lördag 30 september 2017
VITKÅLSSOPPA MED FLÄSK 4 PORT.
HEJSAN !
Nu är jag soppa- sugen,
varför inte smaka denna goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 litet vitkålshuvud , ca 500 g,
200 g rimmat magert fläsk ,
5 medelstora potatisar ,
1 liter köttbuljong (tärning),
5 kryddpepparkorn ,
salt, peppar
hackad bladpersilja ,
SÅ HÄR GÖR DU :
STRIMLA KÅLEN fint och fin- tärna köttet .
Skala och grov-riv potatisen på rivjärn .
LÄGG ner alltsammans i den kokande buljongen
som smaksatts med kryddpepparkorn .
Koka soppan under lock ca 20 minuter .
Smaka av med salt och peppar .
STRÖ över persiljan .
SMAKLIG MÅLTID .
fredag 29 september 2017
LAX MED KRÄMIG FETA 4 PERS.
HEJSAN !
LAX räddar nästan alltid bjudmiddagen .
Både lätt att göra och festlig att servera .
Med läcker fyllning blir den dessutom
extra lyxig .
SERVERA laxen med den krämiga fyllningen,
med nykokt potatis eller ris och en god sallad.
HÄR ÄR RECEPTET :
600 - 800 g skinn- och benfri lax ,
1 burk fetaost i tärning ,
finrivet skal av ½ citron ,
1 ½ msk fransk senap ,
1 knippa finhackad persilja ,
1 tsk ROSE'PEPPAR ,
ca 1 dl CREME Fraiche ,
salt, peppar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL av spadet från osten och mosa den
med de övriga ingredienserna .
Ta så mycket CREME Fraiche att massan blir krämig .
Salta och peppra .
DRA bort de små benen från laxen med en kraftig
pincett eller tång .
Känn med fingret över laxsidan så hittar Du benraden
lätt .
SKÄR laxen i 4 - 6 lika stora bitar .
Skåra varje bit i mitten så det bildas en djup ficka .
Vik ut kanterna så fyllningen får plats .
Salta lätt .
FÖRDELA fyllningen i fickorna och lägg laxbitarna
på ett ugnssäkert fat.
Stek dem mitt i ugnen i 225 grader i 10 - 15 minuter .
GARNERA med persiljeblad .
LYCKA TILL !
KYCKLING MED MANGO 4 PERS.
HEJSAN !
mmm....smaka !
Dagens middag !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 KYCKLINGFILE'ER ,
2 tsk olja ,
4 dl hönsbuljong ,
2 tsk soja ,
1/2 tsk SAMBAL OELEK ,
1 msk mango chutney ,
1 tsk maizena ,
1 mogen mango ,
1 knippa gräslök ,
TILLBEHÖR :
blekselleri
kokt ris
SÅ HÄR GÖR DU :
BRYN KYCKLINGFILE'ERNA i en teflonpanna med olja.
Blanda buljong, olja, SAMBAL OELEK och mango chutney
och häll det sedan i pannan .
Låt kycklingen sjuda i såsen ca 10 minuter
- vänd kycklingen några gånger .
RED med maizena utrört i vatten .
Skala mangon och skär fruktköttet i mindre bitar,
eller köp frusen mango i bitar.
Vänd ner fruktbitarna och finhackad gräslök i såsen .
SERVERA med finhackad blekselleri .
Kokt ris är också gott att servera till .
LYCKA TILL !
STEK MED SVAMP , 4 PERS.
HEJSAN !
mmm...JÄTTEGOTT !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g oxstek, ex- vis fransyska, delad i 4 - 8
skivor kött ,
2 tsk olja ,
salt, peppar
SÅS :
4 schalottenlökar ,
2 dl rödvin ,
2 dl vatten ,
4 msk vilt- och kantarellfond ,
eller kalvfond ,
1 tsk maizena ,
TILLBEHÖR :
Champinjoner,
sockerärter ,
pressad potatis
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA finhackad schalottenlök i rödvin ,
vatten och fond .
Red med lite maizena utrört i lite kallt vatten.
Smaka av med salt och peppar.
STEK köttet i olja ca 2 minuter på varje sida
och krydda med salt och peppar .
HALVERA champinjonerna och stek dem .
SERVERA kött och champinjoner med ångkokta
sockerärter .
Pressad potatis smakar bra till .
LYCKA TILL !
torsdag 28 september 2017
MANDEL- OCH BLÅBÄRS- CHEESECAKE . 10 BITAR .
HEJSAN !
En riktigt somrig cheesecake med mandelbotten
och blåbär .
Kanske är sommaren slut , men vi gör den ändå !
HÄR ÄR RECEPTET :
BOTTEN :
1 påse små mandelbiskvier (150 g)
50 g smör, smält
200 g PHILADELPHIAOST ,
1 dl florsocker ,
3 dl vispgrädde ,
2 dl BLÅBÄRSSYLT ,
GARNERING :
blåbär , rostade mandelspån .
SÅ HÄR GÖR DU :
KROSSA biskvierna fint i en mortel eller
matberedaren .
Blanda med smöret .
Tryck ut i en tårtform med löstagbar kant
ca 24 cm i diameter.
STÄLL KALLT.
Rör samman ost och florsocker försiktigt .
VISPA grädden och vänd försiktigt ner den
i ostblandningen .
Vänd ner blåbärssylten lite slarvigt och klicka
ner smeten i formen .
STÄLL KALLT ETT PAR TIMMAR .
Lossa tårtan försiktigt .
GARNERA med blåbär och rostade mandelspån .
LYCKA TILL !
FASTERS AMERIKANSKA GÖMMOR 50 ST.
HEJSAN !
DETTA ÄR KAKOR ATT ÄLSKA .
Du kan variera fyllningen och göra dem festligare
med blockchoklad eller glasyr, men smaken är bäst
som den är.
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g smör ,
2 dl farinsocker ,
2 dl strösocker ,
2 tsk vaniljsocker ,
2 ägg ,
2 dl godis-hack, nötter, mandel, russin, valnötter, fikon
6 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver ,
1 krm salt ,
1 msk kakao ,
GARNERING :
50 g mörk blockchoklad,
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR SMÖR, farin- , strö- och vaniljsocker poröst .
Tillsätt ett ägg i taget och rör .
Rör ner 2 dl av nötter, mandlar, russin eller vad
DU tycker om .
Blanda mjöl, bakpulver, salt och kakao och arbeta
in i smeten .
KLICKA ut på bakplåtspappersklädda plåtar .
GRÄDDA i 175 grader ca 15 minuter .
Låt svalna på galler .
SMÄLT BLOCKCHOKLADEN och ringla den över
kakorna .
Himla goda .
LYCKA TILL !
FARMORS HAVREKAKOR . 45 ST.
HEJSAN !
De här gammaldags havrekakorna är riktiga höjdare
och lätta att baka .
Jag minns att min farmor, slängde ihop dem på ett nafs .
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g smör ,
5 dl havregryn ,
1 1/2 dl vetemjöl ,
1 1/2 dl strösocker ,
1/2 tsk bikarbonat ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT SMÖRET och låt det svalna .
Blanda de torra ingredienserna i en skål .
Rör ner det smälta smöret och låt stå ett
par timmar .
KLICKA ut degen ganska glest på bakplåts-
papper .
GRÄDDA i 175 grader ca 10 minuter .
Visst är det väl gott att ha något litet till kaffet ?
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)