tisdag 12 september 2017

MÅRTENS MUSSELRÄTT 4 PORT.



               HEJSAN !

Det  här  var  inte  dumt  alls,  VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

1  burk  musslor, 225 g
2  msk  smör,
2  msk  vetemjöl,
eller Maizena-redning,
2  dl vispgrädde,
ca  1  dl  musselspad,
2  msk  finklippt  dill,
1  msk  saft  av citron,
eventuellt  1  tsk  curry,
eventuellt  salt,
4  vita  brödskivor, (gärna Surdegsbröd)
smör,
4 hårdkokta  ägg.

SÅ HÄR GÖR DU :
LÅT  musslorna  rinna  av  och  spara  spadet.
Fräs  smör  och  vetemjöl  i  en  kastrull.
Späd  med  grädde  och  musselspad .
Låt  stuvningen  koka  på  svag  värme  3-5  min.
RÖR  ner  musslorna  och  dillen  i  stuvningen .
Smaksätt  med  citronsaft,  eventuellt  curry  och
eventuellt  salt.
Stek  brödskivorna  i  smör  i  en  stekpanna .
Skala  och  skär  de  hårdkokta  äggen  i  skivor.
FÖRDELA  dem  på  brödskivorna .
Häll  stuvningen  över.
SERVERA  som  ENTRERÄTT  eller  kvällsgott .

LYCKA  TILL !

måndag 11 september 2017

PLOMMONPUDDING 4 PORT.



                HEJSAN !

Ska vi ta ett barndomsminne igen  !
Så himla gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

500 g  färska  plommon,
6  skivor  vitt  bröd,
eller  vetebröd,
ÄGGSTANNING :
3 ägg,
3 dl mjölk,
1/2 - 1 dl socker,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ,  halvera  och  kärna  ur  plommonen .
Skär  brödet  i  små  tärningar.
Vispa  samman  ägg, mjölk  och  socker.
Lägg  hälften  av  plommonen  med  den
kupiga  sidan  upp  i  en  smord  ugnssäker form.
STRÖ  på  brödtärningarna  och  lägg i  resten
av  plommonen .  Häll  över  äggstanningen .
GRÄDDA i  200  grader,  ca  40  minuter.
SERVERAS  varm  eller  lätt  avsvalnad  med
lite  tunn  grädde.

HOPPAS  ATT DET SMAKAR !

LYCKA  TILL !

SPÄTTA MED CHAMPINJONER OCH SVART KAVIAR. 4 PORT.



             HEJSAN !

Nu saka vi LYXA till det i vardagen litegrann .
mmm... himla  gott !

HÄR ÄR RECEPTET :

6 hg  RÖDSPÄTTAFILEER,
1 burk  skivade champinjoner ,
1 msk smör,
1/2 tsk salt,
1 krm  vit-eller svartpeppar,
2 dl vispgrädde,
1 burk svart kaviar, 60 g
citronklyftor,

SÅ HÄR GÖR DU :
TINA frysta fisk-FILEER eller skölj färska.
Häll spadet av champinjonerna och fräs dem
i smör i en låg vid  gryta.
Rulla ihop SPÄTTAFILEERNA och lägg dem
med skarven neråt ovanpå svampen.
Strö över salt och peppar.
HÄLL  på grädden och låt grytan koka under
lock på svag värme ca 5 min. tills fisken känns
fast och  blivit  vit .
Klicka  över svart kaviar och garnera med citronklyftor.
SERVERA  med kokt potatis och tomatsallad.

LYCKA TILL !

KALVSYLTA MED RÖDBETSPOTATISSALLAD 1 PORT.



             HEJSAN !

Det här är riktigt, riktigt gott !
Prova Du också !

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g kalvsylta,
SALLAD:
1 litet äpple, 75-100 g
2 små inlagda rödbetor, ca 50 g
1 kokt kall medelstor potatis,
1/4 -1/2 tsk riven pepparrot,
salt,
TILLBEHÖR :
Färsk gurka , 50 g
1 skiva hårt  bröd
smör,
mjölk.

SÅ HÄR GÖR DU :
Kärna ur äpplet och skär det och
rödbetorna i små tärningar.
Tärna potatisen.
Blanda  potatis, rödbetor, äpple
och pepparrot . Salta lätt.
SERVERA  kalvsyltan med salladen ,
gurka, smörgås samt mjölk.

LYCKA TILL !

fredag 8 september 2017

MOS MED FISK-FRIKADELLER & DILLKRÄM 4 PORT.



                HEJSAN !

FISKFÄRS,  finns  hos  fiskhandlaren  och
Du  kan  också  hitta  färdiga  fiskfrikadeller .
mmm....gott, gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
800 g mjölig  potatis,
200 g  LAXFILE'
300 g  torsk  eller  kolja,
1  äggula,
1  tsk  salt,
1  krm  svartpeppar,
2  msk  rapsolja,
2 ½ dl  standardmjölk ,
25  g  smör eller  margarin,
½  tsk  salt,
1  krm  nymalen  svartpeppar,
DILLKRÄM :
1 ½  dl  CREME Fraiche ,
2  msk  majonnäs,
2  msk  finklippt  dill,
2  krm  salt,
1  krm  nymalen  svartpeppar,
TILL  SERVERING :
4  skivor  rågbröd,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och  skär  potatisen  i  skivor.
Koka  dem  mjuka  i  Osaltat  vatten  ca 15  min.
Häll  av  vattnet.
DELA  fisken  i  mindre  bitar.
Mixa  dem  hastigt  i en  matberedare  till  en 
jämn  färs.
Tillsätt  ägg,  salt  och  peppar.
Doppa  en  matsked  i  olja,  ta  fiskfärs  och
forma  till  frikadeller  med  hjälp  av  ena  handflatan.
Genomstek  dem  gyllene  i  oljan  5  min.
DILLKRÄM :
Blanda  alla  ingredienser .
VÄRM  mjölken.
Lägg  smöret/margarinet  i  en  skål  och  tillsätt  den
varma  potatisen,  blanda.
Tillsätt  hälften  av  mjölken  och  vispa  till  ett  mos
med  en  elvisp.
Tillsätt  resten  av  mjölken,  salta  och  peppra.
SERVERA  moset  med  frikadeller,  Dillkräm
och  grovt  rågbröd .

HOPPAS  ATT  DET  SMAKAR .

LYCKA  TILL  !

CITRONTARTE 12 BITAR.



                  HEJSAN !

Lek  KAFE'  där  hemma  :
Ta  på  ett  fint  förkläde,  servera  latte  till  gästerna
ihop  med  den  här  oemotståndliga  KAFE'VARIANTEN.
mmm.... .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
125 g kylskåpskallt  smör/margarin,
1  dl  strösocker,
4  dl  vetemjöl, (240g)
1  krm  salt,
1  ägg,

CITRONKRÄM :
100  g  skalad  sötmandel,
2  citroner,  skal  och  juice(3/4dl)
3  ägg,
2  dl  strösocker,
150  g  rumsvarmt  smör/margarin,

MARÄNG :
2  äggvitor,
1  krm  salt,
1  tsk  färskpressad  citronjuice,
1  dl  strösocker,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
HACKA  samman  smör, socker, mjöl  och  salt
i  en  matberedare .
Tillsätt  ägget  och  arbeta  snabbt  ihop  till  en  deg.
KAVLA  eller  tryck  ut  degen  i  en  pajform  med
löstagbar  kant,  ca  30  cm i Diameter.
NAGGA  degen  med  en  gaffel  och  ställ  i  kyl-
skåpet  30  min.
SÄTT  UGNEN  PÅ  225  GRADER.
CITRONKRÄM:
Mixa  mandeln  till  ett  fint  puder  i  matberedare.
Skrubba  citronerna  i  ljummet  vatten,  riv  skalet
och  pressa  juicen.
VISPA  ägg  och  socker  pösigt.
Tillsätt  smör,  mandel,  citronskal  och -  juice.
Fördela  smeten  i  pajformen .
GRÄDDA  i  nedre  delen  av  ugnen  ca  25  min.
MARÄNG :
Vispa  äggvitor,  salt  och  citronjuice  till  ett  riktigt
fast  skum  i  en  väl  rengjord  bunke.
TILLSÄTT  sockret,  lite  i  taget,  under  fortsatt  vispning.
Bre  smeten  TOPPIGT  över  TARTEN.
SÄNK  värmen  till  200  grader.
Grädda  TARTEN  ytterligare  ca  5  min  tills  marängen
får  fin  färg.

ALL  LYCKA  TILL !
så himla god !


onsdag 6 september 2017

VARM CHOKLADBAKELSE MED HALLONSORBET & PISTAGESTRÖSSEL 6 PORT



                      HEJSAN  !

mm...Här  är  en  smarrig  blandning  av  muffins,
kladdkaka  och  chokladsås.
Använd  aluminiumformar  eller  små  SUFFLE'FORMAR .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
100 g  choklad (70%kakao)
100 g  smör/margarin,
½ dl  rörsocker/strösocker,
½ tsk salt,
½ dl  vetemjöl,
½  tsk  bakpulver,
2  msk  kakao + 2  msk  till  formarna,
2  ägg,
2  äggulor ,
½  msk  smält  smör/margarin,

TILL  SERVERING :
½  dl  pistaschnötter,
300 g  hallonsorbet,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  200  grader.
Hacka  chokladen .  Smält  den  med  100 g  smör/
margarin  i  en  kastrull .
Rör  i  socker  och  salt  så  att  det  smälter .
Låt  svalna  en  aning .
SIKTA  mjöl,  bakpulver  och  2  msk  kakao
genom  en  sil.
TILLSÄTT  äggen  och  de  2  äggulorna,  vispa
till  en  slät  smet.
PENSLA  formarna  med  ½  msk  smör/margarin
strö-a  med  kakao .
FYLL  formarna  med  smet .  Grädda  dem  strax 
före  servering  mitt  i  ugnen  9  minuter.
Bakelserna  ska  vara  såsiga  i  mitten  och  fasta
runt  om.
Låt  Bakelserna  stå  2  min.  före  servering,  då
lossnar  de  lättare  från  formarna.
GROVHACKA  pistaschnötterna.
VÄND  bakelsen  upp och  ner  på  en  tallrik  och
servera  med  pistaschnötter  och  hallonsorbet.

LYCKA  TILL !
                              himla  gott !