lördag 10 december 2016

JULGRANS- BULLE .



   HEJSAN !

 Titta  gärna  på  mitt  recept  på  JULGRANS- BULLE,
 det är inlagt  22 /11  - 2015 .
 Gå in på receptbloggen  som vanligt.

                              GOD- JUL !

JULENS GODA SAFFRANSBRÖD.


 HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst,
200 g smör,
5 dl mjölk,
2 påsar SAFFRAN,
eller 1 påse SAFFRAN och 1/2 - 1 msk kardemumma ,
2 dl socker ,
1/2 tsk salt,
1dl russin,
1 ägg,
1 1/2 liter vetemjöl .

SÅ HÄR GÖR DU ;

SMULA jästen i en bunke.
Smält smöret, häll i mjölken och låt blandningen
bli fingervarm  ca  37 grader.
HÄLL degspadet över jästen och rör tills den är löst .
Tillsätt stött SAFFRAN  socker, salt och russin.
Blanda i nästan allt mjölet och arbeta degen smidig .
Jäs den i bunken ca 30 minuter.
ARBETA degen på mjölat bakbord.
Dela degen i 4 delar och baka ut varje del antingen till
20 Lussekatter , 1 Fläta och 1 Julbröd- Gran eller Jul-kakan - ett Ljus i mitten.
Utbakning av JULTRÄD - GRAN  :
Lägg små runda bullar som en triangel .
Fyll den med flera små-bullar .
2 - 3 bullar som skaft - stam.
Jäs, pensla med ägg , strö på pärlsocker på varje bulle .
GRÄDDA : Lussekatter  250 grader,  6- 8 minuter.
Julträd-Gran :  200 grader,  20 - 25 minuter.
 Julkakan : 200 grader i 20 - 25 min.

NÄR BULLE- GRANEN ÄR KLAR I UGNEN , LÅT BULLEN SVALNA.
SERVERING :
SÄTTER DU I SMÅ  FÖDELSEDAGS - LJUS
I VARJE BULLE OCH BÄR FÖRSIKTIGT IN
GRANEN PÅ EN BRICKA -MED TÄNDA LJUS.

OBS !
LJUSEN MÅSTE SLÄCKAS INNAN NÅGON
FÅR TA EN BULLE FRÅN GRANEN .

 Bara att få se barnens tindrande ögon,
och alla andras också .
Är värt att göra denna bulle .

                       GOD - JUL !


BREDBAR MAKRILLMOUSSE .



   HEJSAN !

Den här är himla go'.
Det är en kallrörd snabblagad Mousse,
gjord på fisk med nyttiga naturliga fetter .
Mycket god att servera tillsammans med
Vörtbröd  och  Knäckebröd .

HÄR ÄR RECEPTET :

120 g rökt makrill, filead och med skinnet borttaget.
2 msk lättyoghurt naturell,
2 tsk lättmargarin,
1 tsk riven lök,
1 tsk rivet citronskal,
2 tsk hackad färsk gräslök eller persilja,
salt och nymald svartpeppar.

SÅ HÄR GÖR DU :

SE till att inga ben finns kvar ,
mosa med en gaffel.
RÖR  ner Yoghurt och lättmargarin
lite i taget tills blandningen har
en slät konsistens.
Krydda och blanda i lök, citronskal,
och gräslök eller persilja.

LÄGG upp i små skålar eller portions-
formar .
TÄCK med plastfolie och ställ in i kylen.

Den här satsen räcker till 2 port.

                        GOD - JUL !

fredag 9 december 2016

KRYDDIG RÖDKÅL MED ÄPPLE , 6 PORT.



   HEJSAN !

 Det här var himla  gott - det  måste  Ni  smaka !

 ca  500 g  rödkål,
1  stort  äpple (ca 250  g)
6   hela  nejlikor,
1  tunt  skivad  lök,
6  dl  vatten,
2  lagerblad,
2  kanelstänger,
1  tsk  spiskummin,
2  tsk  malen  koriander,
1/4 tsk  cayennepeppar, (om Du vill)
2  msk  ÄPPEL- eller  vitvinsvinäger,
1  msk  farinsocker,
1  msk  smör/margarin,
salt  och  nymald  svartpeppar.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

DELA  rödkålshuvudet  i  4  delar, skär  bort  stocken
och  strimla  kålen  fint .
Dela  äpplet  i  4  delar  och  ta  bort  kärnhuset .
Stick  in  kryddnejlikorna  i  den  ena  fjärdedelen .
Hacka  de  övriga .
LÄGG  kål, äpple (och klyftan med kryddnejlikor), lök,
vatten, lagerblad, kryddor, vinäger, socker, salt och
peppar  i  en  stor  kastrull .
LÅT  koka  upp  och  sedan  sjuda  i  25  minuter  under
omrörning  då  och  då  tills  kålen  mjuknat.
TA  AV  locket  och  höj  värmen  .
Låt  det  koka  kraftigt  i  5  minuter  tills  all  vätska 
har  kokat  in .
TA bort  äppelklyftan  med  kryddnejlikor,  lagerblad
och  kanelstänger .
SMAKA AV  om  det  behövs  mer  salt  och  peppar
och  blanda  ner  smör/margarinet.

Den  här  rätten  blir  bara  bättre  av  att  lagas  i  förväg
och  få  tillfälle   att  utveckla  sina  smaker .

           GOD  -  JUL !




















































torsdag 8 december 2016

FIKONKAKA .



 HEJSAN !

Smaka  på  den  här - det  är  en  riktig  JUL-KAKA .

VARSÅGODA !

4 dl  siktat  grahamsmjöl ,
60 g  smör/margarin ,
2  hg  Fikon ,
2  dl  mjölk ,
15 g  jäst ,

SÅ HÄR  GÖR  DU :
LÄGG  mjölet  i  en  bunke .
Finfördela  det  kalla  smöret  med  fingertopparna
till  en  grynig  massa .
TVÄTTA  Fikonen  och  skär  dem  i  små  tärningar.
(känns de torra, lägg dem i ljummet vatten en stund , så mjuknar de snart)
Blanda  ner  dem  i  degen .
Rör  ut  jästen  i  den  ljumma  mjölken  och  blanda
till  sist  ner  detta .
SMÖRJ  och  bröa  en  kakform.
Lägg  i  degen  och  låt  den  jäsa  i 30 - 40  min.

GRÄDDA  i  200  graders  värme  i 25 - 30 min.

GOD - JUL !

VITKÅLS- OCH APELSINSALLAD 4 PERS.




   HEJSAN  !

Så  himla  gott  ! Friskt, sött  och  saftigt .
Passar  riktigt  bra   till  JULBORDET .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4  dl  vitkål ,
1  gul  lök ,
2  apelsiner ,
2  msk  finhackad  persilja ,
1 / 2 dl  olja.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RIV  kål  och  lök  grovt .
Skär  apelsinerna  i  små  bitar .
Blanda  allt  med  persilja  och  olja .

GOD  -  JUL !

FARMORS SOCKERRINGAR 45 KAKOR.


HEJSAN !

Dessa  kakor  har  gamla  anor -  underbart goda,
kan inte sluta äta  när man väl börjat .
De  bakades  alltid  till  JULEN !

VARSÅGODA , 
150 g kallt  smör /margarin,
5  dl  vetemjöl ,
25  g  jäst ,  (1/2 paket)
1 1/2  dl  kaffegrädde ,
GARNERING :
1 äggvita,
pärlsocker

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SMULA  smöret  i  mjölet  till  en  grynig  massa.
Rör  ut  jästen  i  grädden  .
Tillsätt  grädden  och  arbeta  fort  ihop  till  en  deg.
KNÅDA  DEN  INTE !

KAVLA  ut  till  en  1/2  cm  tjock  kaka  och 
ta  ut  kakor  med  ringmått,  ca  5 cm i diameter.
Pensla  med  hopvispad  äggvita  och  strö  över
med  pärlsocker .
LÄGG  på  bakpappersklädd  plåt  och  låt  jäsa
långsamt  ca  30  minuter.

GRÄDDA  MITT  i  UGNEN  i 250 GRADER ,
tills  de  fått  lite  färg.
Låt  kallna  på  galler .

GOD - JUL !