lördag 7 december 2019

MOSTERS CHOKLADKAKOR, CA 90 ST.




                   HEJSAN !

HÄR blir det en massa kakor, om DU inte vill baka ut
allt på en gång,  dela degen och frys in resten.
Så kan DU ta det en annan gång, t ex ta med degen hem
till någon som inte kan baka längre .
Det uppskattas kan jag lova !

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
1 dl strösocker
3 msk kakaopulver
1 ägg
3 1/4 dl vetemjöl
Pensling och Garnering :
1 uppvispat ägg
1/2 dl hackad mandel
1/2 dl pärlsocker
Ugn : 175 grader

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA snabbt samman alla ingredienserna
till degen .Låt den vila i kylskåpet en stund .
KAVLA ut degen tunt och ta ut kakor med ett
mått , - jag tar löv - måttet från pepparkaks-måtten.
Lägg kakorna på bak-papper.
PENSLA kakorna med uppvispat ägg och strö
mandel och pärlsocker över .
GRÄDDA kakorna  i ca  8 minuter.
Passa dem noga så att de inte blir för mörka,
då försvinner den fina chokladsmaken .

GOD - JUL !

fredag 6 december 2019

SKURNA PEPPARKAKOR, 120 ST .




                     HEJSAN !

Bäst att satsa på en stor sats !
Kanske är DU bortbjuden till Julen
värdinnan blir säkert glad för Dina
hembakta skurna pepparkakor !
Antalet väljer DU själv-hur många DU vill ge bort!
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g mandel
200 g smör/margarin
2 dl strösocker
1 dl sirap
2 tsk mald ingefära
2 tsk mald kanel
2 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk bikarbonat
6 dl vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA mandeln ganska grovt.
RÖR smör, socker, sirap och
kryddor smidigt.
BLANDA samman bikarbonat, mjöl
och mandel. Rör ner det i smeten och arbeta
ihop till en deg. Dela degen i 2 delar.
FORMA dem till rullar, ca 5 cm i diameter.
PLATTA till rullarna så de får en rektangulär
form.
LÄGG rullarna på en skärbräda och låt dem
vila i kylskåp minst 2 timmar.
SÄTT ugnen på 175 grader.
SKÄR degrullarna i tunna skivor med en vass
kniv. LÄGG kakorna på bakplåtspapper på
plåt och grädda dem i ugnen tills de fått fin färg
5 - 8 minuter .
HA gärna tårtpapper under de skurna pepparkakorna.

GOD - JUL !


GAMMALDAGS FRUKTKAKA . - TOMTENISSARNAS KAKA.



                          HEJSAN !

En riktigt god fruktkaka bör inte saknas
på Julens kaffebord, med små röda
marsipan-Tomtenissar uppepå kakan när
den svalnat eller runt på  fatet.
Till barnens förtjusning !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin
2 1/2 dl strösocker
4 ägg
4 dl vetemjöl-BERTE QVARN
1 tsk bakpulver
rivet skal av 1/2 citron
1/2 dl finhackade fikon
1/2 dl finhackad suckat
1/2 dl finhackat, syltade apelsinskal
1/2 dl finhackad sötmandel
1 dl russin.
UGN :150 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst .
TILLSÄTT äggen ett i taget och rör
kraftigt mellan varje .
BLANDA mjöl, bakpulver och alla
smaktillsatser väl .
RÖR ner det i äggsmeten , blanda väl.
HÄLL smeten i en smord och bröad form .
GRÄDDA kakan i nedre delen av ugnen
ca 60 minuter .
LÅT den svalna något innan den stjälps upp.

VÄNTA helst ett dygn innan DU skär i kakan .

KAKAN är mycket hållbar om den förvaras
kallt,  men går också bra att frysas .

TOMTENISSARNAS  KAKA :
När DU vänder upp kakan  är det meningen
att små  röda  tomtenissar  i marsipan ska  pryda kakan . 
Pensla  kakan  lite lätt med :2 dl florsocker+1 1/2 msk vatten,
sätt tomtenissarna i florsockret , eller runt  kakans kant på fatet.

GOD  JUL !




torsdag 5 december 2019

JULKNÄCKEBRÖD, 10 ST.



               HEJSAN !

Det är lätt och roligt att baka
sitt eget knäckebröd .
Här har jag ett lätt och käckt recept !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 1/2 dl grovt rågmjöl
3 1/2 dl vetemjöl
2 dl kallt vatten
100 g smör/margarin
1 tsk salt
1/2 tsk anis, 1 tsk fänkål
1 1/2 dl  KRUSKAKLI
till utbakning

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT  fettet .
BLANDA mjöl, salt och kryddor i en degbunke.
HÄLL smör och vatten över och arbeta ihop till
en slät deg .
DELA degen i 10 bitar och gör runda bullar.
KAVLA ut varje del i rikligt med  KRUSKAKLI
till  tunna , runda kakor .
VÄND dem då och då under UTKAVLINGEN.
TAG ut hål i mitten .
NAGGA kakorna och grädda dem i mitten av ugnen
ca 12 minuter .

Himla goda !

GOD - JUL !


MIN MJUKA KORINTKAKA, 14 - 16 BITAR.



                     HEJSAN !

Detta är en saftig och hållbar kaka med
fin smak av korinter .
Typisk julkaka !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g mjukt smör/margarin
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
150 g korinter
UGN : 175 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst .
Tillsätt äggen ,  ett i taget under kraftig omrörning.
BLANDA mjöl, bakpulver och korinter .
Rör ner det i smeten och häll den i en smord och
bröad form , ca 1 1/2 liter .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen 50 - 60 minuter.

GOD - JUL !

onsdag 4 december 2019

FARMORS, LYXIGA SAFFRANSKAKA, 12- 14 BITAR.



                              HEJSAN !

LJUVLIGT mjuk kaka som är god
tillsammans med vispad grädde
och rårörda lingon ....mmm !

HÄR ÄR RECEPTET :
175  g smör/margarin
1 paket saffran (0,5 g)
2 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
25 g mandelspån
1 1/2 dl mjölk
RÅRÖRDA LINGON :
1 pkt lingon (ca 225 g)
1/2 - 1 dl råsocker
SERVERING
vispad grädde och
rårörda lingon.
UGN 175 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT fettet .  Rör i saffran.  Låt svalna.
VISPA  ägg och socker poröst .
Blanda mjöl, bakpulver och mandel .
VÄND mer mjöl - blandningen växelvis
med saffranssmöret och mjölken i äggsmeten.
Häll smeten i en smord och bröad form ,
ca 24 cm i diameter , gärna med löstagbar
botten.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.
RÅRÖRDA lingon :  Blanda lingon och råsocker.
SERVERA kakan med vispad grädde och de
rårörda lingonen .

GOD JUL !

tisdag 3 december 2019

FRU BRÅTTOMS SAFFRANSBRÖD



                   HEJSAN !

Hinner Du inte baka Saffranskusar till LUCIA
eller Julafton ?  Då kan Du baka saffrans-snabb-
bullar eller snabb- kaka  i stället .
Snabb-brödet bakas med bakpulver , ska ätas samma
dag som det bakas - det brukar gå snabbt åt kan jag säga !
FRYS INTE DE HÄR BRÖDEN .

HÄR ÄR RECEPTET :
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 dl socker
1 1/2 dl russin
100 g rumsvarmt smör/margarin
1 ägg
2 dl mjölk
1 g stött saffran (2 påsar),
PENSLING :
ägg och pärlsocker

BRÅTTOMS SAFFRANSBULLAR
UGN :250 GRADER. 10 - 15 MIN.

 BRÅTTOMS SAFFRANSBRÖD
UGN 200 GRADER  30 - 35 MIN.
SOCKERKAKSFORM , RUND , 2 LITER.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA mjöl, bakpulver, socker och russin i en stor skål.
FÖRDELA  fettet i blandningen  med  fingertopparna. Snabbt!
VISPA samman ägg och mjölk. Rör ut saffranet i detta .
HÄLL ner vätskan i skålen och rör om snabbt till en deg .
LÄGG degen i en smord form (saffransbröd) eller klicka
ut den som bullar på bakpappersklädd plåt. GRÄDDA genast.
GRÄDDA saffransbrödet i form i botten av ugnen på galler.
BULLARNA på plåt i mitten av ugnen .

GOD - JUL !