onsdag 11 januari 2017
SOJAGLASERAD TONFISKKOTLETT MED SÖTPOTATISSALLAD 1 PERS.
HEJSAN !
Det här var gott, men sötpotatissalladen ...nja ,
men Du kanske gillar den !
HÄR ÄR RECEPTET :
175 g sötpotatis,
120 g tonfiskkotlett ,
1 msk soja, 1/2 vitlöksklyfta,
1 msk honung ,
200 g bok CHOY,
200 g babyspenat,
1/2 rödlök,
20 g fetaost,
Vinäger,
1 salladslök,
1 tsk sesamfrön,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och koka sötpotatisen i 5 minuter.
Skär dem i skivor och stek dem i en grillpanna
i ca 5 minuter på varje sida.
Vänd tonfisken i soja blandad med pressad vitlök
och honung.
STEK tonfisken i 5 minuter i ugnen i 220 grader.
Koka bok CHOY i lättsaltat vatten i 4 minuter.
Blanda den grillade sötpotatisen med spenat, rödlök
i skivor, smulad fetaost och lite Vinäger med honung.
LÄGG upp tonfisken med sötpotatis ,
bok CHOY med lite skivad salladslök och strö
eventuellt lite sesamfrön över rätten .
LYCKA TILL !
Tips !
Istället för bok CHOY kan Du använda savojkål.
FÄRSBIFF MED RÖDBETOR OCH SVAMP 1 PERS.
HEJSAN !
Vill Du smaka på detta, Du ångrar Dig inte .
Så himla gott .
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g rödbetor,
50 g potatis,
1 tsk olja,
1 äpple,
1 /4 tsk senap,
1 msk äppelvinäger,
20 g sallad,
50 g svamp,
1 /2 schalottenlök,
1 tsk smör,
salt,
peppar ,
100 g ärter,
125 g mager nötfärs,
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA Rödbetorna i 60 minuter, skala dem och skär dem i klyftor.
Koktiden kan förkortas om Du först skalar och delar dem.
Koka potatis och dela dem.
VÄND potatisarna och rödbetor i olja i en varm panna i 30 sekunder.
Skär äpplena i klyftor och vänd ner dem.
Tillsätt grov senap och vinäger och lägg upp blandningen på salladsblad.
STEK svamp med hackad lök i smör.
När svampen är klar saltar och pepprar Du och stänger av plattan.
Vänd blandningen med tinade ärter .
FORMA salta och stek färsbiffarna i grillpanna i 6 - 8 minuter på varje sida.
SERVERA, den varma potatis- och rödbetssalladen samt svamp - och
ärtblandningen till färsbiffen.
SMAKLIG MÅLTID !
söndag 8 januari 2017
KROKODILL 1 SMÖRGÅS.
HEJSAN !
Gör en KROKODILL och bjud till teet på kvällen eller
som lunchsmörgås med en len soppa på rotfrukter till .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 skivor vitt formbröd ,
2 msk pepparrotsost ,
2 skivor kallrökt lax ,
3 dillkvistar ,
nymald svartpeppar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
BRED ost på en av brödskivorna och lägg på lax och dill.
Peppra och lägg den andra brödskivan ovanpå.
TRYCK ihop och grilla i smörgås- eller våffeljärn ett par
minuter tills brödet fått färg .
SMAKLIG MÅLTID !
lördag 7 januari 2017
RYSK RÖDBETSSOPPA 4 PERS.
HEJSAN !
Den här soppan är mustig och härlig.
HÄR ÄR RECEPTET:
1 kg rödbetor ,
200 g vitkål ,
1 morot ,
1 gul lök ,
1/2 palsternacka ,
50 g rotselleri ,
1 syrligt äpple ,
1 msk smör ,
1 1/4 liter vatten ,
2 buljongtärningar ,
1 lagerblad ,
1 1/2 tsk örtsalt ,
1 krm svartpeppar ,
TILL SERVERING :
GRÄDDFIL ,
DILL , PERSILJA .
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ, ANSA och SKÄR grönsakerna i fina strimlor .
Spara ett par rödbetor .
Fräs grönsaksstrimlorna i smöret ca 5 minuter .
Tillsätt därefter buljongen och låt småputtra ca 20 min.
SKÄR äpplet i fina strimlor och tillsätt .
Krydda .
RIV de sparade rödbetorna och häll i soppan .
Låt soppan koka ytterligare 10 minuter.
STRÖ över finhackad dill och persilja .
SERVERA soppan med gräddfil i separat skål .
mm.... gott när man kommer in , å det är kallt ute .
Du kan frysa det som blir över .
LYCKA TILL !
fredag 6 januari 2017
OXFILE´ i MADEIRASÅS 2 PERS.
HEJSAN !
LYXIGT GOTT !
HÄR ÄR RECEPTET :
fin färsk OXFILE' , ca 200 g
smör /margarin
örtsalt och lite peppar,
1 dl torr MADEIRA,
ca 2 tsk TOMATPURE' ,
4 - 6 små lökar ,
4- 6 fina champinjoner,
1 tsk soja.
TILL SERVERING :
Sockerärter, och broccoli.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och förväll - koka lökarna knappt mjuka
i lite saltat vatten.
Fräs sedan upp lökarna tillsammans med champinjonerna
i smör i kastrullen och droppa över soja .
SKÄR köttet i 4 skivor och platta ut något .
Bryn hastigt i het panna och krydda .
Ta upp köttet .
FRÄS ur pannan med vin och TOMATPURE
och lägg i kött och lök och svamp, ös med skyn.
SERVERA GENAST .
LYCKA TILL !
FiSKPATE' MED LAX OCH BROCCOLI. 6-8 PERS.
HEJSAN !
Den här är underbart god , smaka själva !
Och lätt att göra .
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g LAXFILE',
250 g djupfryst broccoli,
FÄRS :
400 g FISKFILE' ,
KOLJA eller GÄDDA,
1 tsk salt,
1 äggvita ,
3 dl vispgrädde,
1 krm peppar,
1/2 tsk dragon.
SÅS :
1/2 dl hackad dill ,
1/2 dl hackad persilja ,
2 dl CREME Fraiche ,
1 dl majonnäs ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR den skinn- och benfria laxen i små kuber, ca 1 1/2 x 1 1/2 cm.
Dela broccolin i mindre bitar .
Skär bort den grövsta biten av stjälken.
Koka broccolin enligt anvisning på förpackningen .
Låt den rinna av väl .
HACKA fiskköttet i en matberedare .
Tillsätt salt, äggvita och grädde , lite i taget .
Krydda .
VÄND ner laxbitar och broccoli i färsen .
Fyll den i en avlång form (1 1/2 liter) som
först penslats med olja .
Skaka formen så att färsen packar sig .
Släta till ytan .
TÄCK formen med aluminiumfolie.
GRÄDDA PATE'N i 175 grader mitt i ugnen
ca 1 timme .
Låt den svalna och stjälp upp den ur formen.
Skär den i skivor .
BLANDA alla ingredienserna till såsen.
SERVERA SALLAD OCH BRÖD TILL .
LYCKA TILL !
onsdag 4 januari 2017
BANANKAKA MED APELSINSÅS , 4 PORT.
HEJSAN !
Detta är för mig ett barndomsminne , men smaka Ni också !
Vi åt det som efterrätt, när vi ätit fisk eller soppa ,
till middag.
HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg,
3 dl socker,
50 g smör/margarin,
3 dl vetemjöl,
1 tsk bakpulver,
2 dl havregryn,
2 mosade bananer,
1 dl mjölk eller 1 dl Havremjölk,
APELSINSÅS :
1 äggula,
1/2 dl socker,
1 tsk rivet apelsinskal,
1 1/2 msk pressad apelsinsaft,
1 1/2 dl vispgrädde,
1 äggvita,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT matfettet och låt det svalna.
Mosa bananerna .
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, havregryn och bakpulver.
RÖR ner blandningen i äggsmeten.
Tillsätt bananerna, matfettet och mjölken.
Rör om tills allt blandat sig.
GRÄDDA smeten i en smord och bröad
form i 175 grader varm ugn ca 40 minuter.
APELSINSÅS :
VISPA äggula och socker pösigt.
Smaksätt med rivet apelsinskal och apelsinsaft.
Vänd försiktigt ned den vispade grädden och
den hårt vispade äggvitan .
SERVERA såsen till banankakan .
mmm... ! LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)