fredag 10 november 2017
HEMBAKAT KNÄCKEBRÖD .
HEJSAN !
Nu är jag inne på det här med hembakat knäckebröd .
Det är inte så arbetsamt som man kan tro och smaken
är väl värd det lilla extra .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
1/2 liter vatten ,
1 tsk salt ,
2 tsk kummin ,
1 msk olja ,
ca 12 dl grovt rågmjöl .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke .
Häll på fingervarmt vatten och rör tills
jästen löser sig .
Arbeta in salt, kummin , olja , rågmjöl
och det mesta av rågmjölet .
Lättast går det förstås att arbeta degen
i maskin .
Låt degen jäsa övertäckt minst 1 timme ,
gärna längre .
Sätt ugnen på 250 grader .
Ta upp degen på mjölat bakbord och
arbeta igenom den .
DELA degen i ungefär 20 delar och kavla
ut varje del till tunna kakor ungefär lika
stora som en assiett.
Kavla efter med kruskavel eller nagga med
en gaffel .
Lägg bröden på plåtar klädda med bakplåtspapper.
Grädda 2 kakor åt gången 7 - 8 minuter.
LYCKA TILL !
PANNBRÖD MED OLIVER .
HEJSAN !
Det här är ett lätt bakat bröd, som är godast när det är nybakat .
Det kan smaksättas på olika vis , men jag har valt
oliver och soltorkade tomater , mmm.... !
HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 paket jäst ,
2 1/2 dl vatten ,
1/2 tsk salt ,
8 - 10 kärnfria svarta oliver ,
5 - 6 soltorkade marinerade tomater ,
1 dl grahamsmjöl ,
ca 5 dl vetemjöl ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke .
Häll på fingerljummet vatten .
Hacka oliver och tomater i mindre bitar.
Blanda ner dem, salt och det mesta
av mjölet .
Arbeta helst degen länge och väl .
Låt jäsa minst en timme .
Sätt ugnen på 250 grader .
Häll degen i en långpanna , klädd med
bakplåtspapper .
"Fös " ut degen med mjölade händer så
den blir någorlunda jämnt fördelad .
Låt jäsa ca 20 minuter .
Grädda ca 20 - 25 minuter .
LYCKA TILL !
torsdag 9 november 2017
ANNORLUNDA MOROTSKAKA .
HEJSAN !
Solgul kryddig kaka överdragen med VANILJTOPPING.
Hur låter det , prova och smaka !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 msk smör ,
4 ägg ,
2 dl socker ,
2 - 3 morötter , ca 200 g
skal av 1/2 apelsin ,
4 dl vetemjöl ,
2 tsk rosmarin ,
1 tsk bakpulver ,
TOPPING :
1 1/2 dl kesella , gourmet
1 1/2 msk florsocker ,
1 tsk vaniljsocker ,
eventuellt rosmarinkvistar ,
UGN : 175 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smör .
VISPA ägg och socker vitt och pösigt .
SKALA morötter och tvätta apelsiner noga .
Riv morötter och apelsinskal fint på rivjärn .
BLANDA de rivna morötterna och apelsinskalet ,
med vetemjöl , rosmarin och bakpulver .
Rör ner blandningen i äggsmeten tillsammans
med smör .
HÄLL smeten i en smord och bröad 1 1/2 liters-
form och grädda längst ner i ugnen ca 60 min .
STJÄLP upp kakan och låt den kallna helt .
BLANDA samman kesella , flor - och vaniljsocker
till TOPPINGEN .
BRED den över den kalla kakan och garnera
med små kvistar av färsk rosmarin .
mmm....
LYCKA TILL !
SKOTSKA RUSSINSCONES , 10-12 ST.
HEJSAN !
Smaka på de här godingarna, till Fars Dag , kanske ?
Typiska engelska scones !
Servera dem med smör eller vispad grädde och
marmelad .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g smör/margarin ,
5 dl vetemjöl ,
1 msk bakpulver ,
2 tsk strösocker ,
1 tsk salt ,
1 dl russin ,
3/4 dl mjölk ,
2 ägg ,
UGN : 200 grader .
HÄR ÄR RECEPTET :
SMÄLT smör och låt det svalna .
BLANDA samman vetemjöl , bakpulver , strösocker ,
salt och russin i en skål .
VISPA smör , mjölk och ägg och rör ner i mjöl -
blandningen till en rätt lös deg .
Arbeta så lite som möjligt , annars blir sconesen
lätt sega .
KAVLA ut degen på mjölat bakbord till en 1 1/2 cm
tjock platta .
Tag ut scones med runt mått eller glas ca 7 cm i
diameter och lägg dem på bakpappersklädd plåt .
GRÄDDA sconesen guldgula mitt i ugnen ca 12 min.
SERVERA dem varma eller ljumma .
LYCKA TILL !
onsdag 8 november 2017
GUBBARNAS SMÖRGÅSTÅRTA , 5-6 PORT.
HEJSAN !
Det här gillar gubbarna !
VARSÅGODA :
3 skivor längdskuren kavring (20 cm )
FYLLNING :
1 burk ansjovis (100 g) ,
1 medelstor gul lök ,
3/4 dl majonnäs ,
1 1/4 dl kvarg ,
3/4 msk ansjovis-spad ,
GARNERING :
1 förpackning krasse ,
1- 2 hårdkokta ägg ,
(obs ! dela på gula och vita)
1/2 dl majonnäs ,
SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA löken fint och mosa ansjovisen .
Spara spadet för smaksättning .
BLANDA ansjovis och lök med kvarg.
Smaka av med ansjovis-spad .
FÖRDELA hälften av fyllningen på en av
brödskivorna.
Täck med bröd och bred ut resterande
fyllning .
Avsluta med bröd och bred majonnäs
på översta skivan .
GARNERA : med krasse, ägg , majonnäs,
lägg det i rader på snedden , börja i ena
hörnet med lite krasse, sedan en rad äggula
och en rad vita .
Så varvar Du så hela vägen .
Hoppas Ni gillar det !
ALL LYCKA TILL !
ROSTAT BRÖD MED FETAOST OCH AUBERGIN , 4PERS.
HEJSAN !
HÄR ÄR ETT GOTT RECEPT :
SKIVA en liten aubergin .
Pensla skivorna med citronsaft och strö på salt.
Spola av efter 20 minuter och låt skivorna
rinna av på hushållspapper .
MOSA 75 - 100 g fetaost med gaffel och rör ut
med ett matskedar kaffegrädde.
Bred röran på 4 rostade avsvalnade brödskivor.
Täck med färsk finhackad basilika och lägg på
auberginskivorna .
PENSLA med olivolja och grilla mackorna i ugn-
en 3 -4 minuter , tills de är genomvarma .
SERVERA direkt och gärna med ett glas öl !
HOPPAS DET SMAKAR !
RÖKT LAMMBOG MED PEPPARROTS- OCH ÄPPELRÖRA , 8 PORT.
HEJSAN !
Smaka på det här .
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g rökt lammbog , 8 skivor
(alt. rökt renstek, kalkon eller skinka)
1 1/2 dl kesella ,
1 stort äpple ,
färsk riven pepparrot efter smak ,
SÅ HÄR GÖR DU :
TVÄTTA äpplet skala , kärna ur och finhacka ,
blanda med kesella och riven pepparrot efter
smak .
Fördela på lammskivorna , rulla eller vik ihop
och fäst med en tandpetare .
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)