söndag 30 september 2018

HAVREKAKOR, 45 ST .





                       HEJSAN !

Prova att göra de här,  nyttigt med havre är det ju också , eller  hur?
Dessutom jättegoda .

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör / margarin
1 1/2 dl strösocker
7 dl havregryn
1 msk vetemjöl
1/2  tsk  hjorthornssalt
UGN :200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  matfett och socker i en skål .
BLANDA havregryn, mjöl och hjorthornssalt och
tillsätt i smör - och sockermassan. Knåda  ihop .
FORMA till små bollar och lägg ganska glest på
bakpappersklädda plåtar .
GRÄDDA kakorna 8 - 10 min mitt i ugnen .
LÅT kakorna svalna på plåtarna .

LYCKA TILL !

HALLONRUTOR 35 ST .




                     HEJSAN !

Å...de här var de godaste jag smakat på länge !
Krämiga rutor utan bakpulver  med  knäckigt täcke .

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g smör/margarin
4 ägg
6 dl strösocker
6 dl vetemjöl = BERTE QVARN
1 msk vaniljsocker
200 g hallon

KOKOSTÄCKE :
75 g smör/margarin
200 g kokos
1 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 1/2  dl  vispgrädde

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT matfettet .  Vispa ägg och socker vitt och pösigt .
TILLSÄTT  matfett,  vetemjöl och vaniljsocker  till smeten .
Rör så allt blir blandat .
BRED  ut smeten i en bakpappersklädd långpanna, ca 25 x 35 cm.
Strö över hallon och grädda kakan mitt i ugnen i 175 grader ca 30 min.
KOKA matfett, kokos, sirap,  socker och  vispgrädde i 5 minuter.
TA ut kakan och  bred kokossmeten  ovanpå.
GRÄDDA ytterligare i 10 - 15  .  Låt kakan svalna  och skär  kakan i rutor.

LYCKA TILL !

BÄR - SYLTKAKOR 48 ST.




                            HEJSAN !

Potatismjölet gör de här kakorna extra möra .
Och helt ljuvliga !

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl = BERTE QVARN,
1/2 dl potatismjöl
ca  1/2 dl björnbärssylt
eller annan sylt

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  matfett och socker .
Tillsätt vetemjöl och potatismjöl och arbeta raskt ihop till en deg.
Lägg den i en plastpåse i kylen i 30 minuter .
TA upp degen på mjölat bakbord och dela i 2 delar.
Dela vardera del i 24 bitar .  Rulla varje bit till en kula
och lägg på bakpappersklädd plåt .
Gör en grop med pekfingret i varje .Lägg lite sylt i varje grop
eller 1 - 2 bär i varje grop.
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  i 200 grader ca 12 minuter .
Låt kakorna svalna på plåten .
mmm...gott !
LYCKA TILL !

SÖTSYRLIG KRUSBÄRSKAKA, 12 BITAR.




                         
                         HEJSAN !

Vad ska man göra av krusbär ?  - Så tänkte jag, ...tittade i min receptbok
vad mostrarna gjorde förr om åren ,  då hittade jag den här !
En lite tyngre och saftigare kaka utan bakpulver .

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl BERTE QVARN= vetemjöl
3 - 4 dl krusbär
100 g vit choklad .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT matfettet i en kastrull och låt det svalna något.
Vispa ägg och socker pösigt.  Blanda ner det smälta fettet
och mjölet i äggblandningen.
BRED ut smeten i en smord och bröad  sockerkaka - form
som rymmer 1 1/2 liter.
OM  krusbären är stora - dela dem en gång . Hacka chokladen
grovt .  Lägg krusbär och choklad över kakan .
GRÄDDA kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 60 min.
Täck med  aluminiumfolie om kakan riskerar att få för mycket färg.
LÅT kakan vila några minuter i sin form ,  vänd upp den på ett
sockrat fat. (florsocker).

LYCKA TILL !
 

lördag 29 september 2018

KRÄMIG BJÖRNBÄRS - CHEESEKAKE 12 BITAR .




                  HEJSAN !

Med CREME Fraiche blir glasyren krämig med frisk smak.
Så himla god  och riktigt grann och titta på.

HÄR ÄR RECEPTET  :
200 g digestivekex
100 g smör /margarin

FYLLNING :
400 g PHILADELPHIAOST
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
finrivet skal från 1 citron

GLASYR :
4 dl CREME Fraiche
1 dl florsocker
3 dl björnbär

SÅ HÄR GÖR DU :
KÖR digestivekexen i en matberedare eller stöt dem i en mortel.
Smält matfett och häll det över smulorna .
TRYCK ut smulorna i en smord form med avtagbar kant, 24 cm i diam.
Grädda bottnen i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 5 - 10 min.
VISPA färskost, ägg och socker med en elvisp till en slät smet.
Rör ner citronskalet och bred ut smeten i formen.
Grädda  cheesecaken i nedre delen av ugnen i 30 - 35 min  och låt den svalna.
BLANDA CREME Fraiche  och florsocker och bred det ovanpå .
Toppa med björnbär .

LYCKA TILL !

MÖRA APELSINKRANSAR, 22 ST




                       HEJSAN !

DET här är en lagom söt kaka med frisk smak av apelsin.
Visst kan det här bli en ny favorit för många ?

HÄR ÄR RECEPTET :
1OO g smör/margarin
2 1/2 dl vetemjöl = BERTE QVARN
1 1/2 msk potatismjöl
2 msk råsocker
1 msk koncentrerad apelsinjuice
PENSLING :
uppvispat ägg
1 msk lättsötad aprikosmarmelad
UGN :200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
MÄT upp alla ingredienser i en matberedare.
Arbeta samman till en deg på högsta hastighet
endast en kort stund.  Låt degen vila kallt 20 min.
DELA degen i 22 bitar .
Dela varje bit på mitten och rulla ut till smala
längder, ca 12 cm långa .
Sno längderna om varandra två och två .
Forma till kransar och lägg på plåt med bakplåts-
papper . PENSLING : Blanda ägg och marmelad .
Pensla kakorna med blandningen .
GRÄDDA mitt i ugnen  ca 10 minuter.

Hoppas att Ni gillar dom!
LYCKA TILL !

fredag 28 september 2018

DROTTNINGTÅRTA MED KOKOSBOTTEN , 12 BITAR.




                  HEJSAN !

Den krämiga fyllningen av vit  choklad  ger  bären  sötma ,....mmm -
så himla god !

HÄR ÄR RECEPTET :
Maräng :  4 äggvitor,  1 dl strösocker,  2  dl  kokos.

FYLLNING:
100 g vit choklad
4 dl CREME Fraiche
1/2  dl  florsocker

GARNERING :
2 dl hallon
2 dl blåbär

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  äggvitor  till  hårt  skum  med  en elvisp.
Skummet ska vara  så  fast  att  bunken  kan  vändas
upp och  ner  utan  att  det  rör  sig .
Tillsätt  sockret  och  vispa  lite  till .
VÄND  ner  kokosen .  Bred  ut  smeten  i  en  smord
form  med  avtagbar  kant , ca  24   cm  i  diameter.
GRÄDDA  tårtbottnen  mitt i  ugnen  i  125  grader i 2 tim.
Låt  tårtbottnen  svalna  något  och  lossa  den  sedan  med
en  kniv.  Låt  den  svalna  helt.
SMÄLT  chokladen över  vattenbad  och  bred  den över  bottnen.
Vispa  CREME Fraiche  och  florsocker  till  en  tjock  kräm .
Först  blir  CREME Fraichen  tunnare  men  efter  en  stund tjocknar den.
BRED  CREME Fraiche - blandningen  över  tårtbottnen  strax innan
serveringen  och  garnera  med  hallon  och  blåbär .

LYCKA TILL !