söndag 22 januari 2017
FETAOST MED HONUNG OCH VALNÖTTER. 6 PORT.
HEJSAN !
Å , DETTA ÄR DÅ HIMLA GOTT !
Ställ fram hela osten och låt gästerna
karva och njuta .... .
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g fetaost ,
1 msk flytande honung ,
1/2 dl valnötter ,
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG hela fetaosten på ett fat .
Ringla över honungen och toppa med valnötterna .
LYCKA TILL !
PÄRON MED VALNÖTSKOLASÅS , 4 PORT.
HEJSAN !
En efterrätt kanske ? mmm..... .
Överraska med ett ståtligt päron
toppat med söthet kolasås .
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vatten + 1 dl Rårörsocker,
4 STORA päron ,
1 ½ dl kolasås ,(färdigköpt),
1 dl valnötter ,
1 tsk riven ingefära ,
TILL SERVERING :
1 dl mellangrädde eller ett litet paket vaniljglass ,
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vatten och socker.
Rör tills sockret är upplöst .
Ställ åt sidan .
SKALA päronen, men låt skaftet sitta kvar .
SJUD päronen mjuka i sockerlagen 15- 20 min,
vänd dem under kokningen .
SERVERA , päronen varma - eller låt dem kallna i lagen.
VÄRM kolasåsen, grovhacka nötterna och tillsätt dem
och ingefäran till såsen .
SERVERA , päronen med sås och grädde / glass .
LYCKA TILL ! mmm....
RÖDBETSBRÖD MED TIMJAN 1 BRÖD 15 / SKIVOR .
HEJSAN !
DETTA brödet gillar jag, med, ett par skivor skalad avokado och gröna blad.
mmm...himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 små rödbetor ,
25 g jäst ,
3 dl vatten ,
7 dl vetemjöl, SPECIAL
1 dl grahamsmjöl ,
+ extra till formen ,
2 tsk salt ,
2 tsk timjan ,
smör till formen .
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och riv RÖDBETORNA.
RÖR ut jästen i kallt vatten .
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen med en slev 5 min.
SMÖRJ och mjöla en avlång brödform (ca 1 ½ l).
HÄLL i degen och låt jäsa 1½ timme under bakduk .
SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER.
SÄTT IN BRÖDET LÄNGST NER I UGNEN, SÄNK TILL 200 GRADER
GRÄDDA 1 TIMME .
Låt svalna något .
LYCKA TILL !
lördag 21 januari 2017
HÖJDARKÅL TILL BURGAREN, 4 PORT.
HEJSAN !
LAMMBURGARE & VITKÅL MED CHEVREOST .
BARA 30 MIN ATT LAGA .
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g Lammfärs ,
1 ½ tsk + ½ tsk salt ,
!½ tsk + 2 krm Pepparmix,
600 g potatis ,
400 g färsk vitkål ,
2 dl grädde ,
120 g CHEVREOST ,
½ kruka dragon ,
1 msk rapsolja ,
SÅ HÄR GÖR DU :
KNÅDA färsen ordentligt .
Tillsätt 1 ½ tsk salt + och ½ tsk pepparmix.
Forma färsen till 8 burgare.
SKRUBBA och koka potatisen .
STRIMLA vitkålen grovt .
Koka den i lättsaltat vatten 1 min , häll av i ett durkslag.
KOKA upp grädden i en kastrull .
Smula ner osten (med ostkant) och vispa tills den smälter 2-3 min.
Plocka dragonbladen och tillsätt dem .
Krydda med ½ tsk salt och 2 krm pepparmix.
TILLSÄTT vitkålen, låt allt bli varmt .
GRILLA burgarna eller stek dem i oljan,
ca 4 min . per sida .
SERVERA med stuvad vitkål och potatis .
LYCKA TILL !
DOFTANDE TEKAKOR 12 ST.
HEJSAN !
SMAKA PÅ DE HÄR , mmm... .
Härligt kryddade frukost - eller fikamackor,
- keson bidrar till saftigheten .
HÄR ÄR RECEPTET :
½ paket jäst , ( 25 g )
3 dl mellanmjölk ,
½ tsk HELA KARDEMUMMAKÄRNOR ,
250 g keso ,
½ tsk salt ,
2 tsk strösocker ,
8 dl KÄRNVETEMJÖL FULLKORN ,
+ ½ dl till utbakning .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke .
Ljumma och tillsätt mjölken , rör ut jästen i den.
STÖT Kardemummakärnorna i en mortel .
Tillsätt dem och övriga ingredienser ,
arbeta till en kladdfri deg .
Låt jäsa under bakduk 30 minuter.
RULLA ut degen till en längd på mjölat bakbord,
skär i 12 delar och rulla till bullar .
Kavla ut bullarna till tekakor , ca 1 dm i diameter.
LÄGG tekakorna på 2 med bakplåtspapper .
Nagga bröden lätt med gaffel, låt jäsa under bakduk 30 min.
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER .
Grädda tekakorna mitt i ugnen 15 minuter.
FIBRER
Kostfiberrikt bröd gör magen gladare !
De här tekakorna innehåller 25 % fullkornsmjöl av vete .
LYCKA TILL !
SESAMDRESSING , 4 PORT.
HEJSAN !
Som min goda vän sa `` , - inte visste jag,
att grönsallad kunde vara så jättegott !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 msk sesamfrön ,
1 tsk sesamolja ,
1 msk japansk soja ,
1 tsk honung ,
1 lime ,
SÅ HÄR GÖR DU :
ROSTA sesamfröna gyllenbruna i en torr stekpanna.
VISPA ihop sesamfrön, rapsolja, soja och honung .
Pressa i limejuicen .
BLANDA i sesamfröna och ringla dressingen över en
grönsallad .
Kanske är det slut på alla blad , ta dem Du har ,
och häll denna SUPER GODA dressing över .
LYCKA TILL !
fredag 20 januari 2017
TIPS !
HEJSAN !
Tänkte bara säga , att om Du har sockerkaka
som börjar bli lite torr kan Du göra så här :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Skär kakan i tärningar.
Rosta dem mitt i ugnen ca 15 min.
SERVERA krutongerna till en fruktsallad .
TACK !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)