lördag 30 september 2017

VITKÅLSSOPPA MED FLÄSK 4 PORT.



                     HEJSAN !

Nu  är  jag  soppa-  sugen, 
varför  inte  smaka  denna  goda !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  litet  vitkålshuvud , ca 500 g,
200  g  rimmat  magert  fläsk ,
5  medelstora  potatisar ,
1  liter  köttbuljong (tärning),
5  kryddpepparkorn ,
salt, peppar
hackad  bladpersilja ,


SÅ  HÄR  GÖR  DU :
STRIMLA  KÅLEN  fint  och  fin- tärna  köttet .
Skala  och  grov-riv  potatisen  på  rivjärn .
LÄGG ner  alltsammans  i  den  kokande  buljongen
som  smaksatts  med  kryddpepparkorn .
Koka  soppan  under  lock  ca  20  minuter .
Smaka  av  med  salt  och  peppar .
STRÖ  över  persiljan .

SMAKLIG  MÅLTID .

fredag 29 september 2017

LAX MED KRÄMIG FETA 4 PERS.




                          HEJSAN !

LAX  räddar nästan alltid bjudmiddagen .
Både lätt att göra och festlig att servera .
Med läcker fyllning blir den dessutom
extra  lyxig .

SERVERA  laxen med den krämiga fyllningen,
med  nykokt potatis eller ris och en god sallad.

HÄR ÄR RECEPTET :
600 - 800 g skinn- och benfri lax ,
1 burk fetaost i tärning ,
finrivet skal av ½ citron ,
1 ½ msk fransk senap ,
1 knippa finhackad persilja ,
1 tsk ROSE'PEPPAR ,
ca 1 dl CREME Fraiche ,
salt, peppar ,

SÅ HÄR GÖR DU :

HÄLL  av  spadet  från  osten  och  mosa  den
med  de  övriga  ingredienserna .
Ta  så  mycket  CREME Fraiche  att  massan  blir  krämig .
Salta  och  peppra .
DRA  bort  de  små  benen  från  laxen  med  en  kraftig 
pincett  eller  tång .
Känn  med  fingret  över  laxsidan  så  hittar  Du  benraden
lätt .
SKÄR  laxen  i  4 - 6  lika  stora  bitar  .
Skåra  varje  bit  i  mitten  så  det  bildas  en  djup  ficka .
Vik  ut  kanterna  så  fyllningen  får  plats .
Salta  lätt .
FÖRDELA  fyllningen  i  fickorna  och  lägg  laxbitarna
på  ett  ugnssäkert  fat.
Stek  dem  mitt  i  ugnen  i  225  grader  i  10 - 15  minuter .
GARNERA  med  persiljeblad .

LYCKA  TILL !



                       

KYCKLING MED MANGO 4 PERS.



                          HEJSAN !

mmm....smaka !
Dagens  middag  !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

4  KYCKLINGFILE'ER ,
2  tsk  olja ,
4  dl  hönsbuljong ,
2  tsk  soja ,
1/2  tsk  SAMBAL OELEK ,
1  msk  mango chutney ,
1  tsk  maizena ,
1  mogen  mango ,
1  knippa gräslök ,
TILLBEHÖR :
blekselleri
kokt ris

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BRYN  KYCKLINGFILE'ERNA  i en teflonpanna med olja.
Blanda buljong, olja, SAMBAL OELEK och mango chutney
och häll det sedan i pannan .
Låt kycklingen sjuda i såsen ca 10 minuter
- vänd kycklingen några gånger .
RED  med maizena utrört i vatten .
Skala mangon och skär fruktköttet i mindre bitar,
eller köp frusen mango i bitar.
Vänd ner fruktbitarna och finhackad gräslök i såsen .

SERVERA med finhackad blekselleri .
Kokt ris är också gott att servera till .

LYCKA  TILL !

STEK MED SVAMP , 4 PERS.



                  HEJSAN !

mmm...JÄTTEGOTT !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

500 g  oxstek,  ex- vis  fransyska,  delad  i  4 - 8
skivor  kött ,
2  tsk  olja ,
salt, peppar
SÅS :
4 schalottenlökar ,
2  dl  rödvin ,
2  dl  vatten ,
4  msk  vilt- och  kantarellfond ,
eller  kalvfond ,
1  tsk  maizena ,
TILLBEHÖR :
Champinjoner,
sockerärter ,
pressad  potatis

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA finhackad  schalottenlök  i  rödvin ,
vatten  och  fond .
Red  med  lite  maizena  utrört  i  lite  kallt vatten.
Smaka  av  med  salt  och  peppar.
STEK  köttet  i  olja  ca  2  minuter  på  varje  sida
och  krydda  med  salt  och  peppar .
HALVERA  champinjonerna  och  stek  dem .

SERVERA  kött  och  champinjoner  med  ångkokta
sockerärter .
Pressad  potatis  smakar  bra  till .

LYCKA  TILL !

torsdag 28 september 2017

MANDEL- OCH BLÅBÄRS- CHEESECAKE . 10 BITAR .


     

                   HEJSAN !

En  riktigt  somrig  cheesecake  med  mandelbotten
och  blåbär .
Kanske  är  sommaren  slut ,  men  vi  gör  den  ändå !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

BOTTEN :
1  påse  små  mandelbiskvier (150 g)
50 g  smör,  smält
200 g  PHILADELPHIAOST ,
1  dl  florsocker ,
3  dl  vispgrädde ,
2  dl  BLÅBÄRSSYLT ,

GARNERING :
blåbär ,  rostade  mandelspån .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KROSSA  biskvierna  fint  i  en  mortel  eller 
matberedaren .
Blanda  med  smöret .
Tryck  ut  i  en  tårtform  med  löstagbar  kant
ca  24  cm  i  diameter.
STÄLL  KALLT.
Rör  samman  ost  och  florsocker  försiktigt .
VISPA  grädden  och  vänd  försiktigt  ner  den
i  ostblandningen .
Vänd  ner  blåbärssylten  lite  slarvigt  och  klicka
ner  smeten  i  formen .
STÄLL  KALLT  ETT  PAR  TIMMAR .
Lossa  tårtan  försiktigt .
GARNERA  med  blåbär  och  rostade  mandelspån .

LYCKA  TILL !

FASTERS AMERIKANSKA GÖMMOR 50 ST.



                       HEJSAN !

DETTA  ÄR  KAKOR  ATT  ÄLSKA .
Du  kan  variera  fyllningen  och  göra  dem  festligare
med  blockchoklad  eller  glasyr,  men  smaken  är  bäst
som  den  är.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
250 g smör ,
2  dl  farinsocker ,
2  dl  strösocker ,
2  tsk  vaniljsocker ,
2  ägg ,
2  dl  godis-hack,  nötter, mandel, russin, valnötter, fikon
6  dl  vetemjöl ,
1  tsk  bakpulver ,
1  krm  salt ,
1  msk  kakao ,
GARNERING :
50  g  mörk  blockchoklad,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  SMÖR,  farin- ,  strö-  och  vaniljsocker  poröst .
Tillsätt  ett  ägg  i  taget  och  rör .
Rör  ner  2  dl  av  nötter,  mandlar,  russin  eller  vad 
DU  tycker  om .
Blanda  mjöl,  bakpulver,  salt  och  kakao  och  arbeta
in  i  smeten .
KLICKA  ut  på  bakplåtspappersklädda  plåtar .
GRÄDDA  i  175  grader  ca  15  minuter .
Låt  svalna  på  galler .
SMÄLT  BLOCKCHOKLADEN  och  ringla  den  över
kakorna .
Himla  goda .

LYCKA  TILL !



FARMORS HAVREKAKOR . 45 ST.



                      
                     HEJSAN !

De  här  gammaldags  havrekakorna  är  riktiga  höjdare
och  lätta  att  baka .
Jag  minns  att  min  farmor,  slängde  ihop  dem  på  ett  nafs .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
250  g  smör ,
5  dl  havregryn ,
1 1/2  dl  vetemjöl ,
1 1/2  dl  strösocker ,
1/2  tsk  bikarbonat ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SMÄLT  SMÖRET  och  låt  det  svalna .
Blanda  de  torra  ingredienserna  i  en  skål .
Rör  ner  det  smälta  smöret  och  låt  stå  ett
par  timmar .
KLICKA  ut  degen  ganska  glest  på  bakplåts-
papper .
GRÄDDA  i  175  grader  ca  10  minuter .

Visst  är  det  väl  gott  att  ha  något  litet  till  kaffet ?

LYCKA  TILL !