torsdag 2 maj 2019
SESAM - & LINGONBULLAR, 24 ST.
HEJSAN !
Det fiffiga med det här långpanna- baket är den långa jäs-tiden -
använda den till nytta eller nöje ! Och utan alltför stor ansträngning
kan frysen sedan fyllas med många goda bullar !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl rågkross
1 dl krossade linfrön
2 dl kokande vatten
2 dl rumsvarmt vatten
25 g jäst
1 dl lingonsylt
1/2 dl vetegroddar
1/2 dl sesamfrön
1/2 msk salt
ca 1 liter vetemjöl
UGN : 200 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA rågkross, linfrön och kokande vatten.
Låt stå minst 1 timme .
SMULA jästen i en bunke. Häll över rumsvarmt
vatten och rör tills jästen löser sig.
Tillsätt linfröblandningen, sylt, groddar, sesamfrön,
salt och det mesta av mjölet.
Arbeta degen tills den släpper skålens kant .
LÅT JÄSA i 2 TIMMAR.
PLATTA ut degen med mjölade händer i en stor lång-
panna. Skär i rutor . Låt jäsa 40 minuter.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen 20 - 25 minuter.
TIPS ! Låt alltid degen jäsa på en dragfri plats
skyddad av t ex en ren handduk .
LYCKA TILL !
MIN MUSLI, till många.
HEJSAN !
Idag har jag gjort min goda MUSLI,
den äter jag med TURKISK yoghurt,
och blåbär, hallon och mango - Frusna.
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl fiberhavregryn eller vanliga
1 dl kokosflingor
1 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrön
1 msk malen kanel
2 msk Akacia honung
175 grader i 15 minuter.
SÅ HÄR GÖR DU :
MÄT upp och blanda alltsammans i en stor bunke.
Rör om ordentligt, häll i kanelen rör om igen,
och sist honungen . RÖR med en gaffel ut klumparna
som blir av honungen .
HÄLL MUSLIN i en bakpappersklädd långpanna
ca 29 x 42 cm.
Sätt in i mitten av ugnen i 175 grader i 15 minuter.
TA ut från ugnen och låt det svalna lite innan Du
häller upp i en fin glasburk eller annan fin burk.
1 / 2 -1 dl tycker jag är lagom.
Så himla gott till frukost !
LYCKA TILL !
FRUKTSALLAD, 4 PORT.
HEJSAN !
Här får Du en fräsch fruktsallad som kan varieras
med säsongens frukter och bär. ...mmm, himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
jordgubbar
nätmelon
vattenmelon
äpplen
mynta
passionsfrukt
vindruvor
1 hel vaniljstång
1 msk råsocker
6 äggulor
vispgrädde
SÅ HÄR GÖR DU :
DELA passionsfrukten och skrapa ur fruktköttet.
Lägg det i en skål.
BLANDA äggulorna med sockret i en skål .
Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna
ner i blandningen.
VISPA grädden och blanda den med sockret och
äggulorna. Var noga med att allt är kallt.
KÄRNA ur melonerna, äpplena och vindruvorna.
DELA frukten i centimeterstora bitar och blanda
ner dem i en skål.
HACKA myntan och blanda den med frukten .
Blanda i passionsfrukten.
HÄLL på äggblandningen och servera fruktsalladen
i en stor eller fyra små, gärna glasskålar.
LYCKA TILL !
onsdag 1 maj 2019
KARDEMUMMABULLAR, 26- 28 ST.
HEJSAN !
Så himla goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl standard mjölk
150 g smör /margarin
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
1 ägg
3 tsk mald kardemumma
15 dl vetemjöl
1 ägg till pensling.
GARNERING : Pärlsocker
KARDEMUMMASMÖR :
200 g rumsvarmt smör/margarin
1/2 dl socker
1/2 dl råsocker strö
1 msk kardemumma
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader. Smula ner jästen i en degbunke
eller assistentbunken. Rör ut jästen i lite av mjölken.
Smält matfettet och tillsätt resterande mjölk, låt allt bli finger-
varmt, ca 37 grader. Häll resterande deg-spad över jästen
och rör om .
TILLSÄTT salt, socker, ägg och kardemumma.
Arbeta in mjölet lite i taget och kör degen i maskin 7-8 minuter
tills den blir blank och smidig.
Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
TA upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.
Gör till längder och dela varje längd i 13-14 delar.
Forma varje del till bollar som Du placerar i aluminiumformar.
RÖR ihop ingredienserna till kardemummasmöret.
Lägg smöret i en spritspåse och spritsa fyllning i mitten på varje
bulle. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg .
Garnera sist med pärlsocker.
PLACERA bullarna på plåtar med bakplåtspapper låt jäsa över-
täckta ca 30 minuter. Grädda bullarna strax under ugnens mitt
i 10 - 11 minuter .
LYCKA TILL !
HALLONRUTOR, ca 40 ST .
HEJSAN !
mmm...Smaka på de här godingarna till eftermiddags-fikat !
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g rumsvarmt smör /margarin
3 dl strösocker
4 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl gräddfil
GARNERING :
4 dl hallon
30 g mandelspån
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Rör matfett och socker poröst.
Tillsätt ett ägg i taget under kraftig omrörning.
BLANDA ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker
och sikta ner i smeten.
Tillsätt gräddfil och rör om.
FÖRDELA smeten i en bakpappersklädd långpanna,
ca 25 x 35 cm stor, jämna till .
STRÖ över bären. Du behöver inte trycka ner dem i
smeten . Strö över mandelspån.
GRÄDDA strax under ugnens mitt i 35-40 minuter,
känn med sticka . Ta ut, låt svalna och skär i rutor.
LYCKA TILL !
KORVSALLAD , 4 - 6 PORT.
HEJSAN !
Mat för stor och liten - alla gillar den här !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 msk smör/margarin
1 tsk curry
2 dl långkorniga risgryn
4 dl vatten
1 tsk salt
1 litet paket djupfrysta ärter, ca 125 g
ca 3 hg grillkorv
1/3 färsk gurka, ca 150 g
2 tomater
GRÄDDFILSSÅS :
3 dl gräddfil
1/2 dl fin- klippt kryddgrönt, t ex persilja och dill
2 msk senap
1 krm salt
1 krm vit- eller svartpeppar
riven ingefära + ett eller två tryck på Akacia honungen .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret i en kastrull och rör ner curryn.
Tillsätt riset, vattnet och saltet.
Låt alltsammans koka på svag värme under lock
ca 20 minuter. Låt riset kallna. Tina ärterna.
SKÖLJ grönsakerna. Skär korven i strimlor, gurkan
i tärningar och tomaterna i klyftor.
Blanda alltsammans med riset i en salladsskål.
BLANDA gräddfil, kryddgrönt, senap, salt och peppar.
SERVERA salladen med såsen.
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
tisdag 30 april 2019
LÄCKER MANDELTÅRTA , till många.
HEJSAN !
Den här tårtan är riktigt smarrig, - svårt att bara ta en bit !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 äggvitor
1 dl strösocker
150 g sötmandel
KRÄM
4 äggulor
1 dl vispgrädde
100 g smör / margarin
1 tsk vaniljsocker
GARNERING
2 dl vispgrädde
hackade hasselnötter eller rostade mandelspån
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÅLLA och skala mandeln. Vispa vitorna hårt och vänd
ner strösocker och mandel. Bred ut smeten i en välsmord
och bröad liten långpanna.
Grädda i 200 grader i 15 - 20 min.
BLANDA äggulor, grädde och socker i en kastrull.
Sjud krämen tjock och pösig.
Vispa hela tiden tills krämen tjocknat.
Blanda i det smälta och avsvalnade smöret.
Smaka av med vaniljsocker.
Låt krämen kallna .
BRED ut den kalla krämen över tårtan .
VISPA grädde och bred på .
GARNERA med nötter eller mandelspån.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)