torsdag 2 maj 2019

SESAM - & LINGONBULLAR, 24 ST.



                   HEJSAN !

Det fiffiga med det här långpanna- baket är den långa jäs-tiden -
använda den till nytta eller nöje !  Och utan alltför stor ansträngning
kan frysen sedan fyllas med många goda bullar !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl rågkross
1 dl krossade linfrön
2 dl kokande vatten
2 dl rumsvarmt vatten
25 g jäst
1 dl lingonsylt
1/2 dl vetegroddar
1/2 dl sesamfrön
1/2 msk salt
ca 1 liter vetemjöl
UGN : 200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  rågkross, linfrön och kokande vatten.
Låt stå minst 1 timme .
SMULA  jästen i en bunke. Häll över rumsvarmt
vatten och rör tills jästen löser sig.
Tillsätt linfröblandningen, sylt, groddar, sesamfrön,
salt och det mesta av mjölet.
Arbeta degen tills den släpper skålens kant .
LÅT JÄSA i 2 TIMMAR.
PLATTA ut degen med mjölade händer i en stor lång-
panna.  Skär i rutor .  Låt jäsa 40 minuter.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen 20 - 25 minuter.

TIPS !  Låt alltid degen jäsa på en dragfri plats
             skyddad av  t ex  en ren handduk .

LYCKA TILL !

MIN MUSLI, till många.



                 HEJSAN !

Idag har jag gjort min goda MUSLI,
den äter jag med TURKISK yoghurt,
och  blåbär, hallon och mango - Frusna.

HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl fiberhavregryn eller vanliga
1 dl kokosflingor
1 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrön
1 msk malen kanel
2 msk Akacia honung
175 grader i 15 minuter.

SÅ HÄR GÖR DU :
MÄT upp och blanda alltsammans i en stor bunke.
Rör om ordentligt, häll i kanelen rör om igen,
och sist honungen .  RÖR med en gaffel ut klumparna
som blir av honungen .
HÄLL MUSLIN i en bakpappersklädd långpanna
ca 29 x 42 cm.
Sätt in i mitten av ugnen i 175 grader i 15 minuter.
TA ut från ugnen och låt det svalna lite innan Du
häller upp i en fin glasburk  eller annan fin burk.
1 / 2 -1 dl  tycker jag är lagom.
Så himla gott till frukost !

LYCKA TILL !

FRUKTSALLAD, 4 PORT.



                       HEJSAN !

Här får Du en fräsch fruktsallad som kan varieras
med säsongens frukter och bär. ...mmm, himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
jordgubbar
nätmelon
vattenmelon
äpplen
mynta
passionsfrukt
vindruvor
1 hel vaniljstång
1 msk råsocker
6 äggulor
vispgrädde

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA passionsfrukten och skrapa ur fruktköttet.
Lägg det i en skål.
BLANDA äggulorna med sockret i en skål .
Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna
ner i blandningen.
VISPA grädden och blanda den med sockret och
äggulorna.  Var noga med att allt är kallt.
KÄRNA ur melonerna, äpplena och vindruvorna.
DELA frukten i centimeterstora bitar och blanda
ner dem i en skål.
HACKA myntan och blanda den med frukten .
Blanda i passionsfrukten.
HÄLL på äggblandningen och servera fruktsalladen
i en stor eller fyra små, gärna glasskålar.

LYCKA TILL !



onsdag 1 maj 2019

KARDEMUMMABULLAR, 26- 28 ST.




                     HEJSAN !

Så himla goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl standard mjölk
150 g smör /margarin
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
1 ägg
3 tsk mald kardemumma
15 dl vetemjöl
1 ägg till pensling.
GARNERING : Pärlsocker
KARDEMUMMASMÖR :
200 g rumsvarmt smör/margarin
1/2 dl socker
1/2 dl råsocker strö
1 msk kardemumma

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader.  Smula ner jästen i en degbunke
eller assistentbunken.  Rör ut jästen i lite av mjölken.
Smält matfettet och tillsätt resterande mjölk, låt allt bli finger-
varmt, ca 37 grader.  Häll resterande deg-spad över jästen
och rör om .
TILLSÄTT salt, socker, ägg och kardemumma.
Arbeta in mjölet lite i taget och kör degen i maskin 7-8 minuter
tills den blir blank och smidig.
Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
TA upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.
Gör till längder och dela varje längd i 13-14 delar.
Forma varje del till bollar som Du placerar i aluminiumformar.
RÖR ihop ingredienserna till kardemummasmöret.
Lägg smöret i en spritspåse och spritsa fyllning i mitten på varje
bulle.  Pensla bullarna med ett uppvispat ägg .
Garnera sist med pärlsocker.
PLACERA bullarna på plåtar med bakplåtspapper låt jäsa över-
täckta ca 30 minuter.  Grädda bullarna strax under ugnens mitt
i 10 - 11 minuter .

LYCKA TILL !

HALLONRUTOR, ca 40 ST .




                         HEJSAN !

mmm...Smaka på  de  här  godingarna  till eftermiddags-fikat !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
250 g  rumsvarmt  smör /margarin
3 dl strösocker
4 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl gräddfil
GARNERING :
4 dl hallon
30 g mandelspån

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen  på  175  grader.
Rör  matfett  och  socker  poröst.
Tillsätt  ett  ägg  i  taget  under  kraftig  omrörning.
BLANDA  ihop  mjöl,  bakpulver  och  vaniljsocker
och  sikta  ner  i  smeten.
Tillsätt  gräddfil  och  rör  om.
FÖRDELA  smeten  i  en  bakpappersklädd  långpanna,
ca  25 x 35  cm  stor,  jämna till .
STRÖ över bären.  Du behöver  inte  trycka  ner  dem  i
smeten .  Strö över mandelspån.
GRÄDDA  strax  under  ugnens  mitt i  35-40 minuter,
känn  med  sticka .  Ta ut,  låt svalna  och  skär i  rutor.

LYCKA  TILL !

KORVSALLAD , 4 - 6 PORT.




                      HEJSAN !

Mat för stor och liten - alla gillar den här !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 msk smör/margarin
1 tsk curry
2 dl långkorniga risgryn
4 dl vatten
1 tsk salt
1 litet paket djupfrysta ärter, ca 125 g
ca 3 hg grillkorv
1/3 färsk gurka, ca 150 g
2 tomater
GRÄDDFILSSÅS :
3 dl gräddfil
1/2 dl fin- klippt kryddgrönt,  t ex persilja och dill
2 msk senap
1 krm salt
1 krm vit- eller svartpeppar
riven ingefära + ett eller två tryck på  Akacia honungen .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT  smöret  i  en  kastrull  och  rör  ner  curryn.
Tillsätt  riset, vattnet  och  saltet.
Låt  alltsammans  koka  på  svag  värme  under  lock
ca  20  minuter.  Låt  riset  kallna.  Tina  ärterna.
SKÖLJ  grönsakerna.  Skär  korven  i  strimlor,  gurkan
i  tärningar  och  tomaterna  i  klyftor.
Blanda  alltsammans  med  riset  i  en  salladsskål.
 BLANDA  gräddfil,  kryddgrönt, senap, salt och  peppar.
SERVERA  salladen  med  såsen.

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA  TILL !

tisdag 30 april 2019

LÄCKER MANDELTÅRTA , till många.



                 HEJSAN !

Den här tårtan är riktigt smarrig, - svårt att bara ta en bit !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 äggvitor
1 dl strösocker
150 g sötmandel
KRÄM
4 äggulor
1 dl vispgrädde
100 g smör / margarin
1 tsk vaniljsocker
GARNERING
2 dl vispgrädde
hackade hasselnötter eller rostade mandelspån

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÅLLA och skala mandeln.  Vispa vitorna hårt och vänd
ner strösocker och mandel.  Bred ut smeten i en välsmord
och bröad liten långpanna.
Grädda i 200 grader i 15 - 20 min.
BLANDA äggulor, grädde och socker i en kastrull.
Sjud krämen tjock och pösig.
Vispa hela tiden  tills krämen tjocknat.
Blanda i det smälta och avsvalnade smöret.
Smaka av med vaniljsocker.
Låt krämen kallna .
BRED ut den kalla krämen över tårtan .
VISPA grädde och bred på .
GARNERA med nötter eller mandelspån.

LYCKA TILL !