tisdag 6 oktober 2020

MINA SPRÖDA KOLA-SNITT CA 30 ST .

                                          
                               

                                           HEJSAN  !

mmm...!

HÄR  ÄR  RECEPTET :
125 g  mjukt  smör/margarin
1 1/4  dl  strösocker
2  msk  ljus  sirap
2 1/2  dl  vetemjöl- BERTE  QVARN
1/2  tsk  bikarbonat
1  tsk  vaniljsocker  

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  smör  och  socker  och  sirap  smidigt .
BLANDA  resterande  ingredienser  och  
sikta  ner  i  smeten .
BLANDA  samman  degen  och  forma  2  längder
som  läggs  på  en  bakpappersklädd  plåt .
TRYCK  ut  dem  något  med  en  gaffel .
GRÄDDA  längderna  mitt  i  ugnen  i 175  grader
15 - 17  minuter .
SKÄR  längderna  i  sneda  bitar  medan  de  ännu 
är  varma .
LÅT  svalna  på  plåten .

LYCKA  TILL !




                                            
                                                           


måndag 5 oktober 2020

CITRON- OCH NUTELLARULLTÅRTA 15 BITAR.




                                           HEJSAN  !

IBLAND  ÄR  DET  GOTT,  MED  NÅGOT  SÖTT  
TILL  KAFFET .
SMAKA  PÅ  DEN   HÄR ... mmm.... HIMLA GO '  .
ETT  SNABBT  RECEPT  ATT  HA  I ROCKÄRMEN 
NÄR  DU  FÅR  OVÄNTAT  BESÖK .

HÄR ÄR RECEPTET :
3 Ägg
1 1/2  dl strösocker
2  dl  vetemjöl
2 tsk bakpulver
1  citron,  rivet  skal  och
pressad  saft .
FYLLNING :
2 dl  nöt - och  chokladkräm,  NUTELLA
GARNERING :
1 dl vispgrädde
röda  bär

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER .
VISPA  ägg  och  socker  poröst .
BLANDA  mjöl,  bakpulver  och  citronskal 
och  vänd  ner  i  äggsmeten .
Rör i citronsaften .
TA  en  långpanna  och vik upp  kanterna  på 
ett  bakplåtspapper  ca  30 x 40 cm .
HÄLL i  smeten  och  grädda  i  5  minuter .
STJÄLP  upp  kakan  på  ett  sockrat  bakplåtspapper
och  ta  bort  gräddningspappret .
LÅT  kallna  under  långpanna .
BRED   på  nöt-  och   chokladkräm   och  rulla  ihop
från  långsidan .
VID  SERVERING :
VISPA  grädden .
SKÄR  upp  rulltårtan  i  bitar  .
KLICKA  på  grädde  och  toppa  med  röda  vinbär .

LYCKA  TILL !

SVAMPFALU MED RIS 4 PERS .

                                          HEJSAN !
 
FALUKORV  PÅ  NYTT  SÄTT -  MED  CHAMPINJONER
OCH  LÖK  I  EN  SÅS  SMAKSATT  MED  VITLÖKSOST.
SERVERA  MED  RIS  OCH  PAPRIKA .

HÄR  ÄR  RECEPTET   :
600  g  falukorv
200 g färska  champinjoner
1/2  gul  lök1  msk  rapsolja  till  stekning
175  g  färskost  med  vitlökssmak
2  dl  mellangrädde
1  msk  fransk  senap
salt å peppar

SERVERING :
TÄRNAD  PAPRIKA
SALLAD
OCH  KOKT  JASMINRIS 

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  falukorven  i  mindre  tärningar .
SKIVA  svampen  och  löken .
HETTA  upp  oljan  i  en  stekpanna .
FRÄS  korven  tills  den  får  fin  färg .
TILLSÄTT svamp  och  lök  och  låt  det  
fräsa  med  några  minuter  under  omrörning.
BLANDA  ner  osten,  grädden  och  senapen .
RÖR  om  och  låt allt  bli  varmt  .
SMAKA   av  med  salt och peppar.

SERVERA  med  tärnad  paprika , sallad 
och  kokt  jasminris .

SMAKLIG  MÅLTID !


RORFRUKTS - JANSSON 6 PERS. + TIPS !




                                          HEJSAN  !

GLÖM   POTATISEN  - JANSSON  SMAKAR  MINST  LIKA GOTT
MED  ROTFRUKTER .

mmm.. .  . !       .SÅ HIMLA  GOTT  !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

1  KG  ROTFRUKTER ,  T EX
MOROT, PALSTERNACKA 
ROTSELLERI 
2  GULA LÖKAR
MATFETT TILL STEKNING
200  G  ANSJOVISFILE'ER 
MED SPADET INRÄKNAT
3  DL  VISPGRÄDDE
1  DL  MJÖLK
1/2  DL  STRÖBRÖD
EV,  SALT
SMAKA AV   MED  SVARTPEPPAR

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SÄTT  ugnen  på  200  grader .
SKALA  och  strimla  rotfrukter  och  lök .
FRÄS  mjukt  i  valfritt  matfett .
GROVHACKA  Ansjovisen  .
BLANDA  rotfrukter  och  Ansjovis  och  lägg
i  en  ugnsfast  form ,  20 x 30 cm .
BLANDA  grädde,  mjölk  och  lite Ansjovis-spad 
och  häll  över .
STRÖ  över  ströbrödet .
TILLAGA  i  mitten  av  ugnen,  ca  30  minuter .

SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA  TILL !




lördag 3 oktober 2020

PEPPARBAKAD LAX MED FRÄSCH SALLAD , 6 PERS.




                        HEJSAN  !

KOLLA  DET  HÄR !   -BLANDA  gärna  svartpeppar,  ROSEPEPPAR,
                                         vitpeppar,  grönpeppar  och  pepparmix .

Alltid  kul med lite nya smaker,  - smaka  själva !
Om DU inte gillar  kombinationen , pröva med några .

HÄR ÄR RECEPTET :
600  G   LAX i  BIT
1 DL BLANDADE HELA PEPPARKORN 
1 MSK FLINGSALT
1 MSK RAPSOLJA  ELLER
ANNAN NEUTRAL OLJA

FÄNKÅLSSALLAD :
1 FÄNKÅL
2 APELSINER
2 BLODGRAPEFRUKTER
2 LIMER
1 CITRON
GRÖNKÅL ELLER RUCOLA

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen  på  200 grader .
LÄGG  laxen  på  bakpappersklädd  plåt .
MORTLA  pepparn  och  blanda  i  saltet .
KLAPPA  in  oljan  på  laxen   och  strö
över  pepparmixen .
TILLAGA  laxen  i  mitten  av  ugnen  i  
ca  20  minuter .
LÅT  vila  5  minuter  före  servering .
DÅ  blir  laxen  perfekt  krämig .

FÄNKÅLSSALLAD :
STRIMLA  fänkålen  tunt .
FILEA  apelsin  och  blod - GRAPE.
SKÄR  lime  och  citron  i  klyftor .
LÄGG  upp  salladsgrönt,  fänkål och  citrus
på  ett  fat och  SERVERA  tillsammans med 
laxen .

SMAKLIG  MÅLTID  och LYCKA TILL !





DUBBLA KANELSNURROR 24 ST .(FJÄRILS-BULLAR)




                                    HEJSAN !

GAMMALDAGS   KANELBULLAR  .

HÄR ÄR RECEPTET :
VETEDEG :
50  G  JÄST
2 DL KALL MJÖLK
100 G SMÄLT SMÖR
AVSVALNAT
1-2  MSK  STRÖSOCKER 
1 ÄGG
CA  8  DL  VETEMJÖL

FYLLNING :
100 G MJUKT SMÖR/MARGARIN
5  MSK FLORSOCKER
1/2 - 1  MSK  KANEL
1 TSK VANILJSOCKER

PENSLING :
1  ÄGG,
PÄRLSOCKER

UGN :  250 GRADER 

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  ut jästen i den kalla mjölken  .
TILLSÄTT  smör,  socker, ägg  och  sist  så  mycket  
mjöl  att  det  blir  en  blank  och  lätthanterlig  deg .
KAVLA  ut  en  långsmal  kaka , ca  75x 18 cm .
BLANDA  och  klicka  ut  fyllningen i en sträng 
längs  mitten .  RULLA  ihop  . 
SKÄR  rullen  i  ca  5  cm  tjocka  skivor .
SKÄR  ett  snitt  mitt  på  varje  skiva,  inte  helt igenom .
VIK  ut  som  en  fjäril  på  bakpappersklädd  plåt .
JÄS  ca  1  timma .  PENSLA  med  ägg  strö  på  
pärlsocker .   GRÄDDA  6 - 8 minuter .

SÅ GJORDE FARMOR , FÖRR OM  ÅREN 
NÄR DET VAR DAGS ATT BAKA KANELBULLAR .
OCH VI SMÅFLICKOR FICK STRÖ PÅ PÄRLSOCKRET ,
RIKTIG LYCKA !

LYCKA TILL !

OXFILE WELLINGTON, 4 PORT.






                                       HEJSAN !

FESTLIGT  SÅ  DET  FÖRSLÅR,  BLIR  DET  NÄR 
DET BJUDS  OXFILE  WELLINGTON ,
MEN  DÅ  ÄR DET NÅGOT  ALLDELES EXTRA
SOM  SKA  FIRAS  !

HÄR ÄR RECEPTET :
600 - 800 G OXFILE'
2 VITLÖKSKLYFTOR
2 TSK CITRONSAFT
SALT, PEPPAR
1 PAKET KYLD  SMÖRDEG,  250 G
1  BURK   CHAMPINJONCREME,  185 G
1 ÄGG

RÖDVINSSKY  :
1  SCHALOTTENLÖK
1  MOROT
2  MSK SMÖR
1  MSK VETEMJÖL
4  DL RÖDVIN
(ALT, Svartvinbärsjuice 
EL,  alkoholfritt  vin)
1 DL VATTEN
1 1/2  MSK OXFOND
1 MSK TOMATPURE'
2 TSK SOJA
SALT, PEPPAR

SERVERING :
POTATISGRATÄNG
UGN : 200 GRADER


SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KROSSA  vitlöken,  gnid  in  köttet  med  citronsaft,  vitlök,  
salt  och  peppar .
BRYN  köttet  runt  om  ca  5  minuter  tills  det  fått  en  brun 
stekyta .
TA  upp  smördegen  på  lätt  mjölat  bakbord .
KAVLA  till  en  lagom  stor  rektangel  som  täcker  OXFILE'N .
BRED  ut  ett  tjockt  lager  CHAMPINJONCREME
( DU  behöver kanske inte hela burken ) över  OXFILE'N .

LÄGG  OXFILE'N  på  smördegen  med  CREME-sidan  neråt .
PENSLA  kanterna  av  smördegen  med  ägg  och  vik  degen
runt  om  FILE'N ,  skarven  ska  vara  på  undersidan .
LÄGG  den  i  bakpappersklädd  långpanna .
PENSLA  degen  med  uppvispat  ägg .
GRÄDDA  i  mitten  av  ugnen 20 - 30 minuter  tills  smördegen
fått en  gyllene  färg .
LÅT köttet  vila  något  innan  det  skärs  upp i  skivor .

RÖDVINSSKY :
SKALA och hacka lök och morot.
FRÄS grönsakerna i smöret ,  strö  över vetemjöl.
TILLSÄTT vin , vatten , OXFOND ,  TOMATPURE'
och  soja .
LÅT såsen koka under omrörning  10 minuter .
SMAKA av med salt och peppar  sila såsen  före  servering .


LYCKA  TILL !