe finhackad dill .
LYCKA TILL !
GOD - JUL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)