söndag 16 december 2018
PEPPARNÖTTER , 30 ST. utan socker)
HEJSAN !
Smaka på de här - vi gillar dom !
Vad tycker DU ?
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g margarin /smör
3/4 dl CANDERELL- strö, - sötningsmedel
1 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk mald kanel
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
GARNERING :
ca 15 skållade mandlar
UGN : 175 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR fettet och CANDERELL- strö vitt och pösigt .
TILLSÄTT ägget och rör om väl .
TILLSÄTT mjöl blandat med bakpulver och kryddor.
Arbeta ihop degen. Låt degen ligga kallt minst en timme.
RULLA ut degen till små bollar och tryck ner 1/2 skållad
mandel i varje kaka .
GRÄDDA kakorna i 175 grader, ca 14 minuter.
Kakorna går bra att frysa .
GOD-JUL och LYCKA TILL !
KRYDD-KAKA , utan socker )
HEJSAN !
En kaka som verkligen smakar Jul !
Mandel och kryddor sätter smak - baka utan socker
är en enkel sak .
Denna kaka pryder gärna Jul- bordet !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g margarin/smör
2 ägg
1 dl CANDERELL- strö - sötningsmedel
2 1/2 dl vetemjöl, BERTE QVARN
2 tsk bakpulver
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk kanel
1 1/2 dl mjölk
UGN : 175 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT fettet och låt det svalna .
VISPA ägg och CANDERELL- strö riktigt vitt och pösigt .
BLANDA mjölet med bakpulver och kryddor . Rör ner
mjöl -blandningen i äggsmeten omväxlande med smält fett
och mjölk .
HÄLL smeten i en smord och bröad form .
Grädda kakan i mitten av ugnen ca 40 minuter .
Kakan går bra att frysa .
GOD - JUL
och
LYCKA TILL !
TOMTEMORS APRIKOSBULLAR , 36 ST .
HEJSAN !
mmm.... !
Porösa vetebullar fyllda med aprikosmos, smaskens !
Dessa bullar bakar vi bara till Julen .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl mjölk eller
2 1/2 dl vatten och 2 1/2 dl mjölk
1 ägg
150 - 200 g smör /margarin
1/2 tsk salt
2 dl socker
ca 2 liter vetemjöl
FYLLNING :
2 barnmatsburkar aprikos- PURE'
UGN : 250 GRADER
PENSLING :
smält margarin/ smör och strösocker
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en degbunke .
Smält fettet, häll på mjölken och värm till 37 grader.
Rör ut jästen med mjölkblandningen.
BLANDA salt, socker, ägg och det mesta av mjölet.
Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa 30 min.
TA UPP degen på mjölat bakbord och knåda den väl.
Dela den i 36 delar. Kavla ut varje deg-bit till en rund
platta. LÄGG en klick aprikos- PURE' i mitten och vik
ihop plattan till ett knyte som formas till en rund bulle.
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar eller smorda att
jäsa ytterligare ca 30 minuter .
GRÄDDA bullarna ca 8 minuter i mitten av ugnen .
Lägg dem på galler under bakduk att kallna .
PENSLA dem med smält margarin /smör och rulla dem
i lite strösocker .
Bullarna går bra att frysa före glaseringen .
GOD - JUL !
och
LYCKA TILL !
lördag 15 december 2018
PASTABAND MED SPENAT & FISK, 3-4 PERS.
HEJSAN !
Nu måste Vi äta också - inte bara baka !
Så här blev dagens middag ....mmm , så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 portioner pasta
ca 1/2 kg fisk- FILE
1 paket fryst hel spenat (225 g)
1 - 2 msk smör
en aning riven muskotnöt
2 msk smör
2 msk mjöl
3/4 hönsbuljongtärning + 2 dl vatten
1 1/2 dl vispgrädde
saft av 1/2 citron
ny- riven ost, gärna parmesan .
SÅ HÄR GÖR DU :
DELA plattfisk- FILEER, skär tjockare fisk - FILEER ,
t ex av torsk, i mindre bitar på snedden.
Lägg fisken i ett lager i en låg , vid panna.
TINA, krama ur och fräs spenaten i smör, krydda med
lite muskot och ställ åt sidan .
Smält smör, blanda i mjöl, späd med vatten, buljongtärning,
grädde och citron . Koka några minuter och häll såsen över fisken.
SJUD 3 - 5 minuter under lock . Hetta upp spenaten , lägg den på
het ny-kokt pasta och toppa med fisk och sås .
STRÖ över riven ost .
SMAKLIG MÅLTID !
och
LYCKA TILL !
GAMMALDAGS SANDKAKA
HEJSAN !
Den här kakan har man blivit bjuden på, på alla kalas och
sammankomster förr om åren . Men det är inte så vanligt
nu för tiden , - jag ger den en chans till , - den är faktiskt
himla god ....mmm ! Lite kompakt, men det är så den ska vara !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g margarin eller smör
2 1/2 dl socker
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR margarin och socker poröst.
Tillsätt äggen ett i sänder och rör kraftigt .
BLANDA mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Rör ner detta i smeten och blanda väl .
HÄLL smeten i en smord och bröad form
och grädda kakan i nedre delen av ugnen
ca 60 minuter . Pröva med en sticka !
STJÄLP upp kakan och låt den kallna
under formen på galler .
SANDKAKAN går bra att frysa .
GOD - JUL
och
LYCKA TILL !
(hoppas Ni gillar den)
JULPEPPARKAKOR 225 ST .
HEJSAN !
Snart är det dags att samla familjen, vänner och bekanta ,
att baka tillsammans, stora som små, gamla och unga !
Detta recept räcker till många !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 1/4 dl farinsocker
1 dl sirap
1 dl vatten
200 g smör / margarin
1/2 msk kanel
1/2 msk ingefära
3/4 msk bikarbonat
drygt 1 liter vetemjöl - gärna BERTE QVARN - med c -vitamin i mjölet)
UGN :175 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp farin, sirap och vatten och tillsätt smör/margarinet
så att fettet smälter. Låt allt kallna riktigt .
TILLSÄTT kryddor, bikarbonat och det mesta av mjölet .
Arbeta ihop degen .
TÄCK degen med mjöl och låt den stå kallt till nästa dag.
Ta då upp degen på bakbordet och arbeta degen smidig .
Tillsätt mera mjöl om det behövs .
KAVLA ut degen tunt på mjölat bakbord och ta ut kakor
med mått typ,, hjärtan, blommor, grisar , stjärnor, kyrkor...eller ?
Lägg kakorna på bakplåtspapper .
GRÄDDA kakorna i ca 8 minuter .
TIPS ! LÄGG aldrig ogräddade pepparkakor på varm plåt
då vill de gärna bubbla sig !
GOD - JUL
och
LYCKA TILL !
MORMOR ELLAS, VANILJHORN CA 50 ST .
HEJSAN !
Dessa underbart goda vaniljhorn, var det godaste vår
mamma visste och ett måste på Julen .
Sen många år är det en tradition att baka dessa varje Jul .
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör / margarin
4 1/2 dl vetemjöl- BERTE QVARN
2 msk vaniljsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA snabbt samman alla ingredienser till degen.
Låt degen vila någon timme i kylskåpet .
DELA degen i ca 50 bitar som rullas till avsmalnande
horn och läggs på bakpappersklädd plåt .
GRÄDDA kakorna i ca 12 minuter .
DOPPA de heta kakorna i strösocker .
GOD - JUL
och
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)