fredag 2 december 2016
FARMOR ANNAS ADVENTSKRANS .
HEJSAN !
ADVENT är väntans tid, och medan vi väntar på att julen
ska börja på riktigt bakar vi och njuter av den här goda
ADVENTS-KRANSEN till eftermiddagskaffet .
Baka den med eller utan saffran .
HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst,
100 g smör/margarin,
2 1/2 dl mjölk,
1 ägg ,
1 dl strösocker ,
1 krm salt,
1/2 g finstött saffran (kan uteslutas) - ta istället 1/2 - 1 msk kardemumma,
eller både och.
7 - 8 dl vetemjöl ,
FYLLNING :
200 g mandelmassa,
50 g smör/margarin,
PENSLING :
uppvispat ägg.
UGN : 200 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT fettet, häll på mjölken och värm till 37 grader.
Häll degspadet över den smulade jästen. RÖR OM.
TILLSÄTT socker, salt, saffran, ägg och mjöl till en
lättarbetad deg, som får jäsa i bunken ca 30 minuter.
TA upp degen på bakbordet, knåda den väl och
kavla ut den till en kaka ca 30 x 50 cm .
BRED på mandelmassan blandad med smör/margarin.
Rulla ihop från långsidan och forma rullen till en
krans på en smord plåt.
Klipp täta små jack i kransen och låt den sedan jäsa
ytterligare ca 40 minuter.
PENSLA kransen med ägg eller mjölk och GRÄDDA
den i nedre delen av ugnen i 200 GRADER ca 20 min.
Låt den kallna på galler under bakduk .
Sikta gärna över lite florsocker när den ska ätas.
TIPS !
i hålet som blir i mitten , kan Du ställa ett tjockt ljus ,
att tända före servering !
GOD - JUL och LYCKA TILL !
finstött
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar