måndag 13 januari 2020

SOJABÖNSOPPA , 2- 3 PORT.



                     HEJSAN !

En grön vitaminkick med sojabönor och
rotselleri mixade till en värmande soppa.
mmm...!
VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 purjolök
1 bit rotselleri, ca 200 g
1 msk smör & rapsolja
3 dl mjölk 3%
6 dl grönsaksbuljong
250 g sojabönor
1 dl hackad bladpersilja
1 krm salt 1 krm peppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SKIVA purjolöken.
Skala och skär rotsellerin i små bitar .
Fräs det i smör & rapsolja .
Tillsätt mjölk, buljong och sojabönor.
KOKA ca 3 minuter .
Rör ner persilja och mixa soppan slät .
SMAKA av med salt och peppar .

SMAKLIG  MÅLTID !

MOAS FRESTELSE, 6 PORT.



                      HEJSAN !

mmm....!  Barnen och alla andra
älskar denna rätt, den  blir snabbt en ÄLSKLINGSRÄTT !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 - 2 purjolökar
4 hg blandfärs
3 dl kaffegrädde
2 tsk salt + 1/2 tsk vitpeppar
1 tsk curry

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÖRJA  en form .
STRIMLA  potatisen  och skiva  purjolöken,  stek i panna,  utan att ta färg.
LÄGG ett lager potatis - purjolök i formen .
KRYDDA färsen med salt å peppar + curry.
PLATTA ut färsen färdigkryddad  i  formen , över  potatis- purjolök +
ett nytt  lager potatis - purjolök  över färsen .
BRYN först i 200 - 225 grader, späd med grädden .
LÅT stå i 45 minuter .

SERVERA med kokt broccoli och bladsallad, - med  små varma tomater,
mmm... himla gott !  Vatten att dricka till .

SMAKLIG MÅLTID !


lördag 11 januari 2020

HAVRESCONES, 8 SMÅ.



                   HEJSAN !

SCONES  på ett nyttigare sätt,
med havre och rapsolja ...kan bli ett
hälsosammare alternativ.

HÄR ÄR RECEPTET :
2 1/2 d havregryn
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
1/2 dl rapsolja
1 1/2 dl kvarg , 10 %
mjölk till pensling
DEKORATION:
Havregryn
SERVERING:
100 g färskost + snabbrörda bär .

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Blanda de torra ingredienserna i en bunke
och blanda i oljan.
NYP ihop till en smulig deg med rena händer.
TILLSÄTT kvarg och arbeta ihop till en deg.
DELA degen i 8 bitar och rulla till bollar .
Platta till dem lite och lägg på en plåt med
bakplåtspapper .
PENSLA  med mjölk och strö på havregryn.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 15 minuter eller
tills de får fin färg .
LÅT svalna lite innan DU skär dem mitt itu
och SERVERAR med lite färskost och snabb-
rörda bär .

LYCKA  TILL !

KYCKLINGWRAP MED AVOKADO OCH ... 4 PORT



                       HEJSAN !

...SOLROSKÄRNOR .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 färdig grillad kyckling
2 avokador
200 g färskost med fruktig curry
4 stora tortillabröd
100 g ärtskott
1 dl rostade solroskärnor

SÅ HÄR GÖR DU :
RENSA och strimla kycklingen .
Dela,  kärna ur och gröp ur avokadorna.
Bred färskost på bröden och fördela
kyckling, avokado, ärtskott och sol-
-roskärnor ovanpå.
Vik upp nedre kanten och rulla ihop
till en wrap .

SMAKLIG MÅLTID !

AVOKADOSMOOTHIE MED ÄPPLE OCH CITRON, 4 PORT.



                  HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 avokador
6 kuber fryst spenat
1 dl hackad citronmeliss
1 citron, finrivet skal och saft
5 dl äppelmust

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA , kärna ur och gröp ur
avokadorna .
Lägg avokado med resten av ingredienserna
i en BLENDER  och mixa till en slät SMOOTHIE.
Eller lägg allt i en bunke och mixa slät med en
stavmixer.  HÄLL upp i 4 stora glas .

LYCKA TILL !

PROTEIN-BOOSTAD BLÅBÄRSDRYCK MED VANILJ, 4 PORT.




                   HEJSAN !

DAGS för återhämtning ?
Varsågoda !

HÄR ÄR RECEPTET :

3 dl frysta blåbär
2 äggvitor
250 g kvarg
1 krm vaniljpulver
5 dl söt exotisk juice

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG alla ingredienser i en BLENDER
och mixa till en slät dryck .
Eller lägg allt i en bunke och mixa  slät
med en stavmixer.
HÄLL  upp i 4 stora glas .

LYCKA TILL !

BRANTEVIKSSILL , 4 PORT.



           
                            HEJSAN !

Visserligen har det nya året,  precis bara börjat
men i tankarna är det för mig redan påsk !
Jag tänker på all den goda sillen , där en, av alla
sorter sticker mera ut än andra ...

Kryddig sill med vacker färg och smak - inspiration
från Österlen.

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g inläggningssill
1/2 tsk salt
2 1/2 dl strösocker
20 krossade vitpepparkorn
20 krossade kryddpepparkorn
1/2 msk citronpeppar
1 lagerblad
KRYDDBLANDNING:
1/2 dl hackad dill
1 hackad gul lök
1 hackad rödlök
1/2 dl ättikssprit, 12%

SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL av spadet och skölj FILE'ERNA .
Skär dem i bitar .  Blanda salt, socker och kryddor.
Varva kryddblandning, sill, dill och lök .
Häll över  ättikssprit .
LÅT stå i kylen minst 2 dygn .

LYCKA TILL !




HÄR ÄR RECEPTET :