söndag 22 januari 2017

FETAOST MED HONUNG OCH VALNÖTTER. 6 PORT.



        HEJSAN !

Å , DETTA ÄR DÅ  HIMLA  GOTT !
Ställ  fram  hela  osten  och  låt  gästerna
karva  och  njuta .... .

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g  fetaost  ,
1 msk  flytande  honung ,
1/2 dl  valnötter ,

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG  hela  fetaosten  på  ett  fat  .
Ringla  över  honungen  och  toppa  med  valnötterna .

LYCKA  TILL !

PÄRON MED VALNÖTSKOLASÅS , 4 PORT.



    
             HEJSAN !

En  efterrätt  kanske ? mmm..... .
Överraska  med  ett  ståtligt  päron
toppat med  söthet  kolasås .

HÄR  ÄR  RECEPTET  :

3 dl  vatten  + 1 dl Rårörsocker,
4  STORA  päron ,
1 ½ dl  kolasås ,(färdigköpt),
1 dl  valnötter ,
1  tsk  riven  ingefära ,

TILL  SERVERING :
1 dl  mellangrädde  eller  ett  litet  paket  vaniljglass ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  upp  vatten  och  socker.
Rör  tills  sockret  är  upplöst  .
Ställ  åt  sidan .
SKALA  päronen,  men  låt  skaftet  sitta  kvar .
SJUD  päronen  mjuka  i  sockerlagen  15- 20 min,
vänd  dem  under  kokningen .

SERVERA , päronen  varma - eller  låt  dem  kallna  i  lagen.
VÄRM  kolasåsen,  grovhacka  nötterna  och  tillsätt  dem
och  ingefäran  till  såsen .

SERVERA ,  päronen  med  sås  och  grädde / glass .

LYCKA  TILL ! mmm....



RÖDBETSBRÖD MED TIMJAN 1 BRÖD 15 / SKIVOR .



             HEJSAN !

DETTA  brödet gillar jag, med, ett par skivor skalad avokado och gröna blad.
mmm...himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :

2 små rödbetor ,
25 g jäst ,
3 dl vatten ,
7 dl vetemjöl, SPECIAL
1 dl grahamsmjöl ,
+ extra till formen ,
2 tsk salt ,
2 tsk timjan ,
smör till formen .

SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA  och  riv  RÖDBETORNA.
RÖR ut jästen i kallt vatten .
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen med en slev  5 min.
SMÖRJ  och  mjöla  en  avlång  brödform  (ca 1 ½ l).
HÄLL  i  degen  och  låt  jäsa  1½ timme under  bakduk .
SÄTT  UGNEN  PÅ  250  GRADER.

SÄTT  IN  BRÖDET LÄNGST  NER I  UGNEN, SÄNK TILL 200 GRADER
GRÄDDA  1  TIMME .
Låt svalna  något .

LYCKA  TILL !


lördag 21 januari 2017

HÖJDARKÅL TILL BURGAREN, 4 PORT.




               HEJSAN !

LAMMBURGARE  &  VITKÅL MED CHEVREOST .
BARA   30 MIN ATT LAGA .

HÄR ÄR RECEPTET :

500 g  Lammfärs ,
1 ½ tsk + ½ tsk salt ,
!½ tsk + 2 krm Pepparmix,
600 g potatis ,
400 g färsk vitkål ,
2 dl grädde ,
120 g CHEVREOST ,
½ kruka  dragon ,
1 msk rapsolja ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

KNÅDA  färsen  ordentligt .
Tillsätt  1 ½ tsk salt + och  ½ tsk pepparmix.
Forma  färsen  till  8  burgare.
SKRUBBA och  koka  potatisen .

STRIMLA  vitkålen  grovt .
Koka den i lättsaltat vatten  1  min , häll av i ett durkslag.
KOKA  upp  grädden i en kastrull .
Smula ner osten (med ostkant) och vispa tills den smälter  2-3 min.
Plocka dragonbladen och tillsätt dem .
Krydda med ½ tsk salt och 2 krm pepparmix.
TILLSÄTT  vitkålen,  låt  allt  bli  varmt  .
GRILLA burgarna  eller  stek  dem  i oljan,
ca 4 min . per sida .

SERVERA  med  stuvad  vitkål  och  potatis .

LYCKA TILL !

DOFTANDE TEKAKOR 12 ST.



    HEJSAN  !

SMAKA PÅ DE HÄR , mmm... .

Härligt kryddade  frukost - eller fikamackor,
 -  keson bidrar till saftigheten .

HÄR ÄR  RECEPTET :
½ paket jäst , ( 25 g )
3 dl mellanmjölk ,
½  tsk  HELA  KARDEMUMMAKÄRNOR ,
250 g keso ,
½ tsk salt ,
2 tsk strösocker ,
8 dl KÄRNVETEMJÖL FULLKORN ,
+ ½ dl till utbakning .

SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA jästen i en bunke .
Ljumma och tillsätt mjölken , rör ut jästen i den.
STÖT  Kardemummakärnorna i en mortel .
Tillsätt dem och övriga ingredienser ,
arbeta till en kladdfri deg .
Låt jäsa under bakduk  30 minuter.
RULLA ut degen till en längd på mjölat bakbord,
skär i 12 delar och rulla till bullar .
Kavla ut bullarna till tekakor , ca 1 dm i diameter.
LÄGG tekakorna på 2 med bakplåtspapper .
Nagga bröden lätt med gaffel, låt jäsa under bakduk 30 min.
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER .
Grädda tekakorna mitt i ugnen  15 minuter.

FIBRER
Kostfiberrikt bröd gör magen gladare !
De här tekakorna innehåller 25 % fullkornsmjöl av vete .

LYCKA  TILL !

SESAMDRESSING , 4 PORT.



     HEJSAN !

Som min goda vän sa `` , - inte visste jag,
att grönsallad kunde vara så jättegott !

HÄR ÄR RECEPTET :

2  msk sesamfrön ,
1 tsk sesamolja ,
1 msk japansk soja ,
1 tsk honung ,
1 lime ,

SÅ HÄR GÖR DU :

ROSTA sesamfröna  gyllenbruna  i  en  torr stekpanna.
VISPA ihop sesamfrön, rapsolja, soja och honung .
Pressa i limejuicen .
BLANDA i sesamfröna och ringla dressingen över en
grönsallad .

Kanske är det slut på alla blad , ta dem Du har ,
och häll denna SUPER GODA dressing över .

LYCKA TILL !

fredag 20 januari 2017

TIPS !



     HEJSAN !

Tänkte bara säga , att om Du har sockerkaka
som börjar bli lite torr kan Du göra så här :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Skär kakan i tärningar.
Rosta dem mitt i ugnen ca 15 min.
SERVERA  krutongerna till en fruktsallad .

TACK !