måndag 21 september 2020

TORSK MED BACON OCH GRÖNA ÄRTER , 4 PORT .




                                      HEJSAN  !

VIT fisk är riktigt gott,  särskilt med bacon-strössel till .

HÄR ÅR  RECEPTET :
500 g  TORSKFILE'
färsk eller fryst, tinad
SÅS :
30 g smör/margarin
2 1/2 msk vetemjöl
4 dl mjölk, 3%
1 dl vispgrädde
3/4 tsk salt
2 krm malen vitpeppar
BACONSTRÖSSEL :
140 g bacon
TILLBEHÖR : kokt potatis + gröna ärter
 
SÅ HÄR GÖR DU :
SJUD fisken i en kastrull med saltat vatten
tills den är klar ca 5 minuter .

SÅS :
SMÄLT smöret i en kastrull.
Rör ner mjölet . Späd med mjölk och grädde,
lite i taget, under omrörning .
Sjud såsen i ca 3 minuter. Salta och peppra .

BACONSTRÖSSEL :
SKÄR bacon i strimlor och stek det knaprigt .
Låt rinna av på hushållspapper.
STRÖ bacon över fisken och servera med sås ,
kokt potatis och kokta grönsaker .

KOLLA !  Koka potatisen med skal på ,
så får DU alla vitaminerna under skalet ,
skala kan NI  göra vid  matbordet  med  bordskniven .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

MOSTER GRETAS BLÅ-BÄRS-PANNKAKOR, 4 PORT.




                                       HEJSAN !

Hemma hos moster Greta,  där kunde vi få blåbärspannkaka  
ibland  när vi kom till henne,  det gillades av alla .

HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
3 dl filmjölk
3 dl vetemjöl
1msk olja
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 krm salt
2 msk smör/margarin
2 dl sockrade  blåbär

TILL SERVERING :
lönnsirap eller strösocker + vispad grädde

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA äggen lätt , tillsätt övriga ingredienser,
utom smör och blåbär .
GRÄDDA stora pannkakor i smör i en stekpanna
några minuter på var sida  tills  de blir pösiga .
STRÖ  över blåbär .  
SERVERA med strösocker eller lönnsirap
och vispad grädde .


 LYCKA TILL !                

HÄRLIGA ÄPPELBULLAR , 25 ST .



                                        HEJSAN !

Smaka på dessa godingar !
ÅPPELBULLARNA  får  en  frisk,  härlig  smak  och är 
jättegoda  att  servera  nybakade  med  smör och ost eller
som brytbröd till sallad eller soppa .

HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vatten 
3 1/2 dl havregryn 
4 små äpplen
50 g jäst
2 tsk salt
ca  1 1/2 liter Special Vetemjöl
UGN :  250  GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vattnet .
Häll det över havregrynen i en bunke .
GROV-RIV  äpplena med eller utan skal .
Blanda i havresmeten .
Låt svalna till finger-värme .
SMULA  jästen i smeten , tillsätt salt och
rör  tills jästen löst sig .
Arbeta in det mesta av mjölet till en smidig,
inte för fast deg .  LÅT jäsa övertäckt 30 min.
ARBETA degen smidig på mjölat bakbord .
Rulla ut till en längd och dela i 25 bitar .
Forma till bullar och lägg på 
bakpappersklädd plåt .
LÅT bullarna jäsa övertäckta i ca 30 minuter .
GRÄDDA bullarna  i mitten av ugnen 
10 - 12 min, eller tills de fått fin färg .

LYCKA  TILL !

LJUST POMERANSBRÖD, 2 BRÖD .




               
                               HEJSAN !

Ett  luftigt,  ljust  bröd  med  fin  smak 
av  pomerans .
Vi  gillar dessa ...mmm jättegoda bröd .

HÄR ÄR RECEPTET :
50  g jäst
5 dl vatten,  37 grader
50 g smör
3/4 dl ljus sirap
2 msk malen pomerans
1 tsk malen ingefära
1 tsk salt
ca 14 dl Vetemjöl Special

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  ner jästen i en degbunke .
Tillsätt  vatten och rör om tills jästen lösts upp .
TILLSÄTT rumsvarmt  smör i bita,  sirap, pomerans,
ingefära, salt och det mesta av mjölet .
Arbeta degen väl i maskin tills degen är smidig,
ca 5 minuter , eller för hand ca 10 minuter .
LÅT  degen jäsa övertäckt, 1 timme .
TA upp degen på mjölat bakbord och dela den i
två bitar .
Forma bitarna till avlånga limpor och lägg dem 
på en plåt med bakplåtspapper .
Låt bröden jäsa övertäckta, 30 minuter .
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER .
SKÅRA bröden och strö över mjöl .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen , ca 30 minuter.
Låt bröden svalna på galler .

LYCKA TILL !


söndag 20 september 2020

SKÅLLAT RÅGBRÖD , 2 BRÖD.




                                          HEJSAN !

Tack vare  skållningen  blir  det  ett saftigt bröd som inte smular.
Tänk   på  att  skållningen  tar  minst  6  timmar .
Det  är det värt,  man  får  helt  enkelt  göra  något  annat  under
tiden  skållningen  pågår .

HÄR ÄR RECEPTET :
10 dl fint rågmjöl
10 dl vatten
100 g  jäst
1 dl  vatten , 37 grader
2 dl mörk sirap
1 msk salt
ca 16 dl Special Vetemjöl
eller vanligt vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL rågmjölet  i  en  skål.
Koka  upp  10  dl  vatten  och  häll  det  över  mjölet .
Blanda  om  och  täck  med  plastfolie .
Låt  stå  i  minst  6  timmar gärna  över  natten.
SMULA  ner  jästen  i  en  deg- skål  och  häll  på 
1  dl  vatten .
Degen bör göras  i  bakmaskin .
Rör  om  tills  jästen  lösts  upp.
Tillsätt  sirap,  salt  och  det  skållade  mjölet .
Blanda  om  och  tillsätt  det  mesta  av  vetemjölet.
ARBETA degen  väl  i  maskin ,  ca  10  minuter.
Låt  degen  jäsa  övertäckta  40  minuter.
TA  upp  degen  på  mjölat  bakbord  och  dela  den 
i  två  bitar .  Forma  bitarna  till  släta  limpor  och
lägg  dem  på  en  plåt  med  bakplåtspapper .
Låt  jäsa  övertäckta  45 minuter .
SÄTT  ugnen  på  225  grader .
GRÄDDA  bröden  i  nedre  delen  av  ugnen ,  ca  50  minuter.

LYCKA  TILL !

Himla käckt, att låta  skållningen göras under natten .

fredag 18 september 2020

KÖTTBULLAR MED RÖDKÅLSWOK, 4 PORT.



                                  HEJSAN !

Å...Det här är då himla gott !  Smaka på detta !
Kanske en ny variant av kryddning ,- till köttbullarna .

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g nötfärs
1 äggula
1 tsk salt
2 krm peppar
2 msk olja
1 dl teriyakisås
finns färdig att köpa på flaska

RÖDKÅLSWOK :
1 broccoli
1 liten klyfta rödkål
1 röd paprika
olja till stekning
kokta kikärter, ca 400 g
1 msk sesamfrön
TILLBEHÖR 
Teriyakisås 

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA färs, äggula, salt och peppar till en smet .
Rulla färsen till köttbullar och stek dem  runt om 
och  klara i en stekpanna med olja .
Tillsätt teriyakisåsen  och  blanda  om .

RÖDKÅLSWOK :
SKÄR  broccoli,  rödkål och paprika i småbitar och
woka dem i en wok eller stor stekpanna med olja.
Tillsätt kikärterna och strö över sesamfrön .
SERVERA köttbullarna  med lite extra teriyakisås
och  rödkåls -wok .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL ! 


torsdag 17 september 2020

VANILJDOFTANDE ÄPPELKAKA , 12 BITAR .



                                           HEJSAN !

INGET går upp mot en nygräddad äppelkaka på sensommarkvisten.
Ladda kaffebryggaren och njut !

HÄR ÄR RECEPTET :
6 dl vetemjöl
3 dl strösocker
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
150 g smör/margarin rumsvarmt
3 1/2 dl filmjölk
1 citron, rivet skal
3-4 röda äpplen 
1 - 2 msk  strösocker

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  de  torra  ingredienserna .
Tärna  smöret  och  tag  i  det  tillsammans  med  filmjölken
och  citronskalet .
Rör  varsamt  samman till  en  smet .
HÄLL  smeten  i  en  smord  och  bröad  form,  22-24  cm 
i  diameter,  gärna  med  löstagbar  botten .
Fördela äppelklyftorna  i  smeten .
Strö  på  sockret .
GRÄDDA  i  nedre  delen  av  ugnen ,  ca  50  minuter .
SERVERA  gärna  med  vispad  grädde .

LYCKA  TILL  !