onsdag 25 mars 2020

HALLONMUFFINS MED VIT CHOKLAD, 12 ST.




                        HEJSAN !

mmm...Här kan alla hjälpas åt !
Någon tar fram formarna, någon  sätter på ugnen,
någon tar fram smöret,... Tänk vilka goda muffins
det blir när alla hjälps åt !

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g vit choklad
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl flytande smör/margarin
2 dl gräddfil
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl hallon

SÅ HÄR GÖR NI :
SÄTT ugnen på 200 grader.
Hacka chokladen .
Vispa, ägg, socker och vaniljsocker poröst .
Rör ner smör och gräddfil .
BLANDA  mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Vänd ner chokladen och hallonen försiktigt .
LÄGG muffinsformar i en muffinsplåt, fyll dem till
2/3 med smet .
GRÄDDA mitt i ugnen, ca 20 minuter .

LYCKA TILL , ALLA !

VEGETARISK CURRYGRYTA, 4 PERS.




                              HEJSAN !

mmm...himla gott, för både stora och små !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 stor purjolök
2 vitlöksklyftor
1 tsk hackad chilifrukt
1 msk rapsolja
2 msk curry
2 morötter i stora bitar
3 kvistar stjälkselleri
1 burk krossade tomater, 400 g
4 dl kokosmjölk
2 dl vatten +
1-2 grönsaksbuljongtärningar
300 g blomkål i små buketter
400 g potatis i tärningar
175 g HARICOTS VERTS
3 msk koriander

SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA och skölj purjolöken , skär i bitar .
Skala och finhacka vitlöken, dela och kärna ur
chilifrukten, finhacka .
HÄLL rapsoljan i en tjockbottnad kastrull.
Fräs purjolök, vitlök och chili glansigt , pudra
över curry .
TILLSÄTT morötter och stjälkselleri skurna i
bitar.
Häll över tomater, kokosmjölk och tillsätt
grönsaksbuljong .
Låt sjuda  15 minuter .
TILLSÄTT blomkålsbuketter, tärnad potatis och
HARICOTS VERTS  skurna i bitar och koka
ytterligare  10 min .
STRÖ över hackad persilja.

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


tisdag 24 mars 2020

KRÄMIG GRÖNSAKSSOPPA MED VITLÖK, 4 PERS.



                            HEJSAN !
mmm...!
Soppan mixas slät med mixerstav  eller i matberedare.

HÄR ÄR RECEPTET :
10 cm purjolök
2 - 3 vitlöksklyftor
2 msk smör/margarin
2 morötter
1 blomkålshuvud
5 dl vatten +
1 grönsaksbuljongtärning
4 dl CREME Fraiche
1 citron,  saften
140 g tärnat bacon
100 g ädelost
TILLBEHÖR :  Bröd

SÅ HÄR GÖR DU :
STRIMLA  purjolöken, skala och finhacka vitlöken.
Fräs löken glansig i smör .
Tillsätt skalad och grovt riven morot och blomkål
skuren i bitar.
Tillsätt buljong och CREME Fraiche, smaka av med
pressad citron , lite i taget .
Koka under lock 10 minuter .
MIXA till en slät soppa .
Stek baconet knaprigt och  strö över soppan tillsammans
med smulad ädelost .
SERVERA  gärna bröd till .

SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !



SNABB CITRONPANNACOTTA, MED KNÄCKIGT TÄCKE, 4 PORT.



                          HEJSAN !

Vanilj -och CITRONPANNACOTTA
med björnbärs-kompott,  mmm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
PANNACOTTA :
2 1/2 dl mellangrädde eller vispgrädde
1/2 dl GELESOCKER Multi
1/3 vaniljstång
1 tsk finrivet citronskal
TILLBEHÖR :
200 g björnbär
1 msk florsocker
1 msk strimlad mynta

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA grädde och GELESOCKER
i en liten kastrull, skrapa ur vaniljfröna
ur vaniljstången i grädden och lägg även
i vaniljstången .
VISPA ihop och koka 1/2 minut.
Vispa i citronskal och häll upp i
portionsskålar .
Låt stelna i kyl . Det tar 2 timmar.
SÖTA björnbären och blanda ner mynta.
SERVERA med björnbär, eller    
blåbär eller hallon till PANNACOTTAN .

LYCKA TILL !

Vill DU ha ett knäckigt täcke, strö
råsocker på toppen och bränn av med
en gasolbrännare tills sockret KARA-
MELLISERAR och får en fin brun färg.

LYCKA TILL !

måndag 23 mars 2020

KYCKLINGSOPPA, 4 PERS.




                             HEJSAN !

Visst händer det väl att det blir över av kycklingen
och man vet inte vad man ska göra av det lilla..
kolla här då !

HÄR ÄR RECEPTET :
Resten av det kokta kycklingköttet
drygt 1 liter kycklingbuljong
2 1/2 dl små makaroner (skruvar eller fjärilar)
4 - 5 medelstora potatisar
3 - 4 morötter
250 g sockerärter
1 citron
1 ägg

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skär potatisen i tärningar och
skiva morötterna ; halvera sockerärterna.
Koka upp buljongen, lägg i makaroner och
grönsaker och koka ca 10 minuter.
Lägg i det strimlade kycklingköttet .
PRESSA saften ur citronen och vispa lätt
ned ägget i en skål .
Häll lite av den heta buljongen i skålen med
ägg och citron och  vispa till skum ;
vispa sedan ner  i soppan och dra kastrullen
från plattan .

LYCKA TILL !

ÄNGLAMAT , 4 PERS.



                 HEJSAN !

Sa vi när jag var liten tös .
Det var så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
12 -15 söta kex , småkakor eller söta veteskorpor
2 1/2 dl vispgrädde
2 dl rårörda blåbär, hallon eller lingon

SÅ HÄR GÖR DU :
BRYT kexen eller  kakorna eller skorporna
i småbitar .
Vispa grädden , men inte för hårt .
VARVA  kak-kross med sylt  och vispad
grädde i portionsglas  eller en serveringsskål
(gärna i glas).

STÄLL KALLT  INNAN SERVERINGEN .

LYCKA TILL !

KALLJÄSTA BRÖD , 2 ST.



                          HEJSAN !

Hembakat bröd uppskattas alltid av
familjen och gäster. Så lycka till !

HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl ljummet vatten
2 - 3 msk rapsolja
1/3 paket jäst
2 tsk salt
drygt 10 dl vetemjöl special
ägg eller vatten till pensling
2 - 3 msk mörka vallmofrön

SÅ HÄR GÖR DU :
LJUMMA vattnet till högst + 37 grader.
Smula ner jästen i en bakbunke, rör i
lite av vattnet och lös upp jästen .
Häll i resten av vattnet,  häll i olja, salt
och mjölet, lite i taget.
Rör till en smidig deg (degen är rätt lös)
och låt jäsa övertäckt 6 - 8 timmar i kylskåp.
GÄRNA ÖVER NATTEN !

SÄTT ugnen på 250 grader .
Strö mjöl på degen, knåda igenom den i bunken
och häll ut degen på bakbordet. Dela degen i 2 delar.
KNÅDA igenom varje del och forma till ett avlångt
bröd a' la pain RICH.
VRID brödet från båda ändarna ett antal gånger, så
det får ett vridet mönster och formar sig .
Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa  20 minuter .
PENSLA  med ägg eller vatten och strö med svarta
vallmofrön.
GRÄDDA 20 - 25 minuter  mitt i ugnen tills skorpan
är spröd ;
efter 15 minuter minska värmen till 200 grader.
SERVERA nybakat ; passar lika bra till frukost
som till middag .

LYCKA  TILL !