fredag 2 december 2016

FARMOR ANNAS ADVENTSKRANS .




   HEJSAN !

ADVENT  är  väntans  tid,  och  medan  vi  väntar   på  att  julen
ska  börja  på  riktigt  bakar  vi  och  njuter  av  den  här  goda
ADVENTS-KRANSEN  till  eftermiddagskaffet .
Baka  den  med  eller  utan  saffran .

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
25 g jäst,
100 g smör/margarin,
2 1/2 dl mjölk,
1 ägg ,
1 dl strösocker ,
1 krm salt,
1/2 g finstött saffran (kan uteslutas) - ta istället 1/2 - 1 msk kardemumma,
eller  både  och.
7 - 8 dl vetemjöl ,

FYLLNING :
200  g  mandelmassa,
50 g smör/margarin,

PENSLING :
uppvispat  ägg.

UGN :  200  GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT fettet, häll på  mjölken  och  värm  till  37  grader.
Häll  degspadet  över  den  smulade  jästen.  RÖR OM.
TILLSÄTT  socker, salt, saffran,  ägg  och  mjöl  till  en
lättarbetad  deg, som  får  jäsa  i  bunken  ca  30  minuter.
TA  upp  degen  på  bakbordet,  knåda   den  väl  och
kavla  ut  den  till  en  kaka  ca  30 x 50  cm .
BRED  på  mandelmassan  blandad  med  smör/margarin.
Rulla  ihop  från  långsidan  och  forma  rullen  till  en
krans  på  en  smord  plåt.
Klipp täta  små  jack  i  kransen  och  låt  den sedan jäsa
ytterligare  ca  40  minuter.
PENSLA  kransen  med ägg eller mjölk  och  GRÄDDA
den  i  nedre  delen  av  ugnen  i  200 GRADER ca 20 min.
Låt  den kallna  på  galler  under  bakduk .
Sikta  gärna  över  lite  florsocker när  den  ska  ätas.

TIPS !
           i  hålet som blir i mitten , kan Du ställa ett tjockt ljus ,
           att tända före servering !

GOD - JUL   och   LYCKA  TILL !

finstött

Inga kommentarer: