tisdag 9 oktober 2018
LAXPUDDING MED RÖDBETOR , 4 PORT.
HEJSAN !
Allt i en form - festligt, gott och praktiskt !
HÄR ÄR RECEPTET :
800 g potatis
10 cm purjolök
2 tomater
1 påse mangoldskott
300 g kallrökt lax
salt, peppar
1 knippa dill
3 ägg
3 dl matlagningsgrädde
GARNERING:
3 msk kapris
4 msk tärnade inlagda rödbetor
SERVERING:
Skirat smör/margarin
UGN .175 GRADER
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva potatisen.
Ansa och skiva purjolöken .
Tärna potatisen .
SMÖRA en ugnsfast form och lägg skivad potatis i botten.
Varva sedan med purjolök, tomater, mangoldskott och
tärnad lax. Krydda med salt, peppar och finhackad dill
mellan lagren .
VISPA samman ägg och matlagningsgrädde.
Häll blandningen överst i formen .
Ställ in i ugn tills potatisen är mjuk, ca 45 minuter.
Garnering: Strö över kapris och tärnade rödbetor .
Servera med skirat smör/margarin.
SKIRAT SMÖR :
Smält 150 g smör på låg värme i en
kastrull utan att röra om .
Häll av det klara smöret och låt bottensatsen vara kvar.
LYCKA TILL !
måndag 8 oktober 2018
HAVRERINGAR 24 ST.
HEJSAN !
Dessa havreringar har Birgit i Säffle gjort och
belönas med 14:e pris , i en stor Småkaka tävling.
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
1 dl strösocker
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 krm hjorthornssalt
1 påse hackade nötkärnor(liten)
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.
BLANDA samman alla ingredienserna till en smidig deg .
Dela degen i 24 bitar och rulla dem till längder som läggs
i väl smorda små ring-formar .
Grädda i ugnen i 12 - 15 minuter tills kakorna är ljusbruna.
LÅT dem svalna och lossa dem försiktigt .
Så möra å goa !
LYCKA TILL !
CITRONSTRASS, 25 ST.
HEJSAN !
mmm...mersmak !
HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör/margarin
1/4 dl strösocker
1/4 dl florsocker
1/2 dl potatismjöl
2 dl vetemjöl=BERTE QVARN
rivet skal av 1/2 citron
några droppar citronsaft
gul karamellfärg
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.
Blanda samman alla ingredienserna till en smidig deg .
Färga den svagt gul . Tryck ut kakorna genom en sprits
till ca 5 cm längder på bakplåtspapper .
Grädda i ugnen i 10 - 12 minuter .
LYCKA TILL !
CURRY-SOPPA, 4 PERS.
HEJSAN !
Det här var inte dumt !
Med hårdkokta ägghalvor , räkor och en smörgås till .
HÄR ÄR RECEPTET :
STRIMLA 2 medelstora purjolökar och
fräs i 1 msk smör/margarin i en kastrull.
Strö över 1/2 msk curry och
klicka ner 1 msk äppelmos när purjolöken
har blivit mjuk.
TILLSÄTT 1 liter vatten och 2 grönsaksbuljongtärningar.
Koka upp och rör sedan ner 2 dl lätt CREME Fraiche.
LÅT inte soppan koka mer, värm bara försiktigt.
Dra ett par varv på svartpepparkvarnen .
SMAKLIG MÅLTID !
PRESSGURKA .
HEJSAN !
Nu ska Vi göra pressgurka ! ...mmm !
BLANDA 3 msk ättikssprit , 3msk strösocker, 3/4 tsk salt
och 2 dl vatten i en glasburk .
TILLSÄTT 2 tunt skivade färska gurkor och 2 msk hackad persilja.
LÅT stå kallt i minst 6 timmar.
(använd osthyvel när Du skivar gurkan )
Gott till pannbiff, och köttgrotta eller annat kött.
LYCKA TILL !
SJÖMANSBIFF = SJÖMANSPOTATIS, 4 PORT
HEJSAN !
Detta fick vi hos farmor och farfar på söndagsmiddag
någon gång ibland .
Sjömansbiff är ju så otroligt gott, men genom att ta bort
köttet blir den här rätten ett gott tillbehör istället .
Servera till isterband , pannbiff eller annan husmanskost.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg mjölig potatis
2 gula lökar
smör /margarin till stekning
FLINGSALT
3 lagerblad
1 1/2 msk kalv-eller OXFOND
2 dl vatten
1 flaska mörkt öl, 33 cl
hackad persilja
SÅ HÄR GÖR DU :
SKIVA och skala potatisen och löken tunt.
Bryn löken i en stekpanna med smör/margarin.
VARVA potatis och lök i en gryta och salta lite
mellan lagren . Lägg i lagerbladen.
RÖR ut fonden i vattnet och häll fond och öl i
grytan . Låt puttra under lock tills potatisen är
mjuk ca 45 minuter . Strö över persilja .
mmm...jag lovar Er en..
..SMAKLIG MÅLTID !
söndag 7 oktober 2018
PASTASALLAD CARBONARA 4 PERS.
HEJSAN !
Släpp in småkockarna i köket ,
Låt barnen fixa middagen i kväll!
Pasta över från igår ?
Gör en mättande pastasallad .
mmm...så himla god !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 paket bacon , 280 g
2 ägg
1/2 dl olivolja
1 msk vit balsamvinäger
3 dl parmesanost , 150 g (riven)
1/2 kruka basilika
1 1/2 literkokt kall pasta (ca 400 g okokt)
250 g cocktailtomater
svartpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR bacon i 3 centimeter breda bitar .
Sprid ut dem på en tallrik .
MIKRA på högsta effekt tills de är krispiga .
Låt stå kvar tills tallriken svalnat eller be en vuxen om hjälp.
KNÄCK äggen och lägg vitorna och gulorna i var sin skål .
Vispa gulorna med olivolja och vit balsamvinäger .
RIV parmesanost på ett rivjärn .
Plocka bladen från basilikan och riv dem i bitar .
LÄGG kokt pasta och cocktailtomater i en skål .
Häll över ägg-dressingen .
Tillsätt bacon, parmesanost och basilika ,
Blanda ordentligt. Dra några varv med svartpepparkvarnen före servering
LYCKA TILL och SMAKLIG MÅLTID !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)