söndag 3 juni 2018

KYCKLINGSPETT MED VITLÖKSSÅS, 4 PORT.




                                HEJSAN !

mmm.... väldigt  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4  små  KYCKLINGFILE'ER ,
2  msk  olja ,
1  msk  soja ,
1/2  tsk  grovmalen  peppar ,
1  tsk  rökt  paprikapulver ,
2  dl  matris ,
40  g  babyspenat ,
GRILLADE  GRÖNSAKER :
4  paprikor ,
1  squash ,
2  msk  olja  1  tsk  salt ,
VITLÖKSSÅS :
2  dl  lätt  CREME FRAICHE ,
1/2  tsk  TOMATPURE' ,
2  pressade  vitlöksklyftor ,
1  msk  hackad  färsk  oregano ,
1  krm  salt .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKÄR  kycklingen  i  bitar .
Blanda  olja,  soja,  peppar  och  paprikapulver .
Lägg  kycklingen  och  kryddblandningen  i  en
plastpåse,  skaka  runt.
Koka  riset  enligt  anvisning  på  paketet .
TRÄ  upp  kycklingbitarna  på  grillspett .

BLÅBÄRSSMOOTHIE, 4 PORT .



                    HEJSAN !

Smaka ,  en  enkel  och  super-god  SMOOTHIE
med  blåbär .
Lätt  att  slänga  ihop  !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  bananer ,
250  g  frysta  blåbär ,
3  dl  mellanmjölk ,
3  dl  vaniljyoghurt ,
1  msk  honung ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
Skala  och  skiva  bananerna .
Mixa  alla  ingredienser  i  en  mixer .
SERVERA  SMOOTHIEN  i  stora  glas .

LYCKA  TILL !

TREVLIG  SOMMAR !

RETROKAKA MED BLÅBÄR OCH CITRON . ...12 BITAR .




                                HEJSAN !

Ingen  sommar  utan  jordgubbar !  Eller  blåbär.
En   jättegod   tårta  med  mersmak.


HÄR  ÄR  RECEPTET :

3 1/2  dl  (210 g)  kärnvetemjöl ,
2  tsk  bakpulver ,
1  kruka  citronmeliss ,
1  citron ,
3  ägg ,
3  dl  strösocker ,
1 1/2  dl  olivolja  med  citronsmak ,
1  dl  mjölk ,

TILL  FORMEN :
Smör /margarin ,
och  kokos  eller  ströbröd ,

TILL  SERVERING :
Blåbär  och  kvarg citrus .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  175  grader .citron
SMÖRJ  en  form  med  löstagbar  kant,  28  cm
i  diameter ,  med  matfett .
Strö  den  med  kokos  eller  ströbröd,
eller  spänn  fast  ett  bakplåtspapper  i  formen
och  smörj  kanten .
BLANDA  mjöl  och  bakpulver.
Strimla  citronmelissen .
Riv  det  yttersta  skalet  av  citronen .
VISPA  ägg  och  socker  pösigt ,
Rör  ner  citronmeliss,  citronskal,  olivolja
och  mjölk .
SIKTA  ner  mjöl-blandningen  och  vänd  ner
den  i  smeten .
Häll  smeten  i  formen .
GRÄDDA  kakan  i  nedre  delen  av  ugnen
ca  30  minuter .
SERVERA  kakan  med  blåbär  och  citruskvarg .

LYCKA  TILL !

TREVLIG  SOMMAR !


lördag 2 juni 2018

GRILLAT BRÖD MED PAPRIKAYOGHURT,...8 SMÅ BRÖD.




                          HEJSAN !

Prova  det  här,  det  är  uppskattat !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
ca  15 g (ca 1 msk)  färsk  jäst
2 1/2  dl  kallt  vatten ,
1  msk  olivolja ,
1  tsk FLINGSALT ,
ca  5  dl  vetemjöl (BERTE QVARN )
ca  300 g)
PENSLING :
olivolja ,
FLINGSALT ,

PAPRIKAYOGHURT :
2 grillade  paprikor ,
1  kruka  bladpersilja ,
1  vitlöksklyfta ,
1/2  citron ,
2  dl  grekisk  yoghurt , 10 %
salt  och  svartpeppar .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

GRILLAT  BRÖD :
Smula  jästen  i  en  bunke .
Tillsätt  vattnet  och  rör  tills  jästen  löst  sig .
Blanda  i  olivolja,  salt  och  mjöl .
Arbeta  ihop  till  en  deg.
Häll  lite  olivolja  på  degen  och  vänd  runt
så  att  den  blir  oljad  runt  om .

LÅT  jäsa  övertäckt  med  bakduk  ca  1  timme
i  rumstemperatur .
Ta  upp  degen  på  mjölad  bänk  och  dela  i
4  eller  8  bitar .
Forma  dem  till  runda  bullar .
Låt  dem  jäsa  på  mjölad  bänk  övertäckta  med
bakduk  ca  30  minuter  i  rumstemperatur .
Kavla  eller  platta  ut  degen  till  tunna  kakor  och
nagga  dem  med  en  gaffel .
Pensla  med  lite  olivolja  och  strö  på  FLINGSALT.

GRÄDDA  bröden  på  grillen  tills  de  blåser  upp
sig  lite,  ca  1 minut.
Vänd  bröden  och  grädda  dem  färdigt  1 1/2- 2 min
beroende  på  värmen .

PAPRIKAYOGHURT :
HACKA  paprika  och  persilja  grovt .
Skala  och  riv  vitlöken  fint .
Riv  det  yttersta  skalet  av  citronen .

BLANDA  paprika,  persilja,  vitlök  och
citronskal  med  yoghurt.
Smaka  av  med  salt,  peppar  och  några
droppar  citronsaft .
SERVERA   brödet  med  paprikayoghurt.

LYCKA  TILL !
TREVLIG  SOMMAR !



GRILLAT PÄRON MED LAGRAD OST OCH TRANBÄRSHONUNG . 4 PORT.


                           HEJSAN !

Det  här  måste  ni  prova !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1dl  skållad  mandel ,
1/2  dl  torkade  tranbär,
1  msk  balsamvinäger ,
2  fasta  päron ,
gärna  Conference ,
2  msk  smält  smör ,
ca  165 g  lagrad  ost , (i bitar  eller  kuber)

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
ROSTA  mandeln  i  en  torr  stekpanna  på  medelvärme .
Låt  svalna  och  hacka  grovt .
HACKA  tranbären  grovt .
Koka  upp  honung  och  balsamvinäger  med  tranbären
och  låt  svalna .
Vänd  ner  mandeln .
SKÄR  päronen  i  halvor  och  kärna  ur .
Pensla  med  smält  smör  och  grilla  sakta  på  indirekt
värme  ca  10  minuter .
Vänd  då  och  då .
SERVERA  osten  med  grillade  päron  och  tranbärs-
honung .

LYCKA  TILL !
mmm....himla  gott !

TREVLIG  SOMMAR !

SALLAD MED STRÖSSELDRESSING ,...4 PORT .





                                 HEJSAN !


Bäst  salladsresultat  får  Du  med  torra
(slungade) blad  med  en  god  dressing  på.

HÄR  ÄR  RECEPTET :

3  msk  frön,  t ex  pumpakärnor
och  solrosfrön
2  krm  + 1  krm  salt ,
1  msk  vitvinsvinäger ,
1   tsk  honungssenap ,
3  msk  rapsolja ,
2  påsar  mixsallad ,(a' 80 g)

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
Rosta  frön  och  2  krm  salt  i  en  medel-
varm  stekpanna  3-4  min.
Rör  ihop  vinäger,  honung,  olja  och
1  krm  salt .
Skölj  och  slunga  salladen  väl,  lägg
i  en  skål .
Strö  över fröna  och  ringla  över  dressingen.

Himla  god  i  sallad !

LYCKA  TILL !
TREVLIG  SOMMAR!

fredag 1 juni 2018

PLÄTTAR PÅ FÄRSKPOTATIS OCH GRÄDDFIL 12 ST




                                HEJSAN !

Smaka  på  det  här !
Luftiga  potatisplättar  är  gott  till  grillat .
Servera  med  rom,  finhackad  gräslök
och  kall  gräddfil , så  blir  det  också  en
härlig  förrätt .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  ägg ,
250  g  färskpotatis ,
1  dl  vetemjöl ,
2  dl  gräddfil ,
1  tsk  salt ,
3  msk  smör ,
1/2  dl  hackad  dill ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
DELA  äggen.
Lägg  vitorna  i  en  bunke  och  gulorna
i  en  annan .
Vispa  äggvitorna  till  ett  löst  skum.
Tvätta  och  riv  potatisen  grovt .
Blanda  potatisen  med  äggulorna,  mjöl,
1  dl  gräddfil  och  salt .
Rör  till  en  jämn  smet .
Vänd  ner  äggvitan .
STEK  plättarna  i  smör  i  en  stekpanna,
ca  2 1/2  min  på  varje  sida .
Strö  över  dill  och  servera  med  resten
av  gräddfilen .

LYCKA  TILL !

TREVLIG  SOMMAR !