lördag 17 februari 2018

LAX UNDER FRASIGT TÄCKE, 4 PORT.



                       HEJSAN !

mmm.... Det  här  måste  Ni  smaka !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4  portionsbitar  LAXFILE'
2  skivor  vitt  bröd ,
1  dl  hackade  örter ,
dill,  persilja  och  gräslök,
50  g  smält  smör ,
UGN :  200  GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
LÄGG  LAXFILEERNA  i  en  ugnsfast  form .
RV  brödet  och  blanda  med  hackade  örter.
Strö  blandningen  över  laxen   och  ringla  över
det  smälta  smöret .
GRATINERA  mitt  i  ugnen  tills  brödet  är  frasigt
ca   15  minuter .
SERVERA  med  potatismos .
mmm....
LYCKA  TILL !

KALASGOD GRATÄNG MED BANAN & JORDNÖTTER . 4 PORT.



                               HEJSAN !

Fyll  en  form !
En  härlig  allt-i-ett-rätt  är  den  här  krämiga
rotsaksgratängen  med  banan  och  jordnötter .
mmm....himla  god !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  palsternackor,  400 g
1/2  rotselleri,  200  g
4  morötter,  400  g
1  purjolök ,
2  dl  CREME Fraiche ,
3 1/2  dl  mjölk ,
1-2  tsk  curry ,
salt ,  peppar ,
100  g  riven  ost ,
2  bananer ,
100  g  Torr- rostade  jordnötter ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  rotfrukterna  och  riv  dem  grovt .
Rensa  och  skiva  purjolöken  fint .
Blanda  rotfrukter  och   lök .
VÄRM  CREME Fraiche,  mjölk  och  curry
i  en  kastrull .
Vispa  till  en  slät  sås  och  häll  över
grönsakerna .
Rör  så  att  allt  blandas  .  Salta  och  peppra .
FÖRDELA  blandningen   i  smord  ugnssäker 
form.
Strö  över  ost .
Ugnsbaka  20  minuter  i  200  grader  tills 
gratängen  fått  färg .
SKÄR  bananerna  i  skivor  .
Fördela  dem  på  gratängen   och  strö  över
jordnötterna .
GRÄDDA  i  5 - 10  minuter  till .

SMAKLIG  MÅLTID !

FYLLT KALKONBRÖST 4 PERS.



                       HEJSAN !

mmm...
HÄR ÄR  RECEPTET :
500   g  kalkonbröst ,
1  dl  finhackade  torkade  tomater ,
3  finhackade  vitlöksklyftor ,
1  kvist  färsk  salvia ,
salt  och  malen  vitpeppar ,
smör / margarin  till  stekning .
SÅS :
Steksky ,
2  dl  grädde ,
TILLBEHÖR :
klyftpotatis ,
enkel  sallad ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  225  grader .
SKÄR  upp  kalkonbröstet  så  att  det  fläks  ut.
Fördela  tomat,  vitlök  och  salvia  på  köttet .
Salta,  peppra   och  rulla  ihop .
Stick  grillpinnar  eller  tandpetare  genom  bröstet
så  att  det  håller  ihop .
HETTA  upp  en  klick  smör  i  en  stekpanna  som
tål  ugnsvärme .
Stek  kalkonen  runt  om  tills  den  får  fin  färg  och
efterstek  i  ugnen  minst  20  minuter .
Stick  med  en  tunn  sticka  och  är  köttsaften  som
kommer  ut  klar  är  köttet  färdigt .
KOKA  ur  pannan   med  grädden .
SKIVA  upp  bröstet  och  servera  med  klyftpotatis,
sallad  och  sås .

Underbart  gott !

LYCKA  TILL !

fredag 16 februari 2018

LJUMMEN BULGURSALLAD 4 PORT.



                       HEJSAN !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
Hacka  en  gul  lök .
Dela  1  paket  cocktailtomater
i  halvor .
Koka  4  portioner  bulgur ,  enligt  anvisningar
på  paketet(brukar vara ca 1 dl bulgur/3 dl vatten/
port, ca  10- 12 min)
Blanda  ner  den  hackade  löken ,  tomaterna ,
ca  75  g  färsk  spenat  och  2  msk  olivolja.
Smaksätt  med  några  droppar  citron,  salt  och
nymalen  peppar .
SERVERA med  rökt  lax .

LYCKA  TILL !

KALLJÄSTA HONUNGSRUTOR, 24 ST.



                 HEJSAN !

Himla  goda  bullar,  som  jäser  över  natten i  kylen !

HÄR  ÄR   RECEPTET :
30  g  jäst ,
3  dl  mjölk ,
2  msk  flytande  smör /margarin ,
1  msk  flytande  honung ,
1/2   dl  Kesella  ,
1 1/2  dl  rivna  morötter ,
ca  8 - 9  dl  vetemjöl Special ,
UGN  200 grader .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMULA  ner  jästen  i  en  degbunke .
Häll  över  den  kalla  mjölken  och  rör
om  så  att  jästen  löser  sig .
TILLSÄTT  smör/margarin,  honung,  kesella,
morötter  och  det  mesta  av  mjölet .
Knåda  degen  kraftigt  tills  den  är  blank
och  smidig .
PLATTA  ut  degen  i  en  bakpappersklädd
långpanna .
Skär  eller  sporra  ut  24  degrutor  i  degplattan .
TÄCK  över  och  ställ  långpannan  i  kylen 
över  natten .
TA  fram  långpannan  och  låt  bröden  jäsa  i
rumstemperatur  tills  ugnen  är  varm .
GRÄDDA  i  nedre  delen  av  ugnen  ca  18 -20 min
eller  tills  brödet  har  fin  färg  och  känns  torrt.
LÅT  brödet  kallna  på  galler  under  duk .
Bryt  sedan  isär  rutorna  och  servera  till  frukosten .

LYCKA  TILL !

ASIATISK STROGANOFF MED KOKOSMJÖLK . 4 PORT.



               HEJSAN !

mmm.... !
Med  kokosmjölk  och  SWEET Chilisås  får  stroganoffen
en  ny  karaktär,  men  är  fortfarande  lika  enkel  att
svänga  ihop .
Grytan  är  inte  kryddstark .
Kokt  MATVETE  eller  ris  passar  bra  att  servera  till,
liksom  wokade  grönsaker .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
500 g  falukorv ,
2  gula  lökar ,
2  msk  Tomat-pure' ,
1  burk  kokosmjölk , 400  ml.
5  msk  SWEET Chilisås ,
FLINGSALT ,
hackad  persilja ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKÄR  falukorven  i  1/2  cm  tjocka  strimlor .
Skala  och  hacka  löken .
BRYN  korv  och  lök  i  en  panna  med  smör.
TILLSÄTT  Tomat-pure'  och  rör  om .
Häll  på  kokosmjölk  och  chilisås .
Koka  ihop  några  minuter .
SMAKA  av  med  salt .
Strö  över  hackad  persilja .

SMAKLIG  MÅLTID
            och
LYCKA  TILL !

torsdag 15 februari 2018

MIN FRUKOST - HAVREGRYNSGRÖT MED ÄPPLE OCH KARDEMUMMA 4 PORT.



                HEJSAN !

mmm... goaste  frukosten jag vet !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4  dl  fiberhavregryn  eller  vanliga  havregryn,
9  dl  vatten ,
1  äpple  i  små  tärningar ,
1  tsk  salt ,
1  tsk  stött  kardemumma ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
Mät  upp havregryn ,  kallt  vatten ,  äppelbitar,  salt
och  kardemumma  i  en  kastrull .
Rör  om  då  och  då  och  koka  på  svag  värme
ca  5  minuter .

SERVERA  gröten med  mjölk, extra  äppelbitar
(som kan vara rårivna på  grova  sidan)
och  eventuellt  lite  strösocker .

Hoppas  på  god  frukost !

LYCKA  TILL !