måndag 5 november 2018

RÖDING MED HÖSTFRÄS, 4 PORT.




                             HEJSAN !

mm...!   Ugnsbakad  len Röding, bara att köra in i ugnen  och servera.
Skinnet kan enkelt dras av före  servering.

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g potatis , gärna små delikatess-potatisar
250 g vaxbönor
500 g Röding-FILE'ER
1/2 tsk salt + 2 krm till svampen
1 krm svartpeppar + 1 krm till svampen
1 liter  färsk svamp eller fryst
1 msk smör
1 msk rapsolja
1 kruka persilja
SÅS :
2, 5  dl matlagningsgrädde
1 krm timjan
1  1/2 msk äppelcidervinäger
1 grönsaksbuljongtärning

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 150 grader.
Koka potatisen .  Låt bönorna koka med  de sista 3 min.
Häll av och skölj bönor och potatis i kallt vatten .
Halvera potatisen .
SÅS :KOKA upp grädde, timjan och äppelcidervinäger.
Smula i buljongen och koka ner till hälften.
SALTA och peppra rödingen och lägg FILE'ERNA på
en plåt med skinnet uppåt .  Baka mitt i ugnen 10 - 12 min.
Med termometer ska fisken ha en innertemperatur på 50 grader.
STEK svampen i en stekpanna .  Tillsätt smör och olja när
all vätska ångat bort .  Salta och peppra .
TILLSÄTT potatis och bönor till svamp-fräset och stek 5 min
så att potatisen får lite färg.
DRA av skinnet från rödingen och SERVERA med fräset .
Garnera med persilja .

                      LYCKA TILL !

POTATIS i KOKOSMJÖLK MED CURRY, 4 PORT.




                   HEJSAN !

Det här måste Ni prova att ha till middag en dag,
-så himla gott ,- passar fint  nu när det är lite ruggigt ute !
Du kan äta grytan som den är - eller ha något till  t ex  kyckling.

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g potatis,  fast sort
1 msk rapsolja
1 burk kokosmjölk (400ml)
1 msk röd CURRYPASTE
2 dl frysta gröna ärter
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1 /2 kruka koriander

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skär potatisen i mindre bitar .  Stek dem i oljan i en gryta
tills de börjar få färg , 3 minuter .
BLANDA kokosmjölk och CURRYPASTE,  tillsätt till potatisen.
Låt potatisen puttra under lock ca 10 minuter .
TILLSÄTT ärterna till grytan . Låt allt bli varmt, salta å peppra .
PLOCKA korianderbladen , strö dem över grytan och
SERVERA med en enkel grönsallad.

LYCKA TILL !


söndag 4 november 2018

MANDELMARÄNGER, 15 ST.




                      HEJSAN !

Låt en liten gullig marängkaka smälta i munnen till kaffet.
Resten kan ligga i kylen och vänta till påtåren .
Bittermandelolja brukar finnas i butikernas bak- avdelning.

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g mandelmassa
3 msk färskost, t ex  PHILADELPHIAOST
1 / 2 krm  bittermandelolja
50 g choklad (70 % kakao)
30 maränger

SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA  med en  stavmixer  mandelmassa, färskost
och bittermandelolja.
SMÄLT  chokladen i mikro eller i vattenbad.
Tillsätt  chokladen till smeten.
SPRITSA  eller klicka chokladsmeten på hälften
av marängerna .
Sätt  ihop med de resterande  marängerna .

LYCKA  TILL !



BRÄSERAD LAXFILE' 4 PERS.




                            HEJSAN !

Gillar  Ni  lax ?....mmm  jag  älskar det !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
600 g  LAXFILE'
1 - 2 msk smör/margarin
4 dl vispgrädde
300 g  färsk  eller  konserverad 
skogssvamp
1 /2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1  dl  hackad  dill  och
gräslök
JULIENGRÖNSAKER :
ca  500  g  rotsaker
ca  2  dl  vatten
1 krm salt,  1 msk smör

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  de  ansade  rotsakerna i  fina  strimlor.
Koka  dem  knappt  färdiga i vatten, salt, och smör.
Håll dem varma .
STEK fisken hastigt i smör, ta upp den .  Bryn sedan
svampen tills det "knäpper" i den.
SLÅ på grädden, lägg i fisken och låt den bräsera klart.
Blanda ner det kryddgröna och smaka av med salt å peppar.
SERVERA  fisken på en bädd av rotsaker med
GRÄDDSKYN  och pressad potatis.
Smaklig Måltid  och  LYCKA TILL !




COUSCOUSPANNA MED KASSLER , 4 PERS.




                            HEJSAN !

Smaka ,  så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl couscous
4 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 msk olivolja
salt, peppar
300 g  kassler
2  morötter
2 stjälkar  blekselleri
1  stor purjolök
100 g  tärnad  fetaost
10 cocktailtomater
persilja eller basilika

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA  vatten,  buljongtärning och  olivolja.
Tillsätt  couscous och  lägg  på  locket .
Ta kastrullen  från  värmen  och  låt  svälla i 5 min.
TÄRNA  kasslern.  Skala  och  tärna  morötterna .
Strimla  selleri  och  purjolök .
FRÄS  kassler,  morötter  och  selleri  i lite smör  tills
grönsakerna  mjuknar .  Salta  och  peppra .
TILLSÄTT couscous,  fetaost,  halverade  cocktailtomater
och  garnera  med en  basilika  eller  persiljekvist .

Smaklig Måltid   och  LYCKA  TILL !

lördag 3 november 2018

BACONDOLMAR MED KÖTTFÄRS ... 4 PERS.



                   HEJSAN !

...Och  vilken sås sen !
Detta  är en  lite  annorlunda  sås  som  Du  och
Dina  gäster  kommer  att  älska !
HÄR  ÄR  RECEPTET :
300 g  köttfärs
1  msk  hakad  lök
1 msk  hackad  persilja
3  msk  vispgrädde
1/2 tsk  salt, peppar
100 g  skivad  bacon
SÅS :
Saft av 1 apelsin
2 - 3 dl buljong
2 msk rödvin
1 msk svartvinbärssaft  eller  GE'LE
1 tsk timjan
1 tsk arrowrot utrörd i lite vatten(eller potatismjöl)
GARNERING:
apelsinskal,  finhackad  persilja

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  ihop  färs,  lök,  persilja och grädde .
Smaka  av  med  salt  och  peppar och
forma  till  avlånga  dolmar .  Linda  in  tunna  baconskivor.
BRYN  rulladerna  sakta  runtom  i  en  stekpanna .
Späd  med  buljong,  apelsinsaft ,  rödvin och  saft  eller GE'LE.
Smaka  av  med  timjan,  salt och peppar .
Red  av  med  arrowrot  utrörd i lite vatten .
SJUD  alltihop  i  4-5  min och  hetta  även  upp  tunt strimlade
apelsinskal  i  såsen .
Strö  över  persilja när det är dags  att servera. Och
Gärna en grönsallad med klyftade tomater.

GOTT och  festligt till är potatistoppar, dvs  pressad kokt potatis
som rörts till mjuk  massa med 1 äggula(500 g till 1 äggula)
och spritsas i toppar och gratineras i ugn 225 grader ca 10-12 min.

Hoppas det smakar !   LYCKA TILL !




fredag 2 november 2018

HAVREPAJ MED ÄPPLEN .




                              HEJSAN !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
6 - 7 äpplen
100 g smör
1 dl socker
3 dl havregryn

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och  skär  äpplena  i  klyftor .
Lägg dem  i  en  smord  form  och  strö  över  kanel .
BLANDA   ihop  smör,  socker  och  havregryn
och  bred  smeten  över  äpplena .
GRÄDDA  i  200  grader  i ca  20  minuter .
SERVERA  med  vispad  grädde  blandad  med
lite  marsankräm  gjord  på  pulver .

Hoppas att det smakar !   LYCKA  TILL !