tisdag 25 september 2018

ROTFRUKTSLÅDA MED KORV, 4 PERS.




                       HEJSAN !

Bäst att passa på, nu  när  Rotfrukterna  har  bra pris !
Smaka  på denna goda låda  mmm.... !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g purjolök
100 g kålrot
200 g morötter
150 g palsternackor
300 g potatis
200 - 300 g  falukorv
2 dl mjölk
250 g kesella
1/2 tsk dragon
1/2- 1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 - 1 1/2  dl riven ost

SÅ HÄR GÖR  DU :
SKALA och strimla  grönsaker  och  korv.
Blanda  och  lägg  i  en  smord  form.
BLANDA  mjölk och kesella och  smaksätt
med  dragon,  salt  och  peppar .  Häll det i formen.
STRÖ  over osten  och rör runt lite så allt blandas
med osten  och  grädda  ca 60 min  i  nedre  delen
av ugnen .  Blir  lådan för mörk lägg på  ett  folie-
ark i  slutet av  gräddningen .

SMAKLIG  MÅLTID !

söndag 23 september 2018

BJUD SOPPAN SOM SÅS !



              HEJSAN !

Kolla här !

Ofta  serverar  vi  nyponsoppa  med  en  klick  glass i.
Men prova också att  vända  på  det  och  bjud  glass
med  varm  nyponsoppa  som  sås  till .

Detta  gillades hemma  hos  oss .

LYCKA  TILL !

SNABBGJORD CHOKLADSÅS.




                     HEJSAN !

En  enkel  och  snabbgjord chokladsås får Du
genom att koka upp 1 dl  av  vardera
kakao,  socker  och  vatten .
Låt såsen  koka  ett par  minuter så får  den
rätt  simmighet .  4  port.

LYCKA TILL !

GAMMALDAGS ÄPPELPAJ, 12 BITAR.




                        HEJSAN !

Så här gjorde vi äppelpaj,  hemma hos min  farmor Anna .
Himla gott ,kan Ni tro !

HÄR ÄR RECEPTET :
MÖRDEG:
225  g  smör
3/4  dl  socker
drygt  5 dl vetemjöl=BERTE QVARN
1 1/2 ägg
FYLLNING :5- 6  medelstora äpplen av fast sort, ca 1 kg
2 dl äppelmos
1 msk kanel
1 dl ströbröd
1 msk vaniljsocker
SERVERING :
Glass  eller  vaniljsås.

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA  samman  ingredienserna  till  mördegen.
Ta  undan  1/3  av  degen  och   tryck  ut  resten  i  formen
ca  28  cm  i  diameter .  Låt  form  och  den  sparade  degen
stå  kallt  ca  30  minuter.
SÄTT  ugnen  på  175  grader . Skölj  äpplena  och  tärna  i
1/2  cm  stora  bitar .  Blanda  med  resterande  ingredienser
till  fyllningen  i  en  bunke .
LÄGG  fyllningen  i  pajskalet .
KAVLA  ut  resterande  mördeg  och  skär  ut  längder  som
Du  lägger  som  ett  galler  ovanpå  fyllningen.
DU  kan  även  kavla  den  tunt  och  lägga  på  som  ett  lock.
BAKA  i  mitten  av  ugnen  i  ca  35  minuter .
Pajen  ska  bli  fint  gyllenbrun .
SERVERA  med  vaniljglass  eller  vaniljsås .
mmm....mums !

LYCKA TILL !


FRÖPANERAD ZUCCHINI, 4 PERS.




                         HEJSAN !

ÅÅÅ...Det här var himla gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2 Zucchini
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
2 ägg
3 msk  olivolja
TILL SERVERING :
sallad, bröd, kall yoghurtsås, = 2 dl turkisk yoghurt, 1 vitlöksklyfta,
1-1,5 cm ingefära,  riven , 1 kläm på flytande honung-flaskan.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR zucchinin i  centimetertjocka  skivor .
Blanda mjöl och salt på en tallrik.  Blanda fröna på en annan .
Vispa sönder äggen i en djup tallrik .  Vänd  skivorna  först i
mjölet,  sedan i  äggen  och  sist  i  fröblandningen .
HETTA  upp  olja  i  en  stekpanna.  Stek  de  panerade
skivorna  i  omgångar  på  låg  värme 2-3 min  per  sida.
SERVERA  med  sallad,  yoghurtsås och gärna  en  bit  gott bröd.

SMAKLIG MÅLTID !

GETOSTGRATINERADE GRÖNSAKER, 4 PERS.




                 HEJSAN !

Med en bit bröd till har Du en härlig  lunch-rätt,
kanske till en kött-fri dag.

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g  färska  rödbetor
1  fänkålsstånd
4 gula lökar
1/2  dl  olivolja
150 g  getost
1-1 1/2  dl CREME Fraiche
2 - 3 msk  mangochutney ,
gärna stark
1 msk  finhackad  färsk  timjan
2  msk  finhackad  persilja
ca  1/2 dl  rostad mandel
GARNERING: Färsk timjan

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA  Rödbetorna  mjuka i lättsaltat  vatten.  Dra  av  skinnet  och dela i bitar.
SÄTT ugnen  på  175  grader .
SKÄR  fänkålen  i  klyftor  och  koka  i  lättsaltat  vatten  ca  4  min.
DELA löken  i  klyftor .
BLANDA  grönsakerna  med  olivoljan  och  krydda  med  salt å peppar.
Lägg  grönsakerna  i  en  eldfast  form .
MOSA  ihop  getost  med  CREME Fraiche,  mangochutney, timjan  och persilja.
FÖRDELA  blandningen  över  grönsakerna  och  baka  i  ugnen i ca 30  minuter.
SERVERA  med   rostad  mandel  och  garnera  med lite  färsk  timjan.

SMAKLIG MÅLTID !


lördag 22 september 2018

FRUKOSTBRÖD - LINGONBRÖD, 2 LIMPOR.



                       HEJSAN !

mmm....Råg, linfrö och vitaminrika lingon gör det här brödet
saftigt och nyttigt.  En bra start på dagen .
SÄTT ugnen på 200 grader.


HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
50 g smör/margarin
1/2 dl baksirap
1 tsk salt
1 dl vetekli
1/2 dl krossat linfrö
9-10 dl vetemjöl, BERTE QVARN
2 dl rågsikt
1 msk bakpulver
1 dl färska lingon, (går bra med frysta)

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke.  Smält smöret och häll i mjölken.
Låt blandningen bli ljummen 37 grader .
Häll lite över jästen och rör tills den löst sig .  Tillsätt resten av
mjölk-blandningen . Tillsätt sirap, salt, vetekli, linfrö, mjöl och
rågsikt blandat med bakpulver . Arbeta degen smidig, tills den
släpper bunken.  Låt jäsa övertäckt  i 45 minuter.
TA UPP  degen på bakbordet och knåda den.
Tillsätt mer vetemjöl om det behövs.  Dela degen i två bitar och
kavla ut dem så  att de kommer att passa i avlånga bakformar .
STRÖ på lingon och rulla ihop till en fast rulle .
Sätt ugnen på 200 grader.
LÄGG i en välsmord och mjölad bakform .
Låt jäsa till dubbel storlek , ca 1 timme.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter .
Täck ytan med aluminiumfolie så den inte bränns .
TA UT bröden ur formarna, linda in dem i dukar
och låt dem svalna .

LYCKA TILL !