måndag 23 mars 2020
KALLJÄSTA BRÖD , 2 ST.
HEJSAN !
Hembakat bröd uppskattas alltid av
familjen och gäster. Så lycka till !
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl ljummet vatten
2 - 3 msk rapsolja
1/3 paket jäst
2 tsk salt
drygt 10 dl vetemjöl special
ägg eller vatten till pensling
2 - 3 msk mörka vallmofrön
SÅ HÄR GÖR DU :
LJUMMA vattnet till högst + 37 grader.
Smula ner jästen i en bakbunke, rör i
lite av vattnet och lös upp jästen .
Häll i resten av vattnet, häll i olja, salt
och mjölet, lite i taget.
Rör till en smidig deg (degen är rätt lös)
och låt jäsa övertäckt 6 - 8 timmar i kylskåp.
GÄRNA ÖVER NATTEN !
SÄTT ugnen på 250 grader .
Strö mjöl på degen, knåda igenom den i bunken
och häll ut degen på bakbordet. Dela degen i 2 delar.
KNÅDA igenom varje del och forma till ett avlångt
bröd a' la pain RICH.
VRID brödet från båda ändarna ett antal gånger, så
det får ett vridet mönster och formar sig .
Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa 20 minuter .
PENSLA med ägg eller vatten och strö med svarta
vallmofrön.
GRÄDDA 20 - 25 minuter mitt i ugnen tills skorpan
är spröd ;
efter 15 minuter minska värmen till 200 grader.
SERVERA nybakat ; passar lika bra till frukost
som till middag .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar