torsdag 7 juni 2018

ELISABETHS ANANASPAJ .



                         HEJSAN !

Förr  om  åren,  då  vi  hade  våra  symöten ,
blev  den  här  pajen  till .
Varsågoda  att  smaka !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  dl  mjöl ,
1,5  hg  smält  smör ,
1  tsk  bakpulver ,
1  dl  socker ,

FYLLNING :
1  burk  krossad  ananas(400 g)
1  burk  CREME Fraiche ,
1  tsk  vaniljsocker ,
1/2  dl  socker ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  allt : mjöl, smält  smör,  bakpulver  och  socker.
Tryck  ut  i  en  form .
BLANDA  sedan  fyllningen  och  häll  i  formen ,

GRÄDDA  i  200  grader  i  30  minuter.

Så  himla go' !

LYCKA  TILL !

LAXBAKELSE med KRÄFTSTJÄRTAR och FETAOST , 2 PERS.




                        HEJSAN !

Det  går  att  servera  Lax- knytena  utan  att  baka
dem  i  ugnen  först .
Ack  så  goda !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
8  skivor  kallrökt  Lax ,  ca  200 g
(räcker  till  4  knyten )

FYLLNING :
1/2  rödlök ,
1  msk  färsk  gräslök,
1/2  dl  färsk  dill ,
1  dl  kräftstjärtar ,  100  g
1/2  paket  fetaost  , 75  g
100  g  färskost ,
salt  och  peppar ,

SERVERING :
kokt  potatis ,
gröna  ärter ,
ärtskott , ...mmm,
citron ,

DESSUTOM  BEHÖVS :
Tandpetare .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  250  grader .
SKALA  och  finhacka  rödlöken,  gräslöken,
och  dillen .
Lägg  i  en  bunke .
Grovhacka  kräftstjärtarna,  smula  fetaosten
och  rör  ner  i  bunken .Tillsätt  färskosten
och  rör  ihop .
LÄGG  ihop  2  skivor  Lax  med  den  långa
sidan  mot  varandra  så  att  de  överlappar  lite.
Lägg  en  klick  fyllning  i  mitten  och  vik  upp
kanterna  så  att  det  bildar  en  Ros .
Fäst  med  tandpetare .
Gör  likadant  med  övriga  Laxskivor .
LÄGG  knytena  på  en  bakpappersklädd  plåt
och  grädda  i  mitten  av  ugnen  i  5 - 7 minuter.
Kanterna  på  Laxen  ska  få  en  ljusbrun  färg .

SERVERA  knytena  direkt   ihop  med  potatis,
ärter,  ärtskott  och  en  citronskiva .

SMAKLIG  MÅLTID !

LYCKA  TILL !


RÖKT MAKRILL med KRÄMIG POTATISSALLAD , 4 PORT.




                          HEJSAN !

Här  använder  jag  SMETANA ,
det  är  en  naturell  krämig  syrad  grädde
som  används  på  samma  sätt  som
CREME Fraiche  eller  matyoghurt .
Så  gott  och  fräscht .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4  stycken ,  rökt  makrill
eller  annan  rökt  fisk ,
ca  150  g /person .

POTATISSALLAD :
600 - 800 g  färskpotatis ,
1  äpple ,
20  g  dill ,
20  g  gräslök ,
2  burkar  SMETANA , a' 2  dl
salt  och  peppar ,
2 - 3  msk  söt  grovkornig  senap ,

GARNERING :
1/2  dl  finhackad  rödlök,
hackad  gräslök  och  dill ,
limeklyftor .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

KOKA  potatisen  mjuk .
Tvätta  och  tärna  äpplet  men  behåll
skalet  på .
Hacka  örterna  och  lägg  undan  lite
till  garnering .
RÖR  ihop  Smetana  med  örthacket
och  det  tärnade  äpplet .
Smaka  av  med  salt  och  peppar och lite
söt  grovkornig  senap .
HÄLL  av  potatisen  och  dela  dem  som
är  stora .
Blanda  ihop  dem  ljumma  med  Smetana-
krämen .

SERVERA  potatissalladen  till  den  rökta
fisken .
GARNERA  gärna  med  hackad  rödlök ,
hackade  örter  och  limeklyfta .

LYCKA  TILL !



onsdag 6 juni 2018

LAX och PEPPARROTS-SNURROR , 4 - 6 PORT.




                          HEJSAN !

Samma  morgon  eller  dagen  innan -
välj  själv  när  det  passar  att  göra
den  här  läckra  laxrullen .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50  g  smör ,
1 1/2  dl  vatten ,
1  dl  mjölk ,
1 1/ 2  dl  kärnvetemjöl ,
4  ägg ,

FYLLNING :
300  g  lax ,
kallrökt  eller  gravad ,
6  salladslökar ,
1  dl  vispgrädde ,
2  dl  CREME  Fraiche ,
3  msk  riven  pepparrot ,
3  msk  finhackad  dill ,

GARNERING :
kryddgrönt ,
UGN :  200  GRADER.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT  smöret  i  en  kastrull .
Vispa  ner  vatten  och  mjölk .
Koka  upp  och  dra  kastrullen
från  värmen .
Tillsätt  mjöl  och  vispa  kraftigt .
Tillsätt  äggen,  rör  kraftigt  mellan  varje .
BRED  ut  smeten  i  en  långpanna,  30x40 cm,
klädd  med  bakplåtspapper .
Grädda  i  nedre  delen  av  ugnen  15 - 20  min .
Låt  svalna .

FYLLNING :
STRIMLA  lax  och  salladslök .
Vispa  grädden  och  blanda  med  CREME Fraiche.
Rör  ner  lax,  salladslök,  pepparrot  och  dill .
BRED  fyllningen  på  pann-kak-s-bottnen .
Rulla  ihop  och  svep  in  rullen  i  plastfolie .
Låt  vila  kallt  en  stund  så  blir  det  lättare
att  skära  upp .

GARNERA  inför  serveringen .

LYCKA  TILL !



HALLONYOGHURT med DROTTNINGTOPP , 4 - 6 PORT.




                                   HEJSAN !

Enkelt  och  snabbt  att  fixa .
Dessutom  går  det  lika  bra
med  djupfrysta  som  färska
bär ....mmm !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  liter  vaniljyoghurt ,
3  dl  hallon ,
florsocker ,
1 1/2  dl  hallon ,
1 1/2  dl  blåbär ,
citronmeliss ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
MIXA  1 liter  vaniljyoghurt ,
och  3  dl  hallon .
Smaka  av  med  florsocker .
Häll  upp  i  fina  glas  med  fot .
Fördela  1 1/2  dl  hallon  och
1 1/2  dl  blåbär  i  glasen .

GARNERA  med  citronmeliss .

HIMLA  GOTT !

TREVLIG  SOMMAR !

LAX - OCH FÄNKÅLSSALLAD MED CITRONKRÄM ,...4 PORT .



                         HEJSAN !

Smaka  på  den  här jättegoda  salladen !
Fänkål  och  lax  är  en  lyckad  smak-mix .
Kallrökt  eller  varmrökt  lax ?
Det  får  Du  och  smaken  avgöra !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
250  g  pasta ,
salt ,
1  fänkålsstånd ,
1  rödlök ,
200  g  rökt  lax ,
50  g  kapris ,
3  msk  hackad  dill ,

CITRONKRÄM :
1 1/2  dl  CREME Fraiche , lätt
2  msk  rivet  citronskal ,
1/2  dl  citronsaft ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  pastan  enligt  anvisning  på
förpackningen .
SKÄR  fänkålen  i  riktigt  tunna
skivor .
Förväll  dem  5  minuter  i  lättsaltat
kokande  vatten .
Blanda  pasta  och  fänkål .
SKÄR  rödlöken  skuren  i  tunna
skivor  och  laxen  i  bitar .
Tillsätt  pastan  tillsammans  med  kapris
och  hackad  dill .

CITRONKRÄM  :
RÖR  samman  CREME Fraiche,  citronskal
och  citronsaft .
Smaka  av  med  salt  och  peppar   och
vänd  ner  i  salladen .

Hoppas  att  det  smakar !

LYCKA  TILL !

måndag 4 juni 2018

UGNSBAKAD FISK MED BACON ,...4 PERS. mmm...!



                      HEJSAN !

Till  fest  är  det  lyxigt  att  toppa  fisken
med  PANCETTA  eller  parmaskinka
och  bara  gratinera ca  1  minut.

HÄR  ÄR  RECEPTET :

500 g - 600 g  vit  fisk ,
HOKI  eller  SEJ
1  tsk  salt ,
färskpressad  saft  av  1  citron ,
2  msk  olivolja ,
1/2  krm  citronpeppar ,
500  g  körsbärstomater  på  kvist ,
1  msk  AGAVEHONUNG,
1/2  tsk  salt ,
1-2  msk  olivolja ,
4  skivor  bacon,
färska  örter,  t ex  dragon ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Låt  fisken  tina  något .
Skär  i  bitar  och  lägg  fisken  på
ugnssäkert  fat .
Salta,  peppra  och  ringla  över
pressad   citron  och  olivolja .
TÄCK   fatet  med  aluminium-
folie  och  stek  mitt  i  ugnen  ca  15  min.
TA  ut  och  lägg  tomaterna  på  kvist
bredvid  fisken .
Ringla  honungen  och  strö  saltet
över  tomaterna .
Ringla  över  olivoljan .
Täck  med  folien  och  fortsätt  ugnssteka
ca  10  minuter .
TA  ut  fatet  .
Höj  temperaturen  till  225  grader.
Ta  bort   folien ,
Toppa  fisken  med  baconskivorna  .
GRATINERA  mitt  i  ugnen  ca  5  minuter.
Garnera  med  färska  örter .

SMAKLIG  MÅLTID !

LYCKA  TILL !