måndag 5 november 2018
RÖDING MED HÖSTFRÄS, 4 PORT.
HEJSAN !
mm...! Ugnsbakad len Röding, bara att köra in i ugnen och servera.
Skinnet kan enkelt dras av före servering.
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g potatis , gärna små delikatess-potatisar
250 g vaxbönor
500 g Röding-FILE'ER
1/2 tsk salt + 2 krm till svampen
1 krm svartpeppar + 1 krm till svampen
1 liter färsk svamp eller fryst
1 msk smör
1 msk rapsolja
1 kruka persilja
SÅS :
2, 5 dl matlagningsgrädde
1 krm timjan
1 1/2 msk äppelcidervinäger
1 grönsaksbuljongtärning
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 150 grader.
Koka potatisen . Låt bönorna koka med de sista 3 min.
Häll av och skölj bönor och potatis i kallt vatten .
Halvera potatisen .
SÅS :KOKA upp grädde, timjan och äppelcidervinäger.
Smula i buljongen och koka ner till hälften.
SALTA och peppra rödingen och lägg FILE'ERNA på
en plåt med skinnet uppåt . Baka mitt i ugnen 10 - 12 min.
Med termometer ska fisken ha en innertemperatur på 50 grader.
STEK svampen i en stekpanna . Tillsätt smör och olja när
all vätska ångat bort . Salta och peppra .
TILLSÄTT potatis och bönor till svamp-fräset och stek 5 min
så att potatisen får lite färg.
DRA av skinnet från rödingen och SERVERA med fräset .
Garnera med persilja .
LYCKA TILL !
POTATIS i KOKOSMJÖLK MED CURRY, 4 PORT.
HEJSAN !
Det här måste Ni prova att ha till middag en dag,
-så himla gott ,- passar fint nu när det är lite ruggigt ute !
Du kan äta grytan som den är - eller ha något till t ex kyckling.
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g potatis, fast sort
1 msk rapsolja
1 burk kokosmjölk (400ml)
1 msk röd CURRYPASTE
2 dl frysta gröna ärter
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1 /2 kruka koriander
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skär potatisen i mindre bitar . Stek dem i oljan i en gryta
tills de börjar få färg , 3 minuter .
BLANDA kokosmjölk och CURRYPASTE, tillsätt till potatisen.
Låt potatisen puttra under lock ca 10 minuter .
TILLSÄTT ärterna till grytan . Låt allt bli varmt, salta å peppra .
PLOCKA korianderbladen , strö dem över grytan och
SERVERA med en enkel grönsallad.
LYCKA TILL !
söndag 4 november 2018
MANDELMARÄNGER, 15 ST.
HEJSAN !
Låt en liten gullig marängkaka smälta i munnen till kaffet.
Resten kan ligga i kylen och vänta till påtåren .
Bittermandelolja brukar finnas i butikernas bak- avdelning.
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g mandelmassa
3 msk färskost, t ex PHILADELPHIAOST
1 / 2 krm bittermandelolja
50 g choklad (70 % kakao)
30 maränger
SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA med en stavmixer mandelmassa, färskost
och bittermandelolja.
SMÄLT chokladen i mikro eller i vattenbad.
Tillsätt chokladen till smeten.
SPRITSA eller klicka chokladsmeten på hälften
av marängerna .
Sätt ihop med de resterande marängerna .
LYCKA TILL !
BRÄSERAD LAXFILE' 4 PERS.
HEJSAN !
Gillar Ni lax ?....mmm jag älskar det !
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g LAXFILE'
1 - 2 msk smör/margarin
4 dl vispgrädde
300 g färsk eller konserverad
skogssvamp
1 /2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl hackad dill och
gräslök
JULIENGRÖNSAKER :
ca 500 g rotsaker
ca 2 dl vatten
1 krm salt, 1 msk smör
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR de ansade rotsakerna i fina strimlor.
Koka dem knappt färdiga i vatten, salt, och smör.
Håll dem varma .
STEK fisken hastigt i smör, ta upp den . Bryn sedan
svampen tills det "knäpper" i den.
SLÅ på grädden, lägg i fisken och låt den bräsera klart.
Blanda ner det kryddgröna och smaka av med salt å peppar.
SERVERA fisken på en bädd av rotsaker med
GRÄDDSKYN och pressad potatis.
Smaklig Måltid och LYCKA TILL !
COUSCOUSPANNA MED KASSLER , 4 PERS.
HEJSAN !
Smaka , så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl couscous
4 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 msk olivolja
salt, peppar
300 g kassler
2 morötter
2 stjälkar blekselleri
1 stor purjolök
100 g tärnad fetaost
10 cocktailtomater
persilja eller basilika
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA vatten, buljongtärning och olivolja.
Tillsätt couscous och lägg på locket .
Ta kastrullen från värmen och låt svälla i 5 min.
TÄRNA kasslern. Skala och tärna morötterna .
Strimla selleri och purjolök .
FRÄS kassler, morötter och selleri i lite smör tills
grönsakerna mjuknar . Salta och peppra .
TILLSÄTT couscous, fetaost, halverade cocktailtomater
och garnera med en basilika eller persiljekvist .
Smaklig Måltid och LYCKA TILL !
lördag 3 november 2018
BACONDOLMAR MED KÖTTFÄRS ... 4 PERS.
HEJSAN !
...Och vilken sås sen !
Detta är en lite annorlunda sås som Du och
Dina gäster kommer att älska !
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g köttfärs
1 msk hakad lök
1 msk hackad persilja
3 msk vispgrädde
1/2 tsk salt, peppar
100 g skivad bacon
SÅS :
Saft av 1 apelsin
2 - 3 dl buljong
2 msk rödvin
1 msk svartvinbärssaft eller GE'LE
1 tsk timjan
1 tsk arrowrot utrörd i lite vatten(eller potatismjöl)
GARNERING:
apelsinskal, finhackad persilja
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ihop färs, lök, persilja och grädde .
Smaka av med salt och peppar och
forma till avlånga dolmar . Linda in tunna baconskivor.
BRYN rulladerna sakta runtom i en stekpanna .
Späd med buljong, apelsinsaft , rödvin och saft eller GE'LE.
Smaka av med timjan, salt och peppar .
Red av med arrowrot utrörd i lite vatten .
SJUD alltihop i 4-5 min och hetta även upp tunt strimlade
apelsinskal i såsen .
Strö över persilja när det är dags att servera. Och
Gärna en grönsallad med klyftade tomater.
GOTT och festligt till är potatistoppar, dvs pressad kokt potatis
som rörts till mjuk massa med 1 äggula(500 g till 1 äggula)
och spritsas i toppar och gratineras i ugn 225 grader ca 10-12 min.
Hoppas det smakar ! LYCKA TILL !
fredag 2 november 2018
HAVREPAJ MED ÄPPLEN .
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
6 - 7 äpplen
100 g smör
1 dl socker
3 dl havregryn
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skär äpplena i klyftor .
Lägg dem i en smord form och strö över kanel .
BLANDA ihop smör, socker och havregryn
och bred smeten över äpplena .
GRÄDDA i 200 grader i ca 20 minuter .
SERVERA med vispad grädde blandad med
lite marsankräm gjord på pulver .
Hoppas att det smakar ! LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)