lördag 10 december 2016
JULENS GODA SAFFRANSBRÖD.
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst,
200 g smör,
5 dl mjölk,
2 påsar SAFFRAN,
eller 1 påse SAFFRAN och 1/2 - 1 msk kardemumma ,
2 dl socker ,
1/2 tsk salt,
1dl russin,
1 ägg,
1 1/2 liter vetemjöl .
SÅ HÄR GÖR DU ;
SMULA jästen i en bunke.
Smält smöret, häll i mjölken och låt blandningen
bli fingervarm ca 37 grader.
HÄLL degspadet över jästen och rör tills den är löst .
Tillsätt stött SAFFRAN socker, salt och russin.
Blanda i nästan allt mjölet och arbeta degen smidig .
Jäs den i bunken ca 30 minuter.
ARBETA degen på mjölat bakbord.
Dela degen i 4 delar och baka ut varje del antingen till
20 Lussekatter , 1 Fläta och 1 Julbröd- Gran eller Jul-kakan - ett Ljus i mitten.
Utbakning av JULTRÄD - GRAN :
Lägg små runda bullar som en triangel .
Fyll den med flera små-bullar .
2 - 3 bullar som skaft - stam.
Jäs, pensla med ägg , strö på pärlsocker på varje bulle .
GRÄDDA : Lussekatter 250 grader, 6- 8 minuter.
Julträd-Gran : 200 grader, 20 - 25 minuter.
Julkakan : 200 grader i 20 - 25 min.
NÄR BULLE- GRANEN ÄR KLAR I UGNEN , LÅT BULLEN SVALNA.
SERVERING :
SÄTTER DU I SMÅ FÖDELSEDAGS - LJUS
I VARJE BULLE OCH BÄR FÖRSIKTIGT IN
GRANEN PÅ EN BRICKA -MED TÄNDA LJUS.
OBS !
LJUSEN MÅSTE SLÄCKAS INNAN NÅGON
FÅR TA EN BULLE FRÅN GRANEN .
Bara att få se barnens tindrande ögon,
och alla andras också .
Är värt att göra denna bulle .
GOD - JUL !
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar