måndag 13 april 2020
FÄRSSOPPA MED BROCCOLI, 4 PERS.
HEJSAN !
Denna soppa passar både till lunch och middag .
Riktigt gott , som idag när det var blåsigt å kallt ute.
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 hönsbuljongtärningar
2 msk TOMATPURE'
2 burkar krossade tomater
6 - 7 dl vatten
1 lagerblad
1 burk kikärter
2 dl broccolibuketter
salt, peppar
TILL GARNERING :
Kryddgrönt
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och finhacka löken och vitlöken .
Fräs det hackade i oljan, ca 3 minuter.
Lägg i köttfärsen och stek under omrörning
tills den är jämnt grynig.
Smula ner buljongtärningar, tillsätt tomat-
PURE' och fräs under omrörning ca 1 min.
BLANDA i tomater, vatten och lagerblad .
Koka upp under omrörning och sjud under
lock ca 20 minuter .
BLANDA i kikärter med spad och broccoli-
buketter. Koka upp och sjud i ca 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar .
Garnera med kryddgrönt .
LYCKA TILL !
HAVSMIXKUPOL, 4 PORT.
HEJSAN !
Ibland vill jag göra något annorlunda
till middag, mixa lite olika livsmedel
som jag har hemma .
Så här blev det sistens ?! HIMLA GOTT !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 portioner fast potatismos
1 förpackning havs-mixpinnar (ca 200 g)
2 vitlöksklyftor
1/2 krm salt
2 äggulor
1 tsk citronsaft
3/4 dl olivolja
2 hårdkokta ägg
1 glas skål
GARNERING :
4 tomater
1 knippa rädisor (fick jag köpa)
1 burk oliver (ca 60 g)
1 grönsalladshuvud
SÅ HÄR GÖR DU :
GÖR ett fast potatismos, eller
om det blev över sen igår,- ta det.
SÅS :
SKALA och pressa vitlöken i en skål.
Tillsätt salt och rör ner äggulorna
och citronsaften .
Droppa ner oljan under omrörning - Sakta .
BLANDA potatismos med havs-mixpinnar,
skurna i bitar och såsen .
Skiva de hårdkokta äggen .
Lägg dem runt skålens kant och fyll upp
med potatismos .
STÄLL i kyl ett par timmar .
Stjälp upp kupolen och garnera med tillbehören.
LYCKA TILL !
söndag 12 april 2020
ROTFRUKTSKLASSIKER, 4 PORT.
HEJSAN !
Här är en till som inte heller är dum !
Denna använder vi ofta och den passar utmärkt
till vilket kött DU gillar, eller som vi har ibland
till potatismos ,,,.så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g palsternackor
300 g morot
300 g kålrot
3 vitlöksklyftor
1 kruka färsk timjan
3 msk olivolja
salt och peppar
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 220 grader .
SKRUBBA, skala och dela rotfrukterna i
jämnstora fina bitar, tändstickslängd är en
bra modell .
Lägg dem i en långpanna, gärna med folie
i bottnen, så blir det lättare att göra rent .
SKALA och skär vitlöken i grova bitar, lägg
hälften av timjankvistarna i pannan .
Ringla över oljan och skaka eller rör runt
bitarna i pannan så att alla får ett tunt oljeskikt.
Rosta i ugnen tills bitarna blivit jämnt brynta
cirka 20 minuter .
Vänd och skaka då och då .
KRYDDA, ta bort de vissna timjankvistarna
och lägg på nya friska .
SERVERA till rostbiff, kyckling eller vilt
eller potatismos .
LYCKA TILL !
RÖD-GRÖN RÖRA PÅ PALSTERNACKA , 4 PERS.
HEJSAN !
Palsternacka, köper jag ofta och då kan det bli den här goda röran .
Den passar utmärkt till kyckling eller vilt .
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g palsternackor
1 skalad gul lök i bitar
6 soltorkade finhackade tomater
1/2 dl lätt CREME fraiche
2 msk olivolja
1 stor näve hackad persilja
salt och peppar
2 msk citronsaft
SÅ HÄR GÖR DU :
SKRUBBA palsternackorna,
koka dem i lättsaltat vatten
tillsammans med löken tills
allt är mjukt, ca 15 minuter .
Häll av kokvattnet .
KÖR snabbt med stavmixer
eller i matberedare till ett
mycket grovt mos .
BLANDA i de övriga
ingredienser och smaka med
salt och peppar + citronsaft .
Droppa försiktigt i citronsaften
från skeden , så det inte blir
för mycket smak ,- bara lagom .
LYCKA TILL !
lördag 11 april 2020
KNÄCKIG KOKOSPAJ, 6 PERS. ( med små marsipankycklingar )
HEJSAN !
Detta är ett måste för oss, att baka och servera
denna ljuvligt smarriga paj, just på PÅSKAFTON.
Marsipan-kycklingarna , finns att köpa färdigt i
genomskinliga påsar på ICA.
Sätt kycklingarna uppepå kakan, när den ska serveras.
Och nu vill jag dela med mig, till Er alla !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 - 4 äpplen
1/2 dl ljus sirap
150 g smör/margarin
2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 dl kokos
1 1/2 dl havregryn
ca 1 msk ljus sirap
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
TVÄTTA, dela, kärna ur och klyfta äpplena .
Lägg dem i en pajform och ringla över sirap .
BLANDA smör, mjöl, socker, kokos och
havregryn till en smul-deg .
Strö degen över äpplena .
RINGLA över lite sirap och grädda pajen
mitt i ugnen , 35 minuter .
SERVERA med mjuk-rörd gräddglass
eller vaniljglass, eller äts som pajen är.
HOPPAS PÅ TREVLIG PÅSKAFTON !
LYCKA TILL !
SNABB FRUKTDESSERT, 4 PORT.
HEJSAN !
TRAVA allt på höjden och toppa
med mörk choklad .
HÄR blir det Chokladvarmt sällskap.
HÄR ÄR RECEPTET :
4 apelsiner
3 bananer
50 - 75 g mörk choklad (70 %)
1 dl grovt hackade hasselnötter (eller andra nötter )
och russin
1 msk kokosflingor
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA apelsinerna med vass kniv,
allt det vita , beska hinnor ska bort.
Skiva apelsinen tunt .
SKALA och slanta bananerna .
Fördela frukten på ett stort fat
eller fyra assietter . Trava allt på höjden .
BRYT sönder chokladen i småbitar.
Smält dem i en kopp i mikron 30 sek
+ 30 sek på full effekt eller
smält i vattenbad på spisen .
RINGLA chokladen över frukten .
Strö över nötter, russin och kokosflingor
och servera .
LYCKA TILL !
TORTILLA MED KYCKLING, 4 PORT.
HEJSAN !
Himla gott måste jag säga !
Till lunch eller kvällsrätt ,,,mmm !
Eller vad DU tycker .
HÄR ÄR RECEPTET :
4 KYCKLINGFILE'E a' 125 g
3 schalottenlök, hackad
200 g skivade champinjoner
2 små tärnade äpplen
1 msk flytande smör/margarin
1 1/2 dl CREME fraiche
1 tsk SAMBAL OELEK
1 tsk curry
8 tortillabröd a' 30 g
1 dl riven ost, max 17 %
SERVERA med grönsallad
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Stek lök, svamp och äpple i fettet .
Strimla kyckling-FILE'EN och
låt den steka med .
Tillsätt fraiche, SAMBAL och
curry, och värm upp .
Fördela röran på bröden . Rulla ihop.
LÄGG i en ugnsform, strö över ost
och gratinera i ugnen 6-8 minuter .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)